دکتر بهرام اشراقی - فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم

درمان پتوز یا افتادگی پلک چگونه است؟

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]آدرس وب سایت : www.dreshraghi.ir
آدرس مطب : اصفهان ، چهارباغ بالا ، مجتمع كوثر 2 ، طبقه سوم ، واحد 527 تلفن مطب : 36205114 - 031

پلك فوقانى چشم معمولا بین 9 تا 10 میلی متر با پلک تحتانى فاصله دارد و این فاصله فضایی به نام شکاف پلک را ایجاد می کند که مردمک چشم از طریق این فضا می تواند نور مناسب از محیط دریافت کرده و با انتقال آن به ساختارهای درونی تر چشم در نهایت منجر به بینایی شود. پتوز پلك بعنوان یک عارضه در پلک فوقانى چشم شناخته می شود که در آن پلک فوقانى در جایی پایین تر از حالت طبیعی قرار می گیرد که معمولا علت ایجاد آن ضعف در عضلات لواتر (levator) یا مولر (muller) و یا آسیب به اعصابی است که مسئول کنترل این عضلات هستند. این عضلات از جمله عضله ی لواتر مسئول بالا بردن پلک هستند.

همچنین کشیدگی پوست پلک بالا و تجمع چربی و سنگینی پلک نیز می توانند منجر به پتوز كاذب شوند. پتوز ممکن است بصورت مادرزادی و از زمان تولد حضور داشته باشد و یا بعد از تولد بصورت اکتسابی ایجاد شود. همچنین پتوز ممکن است در یک یا هر دو چشم وجود داشته باشد. گاهی پتوز تنها نمود ظاهری دارد و تاثیری در سلامت فرد از خود نشان نمی دهد اما گاهی پتوز ایجادشده، می تواند زنگ خطری از آسیب های خطرناکی در عضلات، اعصاب، مغز یا حدقه ی چشم باشد. معمولا پتوزهایی که در مدت چند ساعت یا چند روز ایجاد می شوند نشان دهنده ی مشکلات جدی هستند.

پتوز ممکن است تنها از نظر ظاهری و زیبایی بر فرد تاثیر بگذارد اما گاهی نیز ممکن است افتادگی پلک به قدری زیاد باشد که منجر به اختلال در بینایی شوند. گاهی افرادی که دچار پتوز هستند برای دید بهتر زاویه ی سر خود را تغییر می دهند و چانه ی خود را بالاتر می آورند که این رفتار در درازمدت منجر به آسیب گردن می شود.

دکتر بهرام اشراقی فوق تخصص پلاستیک و ترمیمی چشم، با استفاده از تکنیک خاصی در جراحی اصلاح پتوز که با برش کوچک صورت می گیرد؛ اقدام به این عمل می نمایند. در جراحی پتوز توسط ایشان، برشی 10 الی 12 میلی متری ایجاد می شود و تعداد بخیه ها 3 الی 4 بخیه بیشتر نخواهد بود که در جراحی های معمول پتوز، برشی دوبرابر آن زده می شود و به همان نسبت نیز تعداد بخیه ها بیشتر خواهد شد.

انواع پتوز

تقسیم بندی پتوز می تواند بر اساس معیارهای مختلفی مانند سن شروع، دلیل ایجاد، شدت پتوز و نیز عملکرد عضله ی لواتور باشد.
بر اساس دلایل ایجاد، پتوز را می توان به دسته های زیر تقسیم کرد:

پتوز آپونوروتیک :

این نوع پتوز که پتوز وابسته به سن نیز نام دارد اصلی ترین علت ایجاد پتوز اکتسابی است. در این نوع پتوز، تجمع آسیب ها و پیری سلول ها در اثر افزایش سن باعث تغییراتی همچون کشیدگی عضله ی لواتر می شوند. عضله لواتور ضعيف و نازك می شود و توان خود برای کشیدن پلک به سمت بالا را از دست می دهد. همچنین این حالت به علت تغییر جایگاه عضله ی لواتور نیز ممکن است بروز کند. التهاب مزمن و جراحی های داخل حدقه ای نیز می توانند باعث تضعیف عضله ی لواتورگردند و احتمال بروز پتوز مرتبط با سن را افزایش دهند.

پتوز میوژنیک :

در این حالت، دلیل ایجاد پتوز آسیب سلول های عضلانی است که این آسیب باعث می شود عضلات قدرت کافی برای بالاکشیدن پلک را نداشته باشند.

پتوز نوروژنیک :

علت ایجاد پتوز، آسیب سلول های عصبی است. این حالت که به ندرت مشاهده می شود نیاز به تشخیص دقیق دارد تا از جراحی های اضافی جلوگیری شود. یکی از مشخصه های معمول این است که در این حالت معمولا مشکلاتی وجود دارد که از پتوز مستقل هستند و با رفع پتوز از بین نمی روند. علت ایجاد آسیب های عصبی می تواند دیابت، وجود تومور، انواع بیماری ها مانند مالتیپل اسکلروزیس (بیماری MS) و ... باشد.

پتوز مکانیکی :

در این حالت پتوز به این علت ایجاد می شود که به دلایل فیزیکی مانند سنگینی بیش از حد پلک، عضلات پلک که در شرایط مساعد و سالم هستند توان کشیدن پلک به سمت بالا را ندارند. پوست اضافی، چربی یا تومورهای پلکی می توانند دلایل فیزیکی سنگینی پلک باشند. با افزایش سن معمولا پوست پلک به علت ضخامت پایین خود دچار کشیدگی می شود و می تواند مسیر بینایی را مسدود کند.

پتوز تروماتیک :

علت این نوع پتوز، ضربات و آسیب های وارده مانند آسیب های ناشی از تصادف است. بر اساس شدت تروما یا زخم و آسیب وارده، پتوز تروماتیک می تواند خفیف، متوسط یا حاد (شدید) باشد. در ترومای خفیف با ادم (تورم در اثر تجمع مایعات) یا خونریزی روبرو هستیم و ممکن است لواتور دچار جابجایی شده باشد. ترومای متوسط با آسیب به پلک همراه است که باعث پارگی تاندون های مرتبط با عضله ی لواتور می شوند و می تواند باعث پتوز مکانیکی ثانویه شود. در ترومای شدید آسیب به اعصاب مرتبط با عضله ی لواتور وارد می شوند.

پتوز مادرزادی و اکتسابی

بر اساس سن ایجاد پتوز، می توان دو نوع پتوز مادرزادی و پتوز اکتسابی را بیان کرد. پتوز مادرزادی، کودک را در هنگام تولد یا نهایتا در سال اول زندگی درگیر می کند و در 75 درصد موارد نیز تنها یک چشم کودک درگیر می شود. اصلی ترین علت ایجاد این نوع پتوز، رشد ناقص یا غیرطبیعی سلول های عضله ی لواتور یا مشکلات مربوط به اعصاب مرتبط با پلک است که در اين حالت عضله ی لواتور توانایی باز و بسته کردن طبیعی پلک را از دست مى دهد.

در پتوز اکتسابی انواع آسیب های میوژنیک، نوروژنیک، آپونوروتیک، مکانیکی یا تراماتیک می توانند ایجادکننده ی پتوز در سنین بالاتر باشند. همچنین پتوز بر اساس شدت آن می تواند خفیف (بین 1 تا 2 میلی متر)، متوسط (بین 3 تا 4 میلی متر) و یا شدید (بیش از 4 میلی متر) باشد. نتيجه جراحى پتوز بر اساس عملکرد لواتور می تواند ضعیف (صفر تا 4 میلی متر)، متوسط (بین 5 تا 10 میلی متر) یا خوب (بالای 10 میلی متر) باشد. بنابراین پتوزی که بر اساس شدت در دسته ی خفیف است با عملکرد نسبتا خوب لواتور همراه است وپتوزی که بر اساس شدت در دسته ی شدید است عملکرد لواتر آن ضعیف است.

درمان پتوز در کودکان :

همانگونه که اشاره شد، اصلی ترین دلیل ایجاد پتوز در کودکان رشد غیرطبیعی عضله ی لواتر است و روش درمانی نیز معمولا بر اساس تقویت این عضله استوار است. پتوز در کودکان علاوه بر مشکلاتی که در زیبایی و بینایی آنان ایجاد می کند گاهی منجر به مشکلاتی در سر و گردن آنان می شود که دلیل آن تلاش برای دیدن با تغییر زاویه ی گردن است. همچنین اهمیت دیگر درمان پتوز در کودکان به دلیل سایر مشکلاتی است که در بینایی ایجاد می کند.

از جمله ی این مشکلات می توان به تنبلی چشم، آستیگماتیسم و انحراف چشم اشاره کرد. برای مشخص کردن بهترین راهکار درمانی، ابتدا مسائلی مانند سن کودک، درگیری هر دو چشم، ارتفاع پلک چشم، قدرت عضلات چشم و حرکات چشم بررسی می شوند. گاهی مشکل پتوز کودکان جدی نیست و این احتمال وجود دارد که با گذر زمان وضعیت آن بهبود یابد. در غیر اینصورت معمولا روش درمانی پیشنهادی برای کودکان جراحی است.

درمان پتوز

در این جراحی ها سعی می شود تا به تقویت عضله ی لواتر پرداخته شود و یا پلک ها به عضلاتی متصل شوند که می توانند در تغییر ارتفاع پلک ها موثر باشند. جراحی از جمله زمانی که امکان ایجاد تنبلی چشم در آینده وجود داشته باشد توصیه می شود. تمام کودکانی که به پتوز مبتلا هستند (چه افرادی که به جراحی نیاز ندارند و چه کودکانی که لازم است جراحی بر پلک آنان صورت گیرد) لازم است تا بصورت منظم با پزشک متخصص در ارتباط باشند.

چشم کودکان رشد کرده و به مرور زمان دچار تغییر شکل می شود و چک کردن منظم آن توسط پزشک متخصص احتمال مشکلات بعدی را کاهش می دهد. در صورتی که امکان جراحی وجود نداشته باشد و پتوز ایجادشده، پتوز موقت باشد ممکن است از عینک های مخصوصی به اسم ptosis crutch استفاده شود.

درمان پتوز در بزرگسالان :

برخی از انواع پتوز در بزرگسالان را می توان با روش هایی غیر از جراحی بهبود بخشید. امروزه از قطره ای به نام اکسی متازولین در برخی بیماران استفاده می شود که می تواند با تاثیر بر عضلات متاثر در حرکت پلک، وضعیت آن را بهبود بخشد. این روش درمانی را برای همه ی انواع پتوز نمی توان به کار برد و تشخیص نهایی با پزشک متخصص است. روش دیگری که برای درمان پتوز در بزرگسالی استفاده می شود جراحی پتوز است. در این جراحی ها معمولا از بی حسی موضعی در اطراف چشم استفاده می شود و افراد معمولا در همان روز جراحی امکان بازگشت به خانه را دارند.

قبل از جراحی حتما فرد باید پزشک را از داروهایی که مصرف می کند و سابقه ی بیماری ها از جمله بیماری های مرتبط با خونریزی آگاه کند. روش دیگر استفاده از عینک های ptosis crutch که توسط قطعه ای که در آن اضافه می شود پلک در مکان مناسب نگه داشته می شود.

اینستاگرام دکتر بهرام اشراقی

مشکلات پس از جراحی پتوز چیست؟

معمول ترین عوارض جراحی پتوز شامل موارد زیر است:

همچنین ممکن است برای بهبود وضعیت پس از جراحی و کاهش عوارض جراحی نیاز به جراحی های ثانویه باشد و در نهايت هم نتيجه مناسبى ايجاد نشود .

جراحان پلاستیک و ترمیمی چشم با آشنایی به جزييات آناتومى و عملكردى پلکها می توانند در روشهای جوانسازی پلک مانند بلفاروپلاستی پلک تحتانی، بسیار موثر و مفید عمل نمایند.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

کالیس کلیه چیست و کجا قرار دارد؟

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]

درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی و آرامبخشی

دکتر امیر منصور شیرانی [ متخصص بیماریهای دهان و دندان ]

تاثیر مکمل روی منیزیوم ZMA و نحوه مصرف آن در ورزشکاران

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

تقویت اسپرم - افزایش قدرت جنسی

دکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]

کاربرد سونوگرافی داپلر بیضه

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

پیشگیری از کیست کلیه، علائم کلیه پلی کیستیک

دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]

علت ایجاد لکه های پوستی در حاملگی

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

اهمیت ارتباط تغذیه و فعالیت های ورزشی

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

سوالات رایج و دانستنی های لازم پس از عمل هیدروسل

دکتر محمد رضا قرائتی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت