شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

آشنایی با بیماری ویتلیگو یا لک و پیس

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

ویتلیگو (پيسی يا برص) يک بيماری پوستی است که در آن لک های سفيد رنگ به دليل از دست رفتن رنگدانه پوست بوجود می آيند. به طور طبیعی رنگ پوست بدن و موها توسط ملانین مشخص می شود، ملانین توسط سلول های ملانوسیت ساخته می شوند. در بیماری ویتیلیگو به دلایلی ناشناخته، ملانوسیت ها (سلول هایی که رنگدانه تولید می کنند) در پوست، تخریب می شوند و از بین می روند. در نتیجه پوست به صورت لکه لکه رنگ خود را از دست می دهد و سفید می شود.

خوشبختانه بیماری پیسی یا برص، مسری و کشنده نیست اما تردیدی نیست که تاثیر ناخوشایندی بر سبک زندگی بیمار می گذارد. بیماران غالبا اعتماد به نفس سابق را ندارند، دیگر تمایلی به بیرون رفتن با دوستان ندارند و دچار افسردگی جدی می شوند. پیسی عارضه ای است که در اکثر موارد مادام العمر است، بنابراین بیمار باید راهکارهای مدیریت بیماری و کنار آمدن با آن را فرا بگیرد تا زندگی اش تحت الشعاع ابتلا به پیسی قرار نگیرد.

نخستین و مهم ترین راهکار مقابله با بیماری پیسی افزایش آگاهی در مورد این بیماری است، بعلاوه در ارتباط بودن با دیگر افراد مبتلا به پیسی نیز روحیه بیمار را بهبود می بخشد و امکان بهره مندی از تجربه ها و توصیه های ارزشمند همدردان را فراهم می کند. دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو در این مقاله تلاش می کند تا با ارائه اطلاعات مفید، سطح آگاهی شما را در مورد این بیماری بالا ببرد.

بیماری ویتلیگو یا لک و پیس

شکل 1 بیماری ویتلیگو یا لک و پیس

شیوع بیماری ویتلیگو یا پیسی چگونه است؟

بیماری پیسی مختص نژاد یا نوع پوست خاصی نبوده و ممکن است برای هر نوع پوستی اتفاق بیفتد. اما به طور کلی افرادی که پوست تیره تری دارند بیش از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری هستند. این عارضه پوستی نه تهدیدکننده است و نه می تواند از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا کند. اساسا بیماری پیسی زیبایی پوست را از بین برده و می تواند باعث استرس و کاهش اعتماد به نفس در شخص مبتلا شود.

ویتلیگو یا پیسی کدام نواحی را درگیر می کند؟

هر چند پیسی معمولا بر پوست اثر می گذارد، اما هر نقطه ای از بدن که در آن رنگدانه وجود دارد نیز می تواند هدف این بیماری قرار بگیرد. برای مثال گاهی قسمت هایی از مو سفید می شود، در برخی داخل دهان یا ناحیه تناسلی تغییر رنگ ایجاد می شود و به سفیدی می زند، حتی ممکن است این تغییر رنگ ناخوشایند در چشم نیز بروز یابد. معمولا در هر دو طرف بدن به طور قرينه لک های متعدد سفيد و شيری رنگ ديده می شود. شايع ترين مناطق درگيری پوستی عبارتند از: صورت، لب ها، دست ها، بازوها، پاها و نواحی تناسلی. همچنین مویی که در نواحی مبتلا به ویتیلیگو رشد می کند ممکن است پس از مدتی سفید شود.

علائم بیماری ویتلیگو یا پیسی

علائم بیماری پیسی می تواند شامل موارد زیر باشد:

چه كسانی به ویتلیگو مبتلا می شوند؟

از هر صد نفر، یک یا دو نفر به این بیماری مبتلا می شوند. (حدود 1ـ2 درصد جمعیت دنیا یا ۴۰ تا ۵۰ میلیون نفر) حدود نیمی از افرادی كه به این بیماری دچار می شوند، قبل از بیست سالگی علایم آن را در خود خواهند یافت. (95 درصد افراد قبل از 40 سالگی علائم را نشان داده اند.) حدود یک پنجم از مبتلایان نیز یكی از افراد خانواده شان به این بیماری مبتلا بوده اند. بیماری در تمام نژادها و در هر دو جنس به صورت یكسان رخ می دهد. به نظر می رسد ویتیلیگو در افراد مبتلا به بیماری های اتوایمیون شایع تر است. (بیماری های اتوایمیون بیماری هایی هستند كه در آن ها سیستم ایمنی شخص علیه ارگان ها یا بافت های بدن خودش واكنش نشان می دهد.) این بیماری های اتوایمیون عبارتند از:

پركاری غده تیروئید، نارسایی قشر غده فوق كلیه، آلوپسی آره آتا و آنمی پرنیشوز. البته در کل بیشتر كسانی كه پیسی دارند، از نظر سلامتی عمومی در وضعیت خوبی بسر می برند.

ویتیلیگو می تواند بیماری ارثی باشد یعنی در بین افراد فامیل بروز کند. کودکانی که والدینشان مبتلا به این بیماری هستند بیشتر احتمال ابتلا به ویتیلیگو دارند ولی با این حال اغلب اطفالی که یکی از والدینشان مبتلا به ویتیلیگو باشند به بیماری مبتلا نمی شوند و به اصطلاح شانس ارثی بودن این بیماری خیلی هم بالا نیست. بیشتر افراد مبتلا به ویتیلیگو سابقه ای از این بیماری را در فامیل ندارند.

افراد مستعد به ویتلیگو

شکل 2 چه كسانی به ویتلیگو مبتلا می شوند؟

رنگ پوست چه طور به وجود می آید؟

ملانین، رنگدانه ای است كه عامل تعیین كننده رنگ پوست، مو و چشم می باشد و توسط سلول هایی به نام ملانوسیت (سلول های رنگدانه ساز) تولید می شود. اگر این سلول ها از بین بروند و یا نتوانند رنگدانه ملانین را تولید كنند، رنگ پوست روشن تر شده و یا به طور كلی سفید می شود.

دلیل پیدایش ویتلیگو چیست؟

پیدایش پیسی نتیجه از بین رفتن سلول های رنگدانه ساز (ملانوسیت) پوست است كه دلیل آن ناشناخته است. ولی چهار تئوری اصلی در این زمینه وجود دارد:

  1. سلول های عصبی كه به طور غیرطبیعی فعال شده اند ممكن است با تولید مواد سمی به سلول های رنگدانه ساز آسیب برسانند.
  2. سیستم ایمنی بدن ممكن است در موقع دفاع از بدن در مقابل یک ماده خارجی، رنگدانه پوست را نیز از بین ببرد.
  3. سلول های رنگدانه ساز ممكن است عامل از بین رفتن خودشان باشند. یعنی زمانی كه رنگدانه در حال ساخته شدن است مواد زایدی نیز در كنار آن تولید می شوند كه سمی بوده و قادر به از بین بردن خود سلول ها است.
  4. وجود یک نقص ارثی موجب حساس شدن سلول های رنگدانه ساز به آسیب و در نتیجه از بین رفتن آن ها می شود.

پیدایش ویتلیگو

شکل 3 پیدایش ویتلیگو

مشخصات ویتلیگو

  1. ویتیلیگو در هر سنی ممکن است ظاهر شود. آغاز بروز ویتیلیگو ممکن است از دوران شیرخوارگی باشد، اما تا اوایل دهه دوم عمر فرصت ظهور و بروز دارد.
  2. معمولا ویتلیگو شروع ناگهانی دارد.
  3. ضایعات آن به صورت لکه های سفید در نواحی دست ها، پاها، صورت و تنه ممکن است به وجود آید.
  4. این لکه های سفید فوق العاده به آفتاب حساسیت نشان می دهند.
  5. شکل و اندازه لکه ها متغیر است.
  6. سیر عارضه ویتیلیگو از ماه ها تا سال ها ممکن است ادامه داشته باشد. پیشرفت و پسرفت لکه های سفید تابع قانون خاصی نیست و در هر حال ممکن است بندرت بهبودی خودبه خودی نیز وجود داشته باشد.

نشانه های ویتلیگو چه هستند؟

معمولا افراد مبتلا به ویتیلیگو اول از همه به لكه های سفید روی پوستشان توجه می كنند. این لكه ها بیشتر از همه در مناطق در معرض نور از قبیل دست ها، پاها، بازوها، صورت و لب ها شایع هستند. سایر نواحی شایع و درگیر لكه های سفید عبارتند از: زیر بغل و كشاله ران، اطراف دهان و چشم، پره های بینی، ناف و نواحی تناسلی. بسیاری از بیماران با هیچ نشانه و علامت دیگری غیر از تغییر رنگ مواجه نمی شوند و در شرایط جسمی خوبی قرار دارند.

انواع مختلف ویتلیگو یا پیسی چیست؟

ویتلگو یا پیسی را می توان در سه دسته تقسیم بندی نمود:

۱- پیسی سگمنتال یا پیسی یکطرفه

پیسی سگمنتال

شکل 4 ویتلیگو سگمنتال

۲- پیسی غیرسگمنتال یا پیسی عمومی

۳- پیسی موضعی (focal)

سیر بیماری ویتلیگو چگونه است؟

آیا لكه های بدون رنگ گسترش می یابند؟

راهی برای پیش بینی احتمال انتشار لكه های ویتیلیگو وجود ندارد. در برخی از انواع پیسی مانند فرم موضعی، لكه های فاقد رنگ گسترش نمی یابد و در یک یا چند ناحیه ثابت باقی می مانند. ولی در اغلب افراد این اختلال معمولا پیشرونده است و به مرور زمان این لكه های سفید به دیگر نواحی بدن گسترش می یابند. در بعضی افراد ویتیلیگو به آهستگی طی چند سال گسترش می یابد و در برخی دیگر انتشار سریعا رخ می دهد. برخی از افراد گزارش كرده اند كه متعاقب دوره هایی از استرس فیزیكی یا روحی لكه های سفید اضافه شده است.

ویتلیگو یا پیسی چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورتی که پزشک شک کند که فرد مبتلا به بیماری پیسی است احتمالا در مورد سابقه بیماری هایی مثل پسوزیاریس و درماتیت پوستی از وی سوال کرده و او را معاینه خواهد کرد. ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق تر از لامپ مخصوص wood استفاده کند. علاوه بر جمع آوری اطلاعات شخصی، پیش زمینه خانوادگی و معاینه پوست، پزشک ممکن است از شیوه های زیر استفاده کند:

تشخیص ویتلیگو یا لک و پیس

شکل 5 تشخیص ویتلیگو یا لک و پیس

عوارض بیماری ویتلیگو یا پیسی

احتمال بروز موارد زیر در بیماران مبتلا به بیماری پیسی پوست بیشتر است:

برای پیشگیری از گسترش یا عود پیسی چه می توان كرد؟

از آنجایی كه علت این بیماری شناخته نشده است، راه موثری برای پیشگیری از آن وجود ندارد. نقش استرس های روحی در ایجاد یا تشدید بیماری قطعا مشخص نشده است. اگرچه بعضی از بیماران دوره های شدت بیماری را به این استرس ها ارتباط می دهند. در برخی از بیماران هر گونه آسیب پوست (سوختگی، زخم، خراشیدگی و ضربه های مكرر) موجب پیدایش لک های پیسی در محل آسیب می شود. این دسته از بیمارن باید در مراقبت از پوست خود دقت بیشتری نمایند. نقش غذا در بروز بیماری مشخص نیست و در حال حاضر هیچ محدودیت غذایی خاصی به بیماران توصیه نمی شود.

آیا درمان قطعی برای ویتیلیگو وجود دارد؟

تحقیقات فراوانی در مورد بیماری ویتیلیگو و روش های درمانی آن در حال انجام است و این امید وجود دارد كه درمان های جدیدی كشف و ابداع شوند. در حال حاضر دلیل اصلی پیدایش پیسی ناشناخته است و اگرچه راه های مختلف درمانی برای آن وجود دارد ولی روش درمانی موثر و قطعی كه باعث بهبود همیشگی بیماران شود هنوز شناسایی نشده است.

لطفا از عکس های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن: 03116662224


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

بهترین روشهای کاشت ابروی طبیعی

کلینیک پوست ارکیده [ پوست ، مو و زیبایی ]

تغذیه و طب سنتی در درمان پسوریازیس

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

طب سنتی و هومویوپاتی و تعذیه در درمان چاقی

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

مزوتراپی برای پوست چه مزایایی دارد؟

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

درمان لک صورت با مزوتراپی

دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]

تزریق استروئید در ستون فقرات گردنی

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

پاک کردن تاتو یا خالکوبی

دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

درمان پف زیر چشم با لیزر اندولیفت

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

روشهای درمان کمر دردهای ناگهانی

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر محمد آذربایجانی - اعصاب ، روان و مشاوره
دکتر محمد آذربایجانی

اعصاب ، روان و مشاوره


www.drazarbayejani.ir
دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر علی فرخانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drfarkhani.com
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر بهرام اشراقی - فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم
دکتر بهرام اشراقی

فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم


www.dreshraghi.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت