دکتر علی نقره کار - متخصص درد

التهاب بورس ایسکیوگلوتئال یا التهاب نشیمنگاه چیست؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]آدرس وب سایت : www.dr-noghrekar.ir
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول تلفن مطب : 88670088 - 021

بیماری «التهاب بورس نشیمنگاه» که به نام علمی «بورسیت ایسکیوگلوتئال» شناخته می شود،که خود را به صورت درد ناحیه تحتانی کمر و باسن، مخصوصا درد سوزشی زیر باسن ودر هنگام نشستن الالخصوص در هنگام نشستن روی سطوح سفت و سخت، نشان میدهد. علت این درد در واقع آسیب رسیدن به بافت ها و التهاب «بورس نشیمنگاهی» است.

آنچه در این مطلب میخوانید

پیش از هر چیز باید کمی با آناتومی بدن و به خصوص وضعیت قرار گیری بورس ها آشنا شوید. بورس (bursa) یک کیسه حاوی مایع لزج و لغزنده در درون خود است. این کیسه وظیفه اش کاهش اصطکاک میان بافت هایی است که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. بورس ها در نقاط مختلف بدن وجود دارند و یکی از این نقاط انتهای لگن خاصره است. بورس نشیمنگاهی هم سطح با برآمدگی استخوانی لگن (یعنی همان نقطه ای که وقتی در حالت نشسته هستیم با زمین در تماس است) که توبروزویته ایسکیوم (Ischial tuberosity) یا برجستگی استخوان نشیمنگاه نامیده می شود، قرار دارد.

روشهای غیرجراحی کنترل و بهبود درد، در افرادی که دچار درد در ناحیه لگن و نشیمنگاه هستند؛ در کلینیک درد دکتر علی نقره کار، به عنوان اقدامات کاهش دهنده درد و بهبود سبک زندگی، با نتایجی مطلوب قابل انجام است. بیماران گرامی می توانند جهت هماهنگی با این مرکز با شماره تلفن 88670088 - 021 تماس حاصل فرمایند.

در این نقطه از لگن است که عضلات همسترینگ به استخوان لگن پیوند می خورد. این عضلات از طرف دیگر تا قسمت پایین استخوان پا امتداد پیدا کرده و به آن وصل می شوند. عضله همسترینگ به کمک تاندون همسترینگ به لگن متصل شده است. دقیقاً همین نقطه، محل اتصال تاندون همسترینگ و استخوان لگن است که بورس مورد بحث ما یعنی « بورس ایسکیوگلوتئال» در این نقطه قرار گرفته است.

کار عضلات همسترینگ این است که زانو ها را خم کرده و از طرف دیگر لگن و باسن را مستقیم نگه دارند. این عضله در هنگام فعالیت و به خصوص موقع دویدن حرکت بسیار زیادی دارد. هنگام انقباض عضله همسترینگ، تاندون همسترینگ متحمل فشار و تنش زیادی می شود که همین مسئله باعث ایجاد اصطکاک بالای این تاندون با بورس ایسکیوگلوتئال و استخوان نشیمنگاه می شود. مشابه همین مسئله هم هنگام نشستن پیش می آید چرا که در این حالت هم فشار زیادی متوجه بورس ایسکیوگلوتئال است.

مشکل زمانی به وجود می آید که این فشار ها بسیار شدید باشند یا آنکه بطور مکرر بیش از حد اتفاق بیفتد. در این حالت بورس ایسکیوگلوتئال ممکن است دچار تحریک و التهاب شود. به این وضعیت بورسیت ایسکیوگلوتئال یا التهاب بورس ایسکیوگلوتئال گفته می شود.

التهاب بورس ایسکیوگلوتئال یا التهاب نشیمنگاه چیست؟

علت و عامل التهاب بورس نشیمنگاه چیست؟

التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاه) معمولاً به علت انجام مکرر یا طولانی مدت یکسری از فعالیت ها که فشار و استرس زیادی را به بورس ایسکیوگلوتئال وارد می کند، به وجود می آید. مثلاً نشستن بر روی سطوح سفت به مدت طولانی یا دویدن به مدت طولانی یا پریدن های مکرر می تواند عامل بروز این مشکل باشد. فعالیت های ورزشی مختلف به خصوص ورزش های رزمی که در آن از ضربات پا استفاده می شود هم تنش زیادی به تاندون همسترینگ و در نتیجه بورس نشیمنگاهی وارد می کند که می تواند احتمال دچار شدن به التهاب بورس نشیمنگاهی را بالا ببرد.

البته در برخی موارد هم ممکن است بیمار به صورت شدید و ناگهانی به بورس نشیمنگاهی خود آسیب رسانده باشد (مثلاً بر روی یک سطح سفت افتاده باشد و لگنش در این اتفاق ضربه خورده باشد) که در این حالت هم التهاب بورس نشیمنگاهی ممکن است به وجود آید.

علائم و نشانه های التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی)

کسانی که دچار التهاب بورس نشیمنگاهی هستند معمولاً در ناحیه تحتانی باسن و لگن خود احساس درد می کنند. در مواردی که آسیب شدت کمتری دارد، بیمار فقط ممکن است در بخش تحتانی لگن احساس درد خفیف یا کوفتگی داشته باشد. البته این درد به شکلی خواهد بود که احساس کوفتگی و درد هنگام استراحت و پس از انجام فعالیتی که باعث ایجاد فشار بر روی بورس شده است، افزایش می یابد. فعالیت ها و کارهایی که باعث فشار بر روی بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) می شوند معمولاً شامل راه رفتن، دویدن، پریدن، لگد زدن یا بالا رفتن از پله ها می شود. اگر التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) در مراحل اولیه اش باشد، ممکن است بیمار بعد از کمی فعالیت و گرم شدن بدن، احساس درد کمتری را تجربه کند. ولی باید توجه داشته باشید که از بین رفتن درد هنگام فعالیت به هیچ وجه به معنی بهبود وضعیت نیست!

البته این وضعیت پایدار نیست و با پیشرفت بیماری، علائم بیماری هم تغییر می کند. زمانی که آسیب وارد شده به بورس شدید تر شود، بیمار ممکن است هنگام انجام فعالیت یا ورزش درد شدید تری احساس کند که در نتیجه آن فعالیت را با مشکل همراه می کند.

التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) چطور تشخیص داده می شود؟

تشخیص التهاب بورس ایسکیوگلوتئال باید توسط یک پزشک انجام شود. پزشک معمولاً به کمک آزمایشات کلینیکی و پاراکلینیکی می تواند این بیماری را تشخیص دهد و در صورت لزوم از روش های پیشرفته تر مانند استفاده از مافوق صوت، اشعه ایکس یا اسکن ام آر آی هم استفاده می کند تا به طور دقیق تر و بهتر وضعیت بیماری را تشخیص دهد.

درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) به چه صورت است؟

بیشتر بیمارانی که به التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی) دچار هستند به کمک دارو یا فیزیوتراپی درمان می شوند. فرآیند درمان معمولاً چند هفته بیشتر طول نمی کشد و پس از آن بیمار به شرایط عادی بر می گردد. البته این در صورتی است که علت بیماری مواردی مثل آرتروز نباشد که در این صورت طول درمان به صورت قابل توجهی افزایش پیدا می کند. یکی از نکات بسیار مهمی که باید بدانید این است که تشخیص بیماری در مراحل اولیه خود و درمان کردن آن در همان ابتدای کار بسیار مهم است و به بهبود و بازیابی هر چه سریع تر بیمار کمک خیلی زیادی می کند. در موارد مزمن تر بیماری که درد بیمار با فیزیوتراپی و دارو بهبود نمیابد، تزریق داروهای ضد التهاب یا پی آر پی بورس ملتهب و آسیب دیده راه دیگر درمانیست که تاثیر مستقیمو سریع تری نسبت به فیزیوتراپ دارد.

عوامل تأثیر گذار در ایجاد التهاب بورس ایسکیوگلوتئال (نشیمنگاهی)

عوامل مختلفی در ایجاد و پیشرفت بیماری التهاب بورس ایسکیوگلوتئال اثرگذار هستند. برای درمان کامل بیماری، این عوامل باید به کمک پزشک یک به یک درمان و رفع شوند تا التهاب بورس ایسکیوگلوتئال به طور کامل از بین برود. برخی از عوامل مهم و تأثیر گذاری که به پیشرفت التهاب بورس ایسکیوگلوتئال کمک می کنند این موارد هستند:

در فیزیوتراپی برای درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال چه اقدامی انجام می شود؟

درمان فیزیوتراپی برای سرعت بخشیدن به فرآیند بهبود اهمیت خیلی زیادی دارد. این کار باعث می شود که بیماری به بهترین شکل درمان شده و احتمال بازگشت مجدد آن را به حداقل برسد. اقدامات درمانی که یک فیزیوتراپیست انجام می دهد معمولاً شامل موارد زیر است:

روشهای دیگر برای بهبود و درمان التهاب بورس ایسکیوگلوتئال

برای تشخیص التهاب بورس ایسکیوگلوتئال، پزشک ممکن است از روشهایی مانند استفاده از اشعه ایکس، مافوق صوت، ام آر آی یا سی تی اسکن استفاده کند. برای درمان این التهاب می توان از تزریق کورتیکواستروئید یا تخلیه بورس و روشهای دیگری که توسط متخصص درد انجام می پذیرد؛ بهره برد.

اینستاگرام دکتر علی نقره کار

حرکاتی برای بهبود التهاب بورس ایسکیوگلوتئال

معمولاً به کسانی که دچار مشکل التهاب بورس ایسکیوگلوتئال شده اند، ورزش های مخصوص و انجام حرکات مشخصی توصیه می شود. البته پیش از اینکه سراغ انجام این ورزش ها بروید، باید حتماً از مناسب بودن آن ها برای شرایط خودتان مطمئن شوید و با یک پزشک مشورت کنید. این حرکات و ورزش ها به طور معمول روزانه 2 تا 3 بار انجام می شوند و به گونه ای در نظر گرفته شده اند که خودشان باعث پیشرفت بیشتر بیماری یا تحریک و افزایش علائم نشوند.

ورزش هایی که معرفی شده اند، در سه سطح آغازین، نیمه پیشرفته و پیشرفته قرار دارند. ترتیب انجام این ورزش ها مهم است و بنابر این باید اول ورزش های آغازین، بعد نیمه پیشرفته و در آخر ورزش های پیشرفته انجام شوند. البته باز هم شروع ورزش های آغازین باید با تأیید پزشک همراه باشد. پزشک است که باید مشخص کند چه موقع ورزش ها را شروع کنید. نکته کلی که در مورد این سه سطح وجود دارد این است که رفتن به مرحله بعد باید زمانی انجام شود که در طول دوره انجام ورزش های مربوط به سطحی که بیمار در آن هست، هیچ گونه افزایش علائم بیماری مشاهده نشود.

در ادامه ورزش های رایج سطح آغازین شرح داده می شوند.

حرکت کشیدن عضله همسترینگ

یکی از پاهایتان را روی پله یا یک صندلی بگذارید. در این حالت باید کمر و پاهای خود را کاملاً صاف نگه دارید. بعد به آرامی و با حفظ حالت کمر و پا، از ناحیه باسن به سمت جلو خم شوید تا جایی که کشیدگی در قسمت ران، باسن یا پشت زانو ها را احساس کنید. این حالت را به مدت 15 ثانیه حفظ کنید. بعد به حالت قبل برگردید. این حرکت را 4 بار تکرار کنید و مقدار خم شدن و در نتیجه کشیدگی که احساس می کنید را هر بار بیشتر کنید. البته دقت داشته باشید که انجام این حرکت نباید همراه با احساس درد باشد.

حرکت کشیدن عضله گلوتئال

ابتدا بر روی زمین و روی کمر دراز بکشید. بعد با استفاده از دست ها، یکی از زانو ها را به سمت شانه مخالف بکشید تا جایی که احساس کشیدگی در قسمت پشت یا جلوی باسن کنید. این حالت را به مدت 15 ثانیه حفظ کنید و بعد 4 بار دیگر تکرار کنید. دفعات بعد این حرکت را با شدت کشیدگی بیشتر در عضلات تکرار کنید این حرکت را برای هر دو پا انجام دهید و دقت داشته باشید که این حرکت باید بدون درد باشد.

یکی از مشکلاتی که اغلب افراد به طور حاد و مزمن در زندگی خود تجربه می نمایند، احساس درد است. درد جدای از عامل ایجاد آن، می تواند کار و زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار دهد و در مواردی، به شدت ناتوان کننده باشد. اگر در جایی از بدن خود دردی احساس می کنید، با مراجعه به کلینیک درد دکتر علی نقره کار دارای بورد تخصصی آنستزیولوژی و درد، می توانید به بهبود این شرایط بپردازید.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

کیست اپیدیدیم یا اسپرماتوسل چیست و چگونه درمان می شود؟

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]

نقش اتصالات بین سلولهای عصبی در بیماری آلزایمر

دکتر سید سلمان فاطمی [ متخصص داخلی مغز و اعصاب ]

کاربرد مزوژل پروسترولین چیست؟

دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

شالازیون و گل مژه

دکتر سیروس بخت آور [ متخصص چشم پزشکی ]

سوالات رایج لیزر موهای زائد

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

تاثیر لیزرموهای زائد برای افراد پر مو

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

آیا رابطه جنسی می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

دیر انزالی یا انزال دیررس

دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

Spasticity اسپاستيسيتی

دکتر غلامرضا رئیسی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت