پروانه کاظمی - کارشناس ارشد تغذیه

میان وعده های غذایی در دوران مدرسه

پروانه کاظمی [ کارشناس ارشد تغذیه ]آدرس وب سایت : www.dietkazemi.ir
آدرس مطب : تهران بلوار همیلا خیابان پارک میدان پارک ساختمان پزشکان پاسارگاد طبقه سوم واحد 5 تلفن مطب : 44495410 - 021

دانشآموزان علاوه بر سه وعده غذایی اصلی به میان وعده نیز نیاز دارند. در این سنین دانشآموزان ، باید هر ۴ تا ۶ ساعت برای نگهداشتن غلظت قندخون در حد طبیعی، غذا بخورند تا فعالیت سیستم عصبی و عملکرد مغز در حد مطلوب باقی بماند.در دانشآموزان، کبد که مسؤول ذخیره گلوکز به صورت گلیکوژن و آزادسازی آن به خون در صورت نیاز میباشد ، تنها برای حدود ۴ ساعت گلیکوژن ذخیره میکند. بنابراین دانشآموزان به خوردن غذا در وعدههای بیشتر نیاز دارند و باید بین صبح تا ظهر و ظهر تا شب میان وعده مصرف کنند.

دانشآموز سالم با میان وعده کم نمک و کم روغن :
ارزش غذایی میان وعدهها باید در نظر گرفته شود. دانشآموزان باید بدانند آنچه که میتواند نیازهای آنها را تأمین سازد موادی چون چیپس، غلات حجیم شده و سایر تنقلات کم ارزش غذایی نیستند، بلکه موادی دارای ارزش غذایی هستند که از یک یا چند گروه اصلی غذایی تهیه شده باشند.

در حال حاضر مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده، فست فودها و مصرف زیاد نمک از جمله مشکلاتی است که در الگوی مصرف غذایی دانش آموزان وجود دارد. مصرف زیاد نمک زمینه را برای فشار خون بالا در بزرگسالی فراهم میکند. همچنین مصرف زیاد روغن و چربی علاوه بر بالا بردن چربی خون و بیماریهای قلبی و عروقی، به دلیل دریافت کالری زیاد اضافه وزن و چاقی را بدنبال دارد.

کودکان سنین مدرسه علاوه بر سه وعده غذایی اصلی به میان وعده نیز نیاز دارند. برای پیشگیری از فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و عروقی و اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی، میان وعده دانشآموزان باید شامل مواد غذایی باشد که علاوه بر تامین نیازهای تغذیهای، کم نمک و کم روغن نیز باشد. به این دلیل موادی چون چیپس، پفک و سایر تنقلات چرب و شور میان وعدههای مناسبی نیستند.

استفاده از انجیر خشک، توت خشک، نخود چی، کشمش، انواع مغزهای بو نداده و بدون نمک، برگه زردآلو و انواع میوه ها نظیر سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، زردآلو، لیمو شیرین و… سبزیجاتی نظیر هویج، کاهو، خیار و ساندویچ هایی مانند نان و پنیر و سبزی، انواع کوکو و کتلت، نان و حلوا شکری، نان و پنیر و خرما، می تواند به عنوان میان وعده در برنامه غذایی دانشآموزان قرار گیرد. استفاده از ساندویچ های خانگی که در تهیه آن ها نمک و روغن کمتری استفاده شده است،

دانش آموزان عزیز : با انتخاب و مصرف میان وعده کم روغن و کم نمک به سلامتی خود کمک کنید .
مصرف بی رویه تنقلات غذایی کم ارزش : متاسفانه برخی از تنقلات تجـاری از جمله انـواع فراورده های غـلات حجیم شده مثل چی توز، لینا، پفک و… بطور بی رویه توسط کودکان و دانشآموزان مصرف می شوند. مصرف چیپس و پفک بخصوص قبل از وعده های غذایی بدلیل ایجاد سیری کاذب دانشآموزان را از خوردن غذاهای اصلی که باید مواد مغذی مورد نیاز رشد را تامین کند، باز می دارد.

از سوی دیگر نمک موجود در آن ذائقه را به خوردن غذاهای شور عادت میدهد. اثرات زیانبار مصرف غذاهای پرنمک و شور نمک ماده ضروری و تامین کننده سدیم در انسان است که در انتقال جریانات عصبی و انقباض عضلانی نقش دارد. مقدار توصیه شده مصرف نمک حدود ۳-۵ گرم در روز ( کمتر از یک قاشق چای خوری ) است. اضافه دریافت نمک خطرات عمدهای ازجمله افزایش فشار خون را بدنبال دارد.

دریافت زیاد نمک و سدیم و مصرف غذاهای شور و پرنمک و تنقلات شور سبب کاهش بازجذب کلسیم از کلیه شده و دفع ادارای آن را افزایش میدهد که خود عامل مهمی در کاهش تراکم استخوانی و پوکی استخوان است. جلوگیری از اثرات زیانبار دریافت بالای نمک از دوران کودکی و سنین مدرسه باید شروع شود. دانشآموزان باید سعی نمایند که در هنگام انتخاب مواد غدایی نوع کم نمک آن را برگزینند و در کنار غذا از نمکدان استفاده نکنند.

اثرات زیانبار مصرف غذاهای پرچرب اگر چه چربیها در برنامه غذایی دانشآموزان به علت تولید انرژی بالا و خاصیت سیرکنندگی و طعم دهندگی حائز اهمیت هستند و چربیهای مفید مثل امگا۳ را که برای سلامتی بسیار ضروری است تامین میکنند. اما برخی از مواد غذایی حاوی چربیهای نامطلوب هستند و به همین دلیل نباید زیاد استفاده شوند.

بسیاری از مواد غذایی موجود در بازار به خصوص مواد غذایی فرآوری شده ( آماده یا نیمه آماده ) حاوی مقادیر زیادی روغن و چربی های مضر هستند. انواع فست فودها ( مثل سوسیس ، کالباس ، پیتزا و سیبزمینی سرخ شده ) دارای چربی اشباع شده هستند که تنگی و انسداد عروق و بروز بیماریهای قلبی عروقی را بدنبال دارند.

رعایت نکات ذیل در تغذیه دانشآموزان حائز اهمیت است :

مصرف فست فودها بسیار محدود شود. در کنار فست فودها، انواع سبزی یا سالاد مصرف شود. بجای خیار شور از گوجه فرنگی، خیار، کاهو و سایر سبزی ها استفاده شود. بجای نوشابههای گازدار از نوشیدنیهای سالم تر مثل دوغ بدون گاز استفاده شود. بجای سیبزمینی سرخ شده از سیبزمینی تنوری استفاده شود. هنگام مصرف غذا از نمکدان استفاده نشود. تنقلات شور مثل انواع چیپس، پفک و چوب شور که حاوی نمک زیادی هستند مصرف نشوند. از انواع آجیل و مغزهایی که بونداده و خام هستند بجای انواع پرنمک و شور آن ها استفاده شود.

اختلال تکاملی زبان از کودکی تا بزرگسالی

لیلا رستم شیرازی [ آسیب شناسی گفتار و زبان ]

تأثیر تغذیه بر رشد قدی کودکان (قسمت دوم)

[ 1397-11-10 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

دلایل و علایم زانو درد

[ 1393-12-08 ]دکتر شاهرخ نوری [ متخصص درد ]

هایفوتراپی، جوانسازی پوست در یک جلسه

[ 1399-04-12 ]دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

آیا شما غذاهای ضد استرس را می شناسید ؟

[ 1394-12-03 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

تشخیص اختلالات جنینی با تست آمینوسنتز بارداری

[ 1393-11-24 ]دکتر نرگس علیان [ متخصص زنان و زایمان ]

سویا و خواص دارویی آن

[ 1395-12-25 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

ارتباط اضطراب و اضافه وزن ( قسمت دوم )

[ 1396-02-12 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

لیفت صورت و گردن با تکنیک نخ

[ 1397-10-12 ]دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

رژیم غذایی و مکمل های توصیه شده در درمان زخم معده

[ 1396-03-24 ]شهزاد محمدیان [ کارشناس ارشد تغذیه ]

تزریق ژل در لب

[ 1399-07-28 ]دکتر مریم ملکی [ متخصص پوست و مو ]

راه های رفع و از بین بردن غبغب

[ 1399-07-27 ]دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

اختلال تکاملی زبان از کودکی تا بزرگسالی

[ 1399-07-27 ]لیلا رستم شیرازی [ آسیب شناسی گفتار و زبان ]

ملاتونین قسمت دوم

[ 1399-07-27 ]شهزاد محمدیان [ کارشناس ارشد تغذیه ]

اضافه وزن و افزایش خطر ابتلا و مرگ و میر کرونا (قسمت اول)

[ 1399-07-26 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

از اختلال تکاملی زبان چه می دانید؟

[ 1399-07-26 ]لیلا رستم شیرازی [ آسیب شناسی گفتار و زبان ]

روشهای لابیاپلاستی

[ 1399-07-24 ]دکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]

تزریق ژل برای فرم دهی بینی بدون جراحی

[ 1399-07-24 ]دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

رژیم غذایی و آلزایمر (قسمت چهارم)

[ 1399-07-23 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

جوانسازی با الکترونیدلینگ

[ 1399-07-22 ]دکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

مراقبت ها بعد از تزریق بوتاکس جهت افزایش ماندگاری

[ 1399-07-21 ]دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

کنترل چربی خون با تغذیه

[ 1399-07-21 ]شهزاد محمدیان [ کارشناس ارشد تغذیه ]

هماتوم چیست؟

[ 1399-07-20 ]دکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علائم پوستی سرطان سینه

[ 1399-07-18 ]دکتر مریم ملکی [ متخصص پوست و مو ]

6 حرکت برای کاهش درد و التهاب زانو

[ 1399-07-18 ]دکتر مهدی مؤیدفر [ فوق تخصص جراحی زانو ]

لیزر اربیوم چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟

[ 1399-07-18 ]دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

ورزش در بارداری

[ 1399-07-17 ]دکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]

کندروتین در ورزشکاران

[ 1399-07-16 ]شهزاد محمدیان [ کارشناس ارشد تغذیه ]

رژیم غذایی و آلزایمر (قسمت دوم)

[ 1399-07-16 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

اندولیفت

[ 1399-07-15 ]دکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

درمان خطوط پیشانی با تزریق بوتاکس

[ 1399-07-13 ]دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

رژیم غذایی و آلزایمر (قسمت اول)

[ 1399-07-12 ]دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر مهدی مؤیدفر - فوق تخصص جراحی زانو
دکتر مهدی مؤیدفر

فوق تخصص جراحی زانو


www.drmoayedfar.com
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر مریم ملکی - متخصص پوست و مو
دکتر مریم ملکی

متخصص پوست و مو


www.doctormaleki.com
دکتر نرگس علیان - متخصص زنان و زایمان
دکتر نرگس علیان

متخصص زنان و زایمان


www.dralian.ir
لیلا رستم شیرازی - آسیب شناسی گفتار و زبان
لیلا رستم شیرازی

آسیب شناسی گفتار و زبان


www.goftardarmani.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
شهزاد محمدیان - کارشناس ارشد تغذیه
شهزاد محمدیان

کارشناس ارشد تغذیه


www.armitaclinic.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت