همه رباط ها دارای دامنه حرکتی و محدوده خاصی هستند. این محدوده به آنها اجازه می دهد مفاصل را ثابت نگه دارند. زمانی که رباط ها این محدوده را رد کنند، پیچ خوردگی به وجود می آید. به آسیب دیدگی نوارهای سخت بافتی یا همان رباط هایی که استخوان های پا را احاطه کرده و به پا متصل می کنند، پیچ خوردگی مچ پا گفته می شود. زمانی که مچ پا به طور ناگهانی پیچ بخورد، این آسیب رخ می دهد. پزشکان می توانند پی آر پی را به بدن شما تزریق کنند تا سلول های شما سریعتر بهبود یابند. آنها اغلب از این روش درمانی برای مشکلات پا و مچ پا استفاده می کنند. پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) ماده ای است که از تغلیظ پلاسما ساخته شده است. پی آر پی دارای پلاکت، پروتئین و سایر مواد بالاتری نسبت به پلاسمای خون معمولی است. پی آر پی دارای غلظت بالاتری از موادی است که بدن شما را به رشد بافت جدید ترغیب می کند. این ممکن است به بدن شما در بهبودی پس از آسیب های خاص یا سایر مشکلات کمک کند. تزریق پی آر پی ممکن است درد را کاهش داده و عضلات شما را روانتر کند.
معمولاً پیچ خوردگی مچ پا به علت افتادن، چرخش ناگهانی یا ضربه به مفصل مچ ایجاد می شود. دلایل پیچ خوردگی مچ پا را می توان به موارد زیر نسبت داد:
کشیدگی جزئی و مقداری آسیب به رشته های رباط.
پارگی جزئی رباط رخ داده است. در صورتی که مفصل مچ پا معاینه شود و در جهات معین حرکت داده شود، لقی غیر طبیعی مفصل مچ رخ می دهد.
پارگی کامل رباط های مچ پا رخ داده که سبب ناپایداری در مچ پا می شود.
در این حالت شکستگی پا می تواند علائم مشابه پیچ خوردگی همچون درد و ورم داشته باشد. در این وضعیت رباط آسیب دیده احساس ناراحتی دارد. در صورتی که در محل آسیب دیدگی استخوان دچار شکستگی نشده باشد، پزشک احتمالاً می تواند با توجه به شدت ورم، درد و کبودی ایجاد شده درباره درجه آسیب دیدگی اظهار نظر کند. معاینات فیزیکی پزشک برای تشخیص مشکل می تواند برای بیمار دردناک باشد. برای این کار پزشک نیاز به حرکت دادن قوزک پا در جهت های مختلف دارد تا به این ترتیب بتواند آسیب ها یا پارگی های احتمالی در رباط را بررسی نماید. در صورتی که یک پارگی کامل در رباط ایجاد شده باشد، قوزک پا پس از گذشتن از مراحل اولیه آسیب دیدگی ناپایدار می شود. در صورت وجود این شرایط ممکن است آسیب دیدگی برای سطح مفصل قوزک نیز مشکل ایجاد کند. پزشک احتمالاً از بیمار می خواهد از اسکن ام آر آی (MRI) در مواقعی استفاده کند که نسبت به یک آسیب دیدگی بسیار شدید در رباط، آسیب به سطح مفصل، تراشیده شدن یک استخوان کوچک و یا سایر مشکلات مانند آن مشکوک باشد. به این ترتیب اسکن ام آر آی می تواند پزشک را از صحت تشخیص خود مطمئن نماید. اسکن ام آر آی در اکثر مواقع پس از سپری شدن دوره کبودی و ورم و بر طرف شدن این علائم برای بیمار تجویز می شود.
اقداماتی وجود دارند که می توانیم با استفاده از آنها از پیچ خوردن مچ پای خود جلوگیری کنیم. این اقدامات عبارت اند از:
عدم درمان مناسب پیچ خوردگی مچ پا، شروع به فعالیت خیلی زود بعد از پیچ خوردگی مچ پا همچنین پیچ خوردگی های مکرر مچ پا می تواند موجب هر کدام از عوارض زیر شود:
خون از یکی از رگ های بازو گرفته شده و در سانترفیوژ، یعنی ماشینی که با سرعت بسیار زیاد می چرخد تا سلول های مختلف خون را جدا کند، قرار داده می شود. پزشک بخشی از خون که غنی از پلاکت است را جدا کرده و آن را به محل آسیب تزریق می کند. در لایه ی غلیظ خون سانترفیوژ شده تنها پلاکت وجود ندارد بلکه دیگر عوامل رشد، پلاسما و مقداری گلبول قرمز نیز در این لایه موجود است. تزریق پی آر پی بلافاصله پس از انجام سانترفیوژ و جداسازی پلاکت ها انجام می شود. تزریق ها با کمک یک راهنمای تصویری انجام می شوند تا پزشک از تزریق پی آر پی در محل دقیق اطمینان حاصل کند. راهنمای تصویری مورد استفاده معمولاً اولتراسوند است. برخی از پزشکان یک «عامل فعال کننده» که معمولاً ترومبین یا کلرید کلسیم است را نیز اضافه می کنند در حالی که برخی از پزشکان تنها پلاکت را تزریق می کنند.
نکاتی که قبل از انجام پی آر پی بایستی به آنها توجه کرد عبارتند از:
از بیمار خواسته می شود که چند روز استراحت کند و به مفصل درگیر فشار نیاورد. پزشک به بیمار توصیه می کند که:
به افرادی که شرایط زیر درباره ایشان صدق می کند، توصیه می شود که تزریق پی آر پی را انجام ندهند:
درمان پی آر پی یکی از کم خطرترین روشهای درمانی است. با این وجود ممکن است در برخی از بیماران تحت معالجه عوارض ناچیزی مشاهده شود که بعضی از آنها عبارتند از:
هزینه درمان پی آر پی در بیماران مختلف متفاوت است و به تعداد و وسعت بخش های تحت درمان بستگی دارد. علاوه براین میزان هزینه پی آر پی به تخصص و تجربه پزشک نیز بستگی دارد.
برای درمان درد زانو در کلینیک درمان درد دکتر بنفشه ولییان، از روشهایی نظیر آر اف فرکشنال ، اوزون تراپی ، پرولوتراپی ، اورتوکین تراپی ، پی آر پی و تزریق ژل به زانو استفاده می شود. شما می توانید جهت هماهنگی با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.