رژیم غذایی در بیماری ویلسون
بیماری ویلسون چیست ؟
این بیماری یک نقص ژنتیکی است که در واقع از پدر و مادر به ارث برده میشود و از بدو تولد همراه نوزاد است اما در بیشتر موارد، این بیماری ،دربالای پنج سالگی امکان بروز پیدا میکند و حتی ممکن است یکسری از علائم عصبی و روانی آن به سنین بزرگسالی هم برسد .
این بیماری در حالت پیشرفته و اوج خود اعضای :
کبد ، کلیه ، قلب ، چشم ، غدد ، در موارد خاص مفاصل و استخوانها و سیستم عصبی و روان را درگیر میکند .تجمع مس در عضلات ،کبد ،مغز ،قلب و کلیه ها علت اصلی بروز این بیماری است که به دلیل نقص در متابولیزه کردن طبیعی مس توسط صفرا و پروتیینی بنام سرولوپلاسمین رخ میدهد .
برای کنترل و پیشگیری از حملات این بیماری باید به دریافت مس در طول روز برای این بیماران توجه ویژه ای شود . البته قبل از شروع کنترل رژیم باید با دارودرمانی ، مس تجمع یافته را از بدن خارج کرد و سپس با یک رژیم مداوم با احتساب میزان مس موجود در مواد غذایی ، به کنترل بیماری تا آخر عمر ادامه داد .در زیر به معرفی یکسری خوراکی ها به ترتیب اولویت و بالا بودن حجم مقدار مس در صد گرم از هریک از این مواد غذایی پرداخته ایم :
مواد غذایی با مس بالای دو گرم که قطعا باید ممنوع شوند :
ریحان ، برگ گشنیز ، برگ مو ، سبوس گندم ،لوبیا سویا ،عدس ،آرد سویا ، نخود ، بادام هندی و انواع گردو، فندق ، بادام زمینی ،تخمه ها ،جگر گوساله و گوسفند ، میگو ، جگر و قلوه ی خوک ،صدف ، خرچنگ ، حلزون ، جلبک دریایی و از بین ادویه ها (زردچوبه ، هل ، فلفل ، پودر کاری ، زیره ، پودر کاکایو ، مخمر آبجو ، جوز هندی ) .
موادغذایی با مقدار مس بین 0.9 تا 0.5 گرم در مقیاس صدگرم که بهتر است این موارد هم با احتیاط بالا و مقادیر مشخص شده مصرف شوند :
هشت پا ، پسته ، مخلوط آجیل و کشمش ، مویز ، قهوه ساییده شده و قهوه فوری ، ادویه چینی ، ملاس سیاه . لازم به ذکر است رژیم افراد با بیماری ویلسون بسیار حساس و دقیق تنظیم میشود به همین علت لزوم مراجعه و تحت نظر بودن این افراد با متخصص تغذیه و رژیم درمانی برای کنترل بیماری و پیشگیری از بروز علائم حاد آن ، کاملا مشخص است .