دکتر حمید وحیدی - متخصص پوست و مو

بوتاکس برای تعریق شدید

دکتر حمید وحیدی [ متخصص پوست و مو ]آدرس وب سایت : www.drhvahidi.ir
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین بیستون و چهلستون ، مجتمع پزشکی شقایق تلفن مطب : 88724048 - 021
بوتاکس برای بیش از 20 سال است که هر روز بیشتر از قبل توسط پزشکان برای شرایط و بیماری های مختلف استفاده می شود.بوتاکس درحال حاضر برای درمان تعریق بیش از حد پیشانی ، پوست سر، زیربغل ، کف دست و پا استفاده می شود.همچنین ، این دارواجازه می دهد تا بسیاری از بیمارانی که از سردرد میگرن ، سردرد تنشی و درد مفصل گیجگاهی فکی رنج می برند بهبودی را تجربه کنند.

روش :
روش کارنسبتاً ساده است.حجم کمی از بوتاکس توسط یک سوزن بسیارظریف به ناحیه درگیر تزریق می شود.سوزن درست زیر پوست قرارمی گیرد و براساس ارزیابی های پزشک ، شما تعدادی تزریق در منطقه تحت درمان ، دریافت خواهید کرد.

نتایج :
تزریق بین 10تا 30دقیقه بسته به منطقه تحت درمان به طول می انجامد.شمادرعرض یک هفته بعد از اولین درمان،متوجه کاهش قابل توجهی در تعریق خود خواهید شد.استفاده از دوطهای بالاتر بوتاکس ، طول مدت "دوره کم تعریق" را افزایش می دهد.مطالعات نشان داده است مدت اثربخشی بوتاکس در درمان تعریق بیش از حد بین 4تا18ماه است.

بوتاکس وزیبایی
مقدمه:
بوتاکس نام تجارتی سم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم است.این سم در مقادیر زیاد باعث نوعی مسمومیت غذایی به نام بوتولیسم می شود.صرف نظر از این واقعیت که کشنده ترین عارضه بوتیلیسم ، فلج می باشد دانشمندان راهی برای استفاده از آن را پیداکرده اند که برای انسان مفید می باشد.تزریق مستقیم مقادیر بسیارکم و رقیق شده سم به عضلات خاص باعث ضعیف شدن کنترل شده آن عضلات می گردد.7نوع سروتیپ توکسین بوتولینوم وجود دارد.که 5 نوع آن ( G.F.E.B.A ) درمحل اتصال عصب عضله در انسان موثراست . Botox و Dysport اسامی تجاری توکسین بوتولینوم نوع A می باشد ، که مورد تائید FDA می باشند ( و به ترتیب توسط کمپانی Allergan و ipsen تولیدمی شوند ). و Neuronox محصولی دیگراست باهمین ترکیب که ساخت کره جنوبی می باشد.

نحوه اثربوتاکس چگونه است ؟
توکسین بوتولینوم نوع A برمحل اتصال اعصاب وعضلات اثرکرده و مانع آزاد شدن ناقل شیمیایی به نام استیل کولین ازانتهای عصب می شود و درنتیجه مانع انقباض عضلات شده ودرنتیجه چین و چروک ایجاد نمی شود با شل شدن وعدم استفاده طولانی مدت عضلات چین و چروک ها بتدریج از بین رفته وبلوک عضلات مانع ایجادچین وچروک های جدیدترمی شوداگرچه بوتاکس اثرات قابل توجه درچین های دینامیک ( چین هایی که درحال حرکت ایجادمی شوند ) داردولی اثری برروی قوام پوست ندارد.

مواردکاربردزیبایی توکسین بوتولینوم نوع A کدامند ؟
مواردعمده کاربرد زیبایی بوتاکس عبارتند از :

*درمان خطوط عرضی پیشانی
*خط اخم بالای بینی
*چین و چروک های اطراف چشم ( crows feet )
*چین و چروک روی بینی
*همچنین بوتاکس باعث بالا رفتن خفیف گوشه خارجی ابروها می شود ( chemical browlift )
*ازسایر موارد می توان به درمان چین و چروک عرضی وعمودی ناحیه گردن ، چین و چروک لب فوقانی و گوشه های دهان و...اشاره کرد.

موارد منع مصرف بوتاکس کدام است ؟
*حاملگی و شیردهی
*وجودعفونت درمحل تزریق
*بیماری میاستنی گراو
*اختلالات نوروموسکولر
*سندرم Eaton lambert

*افرادی که آنتی بیوتیکهای مانند جنتامایسین ، استرپتومایسین و کانامایسین مصرف می کنند.
*افرادی که داروی دی-پنی سیلامین که در آرتریت روماتوئیدکاربرد داردمصرف می کنند.
*افرادی که تحت درمان باسیکلوسپورین هستند.
*افرادی که داروی ضد مالاریای کلروکلین مصرف می کنند
*مادران شیرده
*اگرسابقه حساسیت قبلی به بوتاکس دارید،به پزشک خوداطلاع دهید.

موارد کاربرد درمانی توکسین بوتولینوم کدام است ؟
1- دیستونی گردن
2- بلفارواسپاسم ( پلک زدن بیش ازحد )
3- تعریق بیش ازحد در زیربغل و کف دست و با( هیپرهیدروزیس )
4- آشالازی ( اختلال درشل شدن اسفنکترتحتانی مری )

5- میگرن و سایراختلالات سردرد
6- تزریق اینترا درمال موضعی بوتاکس درنوروپاتی های دردناک فوکال مزمن موثرمی باشد.
7- شقاق مقعد
8- در 15 اکتبر 2010، انجمن داروغذا آمریکا ( FDA ) استفاده از بوتاکس را در درمان میگرن مزمن مورد تائید قرارداد، هر چند بوتاکس برای درمان میگرنهای دوره ای ( اپیزودیک ) موثرنمی باشد.

چه نکاتی قبل از تزریق توصیه می شود ؟
توصیه می شود مصرف داروهایی نظیرآسپرین و سایرداروهای ضد التهابی از2هفته قبل ازتزریق به منظورکاهش کبودی قطع شود.بهتراست حداقل به مدت یک هفته قبل ازتزریق بوتاکس ازمصرف الکل خودداری شود.اگر از ویتامین ها و داروهای گیاهی استفاده می کنید،به پزشک اطلاع دهید.

روش تزریق بوتاکس چگونه است ؟
زمان لازم برای تزریق بوتاکس چند دقیقه ( حداکثر10 تا 15دقیقه ) می باشد و بطورمعمول نیازی به بی حسی نمی باشد ولی ممکن است 20تا 30دقیقه قبل ازتزریق ازپماد بی حسی کننده موضعی استفاده شود.تزریق بوتاکس بااستفاده ازسوزن های بسیارظریف (مانندسرنگ انسولین)به عضلات خاص انجام می شودوبادردبسیارکمی توام می باشد.تعدادتزریق بسته به میزان چین وچروک داردوفردی به فرددیگرمتفاوت است .بطورمعمول درنواحی پیشانی 10تا16خط اخم 4تا6ودورچشم 3تزریق انجام می شود.

اثربوتاکس چه مدت بعدازتزریق ظاهرمی شود ؟
بطورمعمول برای ظاهرشدن اثربوتاکس 3تا7روززمان لازم است ولی برای مشاهده نتایج نهایی مدت 2هفته لازم است.
طول مدت اثربوتاکس چقدراست ؟
طول مدت اثربوتاکس بطورمعمول 3تا4ماه است(ولی بندرت تا6الی 8ماه نیزمشاهده شده است)وخطوط بتدریج به حالت قبل ازدرمان برمی گردندبعدازچندبارتزریق اثربوتاکس بیشترباقی می ماندوفواصل بین دوتزریق طولانی ترمی شود.دربعضی افراداثرحافظه ای memory response))مشاهده می شودبطوریکه چین وچروکهاهرگزبه طورکامل به حالت قبل ازشروع تزریق برنمی گردند.
استفاده ازبوتاکس درکنترل تعریق بیش ازحد(هیپرهیدروزیس)
هیپرهیدروزیس بدون دلیل مشخص،یک علت شایع تعریق بیش ازحددرناحیه کف دست،زیربغل،صورت وکف پااست.این حالت ممکن است برای فرد،آن قدرناراحت کننده وشایدخجالت آورباشدکه نیازبه درمان طبی داشته باشد.درمان های مرسوم شامل استفاده موضعی ازاملاح کلریدالومینیوم وداروهای انتی کلی نرژیک خوراکی است.درمان جراحی شامل قطع عصب مربوط به غددعرق(سمپاتکتومی به روش آندوسکوپیک ازطریق قفسه سینه )یابرداشتن موضعی غددعرق درناحیه زیربغل است.

موفقیت عمل جراحی ،فقط حدود66درصداست(زیرامواردتعریق بیش ازحدبه صورت جبرانی،بعدازعمل جراحی مشاهده شده است)علاوه برآن جراحی ممکن است عوارضی رابه همراه داشته باشد.توکسین بوتولینوم،آزادشدن استیل کولین درغددعرق رامهارمی کندواین مسئله باعث تحولی درکنترل هیپرهیدروزیس شده است.تزریق درمنطقه موردنظربه صورت شبکه ای به فواصل یک تا2سانتی مترانجام می شود.پاسخ درمانی به دورتزریق شده وابسته است.
میزان دوزتزریقی درهریک ازنواحی زیربغل،کف دست یاکف پا50تا100واحددرهرطرف است.کاهش تعریق،بعدازیک تا2هفته مشاهده می شودواثرآن3تا9ماه باقی می ماندتزریق درناحیه زیربغل به صورت زیرجلدی انجام می شود.تزریق درناحیه کف دست جهت جلوگیری ازضعف عصبی عضلانی به صورت اینترادرمال انجام می شودکه این تزریق دردناک است ونیازبه بلوک عصبی دارد. ازبوتاکس واثرات ان چه می دانید ؟
بوتاکس یک سم است.قویترین سمی که بشرتاکنون شناخته است.چنانچه فقط یک میلیونیوم گرم آن واردبدن شودانسان رامی کشد.این سم می تواندتمام ماخیچه های ارادی وغیرارادی رافلج کندولی ازاین خاصیت امروزه برای درمان بیش از50نوع بیماری استفاده می شود.همچنین تزریق ان درزیباسازی بدن وبخصوص صورت کاربردوسیعی داردبنحویکه تزریق بوتاکس درحال حاضرشایعترین اقدام برای زیبایی درجهان است.

این سم چگونه ساخته می شود ؟
درحقیقت یک نوع باکتری به نام کلوستریدیوم بوتولینوم این سم راتولیدمی کند.اولین باردراوائل قرن 19میلادی یک نوع مسمومیت غذایی بسیارکشنده که عمدتاًازخوردن سوسیس ایجادمی گردد،شناخته شد.آنگاه این باکتری وسمش که به نام بوتولوس که معادل کلمه سوسیس است کشف گردید.

استفاده ها ی درمانی وزیبایی آن ازچه زمانی آغازشدوبیشتردرچه مواردی به کارمی رود ؟
ازدهه 50قرن بیستم استفاده درمانی وازاواسط دهه 80کاربردزیبایی ان شروع شد.دردرمان بیماریهایی که به علت زیادی فعالیت وگرفتگی ماهیچه هادرچشم،صورت،گردن،حنجره،مری واندامهای بکارمیرود.درزیبایی نیزبرای ازمیان بردن چین وچروک هائی که به دلیل فعالیت بیش ازماهیچه هابوجودآمده اند استفاده می شود.

مکانیزم اثرآن چیست ؟
ماهیچه هابرای فعالیت وشروع انقباض بایدازاعصاب دستوربگیرند.فرمان عصبی بواسطه ماده ای شیمیایی بنام استیل کولین به ماهیچه می رسد.بوتاکس ازترشح این ماده جلوگیری می نماید.این عمل مشابه آن است که عصب یک ماهیچه موقتا قطع شود.دراین حالت عضله دیگرمنقبض نشده وضعیف می شود.

آیا فلج شدن عضله همیشگی است ؟
خیر.اثر این دارو بین 2 تا 6 ماه می باشد و پس آن ترشح استیل کولین مجددا آغازشده وعضله شروع به حرکت و انقباش می کند.
چه مقدار ازاین دارو به منظور درمانی و زیبایی استفاده میشود ؟
مقدار این دارو براساس واحد محاسبه می شود، با توجه به خطرناک بودن ٱن باید بین دوز درمانی و کشنده آن فاصله زیادی باشد.در تزریقات زیبایی حدودا 100واحد و در درمانی حداکثر 600 واحد به کار می رود ، این درحالیست که دوز کشندی آن بیش از 3000 واحد است.این دارو به چه شکلی است و چگونه نگهداری می شود ؟ این دارو به شکل تزریقی و سه محصول معروف آن بوتاکس ، دیسپورت و نورونوکس می باشد البته امروزه در بیشتر نقاط دنیا ازجمله در ایران نوع دیسپورت و نورونوکس و چینی آن مصرف می شود.نحوه نگهداری این دارو نیز مهم است.عمر آن کوتاه بود و حتما باید در دمای منفی 5 درجه سانتیگراد نگهداری شود، درغیر این صورت اثر آن از بین می رود.

چگونه تزریق آن در صورت می تواند چین و چروک را از بین ببرد ؟
تمامی حرکات صورت ازجمله حرکات احساسی و عاطفی صورت توسط عضلانی که درست زیر پوست قراردارند انجام می شود.فعالیت و انقباض بیش از اندازه این عضلات باعث بوجود آمدن خطوطی در صورت می شود.کار بوتاکس از کار انداختن موقت این ماهیچه هاست.
تزریق بوتاکس بیشتر برای چه نواحی توصیه می شود ؟
مناسب ترین جائی که بوتاکس تزریق می شود پیشانی است و با تزریق در این منطقه می توان خطوط عمیقی که بین دو ابرو ایجادمی شود.که به آنها خط اخم گفته می شود و همچنین خطوط عرضی پیشانی را برطرف کرد.بعلاوه خطوط ریز کنارچشم هم خیلی خوب به این تزریق جواب می دهند.چنانچه انتخاب بیمار و روش تزریق صحیح باشد نتایج برای این نقاط بسیار درخشان و راضی کننده است.

آیا می توان با تزریق دراین ناحیه به بالا بردن ابرو هم کمک کرد؟
بلی ، چنانچه تزریق بروش خاصی انجام شود، کناره های ابرو به سمت بالامی رود که البته این امر مطلوب بسیاری از افراد بخصوص خانم هاست.
بجز پیشانی می توان در نقاط دیگرهم تزریق کرد ؟
همانگونه که ذکرشد بیشترین جائی که تزریق می شود پیشانی ، خط اخم و کنارچشم است که چنانچه درست انجام شود عوارضی نداشته و از نتیجه بسیارخوبی برخورداراست. تزریق را می توان برای ازبین بردن خطوط زیرچشم ، اطراف لب ، خط خنده و خط زیر و کنار گوشه های لب نیز استفاده کرد ، منتها باید به میزان کم و توسط فرد بسیار مجرب انجام شود چون احتمال بروزعوارض در این نقاط بیشتر است.

آیا در گردن هم می توان ازاین دارو سود برد ؟
ماهیچه نازکی بنام پلاتیسما به زیر پوست گردن می چسبد که به مرور زمان و با افزایش سن فعالیت و انقباضش بیشتر و ضخیمترمی گردد . این امر سبب بوجود آمدن خطوط طولی و برجسته ای در دو طرفه خط وسط گردن می شود و به فرد ظاهری مسن می دهد.تزریق بوتاکس در چند نقطه این ماهیچه باعث شل شدن آن و در نتیجه آزاد گردیدن پوست شده و گردن سفتتر و جوانتر به نظرمی رسد.تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط عرضی گردن هم تاحدودی موثر است.

بوتاکس درچه مواردی نبایدمصرف شود ؟
الف- کسانیکه سابقه حساسیت به این دارو را دارند.
ب- کسانیکه بیماریهای عفونی و التهابی فعال درصورت و اطراف ان دارند.
ج- حاملگی و شیردهی
د- ابتلا به برخی بیماریهای عصبی و روانی
ه- مصرف برخی داروها مخصوصاً داروهای قلبی
و- درکسانی که پوست خیلی ضخیم یا چین و چروک عمیق دارند نتیجه چندان مطلوبی ندارد.

آیااین دارو در کسانی که فشارخون بالا،دیابت،بیماریهای مزمن دیگردارند ( بجزمواردی که در بالا ذکرشد ) مجازاست ؟
به دلیل آنکه بوتاکس تاثیری براین بیماریها ندارد مصرفش بلامانع است ولی حتماً باید پزشک را درجریان گذاشت.
آی اسن و جنس تاثیری در اثر گذاری آن دارد ؟
خیر ، مصرف آن درسنین بالاتراز20سال ( بمنظورزیبایی )مجاز است وزن و مرد نیزمی توانند از آن استفاده کنند.تاثیر آن نیز در افراد مختلف مشابه است.تنها گروه کوچکی از افراد نسبت به این دارو مقاومند و تاثیری بر آنان ندارد که البته ربطی به سن و جنس ندارد.

درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

درمان پف زیر چشم چگونه است؟

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

آلودگی هوا با پوست ما چه می کند ؟

دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]

نوار عصب عضله چیست و چگونه انجام میشود؟

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رفع صافی کف پا با حرکات اصلاحی

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

بهترین زمان سونوگرافی برای تشخیص اندومتریوز

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

چند راهکار برای کنترل دیابت

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

مفهوم اس پی اف در ضد آفتاب

دکتر کامبیز بهشید [ پوست و مو ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر سید سلمان فاطمی - متخصص داخلی مغز و اعصاب
دکتر سید سلمان فاطمی

متخصص داخلی مغز و اعصاب


www.dr-salmanfatemi.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر بهرام اشراقی - فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم
دکتر بهرام اشراقی

فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم


www.dreshraghi.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت