پنیر ماده ای مفید و مغذی است كه در بسیاری از فرهنگها از آن در وعدههای مختلف غذایی استفاده میشود. مثل هر ماده غذایی دیگر، بتدریج و با افزایش مصرف پنیر، باورهای بسیاری در مورد این ماده غذایی شكل گرفت كه خیلی از آنها نادرست و بر پایه برداشتهای اشتباه و قدیمی است. به عنوان مثال شاید شما هم شنیده باشید هنوز هم خیلی از مردم اعتقاد دارند پنیر باعث كم هوشی و به اصطلاح خنگی میشود و بر همین اساس از خوردن آن اجتناب میكنند و در ضمن مانع خوردن این ماده مغذی توسط خانواده و بخصوص فرزندان خود میشوند. برخی هم معتقدند خانمهای باردار باید از خوردن پنیر خودداری كنند. به نظر شما این عقاید تا چه حد میتواند درست باشد؟ به طور كلی پنیر ماده ای سرشار از پروتئین و كلسیم است و مقادیر زیادی هم فسفر دارد. بعلاوه محتوی درصدی از تمام مواد مغذی موجود در گوشت است و از این رو گیاهخواران به جای گوشت از پنیر استفاده میكنند.
در این میان افراد زیادی اعتقاد دارند، پنیر باعث كاهش هوش میشود، در پاسخ به این افراد باید گفت پنیر حاوی مادهای به نام تیرامین است كه این ماده میتواند در صورت عبور از سد خونی مغز وارد مغز شود و كاهش عملكرد ذهنی فرد را در پی داشته باشد، هرچند در عمل باعث كاهش هوش فرد مصرف كننده نمیشود چرا كه در بدن ما آنزیم خاصی وجود دارد كه به محض تماس با پنیر آن را تجزیه میكند و در صورتی كه نقصی در عملكرد این آنزیم وجود نداشته باشد و مقادیر پنیری كه فرد میخورد بیش از ظرفیت خنثی سازی این آنزیم نباشد ، این آنزیم براحتی میتواند از پس مقادیر معمول تیرامین برآید و مانع ورود این ماده به مغز شود. در این میان از آنجا كه آنزیم تجزیه كننده تیرامین پنیر برای انجام عمل خود به مس نیاز دارد، بنابراین اگر بتوانیم مقادیر مورد نیاز مس را در اختیارش قرار دهیم میتوانیم از كارایی بیشتر آن بهره ببریم. این كار را میتوانیم با خوردن گردو همراه پنیر انجام دهیم. در واقع از آنجا كه گردو حاوی مس است میتوانیم از این طریق، مس مورد نیاز را تامین كنیم.
مساله دیگر تعادل كلسیم و فسفر بدن است. اگر این تعادل به هم بخورد یعنی مقدار كلسیم بدن از فسفر بیشتر شود این كلسیم اضافی میتواند باعث كاهش فسفر در دسترس سلولهای مغزی شود. این در حالی است كه سلولهای مغزی به كاهش فسفر حساس هستند و این مساله میتواند باعث كاهش عملكرد سلولهای مغزی شود. این در حالی است كه پنیر هر دو ماده معدنی كلسیم و فسفر را دارد ولی میزان كلسیم آن بیشتر است و در صورت مصرف بیش از اندازه آن، این تعادل به هم میخورد و مقدار كلسیم از فسفر بیشتر میشود. گردو تا حدی هم حاوی فسفر است كه با مصرف آن میتوانید به فسفر مورد نیاز خود دست پیدا كنید و این تعادل را به حالت اول باز گردانید. پس این مشكل نیز با مصرف گردو قابل حل است.
اما دلیل اصلی وجود باورهای اشتباهی مبنی بر مصرف پنیر از آنجاست كه این ماده غذایی ازجمله لبنیاتی است كه اگر صبح به عنوان صبحانه مورد استفاده قرار گیرد باعث افت فشار خون و به اصطلاح فرد دچار سردی میشود. البته این افت فشار آنقدر نیست كه فرد آن را احساس كند ولی اثر خود را میگذارد. به این ترتیب طی زمانی كه این افت فشار رخ میدهد خون كمتر به سلولهای بدن ازجمله سلولهای مغزی میرسد و این باعث میشود تا چند دقیقه یا چند ساعت اول، مغز تا حدی قدرت تجزیه و تحلیل كمتری داشته باشد و فرد به نظر كمی كم هوش به نظر برسد ولی این قضیه موقت است و با برگشت فشارخون به حد طبیعی خود این مساله نیز برطرف میشود. در این میان اگر بخواهید مادهای بخورید كه از خاصیت سودایی پنیر بكاهد، بهترین گزینه همان گردو است كه به مقدار كافی گرم است و میتواند خاصیت سودایی پنیر را تعدیل كند.