شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا

کلید سلامت قلب در سفره ما

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]آدرس وب سایت : www.armitaclinic.ir
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم تلفن مطب : 22366770 - 021

کلید سلامت قلب در سفره ما


فشار خون بالا عبارت از افزایش مداوم فشار خون، بالای حد طبیعی می باشد. هیپرتانسیون یا فشار خون بالا یک عامل خطر عمده برای پیدایش اترواسکلروز، بیماری های قلبی عروقی و کلیوی است. فشار خون در بین افراد به نحو قابل ملاحظه ای فرق می کند و علت آن عواملی نظیر سن، موقعیت شغلی، حالات بدنی و ... می باشد .
برای بزرگسالان ، متوسط فشار خون دیاستولیک/ سیستولیک برابر ( mmhg80/120) است. فشار خون ممکن است در هر سنی روی دهد ولی در افراد بالای 40 سال و چاق شایع تر است.
در حدود 90 85 درصد موارد، فشار خون تحت تاثیر رژیم غذایی قرار می گیرد.

ارتباط میان فشار خون و سدیم کاملا شناخته شده است. در حدود 60- 50 درصد افراد مبتلا به پرفشاری خون، حساس به سدیم هستند و هنگامی که مصرف سدیم رژیمی کاهش داده می شود فشار خون آن ها نیز کاهش می یابد. مصرف کم کلسیم، منیزیم و پتاسیم نیز در پیدایش پرفشاری خون موثر می باشد. افراد مبتلا به پرفشاری خون، در صورت سیگاری بودن، داشتن چربی خون بالا، ابتلا به دیابت، داشتن سن بالای 60 سال، مرد بودن، یائسگی (در زنان) و همچنین سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، در معرض خطر بیشتری برای بروز بیماری های قلبی عروقی در آینده می باشند.

در حال حاضر درمان تغذیه ای برای افراد مبتلا به فشار خون بالا و افرادی که ممکن است در معرض خطر باشند شامل: کاهش وزن ( در صورت چاق بودن و داشتن اضافه وزن) ، محدود کردن سدیم و کنترل کلسترول ( اگر بالا باشد) می باشد. وزن فرد بایستی کاهش یابد و در حداکثر 15 درصد فاصله از وزن مطلوب حفظ شود. افراد مبتلا به پرفشاری خون، در صورت چاق بودن با کم کردن وزن خود، اغلب کاهش قابل ملاحظه ای را در فشار خون تجربه می کنند.
در پرفشاری خفیف، مصرف سدیم به 3-2 گرم در روز محدود می شود و در پرفشاری شدید مصرف آن بیشتر کاهش داده می شود.

در صورت بالا بودن سطح لپیدهای خون، مصرف کلسترول و چربی اشباع نیز بایستی کاهش یابد، مصرف کافئین هم از جمله مواردی است که بایستی محدود شود. به این افراد برنامه ورزشی منظم و ترک سیگار توصیه می شود.
مصرف کلسیم ، منیزیم و پتاسیم در سطح مناسب باید حفظ شود. دریافت بالای سدیم، زمانی که با دریافت پایین پتاسیم همراه باشد، عامل خطر خیلی قوی تر است.
برای افراد مبتلا به پرفشاری خون و افرادی که در معرض خطر ابتلا قرار دارند دست یابی به دریافت متعادل سدیم و پتاسیم بسیار مهم است؛ غذاهای پرپتاسیم / کم سدیم مانند سیب زمینی ، سبزی های سبز، آب پرتقال، آلو زرد و موز در این خصوص می توانند مفید باشند.

دریافت پایین کلسیم با افزایش خطر پرفشاری خون مرتبط است. مطالعات نشان داده است ، دریافت بالای کلسیم از مکمل ها یا غذاهای غنی از کلسیم نظیر فرآورده های شیر (کم چرب) ، دانه کنجد یا سبزی های برگی سبز تیره می تواند در کاهش فشار خون افراد مبتلا موثر باشد.
دریافت بالای آنتی اکسیدان های رژیمی از طریق مصرف میوه و سبزی نقش محافظتی در برابر فشار خون بالا دارد. مکمل یاری برخی ویتامین ها و مواد معدنی نظیر پتاسیم و فولات( در صورت استفاده از داروهای دیورتیک و بتابلوکرها) ممکن است لازم باشد ( البته با تایید پزشک).
همان طور که گفته شد از مسائل مهم برای این افراد میزان سدیم و در واقع نمک مصرفی است.

در اینجا دو نوع رژیم ذکر شده است :
محدودیت 4 گرم در روز: در این رژیم غذاهای پر سدیم محدود می شود و اجازه دریافت یک دوم (2/1) قاشق چای خوری نمک سفره در روز داده می شود .
محدودیت 2 گرم در روز: در این رژیم غذاهای پرسدیم حذف می شود و غذاهای دارای سدیم متوسط، محدود می شود. در این رژیم اجازه دریافت یک چهارم (4/1) قاشق چای خوری نمک سفره در روز داده می شود.

البته ذکر این نکته ضروری است که تجویز رژیم های محدود از سدیم باید با دقت صورت گیرد تا بیمار با خطر تخلیه سدیم مواجه نگردد. هوای گرم، استفراغ، اسهال ، عمل جراحی، نارسایی کلیه یا استفاده از داروهای مدر موجب افزایش دفع سدیم از بدن می شود. علایم آن ضعف، دردهای شکمی، خواب آلودگی یا بیحالی شدید، کم شدن ادرار، بالا رفتن ازت خون و اختلال در تعادل اسید و باز بدن است. آشنایی بیمار با این علایم ضروری است تا به محض ظهور علایم با پزشک خود تماس تماس بگیرد. منابع سدیم مصرفی به دو دسته رژیمی و غیر رژیمی تقسیم می شوند.

لف) منابع رژیمی سدیم
منابع رژیمی سدیم که به طور معمول مصرف می شود شامل موارد زیر است:
1-نمک سفره
2-نمک یا سدیمی که طی تهیه و آماده سازی غذا اضافه می شود
3-سدیم اصلی موجود در غذا
4-آب شیرین شده به طریقه شیمیایی
ذکر این نکته، مهم است که :
27-4 درصد سدیم دریافتی ما مربوط به آب است.
بیشتر از 20 درصد مربوط به نمک افزوده شده طی تهیه غذا یا نمک سفره است.
80-53 درصد مربوط به غذاهای فرآیند شده(تهیه شده توسط کارخانه)است. همان طور که ملاحظه می کنید بیشتر سدیم دریافتی از طریق غذاهای آماده است که بایستی یا کمتر مصرف شود (و گاها در بعضی موارد حذف شود) . یا اینکه از انواع کم سدیم انتخاب شود.

ب) منابع غیر مغذی سدیم :
یکی از منابع غیر مغذی سدیم، نمک کم سدیم است. این نوع نمک، محتوی یک دوم تا یک سوم سدیم نمک سفره است که در رژیم محدود ملایم(2 گرم در روز)، با تجویز پزشک، فرد می تواند استفاده کند.
افزودنی های محتوی سدیم نیز از مواردی است که در تهیه غذاها توسط کارخانه ها استفاده می شود؛ در زیر به چند مورد اشاره شده است:
- سدیم آلژینات در تهیه بستنی و شیر شکلاتی به کار می رود.
- سدیم بنزوات در تهیه آب میوه به کار می رود.
- سدیم پروپیونات در تهیه نان استفاده می شود.
- سدیم سولفیت برای خشک کردن میوه ها استفاده می شود.

برچسب گذاری سدیم برای محصولات غذایی از موارد مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد چنانچه ماده غذایی دارای برچسب باشد حتما دقت شود که محتوی سدیم ذکر شده بر برچسب از کل سدیم در نظر گرفته شده در رژیم غذایی(چنانچه فرد بر روی رژیم کم سدیم باشد) بیشتر نشود.
اگر محصول دارای برچسب سدیم باشد ممکن است در آن از واژه های زیر استفاده شده باشد:
- بدون سدیم (sodium free): کمتر از 5 میلی گرم سدیم در هر واحد دارد.
- بسیار کم سدیم(very low sodium): 35 میلی گرم و کمتر از آن در هر واحد دارد.
- کم سدیم(low sodium): 140 میلی گرم و کمتر از آن در هر واحد دارد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

اجاره دستگاه زردی نوزاد در منزل تهران و کرج

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا پی آر پی روش موثری برای جوانسازی صورت و اطراف چشم محسوب می شود؟

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

خودبیمار انگاری یا هيپوکندريا

دکتر محمد والی پور [ متخصص روانپزشکی ]

علت ایجاد اسپرماتوسل چیست؟

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]

درپستان چه تغییرات فیزیولوژیکی در طی فاز لوتئال سیکل قاعدگی اتفاق می افتد؟

دکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]

نحوه انجام MRI لومبوساکرال چگونه است؟

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

هیدرودرم ابریژن چیست و چه تاثیری روی پوست دارد؟

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

شیردهی و جلوگیری از بارداری

دکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر محمد آذربایجانی - اعصاب ، روان و مشاوره
دکتر محمد آذربایجانی

اعصاب ، روان و مشاوره


www.drazarbayejani.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت