دکتر امیر بهنام فر - فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی

مرحله بندی و انواع سرطان کلیه

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]آدرس وب سایت : www.doctorbehnamfar.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شیخ مفید ، بین چهارراه دهش و رکن الملک تلفن مطب : 36631677 - 031

کلیه ها دو اندام لوبیایی شکل هستند که اندازه هر یک از آنها به اندازه یک مشت است. کلیه ها در شکم و دو طرف ستون فقرات قرار دارند که مواد زائد خون را با ایجاد ادرار از بدن خارج می کنند. کلیه از اعضای حیاتی بدن ما است که گاهی سلول های آن دچار جهش می شوند. این جهش باعث می شود تا سلول ها از کنترل خارج شده و بیش از حد تقسیم و تکثیر شوند و سرطان کلیه را به وجود بیاورند. در این بیماری چرخه سلول های بافت کلیه دچار تغییر شده و طرز غیرقابل کنترلی تکثیر می شوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

در حالت عادی، سلول های فرسوده بافت کلیه پس از تولید سلول های جدید از بین می روند؛ اما وقتی سلول ها سرطانی شده باشند، سلول های فرسوده به حیات خود ادامه می دهند و به تدریج سلول های سرطانی و دارای جهش جای سلول های کاربردی و سالم را می گیرند. به این ترتیب سلول های کلیه دچار سرطان شده و تومورهای بدخیم یا خوش خیم کلیه را تشکیل داده اند. انواع سرطان ازجمله سرطان کلیه، دارای علائم پنهان هستند که اگر آنها را بشناسید، می توانید به موقع برای درمان این بیماری اقدام کنید.

علت سرطان کلیه

علت بروز بیشتر سرطان های کلیه مشخص نیست. به گفته ی پزشکان، ماده ژنتیکی یا DNA برخی از سلول های کلیه دچار جهش شده و همین باعث آغاز سرطان کلیه می شود. ماده ی ژنتیکی به سلول فرمان می دهد که چه کارهایی باید انجام دهد. تغییرات رخ داده در این ماده باعث می شود که سلول ها به سرعت رشد کرده و تقسیم شوند. تجمع این سلول های غیر طبیعی باعث ایجاد توموری می شود که می تواند علاوه بر کلیه، اندام های مجاور را هم درگیر کند. درگیر شدن اندام های دورتر از کلیه را متاستاز (metastasize) می گویند.

عوامل خطرساز ابتلا به سرطان کلیه

برخی از این بیماری ها عبارتند از:

علائم سرطان کلیه

سرطان کلیه معمولاً در مراحل اولیه علائم و نشانه های خاصی ندارد. در این زمان علائمی که ممکن است بروز کنند، عبارتند از:

مرحله بندی سرطان کلیه

در صورت یافتن سرطان، ممکن است لازم باشد آزمایشات بیشتری انجام شود تا مشخص شود که سرطان کلیه به بافتهای اطراف یا سایر ارگان ها گسترش یافته است یا خیر. به این فاز مرحله بندی گفته می شود. سرطان کلیه با اندازه گیری اندازه تومور در ساختار کلیه، از جمله لایه رویی و مرکز کلیه و همچنین هرگونه شواهدی از شیوع در بافت های اطراف یا مناطق دور افتاده تر بدن انجام می شود.

مرحله بندی و انواع سرطان کلیه

مراحل سرطان کلیه

  1. تومورهای مرحله ۱ محدود به قشر کلیه است (محیط بیرونی آن)
  2. تومورهای مرحله ۲ از نظر اندازه بزرگتر هستند؛ اما هنوز در کلیه محدود می شوند.
  3. تومورهای مرحله ۳ به رگهای خونی اطراف گسترش یافته است.
  4. تومورهای مرحله ۴ در خارج از پوشش بیرونی کلیه گسترش یافته و می توانند در اندام های مجاور نیز گسترش یابند.

انواع سلول های سرطانی کلیه

دانستن اینکه کدام سلول، تومور کلیه را تشکیل داده به پزشکان کمک می کند تا برنامه درمانی را مشخص کنند. پاتولوژیست ها بیشتر از ۳۰ نوع مختلف از سلول های سرطانی کلیه را تشخیص دادند . شایع ترین انواع سلول های سرطانی کلیه در زیر لیست شده اند. در حالت کلی درجه تومور تعیین کننده ی تفاوت سلول ها و نه سرعت رشد آنها است . هر چه درجه بالاتر باشد، احتمال انتشار یا متاستاز با گذشت زمان بالاتر می رود.

سلول شفاف (Clear cell)

حدود ۷۰ درصد از سرطان های کلیه از سلول های شفاف تشکیل شده اند. این سلول ها از سرعت رشد پایین (درجه یک) تا سرعت رشد بالا (درجه ۴) دسته بندی می شوند. ایمونوتراپی و درمان هدفمند معمولاً برای سرطان کلیه سلول های شفاف مورد استفاده قرار می گیرد.

پاپیلاری (Papillary)

سرطان کلیه پاپیلاری بین ده تا ۱۵ درصد افراد مبتلا دیده می شود . این نوع از سلول های سرطانی خود به دو زیر شاخه نوع یک و نوع دو تقسیم می شود. اگر سرطان کلیه پاپیلاری در یک نقطه مستقر باشد، با جراحی درمان می شود؛ اما اگر به سایر اندام ها منتشر شده و به عبارتی متاستاز کرده باشد، از عوامل مسدود کننده رگ های خونی استفاده می شود. تحقیقات برای استفاده از ایمونوتراپی برای درمان نوعی از سرطان کلیه پاپیلاری که متاستاز کرده است، هم اکنون در حال انجام است .

سارکوماتوئید (Sarcomatoid)

هر کدام از زیر شاخه های سرطان کلیه (سلول شفاف، کروموفوب، پاپیلاری و …) می توانند ساختارهای طبقه بندی نشده ای را زیر میکروسکوپ نشان دهند. پاتولوژیست ها به این ساختارها سارکوماتوئید می گویند. این نوع زیر شاخه ای مشخصی نیست؛ اما زمانی که این سلول های خاص دیده شوند، فرد به نوعی سرطان کلیه تهاجمی مبتلا شده است . برای افرادی که تومورهای سرطانی سارکوماتوئید دارند، تحقیقات در مورد امکان استفاده از ایمونوتراپی ادامه دارد.

مدولاری (Medullary)

این نوع از سلول سرطانی نادر و البته بسیار تهاجمی بوده و به عنوان یک تومور قشری کلیوی در نظر گرفته می شود. این نوع از سلول های سرطانی در افراد سیاه پوست بیشتر شایع بوده و در افراد مبتلا به کم خونی داسی شکل هم بیشتر دیده می شود. در این بیماری افراد ژن عامل بیماری را از پدر یا مادر خود دریافت کرده اند. ترکیبی از شیمی درمانی و مسدود کننده های رگ های خونی برای درمان این نوع از تومور سرطانی استفاده می شود. تحقیقات در مورد راه های درمان ادامه دارد.

مجرای جمع کننده (Collecting duct)

کارسینوم مجرای جمع کننده بیشتر در میان افراد بزرگسال ۲۰ تا ۳۰ ساله دیده می شود. این نوع از سرطان در مجرای جمع کننده کلیه آغاز می شود ؛ بنابراین کارسینوم مجرای جمع کننده به کارسینوم اوروتلیال بسیار نزدیک است. درمان موفق این نوع سرطان در دراز مدت، حتی در صورت ترکیب شیمی درمانی و جراحی بسیار نادر است .

کروموفوب (Chromophobe)

کروموفوب یک نوع غیر رایج سرطان کلیه بوده و از دیگر انواع سرطان ها متفاوت است. این نوع از سرطان از گروه خاصی از تومورها تشکیل شده که به آهستگی رشد کرده (indolent tumors) ولی در عین حال بسیار تهاجمی هستند . تحقیقات برای یافتن بهترین روش درمانی ادامه دارد.

آنکوسیتوم (Oncocytoma)

این نوع از سرطان کلیه با سرعت رشد کم نادر است.

آنژیومیولیپوم (Angiomyolipoma)

آنژیومیولیپوم تومور خوش خیمی است و به خاطر ظاهر منحصر به فردش در سی تی اسکن و یا زیر میکروسکوپ به راحتی قابل تشخیص است. معمولاً این نوع از سرطان منتشر نمی شود و معمولاً با کمک جراحی درمان می شود. نوع تهاجمی این نوع سرطان اپیتلیوئید (epithelioid) نام دارد که می تواند ورید کلیوی و یا بزرگ سیاهرگ زیرین را درگیر کرده و به گره های لنفی یا ارگان های نزدیک مانند کبد راه پیدا کند.

انواع سرطان کلیه

کارسینوم سلول های کلیوی ( Renal cell carcinoma)

کارسینوم سلول های کلیوی شایع ترین نوع سرطان کلیه در بزرگسالان بوده و تقریباً ۸۵ درصد از سرطان هایی که تشخیص داده می شوند از این نوع هستند. این نوع از سرطان در لوله های پیچیده نزدیک کلیه که سیستم تصفیه این اندام است، تشکیل می شود. در هر کلیه هزاران واحد از این اجزای کوچک برای فیلتر کردن مواد زائد وجود دارد.

کارسینوم اوروتلیال (Urothelial carcinoma)

این نوع از سرطان با نام کارسینوم سلول های ترانزشینال (transitional cell carcinoma) هم شناخته شده و حدود ۵ تا ۱۰ درصد سرطان های کلیه در بزرگسالان را شامل می شود . کارسینوم اوروتلیال در محل جمع شدن ادرار در کلیه پیش از حرکت به سمت مثانه آغاز می شود. این محل لگنچه (renal pelvis) نام دارد. این نوع از سرطان کلیه، مانند سرطان مثانه درمان می شود ؛ چرا که هر دو نوع سرطان در یک نوع سلول آغاز می شوند .

سارکوم (Sarcoma)

سارکوم کلیه مورد بسیار نادری است. این نوع از سرطان در بافت نرم کلیه، لایه نازک بافت پیوندی اطراف کلیه با نام کپسول و یا چربی های اطراف ایجاد می شود. این نوع از سرطان معمولاً با جراحی درمان می شود . با این همه احتمال بازگشت این نوع از سرطان و یا انتشار آن در دیگر مناطق بدن وجود دارد. بنابراین بعد از جراحی اولیه، جراحی های بیش تر و شیمی درمانی انجام می شود.

تومور ویلمز (Wilms tumor)

این نوع از تومور در کودکان شایع تر بوده و به شیوه متفاوتی نسبت به سرطان کلیه در بزرگسالان درمان می شود. این نوع از سرطان در حدود یک درصد انواع سرطان ها را تشکیل می دهد. درصد موفقیت درمان تومور ویلمز زمانی که پرتودرمانی و شیمی درمانی با جراحی ترکیب شود، بسیار بالا بوده و این مقدار از انواع دیگر سرطان بیشتر است .

لنفوم (Lymphoma)

لنفوم باعث بزرگ تر شدن کلیه و هم بزرگ شدن گره های لنفی یا لنفادنوپاتی (lymphadenopathy) در دیگر بخش های بدن مانند گردن، سینه و حفره شکمی می شود . در موارد نادر لنفوم کلیوی به صورت یک حجم توده مانند در کلیه ظاهر شده و شامل بزرگ شدن گره های لنفی حاشیه ای است. اگر احتمال لنفوم کلیوی وجود داشته باشد، پزشک نمونه برداری انجام داده و به جای جراحی شیمی درمانی انجام می شود.

تشخیص سرطان کلیه

تشخیص سرطان کلیه ممکن است براساس کم خونی، خون در ادرار، علائم جسمی و اغلب با ترکیبی از تست های تصویربرداری انجام می شود. بسیاری اوقات، یافتن یک توده در یک بررسی رادیوگرافی مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن یا MRI در طی تحقیقات برای شرایط دیگری ممکن است پزشک را به سرطان کلیه سوق دهد.

آزمایش اولیه وقتی مشکوک به سرطان کلیه است، اغلب سونوگرافی است. سونوگرافی برای ایجاد تصویر از امواج صوتی استفاده می کند و می تواند تومورهای سخت را از کیست تشخیص دهد.

سی تی اسکن (CT) یا توموگرافی کامپیوتری شاید مفیدترین آزمایش باشد و می تواند برای تشخیص و انجام مراحل سرطان کلیه مورد استفاده قرار گیرد. سی تی اسکن از یک سری از اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر ۳ بعدی از قسمت های داخلی بدن استفاده می کند.

ام آر آی (MRI) یا تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی ممکن است برای افرادی که قادر به داشتن CT نیستند (به دلیل آلرژی به مواد کنتراست CT یا عملکرد ضعیف کلیه) انجام شود. ام آر آی از تصویربرداری مغناطیسی به جای اشعه X استفاده می کند. درصورتی که تصور می شود تومور به رگهای نزدیک کلیه گسترش یافته است،MRI نیز مفید است.

سایر روش های تشخیص سرطان کلیه

درمان سرطان کلیه

پزشک ابتدا مرحله سرطان و میزان پیشرفت آن را تشخیص می دهد و سپس از روش های درمانی موجود و مؤثر برای از بین بردن علائم بیماری و کوچک کردن اندازه تومور کلیوی کمک می گیرد. درمان سرطان کلیه به مرحله و درجه تومور و همچنین سن و سلامت کلی افراد مبتلا بستگی دارد. گزینه های درمانی موجود شامل جراحی، پرتودرمانی، درمان دارویی هدفمند، ایمونوتراپی و گاهی اوقات شیمی درمانی است.

عمل جراحی

برای اکثر سرطان های کلیه به خصوص تومورهای کوچک کلیوی، جراحی درمان اولیه است. هدف از جراحی حذف سرطان به همراه حفظ عملکرد طبیعی کلیه در صورت امکان است. نوع عمل جراحی برای این نوع سرطان بر اساس مرحله سرطان و همچنین سلامت کلی بیمار انتخاب می شود. برای درمان سرطان کلیه از عمل های زیر استفاده می شود:

نفرکتومی کامل (رادیکال) شامل برداشتن کل کلیه است. گاهی اوقات در نفرکتومی کامل برخی از بافت های مجاور اضافی مانند غدد لنفاوی، غده فوق کلیوی یا سایر ساختارها هم برداشته می شوند. جراح ممکن است نفرکتومی را از طریق یک برش منفرد در شکم یا پهلو (نفرکتومی باز) یا از طریق یک سری برش های کوچک در شکم (نفرکتومی لاپاراسکوپی یا رباتیک به کمک لاپاروسکوپی) انجام دهد.

در نفرکتومی جزئی که به آن جراحی حفظ کلیه یا نفرون هم گفته می شود، تومورهای سرطانی و حاشیه کوچک اطراف آنها به جای کل کلیه حذف می شود. نفرکتومی جزئی ممکن است به روش نفرکتومی باز، لاپاراسکوپی یا با کمک فناوری رباتیک انجام شود.
جراحی حفظ کلیه یک درمان رایج برای تومورهای کوچک کلیه است و اگر بیمار تنها یک کلیه دارد، به عنوان یک گزینه درمانی احتمالی در نظر گرفته می شود. به طورکلی، جراحی حفظ کلیه نسبت به نفرکتومی کامل برای حفظ عملکرد کلیه و کاهش خطر عوارض بعدی، مانند بیماری کلیوی و نیاز به دیالیز، ترجیح داده می شود.

درمان های غیر جراحی

تومورهای کوچک کلیه گاهی با استفاده از درمان های غیر جراحی مانند گرما و سرما قابل درمان هستند. این روش ها بیشتر در موقعیت های خاص، مانند افرادی که مشکلات سلامتی دیگری دارند و درمان جراحی شرایط آنها را خطرناک می کند، مورد استفاده قرار می گیرند. گزینه های درمانی غیر جراحی شامل موارد زیر هستند:

در طول کرایوآبلیشن، یک سوزن توخالی مخصوص از طریق پوست شما و با استفاده از سونوگرافی یا سایر تکنیک های تصویری وارد تومور کلیه می شود. گاز سرد موجود در سوزن، موجب منجمد شدن سلول های سرطانی و از بین رفتن آنها می شود.

در طول ابیلیشن با فرکانس رادیویی، یک پروب مخصوص از طریق پوست شما و با استفاده از اولتراسوند یا سایر روش های تصویربرداری به داخل تومور کلیوی وارد می شود. جریان الکتریکی از طریق سوزن وارد سلول های سرطانی شده و موجب گرم شدن یا سوختن این سلول ها می شود.

اگر فرد مبتلا به سرطان کلیه، فقط یک کلیه داشته باشد یا شرایط درمان جراحی را نداشته باشد، ممکن است پزشک پرتودرمانی را توصیه کند. پرتودرمانی اغلب به کاهش علائم این نوع سرطان مانند درد کمک می کند.

درمان دارویی هدفمند با مسدود کردن ویژگی های خاصی که به رشد سلول های سرطانی کمک می کنند، از پیشرفت آنها جلوگیری می کند. به عنوان مثال، این داروها می توانند رشد رگ های خونی جدید یا پروتئین هایی را که سلول های سرطانی را تغذیه می کنند، متوقف کنند. در برخی موارد، پزشک ممکن است این داروها را پس از درمان جراحی برای کاهش خطر عود سرطان تجویز کند.

در درمان ایمونوتراپی از داروهای خاصی برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می شود. ایمونوتراپی ممکن است به عنوان یک درمان مستقل یا همراه با درمان جراحی انجام شود.

به طورکلی شیمی درمانی یک درمان استاندارد برای سرطان کلیه نیست؛ اما در برخی موارد می تواند کمک کننده باشد. معمولاً شیمی درمانی پس از انجام ایمونوتراپی و درمان دارویی هدفمند انجام می شود. داروهای شیمی درمانی ممکن است به صورت خوراکی یا وریدی تجویز شوند.

پیشگیری از سرطان کلیه

اقدامات زیر به کاهش خطر ابتلا به این سرطان کمک می کنند:

  1. سیگار کشیدن را ترک کنید: اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید. گزینه های بسیاری برای ترک وجود دارند، از جمله برنامه های پشتیبانی، داروها و محصولات جایگزین نیکوتین.
  2. وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید: برای حفظ وزن سالم ورزش کنید. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، کالری دریافتی خود را کاهش دهید و سعی کنید در بیشتر روزهای هفته از نظر جسمی فعال باشید.
  3. فشار خون بالا را کنترل کنید: از پزشک خود بخواهید در قرار ملاقات بعدی فشار خون شما را بررسی کند. اگر فشار خونتان زیاد است، می توانید در مورد گزینه های کاهش دهنده فشار خون با پزشک صحبت کنید. تغییر سبک زندگی مانند ورزش، کاهش وزن و اصلاح رژیم غذایی در این زمینه کمک کننده است. ممکن است بعضی از افراد برای کاهش فشار خون به دارو درمانی هم نیاز داشته باشند.

درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

جوانسازی پوست با اس وی اف ژل

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

کدام جوش ها با داکسی سایکلین درمان میشوند؟

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

سوالات رایج مزوتراپی

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

طریقه مصرف عرق کاسنی

دکتر حسین صفوی زاده [ طب مکمل ]

جوش و اسکار جوش؛ علت، درجات و درمان آکنه

دکتر آناهیتا شاهین گوهر [ متخصص پوست و مو ]

پاسخ های ساده به پرسشهای شما درباره سکته مغزی

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

آیا با رادیولوژی میتوان سن استخوان را حدس زد؟

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

تومور بدخیم پلک چشم چیست و علل، علائم و درمان آن

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

عوارض هایپرپلازی خوش خیم پروستات یا بزرگی پروستات

دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر محمد آذربایجانی - اعصاب ، روان و مشاوره
دکتر محمد آذربایجانی

اعصاب ، روان و مشاوره


www.drazarbayejani.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت