جوانه ها در واقع گیاهان جوان 4- 3 روزه هستند که در این زمان بیشترین ارزش غذائی در گیاه موجود میباشد.تغییراتی که در یک دانه درحین جوانه زدن رخ میدهد، بسیار جالب است و این مساله است که ارزش تغذیه ای آن را افزایش میدهد. انرژی و کربوهیدرات آن کاهش مییابد و در عوض پروتئین، کلسیم، پتاسیم، سدیم، آهن و فسفر آن بسیار بالا میرود و ویتامین A ، B2 ، B3 و C3 تا 5 برابر دانه اصلی که جوانه از آن سبز میشود ویتامین cدارند آن هم بسیار بالا میرود.
سمنو از خوراک هایی است که از جوانه گندم تهیه می شود . برای تهیه آن گندم را تمیز کرده و بشویید. مدت سه روز آن را در آب خیس کنید و طی این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا نوک گندم جوانه بزند. سپس آن را در دستمالی تمیز و خیس بریزید تا ریشه درآورد. بعد از درآوردن ریشه آن را در چند عدد سینی پهن کرده و پارچهای خیس روی آن بیندازید تا گندم ساقه نقرهای بزند. بعد گندم نقرهای شده را چرخ کرده یا بکوبید. مقداری آب روی آن بریزید و خوب مخلوط کنید
سپس از صافی رد کنید به طوری که شیره از پوسته گندم درآید. چون شیرینی سمنو از همین شیره سفید رنگ میباشد. باید دقت کنید که گندم خوب نرم شده و شیرهی آن گرفته شود. آرد را در قابلمهی مناسبی ریخته و شیرهی گندم را کم کم به آن اضافه کنید تا آرد در شیره حل شده و به صورت مایع رقیقی درآید. ظرف را روی شعلهی اجاق قرار دهید و آن را مرتب هم بزنید تا مایع جوش آمده، کم کم غلیظ شود. مایع سمنو را باید مرتب هم بزنید تا ته نگیرد و مثل حلوا شود.
وقتی آب سمنو کشیده شد، آن را کمی تفت دهید و در این مرحله مقداری آب سرد به سمنو اضافه کنید تا کمی رقیقتر و خوش رنگتر شود. سمنو را در ظرف گردی ریخته و مدت نیم ساعت در فر یا روی اجاق با حرارت ملایم قرار دهید تا دم بکشد. در صورت تمایل میتوانید مقداری خلال پسته و بادام به سمنو اضافه کنید. هرگز در سمنو شکر نریزید، زیرا شیرهی گندم به اندازهی کافی شیرین میباشد.
درست است که سمنو از جوانه گندم تهیه می شود ولی به علت حرارت دیدن مقداری از ویتامین های آن از بین میرود و باعث تولید اکریلامید که سرطان زا است می شود .از سوی دیگر آرد نیز به آن اضافه و قند آن نیز تغلیظ می شود و کالری آن بالا می رود . پس مصرف آن بویژه در افرادی که اضافه وزن دارند و یا در فامیل افراد مبتلا به سرطان دارند باید محدود شود.پس بهترین حالت مصرف جوانه ها بصورت تازه و خام است و بیشترین مصرف آن در سالاد میباشد.