شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

اثرات شنا در آب آلوده بر روی پوست

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

اثرات شنا درآب بر روی پوست:
آب به دلیل اینکه آب نقش اساسی در بقا زندگی انسان ایفا میکند، در صورتآلوده بودن توانایی زیادی برای انتقال انواع گوناگونی از بیماریها و امراضرا نیز دارد. این بیماریها به وسیله باکتریهای بیماریزا ، ویروسها ،پروتوزوئرها و کرمها در انسان ایجاد میشوند. منابع و مخازن آب از جملهرودخانه ها ، کانال آبها ، دریاچه ها و سدها به ویژه در مناطق گرمسیر ،محلی مناسب برای انتشار این گونه بیماریها هستند.

این نوع مخازن آب ،زمینه را برای رشد میزبانهای واسط انگلها مانند حلزونها ، ماهیان ، گیاهانآبزی و ناقلان بیماریها مانند پشه ها و سایر حشرات گزنده فراهم میسازند. علیرغم کوشش مسئولان برای تصفیه آب به خصوص در مناطق گرمسیر ، اینبیماریها ممکن است ایجاد شوند. در نتیجه ، قبل از برطرف ساختن آلودگی آبباید به وضعیت بهداشتی محیط زیست مردم رسیدگی شده و آموزشهای لازم به آنهابدهند تا از آلودگی آب جلوگیری شود.

بیماریهای با منشا آبی:
معمول ترین شکل بیماری وابسته به آب ، بویژه آن شکلی که سبب آسیببیشتری در مقیاس جهانی میگردد، شامل بیماریهایی است که با آب آلوده بهادرار و مدفوع انسانی، منتقل میشوند. آلودگی به این بیماریها ، زمانیاتفاقی میافتد که ارگانیسم بیماری زا به آب راه مییابد و این آب توسطفردی که به بیماری مصونیت ندارد مصرف میشود.

از عمده ترین بیماریهای ایندسته ، وبا ، حصبه یا تیفوئید ، پاراتیفوئید ، هپاتیت های مسری ،ژیاردیانیز ، لپتوسیپروسیس ، تولادمیا ، اسهال میکروبی و غیره هستند که یکمسیر از انتقال مدفوع تا خوراک داشته و بروز آنها بطور همزمان ، بینافرادی که از یک منبع آب استفاده کرده اند مشخص می شود.

بیماریهای منتقل شده از طریق آب دریا یا آبهای مورد شستشو:
بیماریهای مدفوعی- دهانی ناشی از آب ، امکان دارد بعنوان بیماریهایمنتقل شده توسط آب شستشو ، طبقه بندی شوند. اکثر عفونتهای اسهالی در آب وهوای گرمسیری ، بیش از آنکه بعنوان یک بیماری ناشی از آب عمل نماید، بصورتبیماریهای منتقل شده از طریق آبهای شستشو عمل میکنند. گروه دومی از اینبیماریها تعدادی از عفونتهای چشمی و پوستی را شامل میشوند که حتی اگربطور معمول کشنده نباشند، یک سری اثرات تضعیفی روی مبتلایان بجا میگذارند.

آب استخرهای عمومی، حاوی میکروارگانیسم ها و موادناخواسته یی است که ناشی از پوست و فرآورده های ترشحی شناگران است. شناگران موجبورود آلودگی های مختلفی به آب می شوند مثل باکتری های بزاق، محصولات ترشحی (ادراریا مدفوع)، آلودگی های لباس شنا، بافت پوست، چربی پوست، عرق، ترشحات بینی یا گلو،موها، مواد آرایشی و آمونیاک. میکرو ارگانیسم ها در استخرهایی که آب شان زود عوضنمی شود به سرعت زیاد می شوند و احتمال بیماری های عفونی افزایش پیدا می کند.

استخر هم مانند هر محیط عمومی می تواند منشا آلودگی هایی در انسان شود، خصوصا به دلیل تماس پوست بدن با آب.آب استخرهای شنا حاوی آلاینده های محلولی مثل ادرار، عرق و سایر فرآورده هایترشحی شناگران است. عرق و ادرار اساساً از آب، آمونیاک و اوره تشکیل شده اند.

این مواد همچنین حاوی کراتینین، کراتین و اسیدهای آمینه هستند، اجزای عرق و ادرار بهخودی خود برای سلامت فرد مضر نیستند. این فرآورده ها با ضدعفونی کننده های آب مثلکلرین واکنش می دهند و محصولات واکنشی غیردلخواه (که اساساً کلرآمین ها هستند)تشکیل می شود. کریپتوسپوریدیوم و اشرشیاکولی که هر دو می توانند موجب اسهال واستفراغ شوند، منبع روده یی دارند و در آب استخرها یافت شده اند.

علت وجود اینمیکروب ها شناگران اسهالی و بچه های پوشک دار هستند که با پوشک وارد استخر شده اند. همچنین در برخی از استخرها مقادیر اندکی باکتری سودومونا آئروژینوزا وجود دارد کهعامل ایجاد عفونت های پوستی و گوشی است. ژیاردیا که انگل روده یی است و باعث اسهالمزمن می شود نیز در استخرها وجود دارد.

اولین و شایع ترین اندام هایی که می تواند دچار ضایعات شوند، پوست و چشم است. ضایعات پوستی ناشی از آب استخرها به دو دسته تقسیم می شوند:

الف- بیماری های عفونی پوست:
پبیماری های عفونی پوست ناشی از آب استخرها شامل: بیماری های قارچی، انگلی، ویروسی و باکتریایی می باشد.

عوامل قارچی:
عوامل قارچی از پوست افراد مبتلا در آب استخر جدا می شوند و روی پوست تمامی شناگران می نشینند. بعضی افراد به طور سرشتی دفاع کاملی در برابر عوامل قارچی دارند، لذا هیچ گاه دچار ضایعات قارچی نمی شوند، ولی افراد مستعد خصوصا آنها که به دلیل ابتلا به بعضی بیماری های ضعیف کننده سیستم ایمنی مانند لوپوس، بیماری قند، کم خونی ، مصرف داروهای کورتونی و غیره به آسانی به این عوامل قارچی مبتلا شده اند، پوست شان بیمار می شود.

شایع ترین قارچ پوستی که از آب استخر آلوده ایجاد می شود، قارچ" تینا ورسیکولر" است که به صورت ضایعات سفید، قهوه ای تیره، قهوه ای روشن و غیره دیده می شود، این ضایعات باعث خارش خفیف تا شدید می شود و در موقع عرق کردن، ضایعات تشدید می شود. بعد از حمام گرفتن، رنگ ضایعات کمی روشن تر می شود و به تدریج مجددا تیره می شود. عامل این بیماری قارچ"مالاسزیا فورفورا" می باشد که تمایل به مزمن شدن دارد.

این ضایعات با درمان های طبی، به طور موقت بهبود می یابند، ولی با قطع درمان، ضایعات عود می کنند. خصوصا در فصول گرم بهار و تابستان که پوست تعریق بیشتری دارد، ضایعات پوستی شدت می یابند.

قارچ شایع دیگر که از آب آلوده ی استخرها می تواند به پوست انسان سرایت کند، قارچ"کاندیدا آلبیانس مونلیا" است که نواحی چین دار پوست مانند لای انگشتان پا، کشاله ران و زیر بغل را گرفتار می کند.

این قارچ، مخمری است به رنگ سفید که در عمق چین های پوست از بسیار کم تا متوسط دیده شده و باعث خارش پوستی می شود که با درمان های طبی به سرعت بهبود می یابند، ولی چنان چه بعد از استخر یا حمام، چین های پوستی خود را به دقت با حوله تمیز و خشک نکنند، رطوبت باقی مانده در چین ها، پوست را مستعد ابتلا به قارچ کاندیدا می کند.(خصوصا در افرادی که زمینه بیماری قند، کم خونی، مصرف داروهای کورتونی، استرس های مداوم روحی، کار جسمی سنگین، مداوم و غیره دارند.) این قارچ پوستی به آسانی از آب آلوده استخر در چین های پوستی جایگزین شده و باعث بیماری قارچی پوست می شود.

و بالاخره قارچ های کچلی پوست و مو از عللی است که انتقال آن از راه آب استخر شیوع کمتری دارد. این بیماری به صورت ضایعات حلقوی با زمینه قرمز و پوسته مختصری روی آن است که اغلب با خارش همراه است و چنانچه به موقع درمان مناسب طبی ضد قارچ صورت نگیرد می تواند باعث از بین رفتن دائمی موهای انسان شود.

بیماری های ویروسی:
بیماری های ویروسی ناشی از آب استخرها روی پوست انسان شامل موارد زیر است:

"مولوسکوم کنتازیوزوم"، یک بیماری ویروسی پوست و مخاط در انسان است که معمولا از طریق تماس با افراد مبتلا منتقل می شود. ولی از طریق راه های غیر مستقیم مانند لوازم شخصی از قبیل حوله و آب استخرها نیز می تواند فرد را آلوده کند. این ضایعات پوستی، برجسته، متعدد و منتشر با خارش است که بیشتر کودکان را آلوده می کند. فرد مبتلا به دلیل سرایت بسیار شدید باید بلافاصله مجزا از دیگران تحت درمان قرار گیرد.

بیماری ویروسی دیگری "فلج اطفال" است که از طریق مدفوع آلوده، مگس و سوسک آلوده که روی مواد غذایی می نشینند، افراد سالم را آلوده می کنند. مواردی از طریق آب استخرها باعث آلودگی انسان ها شده است که بیماری خطرناک و فلج کننده است. خوشبختانه با واکسن مؤثری که در سراسر کشور به اطفال تزریق شده، خطر آن بسیار کم شده است.

بیماری های ویروسی تبخال و زونا به طور نادر از طریق آب استخرها منتقل شده است.یکی از بیمارهای شایع ویروسی ناشی از آب استخرها، گروه ویروس های "آدنوویروس ها" هستند که مهم ترین و آسان ترین راه انتقال آن، آب استخرها است که به طور عمده باعث ورم ملتحمه چشم می شود و همه گیری های متعددی از طریق آب استخرها گزارش شده است که علاوه بر تورم ملتحمه چشم نشانه های عمومی ماند تب، تهوع، استفراغ و تورم غدد لنفاوی هم دارد که درمان آن شامل رعایت بهداشت فردی و درمان علامتی چشم است.

بیماری های باکتریایی:
بیماری های باکتریایی ناشی از آب استخرها، در روی پوست انسان نسبت به بیماری های قارچی، انگلی و ویروسی کمتر دیده می شود. در مواردی، باکتری های موجود در ادرار می توانند از طریق استخر بر روی پوستی که قبلا صدمه دیده است، باعث عفونت باکتریایی شود. بیماری هایی از قبیل: زرد زخم و کورک پوستی می توانند از طریق آب آلوده استخرها در روی پوست ایجاد شوند.

بیماری های انگلی:
آمیب "منگنو آنسفالیست" که محل زندگی اش آب های آلوده می باشد، می تواند موقع شنا کردن از راه بینی وارد شده و خود را به سیستم اعصاب مرکزی برساند. البته در استخرها بدلیل کنترل ممکن است اتفاق نیفتد، ولی کودکان و جوانانی که در استخرهای غیر بهداشتی مانند برکه ها شنا می کنند، احتمال ابتلا به این بیماری عصبی خطرناک را دارند.

"تریکومونیازیس" یک بیماری انگلی است که معمولا از طریق مقاربت انتقال می یابد، ولی مواردی از طریق آب استخرهای آلوده(شنا شده توسط افراد آلوده) به اشخاص سالم منتقل می شود و باعث علائم ادرار، به صورت سوزش می شود.

ب- بیماری های غیر عفونی پوست:
شایعترین مشکلات پوستی که در شناگران مشاهده می شود شامل:

1-خشکی پوست شناگران:
یکی از مشکلات مشاهده شده در شناگران خشکی پوست است. شبیه آنچه در فصل زمستان مشاهده می شود.بعلاوه این مشکل در شناگرانی که به مدت طولانی در استخرهای آب گرم شنا می کنند و یا پوست خود را پس از شنا با صابون معمولی شستشو می دهد، خشکی پوست مضاعف خواهد شد.

پیشگیری و درمان خشکی پوست به وضوح به دلیل از دست دادن سبوم پوست ایجاد می شود .کوتاه کردن زمان حمام پس از شنا و شستشو با صابون با پایه روغنی و آب ولرم دستورات ساده ای برای پیشگیری است.

کاربرد روغنهای سنگین مثل وازلین قبل از ورود به آب می تواند در حداقل کردن اتلاف آب از دست رفته پوست موثر باشد. استفاده از روغن حمام بلافاصله پس از استحمام قبل از اینکه پوست خشک شود موثر است.

استفاده مکرر از مرطوب کننده ها در فرم لوسیون یا کرم اگر به صورت افراطی نباشد، مفید خواهد بود.

2-آکنه ناشی از آب:
بر خلاف بعضی شناگران که دچار خشکی پوست می شوند، عده ای دیگر از شناگران دچار افزایش چربی پوست می شود که به نام شناگر براق معروف است.که نوعی پدیده متضاد بوده و غالباً با استفاده از صابونهای پاک کننده چربی و تونیک های پوستی(astringents) باعث بروز سیکل معیوب شده و بدتر خواهد شد.

در درمان این ضایعات بین پزشکان اختلاف نظر وجود دارد، صابونهای سنگین، پاک کننده ها و یا تونیکها که چربی بیشتری را از بین می برد باید استفاده نشود و از پاک کننده های لوسیونی ملایم تر استفاده شود.

کرمهای آنتی بیوتیکی ملایم یا لوسیون ضد آکنه در ابتدا مناسب است اگر پاسخ کافی نبود، درمانهای خوراکی و موضعی قوی تر با نظر پزشک لازم است.

3-خطر بروز ملانوم در شناگران:
بر خلاف تلاش متخصصان پوست و متخصصان در امر سلامت برای افزایش آگاهی در برابر آفتاب، درصد بالایی از افراد در کنار ساحل یا استخرها این اخطار را توجه نمی کنند، به دنبال این رفتار، افزایش بروز تومور پوستی ملانوم تازه تشخیص داده شده در دهه آخر قرن اخیر دو برابر شده است.

شناگران به دلیل تماس زیاد با اشعه فرابنفش جزء افراد پرخطر هستند.خطرناکترین استعداد فرد، شخصی است که تماس نسبتاً شدیدی در دوران کودکی قبل از 15 سال داشته است.

بعلاوه نشان داده شده که آبهای آلوده ریسک بروز سرطانهای پوستی را بالا می برد از جمله کلرین وقتی درترکیب با محصولات ارگانیک مثل موادی که جهت تصفیه نامناسب استفاده می شود، می تواند شانس سرطان را بالا می برد. معمولاً آب تصفیه شده وارد رودخانه و کانالها شده و با آب کلرینه شده مخلوط می شود.

اگرچه برای بررسی ریسک خطر شناگران به ملانوم نیاز به مطالعات بیشتری است، ولی نکته حفاظت دقیق و مناسب از آفتاب است. ضد آفتاب با حداقلSPF 15 باید همیشه 30-20 دقیقه قبل از ورود به آب به کار رود. بعلاوه ضد آفتاب باید از نظر ترکیبات کاملاً مقاوم باشد تا در آب شسته نشود.

در صورتیکه شناگر در حین شنا لباس داشته باشد، لباسها می تواند بیشتر ضد آفتابها را پاک کند و نیاز به تمدید است. پیشگیری از تماس با آفتاب در حدود ساعت 10صبح تا 3 بعدازظهر بسیار ضروری است. در نهایت ارزیابی و معاینه شخصی هر ضایعه رنگی و بررسی توسط متخصص در صورت افزایش رشد و بروز تغییر لازم و ضروری است.

4-مشکلات پوستی ناشی از عینک شنا:
برای بسیاری شناگران، عینک شنا جزء لوازم ضروری است، به این جهت که دید زیر آب را بهبود بخشد و از ورود آلودگی به چشم جلوگیری می کند.ولی از مشکلات مهم ایجاد شده واکنش تحریک تماسی و بروز تروما است.

در صورت بروز تحریک تماسی اریتم اطراف چشم ایجاد شده و ممکن است خارش، تاول یا ترشح داده شود. معمولاً، حساسیت آلرژیک به قاب مشکی دور عینک که از جنس « دی بوتیل تیواوره» است، باعث بروز این واکنش می شود.عینکهای بدون فوم نیز برای این منظور مناسب است، که در صورتیکه سایز فرد باشد، مناسب بوده و نشت آب وجود ندارد.

5-شانه های شناگران:
این یافته منحصر به فرد در شناگرانی که اصلاح میکردند در شنای کرال مشاهده میشود. این ضایعات چند ساعت بعد خودبخود محو می شوند اما مجدداً پس از تراشیدن آن محل ظاهر می شدند. این مشکل هنگامی که شناگر بصورت کرال شنا می کرد و چانه اصلاح شده او با چرخش سر با شانه اش اصطکاک پیدا می کرد تشخیص داده شد.

شناگران دچار درماتیت تحریکی مکانیکی به وسیله اصطکاک خوبخودی در طی چند ساعت پس از شنا می شدند که مقصر اصلی خودشان بودند، ساده ترین روش پیشگیری از این درماتوز خود محدود شونده، اصلاح صورت قبل از شنا کردن است.

6-گوش شناگران:
اوتیت خارجی به نام گوشی شناگران یک عفونت باکتریال بسیار شایع در ورزشکارات آبی است، تماس طولانی با آب باعث حل کردن چربی کانال گوش شده و اجازه ورود آب را می دهد.وهمچنین اجازه ورود میکروبها خصوصاً گونه های پسودومونا را می دهد.

درد مختصر و خارش شایعترین علائم آن هستند، اما در موراد شدیدتر درد شدید، تب، ضعف عمومی بسیار اذیت کننده است. پیشگیری از این حالت با کاربرد ساکشن مناسب گوشی و تیز کردن کانال گوشی پس از شنا و کاربرد قطره های اسیدی پروفیلاکتیک در گوش انجام می شود.

7-ضایعات ناشی از مایو:
نوعی فولیکولیت باکتریال عمیق در ناحیه تحتانی باسن یا زیر نواحی خط مایو، در شناگران حرفه ای که به مدت طولانی از مایو شنا تنگ استفاده می کنند، دیده می شود. فاکتورهای فیزیکی ناشی از بسته شدن منافذ پوست و خیس شدن دلیل اصلی است.

تفاوت ساختاری شناگران زن و مرد در ناحیه تحتانی کمر باعث شده که این مشکل بیشتر در زنان دیده شود.این مشکل در صورت عدم درمان می تواند در نشستن فرد اشکال ایجاد کند. درمان شامل آنتی بیوتیک خوراکی و نپوشیدن مایو تنگ یا سایر البسه تنگ برای حداقل 10 روز و تجویز آنتی بیوتیک موضعی برای درمان آکنه است.

8-موی سبز:
یک تغییر رنگ سبز رنگ در موی شناگران حرفه ای است که فقط از نظر زیبایی حائز اهمیت است. این مشکل به دلیل تماس طولانی مدت شناگر با آب استخر ایجاد میشود. اگرچه تمام شناگران گرفتار

نمی شوند. این رنگدانه در افرادی دیده می شود که دارای موی بلوند طبیعی یا تیره، خاکستری یا سفید هستند.استعداد به این تغییر به دلیل این واقعیت است که شناگران با موهای بلوند طبیعی رنگ موی روشن تر در برابر اثرات سفید کننده ترکیبات شیمایی استخر و نور خورشید دارند و در شناگرانی که در یک محل شنا با آب حاوی مقادیر بالای مس شنا می کنند بیشتر شایع است.

کودکان بیش از بزرگسالان و زنان بیشتر از مردان درگیر می شوند. این تغییر رنگ به دلیل کلرین ایجاد نمی شود بلکه بیشتر به دلیل یونهای مس که تداخل مثبت با کلرین می کنند ایجاد می شود.

این یونهای مس می تواند در منابع آبی بصورت طبیعی باشد یا از لوله های مسی به استخرهای آب آزاد شود که بیشتر در استخرهای قدیمی وجود دارند.حساسیت های فردی در بعضی افراد به علت تماس پوست با کلر موجود در آب باعث قرمزی، خشکی و در مواردی خارش بدن می شود.

بیمارانی که دچار اگزمای اتوپیک(سرشتی) هستند، چنان چه به طور مستمر از آب استخر استفاده کنند، دچار افزایش خستگی پوست و خارش شدید می شوند.یک سری نیز ضایعات پوستی ناشی از آفتاب هستند که در کنار استخرها به حداکثر می رسد. مضرات تابش آفتاب از طریق انعکاس آن دراستخرها، دریاچه ها و دریاها چند برابر اثرات مستقیم تابش آن، می باشد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

هیالورونیداز چیست و برای چه استفاده می شود؟

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

حداکثر تراکم کاشت مو چقدر است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

درمان اگزمای سرشتی یا درماتیت آتوپیک

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

اکو قلب در منزل

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

لیزر اربیوم چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

در چه افرادی ماستکتومی برای پیشگیری از سرطان سینه انجام می شود؟

دکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]

روشهای از بین بردن موهای زائد با الکترولیز

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر سید سلمان فاطمی - متخصص داخلی مغز و اعصاب
دکتر سید سلمان فاطمی

متخصص داخلی مغز و اعصاب


www.dr-salmanfatemi.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر بهرام اشراقی - فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم
دکتر بهرام اشراقی

فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم


www.dreshraghi.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت