بیماری سلیاک چیست و راه کنترل و پیشگیری از علائم آن چیست ؟
سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که در آن روده ی کوچک با اختلال جذب یکسری مواد غذایی مواجه میشود . و همین اختلال جذب منجر به بروز یکسری علائم گوارشی ،ضعف استخوانی و کمبودویتامینها و .. میشود .
گندم ، جو ، جو دوسر ، پاستاها و کیکها حاوی ماده ای به نام گلوتن هستند این ماده وقتی به روده ی افراد سلیاکی برخورد میکند باعث بروز پاسخ خودایمنی میشود . البته این تصور که گلوتن فقط در مواد نشاسته ای وجود دارد کاملا اشتباه است . مواد غذایی مثل شکلاتها ، سوپهای آماده و حتی سس سالاد و کچاب نیز حاوی مقادیر بالایی پودر گندم و نتیجتا گلوتن هستند !
افراد سلیاکی در مصرف بسیاری از مواد خوراکی باید دقت کنند و چنانچه گلوتن دریافت کنند علائمی مثل اسهال خونی ،دردهای شکمی ،نفخ ، آتروفی و ضعف در عضلات ، سوجذب در ویتامینهای گروه ب ، آهن و نتیجتا کم خونی ، شکستگیهای لگن و استخوانها به دلیل سوئ جذب در کلسیم و ویتامین د و حتی سرطانهای روده و معده در این افراد پدید می اید. البته برخی دیگر از بیماریها که ظاهرا غیرمرتبط هستند ولیبه دنبال سلیاک امکان بروز دارند مثل دیابت ، مشکلات تیرویید ، افسردگی و مشکلات روحی روانی و بیماریهای کبدی و ...
معمولا سلیاک ژنتیکی است و از بدو تولد به محض مصرف شیرخشک های حاوی گندم در نوزاد علائم آن ظاهر میشود و از همان موقع با مراجعه به کارشناس تغذیه باید رژیم مناسب و فاقد گلوتن دریافت شود . مکملهای آهن و کلسیم و ویتامین د و اسیدفولیک برای افراد سلیاکی جزو واجبات رژیم غذایی محسوب میشود چرا که این افراد از عدم جذب این مواد مغذی رنج میبرند و درصورت عدم مصرف مکملهای مربوطه، علائم کمبود آنها دیر یا زود دربدن ظاهر میشود. در موارد شدید با توجه به تشخیص پزشک از یکسری داروهای دیگر جهت کمتر کردن علائم التهابی در بدن سلیاکی ها استفاده میشود .