پنیر نیز از خانواده ي لبنیات به حساب می آید، شاید در ایران تعداد پنیر هایی که مورد استفاده عموم قرار می گیرد به چند نوع پنیر مانند پنیر لیقوان ، پنیر موتزارلا و پنیر فتا ختم شود ، اما در سراسر دنیا تعداد بسیار زیادي از انواع پنیر وجود دارد. اما در مدتی کم و با تجهیز و افتتاح کارخانه هاي مدرن و پیشرفته تولید پنیر، در مدت کوتاهی فروشگاه ها از انواع و اقسام پنیر در شکل ها و رنگ هاي بی شمار پرشد و مصرف کننده که مورد مصرف این پنیرهاي خوش ظاهر وعمدتا گران را نمی دانست، دست به دامان فروشنده هایی شد که خود سر رشته اي از این موضوع نداشتند. البته باید توجه داشت مصرف پنیر کار تخصصی و پیچیده اي نیست، اما باید دانست هر پنیر براساس بافت و طعم براي مصرف خاصی مناسب تر است که در ادامه با آنها آشنا می شوید:
گروه بندي پنیرها پنیر ها براساس سفتی بافت به 4 گروه تقسیم می شوند :
پنیرهای خشک :
معمولا بر اثر حرارت به سرعت برشته می شوند. به همین دلیل در زمان سرو غذا یا در چند لحظه آخر روي غذا داده می شود. پارمزان معروف ترین پنیر این خانوادهاست.
پنیرهای نیمه خشک :
روش مصرف بسیار متنوعی دارند. چدار، فتا در این گروه قرار دارند .
پنیرهای نرم یا نیمه نرم :
در این گروه معمولا پنیر ها هم در غذا و هم به تنهایی سرو می شوند. موتزارلا، کممبر و پنیر محلی از معروف ترین اعضاي این خانواده هستند.
پنیرهای خیلی نرم :
استفاده بخش بزرگی از این گروه در انواع غذا و دسر است. ماسکارپونه، پنیر خامه اي و کاتج چیز پنیر هاي مشهور این گروه هستند
پنیر فتا (Feta) :
فتا در یونانی به معنی ورقه شده یا اسلایس است. پنیری سفید و بسیار شبیه لیقوان ، اما کم نمک تر است. در ایران برای صبحانه استفاده می شود، اما در انواع غذا، سالاد و دسر مانند سالاد یونانی کاربرد دارد. در گذشته با نام پنیر بلغاری به ایران وارد می شد. فتا مانند پنیر لیقوان از شیر گوسفند تهیه می شود، البته گاهی فتا از ترکیب شیر گوسفند و بز تهیه می شود که در این صورت بوی قوی تری دارد. در انواع غیر رژیمی که در بازار وجود دارد باید مقدار چربی و نمک آن را چک کنید و با پنیر های رژیمی مقایسه کنید و اگر اضافه وزن و یا پر فشاری خون یا کلسترل بالا دارید از انواع کم نمک تر و کم چربی استفاده نمایید .
نکته مهم : میزان کالری در 100 گرم این پنیر 286 ، چربی 25/00 و پروتئین 17/86 گرم می باشد .
پنیر لیقوان :
لیقوان معروف ترین پنیر ایرانی است و نامش از روستای کوچکی در آذربایجان گرفته شده که به زبان محلی به آن لیوان هم می گویند و محصولات لبنی آن معروف است. در گذشته این پنیر شور و سوراخ سوراخ از شیر گوسفند غیرپاستوریزه به دست می آمد، اما در حال حاضر روش تهیه آن کاملا بهداشتی است. لیقوان پنیر مناسب صبحانه و یا شام است و با نان، خیار، گوجه فرنگی و گردو ترکیبی بی نظیر می سازد.از ویژگی های بی نظیر پنیر لیقوان استفاده از باکتری های پروبیوتیک در تهیه آن است، بنابراین برای افرادی که ناراحتی گوارشی، مشکلات دیرهضمی و سیستم ایمنی دارند سودمند است.
نکته مهم این است که این پنیر نمک و چربی نسبتا بالایی دارد و افراد با پر فشاری خون و کلسترول یا وزن بالا بهتر است از پنیر های رژیمی استفاده کنند .
ادامه دارد...
از این مطالب برای سلامتی ، بهبود شیوه زندگی و پیشگیری از #بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید و ما را به دیگران معرفی نمایید .