مالت عبارت است از دانههای جوانه زده غلات خصوصاً جو تحت شرایط خاص که منبع مناسبی از کربوهیدراتها، پروتئینهای تجزیه شده، انواع ویتامینهای گروه B، املاح معدنی و ترکیبات غذایی و همچنین منبع قابل توجهی از آنزیمهای تجزیه کننده نشاسته میباشد.
جو در حالت طبیعی حاوی آنزیمهای بتاآمیلاز، آمیلوگلوکوزیداز، بتاگلوکوناز، پروتئاز و سلولازها به میزان کم میباشد. برای تبدیل نشاسته به قند باید این آنزیمها فعال شوند. مالت دارای 60 درصد مالتوز و 10 درصد ساکاروز و همچنین دارای مقدار زیادی فیبر محلول میباشد.
عصارهی مالت
عصارهی مالت فرآوردهای است که در نتیجه فرآیند دانههای جو سالم و مالت شده با آب در دمای مناسب و سپس تبخیر عصاره آبی و تغلیظ آن به دست میآید. در مرحله جوانهزنی بر اثر عملکرد آنزیمهای مختلف موجود در جو، مواد مغذی بسیاری تشکیل یا افزایش مییابند ( مثل ویتامینهای گروه B و اسیدهای آمینه ضروری ). سپس مالت را میجوشانند و با افزودن مواد خوراکی مجاز و رازک، مایع حاصل را صاف و بستهبندی میکنند. عصاره مالت جو هیچ گونه تداخلی با غذا و نیز با دارو ندارد.
اثرات مفید عصارهی مالت
* عصاره مالت جو برای افرادی که دچار یبوست هستند، میتواند مفید باشد و این افراد میتوانند به جای مصرف داروی مسهل، به طور منظم و همیشگی از قرص مالت جو استفاده نمایند.
* هر فردی باید در برنامه غذایی روزانه خود به مقدار کافی از فیبرهای غذایی محلول و غیرمحلول مصرف کند. فیبرها اثرات مفید بسیاری دارند، از جمله این که باعث تنظیم عملکرد روده شده و التهاب روده و فتق معده را کاهش میدهند و میتوانند در درمان دیابت موثر باشند.
* عصاره مالت موجب کاهش خطر بیماریهای قلبی و بعضی انواع سرطان میشود. عصاره مالت جو را در هوای اتاق و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
جو از نظر میزان ویتامینهای گروه B و پروتئین، از گندم غنیتر است و اصلاً مصرف جو به دلیل وجود همین ویتامین B به افراد توصیه میشود. به خصوص به آنهایی که به برخی از بیماریها مانند فشارخون یا دیابت مبتلا هستند
اَشکال عصاره مالت
عصاره مالت جو به دو شکل پودری و مایع وجود دارد و به هر مقدار که پزشک تجویز کرده است (چه پودری و چه مایع) باید در شیر یا آب و یا آبمیوه مخلوط گردد تا حل شود. بهتر است آن را در شیر یا آب گرم حل نموده و برای مدت طولانی مصرف کنید.
نکات مهم
* افرادی که دچار انسداد روده هستند یا عمل جراحی در ناحیه شکم انجام دادهاند، یا دچار اختلالات مزمن رودهای مثل بیماری التهاب روده یا بیماری کولون هستند، باید تحت نظر پزشک این عصاره را مصرف کنند، زیرا عصاره مالت به علت داشتن فیبر برای این بیماریها مناسب نمیباشد.
* این عصاره دارای کربوهیدرات است، به همین دلیل بیماران دیابتی باید با مشورت پزشک آن را مصرف کنند. افرادی که سابقه آلرژی یا آسم دارند، ممکن است نسبت به این عصاره واکنش نشان دهند، بنابراین باید مصرف آن قطع گردد.
* در دوران بارداری برای رفع یبوست ، مصرف فیبر غذایی توصیه میشود. عصاره مالت جو نیز مانند فیبر موجود در میوهها و سبزیها، میتواند در برنامه غذایی روزانه مصرف شود.
* این عصاره بر روی قدرت و فعالیت جنسی اثر بدی ندارد و برای مدت طولانی میتوان آن را مصرف کرد.
* همراه با این عصاره، باید مقدار زیادی آب و مایعات نوشید، زیرا باعث تجمع و تورم فیبر در دستگاه گوارش و انسداد یا حتی پارگی مری میشود.
* عصاره مالت جو ایجاد نفخ و باد معده میکند، بنابراین باید دقت شود که چه مقدار از این عصاره باید مصرف شود.
* توجه داشته باشید که اگر در بلعیدن مواد غذایی دچار مشکل هستید، این عصاره را مصرف نکنید.
منبع : تبیان