شانه، متحرک ترین مفصل بدن است. حرکت شانه و میزان دامنه حرکت ان علاوه براین که اجازه می دهد دستان خود را به جهات مختلف با آزادی کامل حرکت دهید در عین حال باعث می شود این مفصل دار مشکلاتی از قبیل بی ثباتی شانه شود. بی ثباتی شانه زمانی اتفاق می افتد که مفصل سر استخوان بازو از محل اتصال به شانه خارج شود. بی ثباتی شانه در اثر حرکت ناگهان مفصل شانه و یا استفاده بیش از حد از این مفصل به وجود می آید. در صورتی که خارج شدن از مفصل شانه اتفاق افتد احتمال بروز این اتفاق در دفعات بعدی افزایش می یابد و منجر به دررفتگی مکرر مفصل شانه می شود که از آن با عنوان بی ثباتی مزمن شانه نام برده می شود. دررفتگی شانه می تواند به صورت کامل و یا به شک نیمه دررفتگی اتفاق افتد. زمانی که رباط، تاندون و عضلات اطراف استخوان شانه دچار سستی و یا پارگی شوند، دررفتگی شانه به صورت مکرر اتفاق می افتد.
بی ثباتی شانه نیز ناشی از ناتوانی این بافت ها برای نگهداشتن استخوان فوقانی بازو در محل اتصال مفصل شانه است. بی ثباتی شانه اغلب با گزینه های غیر جراحی درمان می شود. پی آر پی یک روش غیر جراحی است که برای بهبود آسیب دیدگی عضلات، رباط ها، تاندون ها و... به صورت گسترده مورد استفاده واقع می شود. پلاسمای غنی از پلاکت از خون خود بیمار گرفته می شود. خون از مایعی به نام پلاسما تشکیل شده است. این پلاسما از گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت تشکیل شده است. پلاکت ها دارای صدها پروتئین به نام فاکتورهای رشد هستند که برای التیام آسیب دیدگی ها استفاده می شوند. محلول PRP حاوی پلاسما با غلظت بالایی از پلاکت است. تزریق PRP می تواند برای التیام آسیب دیدگی در ترمیم غضروف، تاندون، رباط، عضله یا استخوان آسیب دیده انجام شود.
دلایل بسیاری باعث ناپایداری شانه می شود. اگر سطح مفصل شکلی متفاوت داشته باشد، به عنوان مثال اگر حفره گلنوئید کمی پهن تر از حد معمول باشد و یا سر استخوان بازو شکل بیضی به خود بگیرد، ممکن است مفصل از لحاظ آناتومی در مقایسه با سایر افراد کمتر پایدار باشد. ساختارهای متفاوتی از پایداری و ثبات مفصل شانه پشتیبانی می کنند، مانند:
ممکن است بی ثباتی شانه توسط عوامل زیر ایجاد شود:
علائم رایج بی ثباتی شانه عبارتند از:
بیشتر بدانید : داروی ملوکسیکام چیست و چه کاربردی دارد؟
در ابتدا پزشک شرح حال کامل بیمار را بررسی میکند و او را معاینه میکند تا ببیند آیا بیماری ناپایداری (لق بودن) شانه دارد یا نه. شانه های بیمار از لحاظ استقامت وحرکت و ثبات ارزیابی و معاینه میشود. میزان از بین رفتن شانه و شل بودن آنها به وسیله آزمایشات خاص مشخص میشود. تصویربرداری به کمک اشعه ایکس، میتواند نشان دهنده دلیل ناپایداری (لق بودن) شانه ها شود و اگر شانه دچار شکستگی باشد در این تصویر برداری مشخص میشود. علاوه بر اشعه ایکس، تست های دیگری چون ام آر آی، آرتوروگرام همراه با سی تی اسکن و یا بدون سی تی اسکن برای ارزیابی وضعیت استخوان شانه و مفصل و بافت های آن استفاده میشود.
درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) مزایای بی شماری را برای مردان و زنانی که از آسیب های شانه رنج می برند فراهم می کند.
برای بهبود سریعتر، متخصصان توصیه می کنند که بیمار باید از ورزش سنگین در دوره منتهی به درمان خودداری کند. پزشکان همچنین توصیه می کنند که باید از مصرف داروهای غیراستروئیدی-التهابی (NSAIDS) در هفته های قبل و بعد از تزریق PRP خودداری کرد. این به این دلیل است که NSAID ها ممکن است روند بهبود بافت را مهار کنند، بنابراین درمان را بی اثر خواهند کرد.
پزشک، نمونه های خون را از بیمار دریافت کرده و در سانتریفیوژ قرار می دهد تا خون به اجزای مختلف خود تفکیک گردد. سپس PRP از سایر اجزای موجود در خون مانند گلبول های قرمز جدا شده و به مفصل آسیب دیده یا بافت نرم شانه تزریق می شود. تزریقات تحت هدایت سونوگرافی یا فلوروسکوپی انجام می شود تا PRP در مناطق آسیب دیده قرار گیرد. سپس فاکتورهای رشد آزاد می شوند تا تولید سلول های جبرانی را تسریع کنند که به ترمیم بافت های آسیب دیده شانه کمک خواهد کرد.
بیماران احتمالاً پس از درمان با PRP حدود دو یا سه روز احساس درد خواهند داشت. اگرچه تزریق در مفصل شانه حداقل درد را ایجاد می کند، بیمار ممکن است در نواحی تزریق شده ناراحتی جزئی داشته باشد. لازم به ذکر است که PRP درمانی، یک روند تدریجی و آهسته است بنابراین درد به تدریج در طول دوره بهبود کاهش می یابد. مدت زمان بهبودی سه تا شش ماه پس از تزریق تخمین زده می شود. برای بهبود سریع، رعایت دستورالعمل های پزشکی و پیگیری مستمر قرار ملاقات های برنامه ریزی شده با پزشک ضروری خواهد بود تا متخصص بتواند به طور مناسب روند بهبودی را کنترل کند.
از آنجا که روش پی آر پی شامل تزریق یک ماده به پوست است، عوارض جانبی بالقوه ای برای آن وجود دارد. پی آر پی یک روش اتولوگ است، به این معنی که حاوی موادی است که به طور مستقیم از بدن شما گرفته می شود. این ویژگی باعث کاهش خطرات واکنش های آلرژیکی می شود. با این وجود، عوارض ناشی از تزریق پی آر پی نیز وجود دارند، از جمله:
درمان زخم پای دیابتی و نوروپاتی دیابتی از جمله اقداماتی است که با روشهای جدید، توسط متخصصان درد انجام می شود. شما می توانید برای این اقدامات به کلینیک دکتر بنفشه ولییان مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی با این مرکز با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 تماس حاصل فرمایید.