ستون فقرات از استخوان های زیادی تشکیل شده است که روی یکدیگر قرار دارند. هر استخوان (مهره) شکل یک استوانه اسکوات است و بین هر مهره یک دیسک قرار دارد. این دیسک از ماده ای لاستیک مانند ساخته شده اند که باعث می شود ستون فقرات نسبتاً انعطاف پذیر باشد. رباط های قوی استخوان های ستون فقرات (مهره ها) را به یکدیگر متصل کرده و ستون فقرات را محکم می کند. در انتهای ستون فقرات پنج مهره با هم جوش خورده اند. آنها یک استخوان مثلثی شکل به نام ساکروم را تشکیل می دهند. دو مفصل بزرگ در دو طرف پایین ستون فقرات وجود دارد که به وسیله ی آنها به لگن متصل می شود. به این مفاصل، مفاصل ساکرولیلی گفته می شود؛ زیرا به ساکروم (استخوان) به استخوان اصلی لگن که به آن ایلیوم (iliac) می پیوندند. اسپوندیلیت آنکیلوزان یک نوع آرتروز است که با التهاب مزمن همراه است و اغلب ستون فقرات کمر و گردن را درگیر می کند. در موارد شدید استخوان های ستون فقرات به یکدیگر متصل می شوند (به این وضعیت آنکیلوزیس نیز می گویند) و باعث سفتی و از بین رفتن انعطاف پذیری ستون فقرات میشود. در این شرایط حالت طبیعی بدن دستخوش تغییر خواهد شد. احتمال درگیر شدن سایر مفاصل بدن از قبیل لگن و زانو و مچ پا یا شانه نیز وجود دارد. این بیماری می تواند با اختلالات سیستمیک در اعضای مختلف بدن همراه شود. باید توجه داشته باشید که تشخیص به موقع این بیماری بسیار مهم است؛ زیرا بسیاری از درمان های در دسترس در مراحل اولیه بیماری مؤثر هستند. در حال حاضر درمان کاملی برای بیماری روماتیسم ستون فقرات وجود ندارد؛ اما می توان از برخی درمان ها برای کاهش علائم و کنترل درد استفاده کرد. شما می توانید با مراجعه به متخصص درد، با روش های درمانی مناسب آشنا شوید و از مزایای آنها بهره مند گردید.
علت ابتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان دقیقاً مشخص نیست، هرچند مشخص شده است که بین ابتلا به این بیماری و ژنتیک ارتباط معناداری وجود دارد. اسپوندیلیت آنکیلوزان غالباً ارثی است. داشتن ژن HLA-B27 احتمال ابتلا به روماتیسم ستون فقرات را افزایش می دهد، به ویژه اگر سابقه ی ابتلا به این بیماری در یکی از بستگان نزدیک نیز وجود داشته باشد. البته تمام افرادی که این ژن در بدنشان وجود دارد، لزوماً دچار اسپوندیلیت آنکیلوزان نمی شوند. همچنین ژن های دیگر و عامل های محیطی نیز در بروز روماتیسم ستون فقرات نقش دارند و باعث می شوند بعضی افراد به این بیماری مبتلا شوند.
عامل خطر در واقع فاکتوری است که موجب افزایش احتمال ابتلا به یک بیماری یا وضعیت خاص است:
روماتیسم در کودکان یک بیماری خود ایمنی است که در آن سلول های ایمنی بدن به بافت و سلول های سالم خودش حمله می کند. هر دو عامل ژنتیک و محیط در بروز روماتیسم کودکان نقش دارند؛ یعنی ممکن است ژن این بیماری از طریق خانواده به کودک منتقل شود یا اینکه بیماری در اثر قرار گرفتن در معرض برخی محرک ها بروز پیدا کند. این بیماری علاوه بر ستون فقرات می تواند چشم و لگن را نیز درگیر کند. این نوع بیماری در پسران بالای ۸ سال بیشتر رخ می دهد و غالباً سابقه ی خانوادگی در بروز آن نقش دارد. شدت درد این بیماری در زنان و کودکان به همان اندازه است که در مردان وجود دارد.
پزشک معالج اسپوندیلیت آنکیلوزان را از علائم، معاینه بدنی و آزمایش خون برای اندازه گیری میزان التهاب تشخیص می دهد. پزشک شما ممکن است از اشعه ایکس ستون فقرات شما نیز برای تشخیص استفاده کند؛ اما این آزمایشات در مراحل اولیه بیماری ممکن است نتایج طبیعی داشته باشند. ممکن است برای تشخیص این بیماری لازم باشد چندین آزمایش انجام دهید. از جمله:
اشعه ایکس یا سایر آزمایش های تصویربرداری به دنبال دیدن تغییر در ستون فقرات و باسن هستند، اگرچه ممکن است چندین سال طول بکشد تا تغییرات دژنراتیو مشخصه قابل مشاهده باشد.
سایر عوارض مرتبط با روماتیسم ستون فقرات
در حال حاضر علاج کاملی برای بیماری روماتیسم ستون فقرات وجود ندارد، هر چند برخی درمان ها می توانند به تسکین علائمی که ممکن است داشته باشید کمک کنند:
ورزش می تواند در تسکین درد و خشکی مؤثر باشد و به شما کمک کند تا آسان تر حرکت کنید. این به معنی انجام ورزش های روزانه برای درد پایین کمر و در صورت توانایی شنا کردن بطور منظم می باشد.
درمان معمول برای اسپوندیلوز شامل استفاده از گردن بندهای محکم در صورت آرتروز یا اسپوندیلوز گردن است. در کنار آن معمولاً از داروهای مسکن استفاده می شود.
داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی می توانند به کاهش درد و خشکی مفاصل کمک کنند. همچنین ممکن است در کند کردن پیشرفت بیماری نیز مؤثر باشند. در صورتی که علائم بیماری شدید بوده و سایر درمان ها تأثیری نداشته باشند ممکن است پزشک داروهای دیگری را تجویز کند که شامل موارد زیر می باشند:
اگر مفاصل دردناک و ملتهب باشند ممکن است پزشک از تزریق استروئید به مفصل استفاده کند.
فیزیوتراپیست ها می توانند ورزش هایی را به شما آموزش دهند که به شما کمک می کند تا در حد ممکن انعطاف پذیر و آماده بمانید. همچنین ممکن است از شما خواسته شود تا تمرینات تنفسی را به منظور منعطف نگه داشتن دنده ها و قفسی سینه خود انجام دهید. ممکن است فیزیوتراپیست به شما آب درمانی را توصیه کند که به معنی انجام ورزش در آب داخل استخر است.
اوزون پزشکی از اکسیژن خالص درجه ی پزشکی و با استفاده از تخلیه الکتریکی با ولتاژ بالا تهیه می شود. اوزون پزشکی همواره به منظور استفاده ی فوری به صورت تازه در محل (در یک ژنراتور مخصوص) آماده می شود. در میان بیماری های مختلف همراه با درد، درمان روماتیسم مفصلی و روماتیسم ستون فقرات با استفاده از اوزون تراپی ، نتایج بسیار خوبی به همراه داشته است.
ماساژ برای اسپوندلیت آنکیلوزان می تواند به طرق مختلف موجب تسکین بدن و آرام شدن ذهن شود. این روش موجب تحرک بیشتر و تسکین درد و خشکی عضلات می گردد. خشکی مفاصل اغلب می تواند موجب وضعیت بد قرارگیری بدن شود که استفاده ی مفرط و کشیدگی عضلات را به همراه دارد.
ترکشن ستون فقرات که با اهداف درمانی انجام می شود شامل استفاده از نیروهای دستی یا مکانیکی به منظور تقویت و تحرک ستون فقرات می باشد. ترکشن با کشیدن عضلات صحیح ستون فقرات که در اثر اسپاسم ایجاد می شود به تسکین درد کمر کمک می کند. ترکشن ستون فقرات همچنین در باز شدن حفره های بین مهره ای مؤثر است، به طوری که گیرافتادگی ریشه های عصبی برطرف شده و در نتیجه درد کمر و دردهای انتشاری بهبود پیدا می کنند.
لیزرتراپی سرد که فتوتراپی و لیزر درمانی کم توان نیز شناخته می شود، شامل استفاده از نور لیزر کم توان بر روی آسیب دیدگی ها و ضایعات به منظور تسریع بهبودی و کاهش درد می باشد. این درمان جهت افزایش سرعت، کیفیت و قدرت ترمیم بافت، کاهش التهاب و تسکین درد مورد استفاده قرار می گیرد. بیماری های قابل درمان با لیزر کم توان و لیز درمانی عبارتند از درد روماتیسمی و روماتیسم مفصلی ، اسپوندلیت آنکیلوزان (التهاب بین مهره های ستون فقرات و مفاصل ساکروایلیاک).
یکی از روش های بسیار مؤثر و طبیعی کنترل درد الکتروتراپی است. الکتروتراپی شامل استفاده از انرژی الکتریکی به عنوان یک درمان غیر دارویی، غیر مخدر، غیر اعتیادآور و غیر تهاجمی برای درد، اسپاسم عضلانی، ضعف عضلانی، کمبود گردش خون و کم بودن دامنه حرکتی می باشد. الکتروتراپی از طریق مسدود کردن سیگنال های درد و جلوگیری از رسیدن آنها به مغز عمل می کند. این نوع روش درمانی می تواند بطور مؤثری علائمی چون درد مزمن و التهاب مرتبط با روماتیسم ستون فقرات را درمان کند.
در صورتی که بیماری به حدی پیشرفت نکرده باشد که به دیسک های بین مهره ای و استخوان ها آسیب برساند، مگنت تراپی یکی از مؤثرترین درمان ها را برای اسپوندیلوز فراهم می کند. همچنین در صورت روماتیسم ستون فقرات این روش می تواند به تسکین درد ناشی از آن کمک کند.
در موارد نادر از عمل جراحی برای درمان روماتیسم ستون فقرات استفاده می شود. عمل معمولاً در آن دسته از افرادی که دچار آسیب دیدگی شدید مفصل لگن و درد شده اند توصیه می شود. در این شرایط معمولاً پزشک به تعویض کامل مفصل لگن می پردازد. جراحی های پرخطر به ویژه جراحی ستون فقرات در مواردی انجام می شوند که بیمار دچار روماتیسم شدید ستون فقرات شده به نحوی که ستون فقرات او به سمت پایین متمایل شده است.
اسپوندیلیت آنکیلوزان، یک بیماری روماتیسمی دردناک و پیشرفت کننده است که معمولاً مفاصل ستون فقرات را درگیر می کند، ولی می تواند سایر مفاصل را نیز در برگیرد و حتی می تواند روی سایر اندام ها (چشم ، ریه، روده و قلب) اثر بگذارد.
برای درمان درد زانو در کلینیک درمان درد دکتر بنفشه ولییان، از روشهایی نظیر پرولوتراپی ، اورتوکین تراپی ، پی آر پی و تزریق ژل به زانو استفاده می شود. شما می توانید جهت هماهنگی با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 | 22896225 | 09029266688 اقدام فرمایید.