facebook instagram telegram www.pezeshkonline.ir










دانه چیا چیست و چه خواصی دارد ؟ ( قسمـت اول )
دکتر منصور ریسمانچیان - پزشک عمومی

دانه چیا چیست و چه خواصی دارد ؟ ( قسمـت ...

دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

آدرس وب سایت : www.rismanchian.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، بین بسیج و چهارراه قصر ، جنب داروخانه زیتون ، ساختمان شمس ، طبقه سوم تلفن مطب : 32207810 - 031
دانه چیا چیست و چه خواصی دارد ؟ ( قسمـت اول )


لاغری با استفاده از دانه چیا
چیا گیاهی یکساله از خانواده نعناعیان است که برای مصرف دانه آن کاشته می شود.در واقع یک دانه خوراکی است که بیشتر در آرژانتین و مکزیک رشد می کند.دانه چیا به دلیل داشتن امگا ۳ ،کربو هیدرات، پروتئین، فیبر، آنتی اکسیدان ها و کلسیم یک ماده غذایی کامل است. دانه چیا برای رژیم لاغری بسیار مناسب است. دانه چیا می تواند باعث کاهش اشتها شود و یک منبع فوق العاده از فیبر و امگا ۳ است.

همچنین فاقد گلوتن است که برای بیماری سلیاک، عدم تحمل گلوتن یا برای کسانی که فقط سعی دارند از گلوتن اجتناب کنند، فوق العاده است.به طور معمول، دانه های چیا به شکل بیضی کوچک با قطر حدود یک میلیمتر هستند . دانه های چیا در رنگ های گوناگون از جمله قهوه ای، خاکستری، سفید، سیاه و سفید، با رگه هایرنگی یافت میشوند.وقتی دانه های چیا را خیس می کنید تا ۱۲ برابر وزن خود آب جذب می کنند و لعاب دار و ژله ای می شوند.

تفاوت چیا و تخم شربتی :
دانه های چیا با تخم شربتی(بذر گیاه ریحان) تفاوت داشته و هر کدام خاصیت جداگانه ای دارند. در ایران تخم شربتی از قدیم در نوشیدنی های خنک برای بر طرف کردن عطش در فصل تابستان استفاده می شود. گاهی تخم شربتی به اشتباه به عنوان دانه های چیا خریداری شده و مورد استفاده قرار می گیرد، و یا خواص مربوط به دانه های چیا به تخم شربتی که در ایران فراوان است نسبت داده می شود که درست نیست. تنها شباهت دانه چیا با تخم شربتی لعابدار شدن هر دو است، ولی مهم خواص دانه ها است که با هم فرق دارند.

گنجاندن دانه های چیا در برنامه ی غذایی بسیار ساده است
به طرزی باورنکردنی گنجاندن دانه های چیا در برنامه غذایی آسان است.این دانه ها به خودی خود طعم خاصی ندارند، بنابراین میتوان آنها را تقریبا به هر چیزی افزود. در ضمن نیازی نیست آنها را همچون بذر کتان آسیاب نمائید، که همین امر آماده سازی و استفاده از آن را تسهیل میکند. آنها را میتوان به صورت خام مصرف نمود، در نوشیدنی خیس نمود، به فرنی یا پودینگ افزود و یا حتی به غذاهای پختنی اضافه نمود.

همچنین میتوان روی غلات گندمی صبحانه، ماست، سبزیجات یا برنج بپاشید.از آنجایی که هم قادر به جذب آب و هم چربی هستند، میتوان آنها را برای غلظت سس و حتی در برخی دستور پختها جایگزین تخم مرغ نمود.ضمناً میتوان آنها با آب مخلوط نمود و به صورت ژل مانند درآورد.افزودن دانه های چیا به دستورهای پخت، به طرز مهیجی ارزش غذایی محصول به دست آمده را افزایش میدهد.

ﭼﻨﺪ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎﺩ برای مصرف دانه چیا :
چیا خشک ﺭﺍ ﺑﻪ ﺳﺎﻻﺩ ﺧﻮﺩ ﺍﺿﺎﻓﻪ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﻣﯿﻞ ﮐﻨﯿﺪ.
چیا خشک را روی غذاهایی مانند سیب زمینی پخته، ماست، سوپ و … بریزید و میل کنید.
چیاﺭﺍ ﺑﻪ ﺍﻧﻮﺍﻉ آش ها ﻭ ﯾﺎ ﺳﻮﭖ ﻫﺎ ﺑﯿﻔﺰﺍﯾﯿﺪ.
چیاﺭﺍ روی غلات صبحانه بپاشید و میل کنید.
انواع پودینگ صبحانه را با دانه چیا تهیه کنید.
چیاﺭﺍ ﺑا ﮔﻮﺟﻪ ﻓﺮﻧﮕﯽ و ادویه های مخصوص مخلوط کرده و یک ﺳﺲ عالی تهیه کنید.
چیا ﺭﺍ ﺑﻪ مواد کتلت،کوکو و برگر اضافه کنید.
چیا ﺭﺍ می توانید به علت داشتن ترکیبات لعاب دار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده کنید. لعاب این دانه ها پس از جذب آب به صورت ژلهای درمی آید که میتواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد.چیا را به بطری آب و یا نوشیدنی های ورزش اضافه کنید و قبل از تمرین یا بازی های ورزشی میل کنید.
نکته: اگر دانه چیا را به صورت خشک میل می کنید،حتماً بعد از آن آب فراوان بنوشید.

ادامه دارد ...
از مطالب دکتر منصور ریسمانچیان ( حوزه ی تغذیه،پوست و مو در اصفهان ) برای سلامتی ،و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید.

دکتر مهدی طرزی - جراح زیبایی بینی
پیامهای بهداشتی
بهترين راه تشخيص كافي بودن شير مادر افزايش وزن براساس منحني رشد است به آن توجه كنيد.


مطالب پزشکی پر بازدید
وب سایت های پر بازدید پزشکان