شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

روشهای پيشگيري از مسموميت غذايي

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

بعضی از باكتريها ،ويروسها و انگلها از طریق غذا به انسان منتقل شده و باعث بروز مسموميتهای غذايي ميشوند، در صورتي كه مواد مغذي كافي،رطوبت و دماي مناسب فراهم باشد،ميكروارگانيزم هاي موجود در غذا تكثير يافته يا سم توليد مي كنند و باعث بروز مسموميت ميشوند.

شایعترین این نوع مسمومیت ها، مسموميت غذايي باكتريايي(گاستروانتريت حاد) است که علائم آن دل درد و اسهال و گاهی تب و استفراغ است که 1 تا 48 ساعت بعد از خوردن غذاي آلوده شروع ميشود ، این مسمومیت در اثرخوردن غذا،آب يا شير آلوده بروز میکند.

روشهاي نامناسب تهيه ومصرف غذا ،به آلوده سازي ،بقا و رشد باكتريهاي مسمومیت زا كمك ميكنند.از جمله موارد خطا در تهيه و توزيع غذا عبارتند از:

-تهيه غذاي زيادتر از مقدار مورد نياز

-نگهداري غذا در دماي اتاق

-سرد نمودن نامناسب و آهسته غذا

پيشگيري از مسموميت غذايي
-عدم پخت كامل وكافي غذا و دوباره گرم كردن ناكافي آن

-دماي نامناسب فريزر و يخچال.

-انتقال آلودگي از غذاي خام به پخته

-انتقال آلودگي از محیط آشپزخانه به غذا

راههاي جلوگيري از مسموميت غذايي :

1- تميز نگه داشتن محيط آشپزخانه :

-كف آشپزخانه بايد همواره تميز و خشك نگه داشته شود.سطح مرطوب باعث تحريك رشد قارچ،كپك و باكتريهاي عفونت زا ميگردد.

- كليه زباله ها بايد در محيطي دور از محل نگهداري و آماده سازي غذا و در كيسه هاي زباله گذاشته شوند.

-براي تميز و ضدعفوني نمودن محيط آشپزخانه بايد در نظر گرفت كه اگر مورد آلودگي محلول در آب باشد مثل نمك و شكر،با شست و شو از بين ميرود.در صورت غير محلول بودن آن اگر ماده آلي باشد مثل ماده پروتئيني يا چربي با محلول قليايي پاك ميشود و اگر غير آلي باشد مثل مواد معدني كه به شكل رسوب كف آشپزخانه درمي آيد با محلولهاي اسيدي شست و شو ميگردد.

2-رعايت نكات مناسب درنگهداري مواد غذايي :

-همیشه باید به تاریخ تولید و انقضای مواد خریداری شده و مشخصات بهداشتی آن دقت کرد .

-مواد غذايي خشك و كنسروها بايد در جاي خشك كه داراي تهويه مناسب است نگهداري شود.

-مواد غذايي منجمد بايد در دماي زيرC 18- (F4/0-) نگهداري شوند.در صورت خارج شدن از انجماد ،از دوباره منجمد كردن بايد خودداري شود.

-دماي فريزر بايد -18 تا-22Cباشد .دماي يخچال 0تا5 درجه سانتيگراد بايد باشد.

- غذاي پخته نبايد در دماي اتاق نگهداري شود-دماي مطلوب براي رشد باكتريهاي بیماریزا 37C است.

- بطور كلي غذاي پخته شده يا بايد در دماي بالا( بيشتر از 60 درجه سانتيگراد) و يا در دماي پايين (كمتر ازC 10 ) قرار داده شود.اين نكته به خصوص در مورد غذايي كه قرار است بيشتراز 5-4 ساعت بماند بايد مورد توجه قرار گيرد.

-غذاي نوزادان ترجيحا به هيچ وجه نبايد نگه داشته شود و بلافاصله بايد مصرف گردد.

-غذاي پخته شده در حجم زياد اگر در يخچال گذاشته شود مركز آن نميتواند سريعا سرد شود و وقتي دماي قسمت مركزي غذا به مدت زياد بيشتر از C 10 بماند ميكروبها فرصت رشد و تكثير مي يابند و با توليد سم بيماري زا ميگردند.
- مواد غذايي خام و پخته، بايد جدا نگهداري شوند.

مواد غذایی خام را در طبقه زیرین یخچال و مواد پخته را در طبقه بالا نگهداری کنید تا آلودگی مواد خام به پخته سرایت نکند. .

3- به كارگيري روشهاي مناسب آماده سازی و پخت غذا :

- مثالهايي از غذاهايي كه احتمال عفونت زايي با آنها زياد است عبارتند از:گوشت و مرغ پخته،غذاهاي پخته حاوي گوشت و مرغ مثل سوپ و شامي،شير و تخم مرغ و غذاهايي نيم پخته حاوي اين دو،ماهي و برنج پخته.

-گوشت،ماهي و مرغ فريز شده ،قبل از پخت بايد كاملا از انجماد خارج گردند.

-همیشه از تخته های جداگانه برای آماده سازی گوشت و سایر مواد خام مثل سبزیجات استفاده کنید. تخته ای که برای خرد کردن گوشت مورد استفاده قرار میگیرد باید به طور کامل شست و شو و ضد عفونی شود.

- بعد از دست زدن به گوشت و تخم مرغ خام دستهای خود را بشویید.

-براي شستن سبزي بعد از پاك كردن و شست و شوي ابتدايي، آن را در 5 ليتر آب بريزيد و نصف قاشق چايخوري (5 قطره) مايع ظرفشويي به آن اضافه كنيد و هم بزنيد. بعد از 5 دقيقه سبزي را از روي آب جدا كنيد و با آب سالم بشوئيد. بعد براي ضد عفوني كردن آن نصف قاشق چايخوري پودر پركلرين در 5 ليتر آب بريزيد و سبزي را 5 دقيقه در آن بگذاريد و دوباره با آب سالم بشوئيد.

- پخت غذا بايد كامل وكافي صورت پذيرد به خصوص در مورد گوشت،مرغ و شير غير پاستوريزه كه اغلب، آلوده به میکروبهای بیماریزا هستند.اگر همه قسمتهاي غذا در طي پخت حداقل به دماي 70C برسد میکروبهای بیماریزا از بين ميروند.

-سرد نمودن غذا بايد به طور مناسب صورت گيرد.غذا بايد تادماي زير 5C در كمتر از 90دقيقه سرد شود.

- غذا نبايد زيادتر از مقدار مورد نياز تهيه گردد.

- براي دوباره گرم كردن غذا حداقل دماي آن به خصوص قسمت وسط، بايد به 70C دست كم به مدت 2 دقيقه برسد.

-هرگز باقیمانده غذایی را که دریخچال گذاشته اید،بیشتر از یک بار گرم نکنید،اگر غذای دوباره گرم شده اضافه آمد آنرا دور بریزید.

-آبي كه براي تهيه و آماده سازي مواد غذايي و تهيه يخ استفاده ميگرددبايد به همان اندازه آب آشاميدني سالم و مطمئن باشد.اگر نميتوان به آب مطمئن بود،بايد آن را جوشاند.جوشاندن ، بهترين راه براي از بين بردن باكتري هاست. آب پس از جوشيدن، بايد به مدت1 دقيقه به شدت قل بخورد و سپس در دماي اتاق سرد شود.

-اگر شير پاستوريزه نبود، مقداري آب به آن اضافه كنيد و يك دقيقه بجوشانيد و بعد مصرف كنيد.

-پنير تازه را حداقل 2 ماه در آب نمك نگهداري كنيد و بعد آن را مصرف كنيد.

- قبل از مصرف هر نوع كشك، كمي آب به آن اضافه كنيد و حداقل 10-5 دقيقه در حال بهم زدن بجوشانيد


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

سیکل خواب و غذا (قسمت اول)

دکتر منصور ریسمانچیان[ پزشک عمومی ]تاریخ انتشار : 1400-11-05تاریخ بروز رسانی : 1400-11-05

رابطه سرعت غذا خوردن و چاقی

پروانه کاظمی[ کارشناس ارشد تغذیه ]تاریخ انتشار : 1400-06-29تاریخ بروز رسانی : 1400-06-29

آهسته غذا خوردن دشمن چاقی

دکتر منصور ریسمانچیان[ پزشک عمومی ]تاریخ انتشار : 1396-02-03تاریخ بروز رسانی : 1396-02-03

اگر به شانه درد مبتلا هستید این مطلب را بخوانید

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

لکه های رنگارنگ دور گردن و سر شانه

دکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]

علت زود جذب شدن ژل لب چیست؟

دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]

مشكلات پوستی همراه با مصرف کورتون

کلینیک پوست ارکیده [ پوست ، مو و زیبایی ]

درمان ریزش مو سکه ای با تزریق کورتون رقیق شده

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

نکاتی در مورد مصرف مغزها و سن شروع آن در کودکان

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

بوی ناخوشایند کشاله ران و راه های مقابله

دکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]

سرطان های کشنده دستگاه تناسلی آقایان

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]

فوایـد تخمه آفتابگردان و لاغری ( قسمـت اول )

دکتر منصور ریسمانچیان [ پزشک عمومی ]

تخم مرغ چند عدد در هفته مجاز است ؟

پروانه کاظمی [ کارشناس ارشد تغذیه ]

آنچه باید درباره واکسن زگیل تناسلی بدانیم

[ 1401-05-09 ]دکتر آناهیتا شاهین گوهر [ متخصص پوست و مو ]

ضد آفتاب؛ بررسی تأثیر و روش صحیح مصرف کرم ضد آفتاب

[ 1401-05-03 ]کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

کورتاژ چیست و دلایل انجام کورتاژ

[ 1401-05-03 ]دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

ویژگیهای سردرد تنشی چیست و ایا سردرد تنشی خطرناک است؟

[ 1401-05-03 ]دکتر بنفشه ولیان [ فوق تخصص درد ]

درباره کانتورینگ صورت با ژل چه میدانید؟

[ 1401-05-03 ]دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

آنوریسم مغزی چیست؟

[ 1401-05-03 ]دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]

انسداد مثانه چیست و چه دلایلی دارد؟

[ 1401-05-03 ]دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

علت های چرخش مچ پا به داخل و روش های درمان پای چرخیده

[ 1401-05-03 ]دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

دون ژوان به چه مردی گفته می شود؟

[ 1401-05-03 ]دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

مراقبت های بعد از جراحی پلک

[ 1401-05-03 ]دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]

شروع و میزان فعالیت های ورزشی بعد از جراحی سینه

[ 1401-05-03 ]دکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]

متوکاربامول دارویی برای کمر درد و گرفتگی عضلات کمر

[ 1401-05-03 ]دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

مبتلایان به کهیر چه بخورند و چه نخورند؟

[ 1401-05-03 ]دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

هایفوتراپی دور چشم روشی برای رفع چین و چروک دور چشم

[ 1401-05-03 ]دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

منافذ باز پوست به چه وضعیتی گفته میشود؟

[ 1401-05-03 ]دکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]

اگر به شانه درد مبتلا هستید این مطلب را بخوانید

[ 1401-05-03 ]دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

تزریق بوتاکس برای لیفت چشم گربه ای بدون عمل

[ 1401-05-03 ]دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

کلوئید یا گوشت اضافه چیست؟

[ 1401-05-03 ]دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

آمفیزم ریوی چیست؟ علائم انواع و درمان آمفیزم ریوی

[ 1401-05-03 ]دکتر جواد فرخی [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

آیا ضربه به بیضه باعث ناباروری میشود؟

[ 1401-05-03 ]دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]

چرا پوست دچار لک و پیس پوست میشود؟

[ 1401-05-03 ]دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

تغذیه سالم برای مقابله با آرتروز زانو

[ 1401-04-31 ]دکتر بنفشه ولیان [ فوق تخصص درد ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر بهرام اشراقی - فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم
دکتر بهرام اشراقی

فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم


www.dreshraghi.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر جواد فرخی - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر جواد فرخی

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.doctorfarokhi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت