دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

نقاط ماشه ای یا تریگر پوینت چیست؟

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drsalmanfallah.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول تلفن مطب : 91011414 - 031

بخشی زیادی از بدن ما از عضلات تشکیل شده است. زمانی که بدن دچار آسیب فیزیکی مانند ضربه ی شدید یا آسیب ورزشی می شود یا بر اثر انجام فعالیت های تکراری به بدن خود فشار مضاعف وارد می کند و یا حتی زمانی که دچار استرس و فشار احساسی می شود، عضلات به شدت تحت تأثیر قرار می گیرند. با این وجود حتی تا مدتی پیش نیز عضلات و نقاط تریگر پوینت به عنوان عامل احتمالی درد بیماران، نادیده گرفته می شدند.

آنچه در این مطلب میخوانید

امروزه، نتایج مطالعات نشان می دهند که عضلات و خصوصاً نقاط تریگر پوینت، نقش مهمی در سلامت و کارایی بدن و توانایی بدن برای داشتن عملکرد صحیح دارند و بسیاری از اختلالات عملکردی و دردهای بدن می تواند ناشی از آنها باشد. تریگر پوینت (Trigger Point) یا نقاط ماشه ای که به اختصار TrP نامیده می شوند، نقاطی بیش از حد تحریک پذیر هستند که به صورت نوارهای کشیده شده از فاشیا در عضلات بدن وجود دارد.

به طور کلی، فشرده شدن و انقباض عضله، می تواند نشانه تحریکات عصبی، فشار بر تریگر پوینت و کشیدگی موضعی باشد. علاوه بر این موارد، فشار وارده بر تریگر پوینت یا نقاط ماشه ای، اغلب موجب درد و حساسیت شدید می شود. علائم مربوط به تریگر پوینت معمولاً در نقاطی دور از منطقه ای که اختلال پیدا کرده است، خود را نشان می دهد؛ بنابراین وقتی یک بیمار به دلیل درد مزمن، به پزشک مراجعه می کند، درد و سایر علائم در قسمتی از بدن بروز می کند که اغلب از نقطه ماشه ای دور است. در بسیاری موارد، حضور در برنامه فیزیوتراپی، روشی مناسب برای درمان تریگر پوینت است که باید زیر نظر فیزیوتراپیست انجام شود.

همچنین بخوانید: درمان انگشت ماشه ای

علت تریگر پوینت

  1. استفاده ی بیش از حد عضلات مانند انجام تمرینات ورزشی سنگین و یا انجام فعالیت های ورزشی بدون آمادگی قبلی
  2. آسیب های عضلانی
  3. بی ثباتی مفاصل
  4. کم تحرکی و عدم داشتن برنامه ورزشی منظم
  5. ورزش و فعالیت بدنی بیش از حد
  6. کوتاهی برخی عضلات در یک طرف بدن
  7. قرار گرفتن بدن در وضعیت های غیر طبیعی و تحت فشار
  8. حمل اجسام سنگین به مدت طولانی
  9. اختلال در تعادل هورمون ها در بدن
  10. اختلالات مادرزادی ارتوپدیک
  11. قرار گرفتن در معرض هوای سرد به مدت طولانی
  12. آسیب های ناگهانی عضلانی
  13. مشکلات روحی

درمان نقاط ماشه ای

علائم تریگر پوینت

انواع تریگر پوینت

همه نقاط ماشه ای یکسان نیستند و علت، علائم بالینی و روش درمانی آنها می تواند بسته به نوع نقطه ماشه ای متفاوت باشد. دانش و توانایی شناسایی انواع نقاط ماشه ای می تواند به تسکین علائم درازمدت کمک کند.

انواع مختلف نقاط ماشه ای عبارتند از:

  1. فعال: متداول ترین نوع نقطه ماشه ای می باشد. نقاط ماشه ای فعال ممکن است درد را به دیگر مناطق بدن انتشار دهند. (به طور معمول باعث درد در حالت استراحت می شود، همیشه منحصر به فرد است، حرکات را محدود می کندو موجب ضعف عضلانی می شود).
  2. نهفته: نقاط ماشه ای نهفته درد را منتشر نمی سازند، فقط در هنگام لمس شدن دردناک خواهند بود، در غیر این صورت ممکن است تمام ویژگی های بالینی یک نقطه فعال را داشته باشد.
  3. اولیه: یک نقطه ماشه مرکزی است که به طور مستقیم توسط فشار حاد یا مزمن و یا حرکات تکراری بیش ازحد در عضلات فعال می شود.
  4. همراه: این نقطه ماشه ای هم زمان با یک نقطه ماشه ای در عضله دیگر فعال می شود.
  5. ضمیمه ای: در محل اتصال عضله ایجاد می شود و در اثر تنش حاصل از نقاط ماشه ای مرکزی به وجود می آید.
  6. مرکزی: این نوع نقطه ماشه ای در نزدیکی مرکز فیبرهای عضلانی واقع شده است.
  7. اصلی: مسئول فعال شدن یک یا چند نقطه ماشه ای اقماری است، زمانی که غیرفعال شود سایر نقاط ماشه ای اقماری آن نیز غیرفعال می شوند.
  8. اقماری: نقطه ماشه ای مرکزی است که توسط نقطه ماشه ای اصلی فعال می شود.

تشخیص تریگر پوینت

ممکن است به آزمایشات مخصوصی به منظور رد کردن احتمال عارضه های دیگر نیاز داشته باشید. پزشک شما به دنبال توده های سفت در ماهیچه های شما خواهد گشت. او ممکن است بافت روی این توده را فشار دهد و این کار را برای تحریک پرش (حرکت ناگهانی و سریع) ماهیچه انجام داده و بررسی می کند که آیا این کار در فرد ایجاد درد می کند یا خیر. این نشانه ها به پزشک کمک می کنند که نقاط ماشه ای را در صورت وجود تشخیص دهد. همچنین ممکن است آزمایشاتی برای شما تجویز شود تا مطمئن شوید که درد شما ناشی از عارضه ی جدی تری نباشد. این آزمایشات عبارتند از:

درمان قطعی تریگر پوینت

روش های فیزیوتراپی، بهترین روش برای درمان نقاط ماشه ای و سندرم درد های تیر کشنده عضلانی و نقاط دردناک در نظر گرفته می شوند. یک برنامه ی تقویتی و افزایش انعطاف پذیری درجه بندی شده نیز که توسط فیزیوتراپیست برای فرد تشریح می شود، برای بازگرداندن انعطاف پذیری و بازسازی عضلات آسیب دیده ضروری است. این کار برای بیماران مبتلا به درد عضلانی به منظور کاهش احتمال ایجاد دوباره ی عارضه ضروری است.

فیزیوتراپی

بخش اساسی، کاربردی و مؤثر روش های درمانی نقاط ماشه ای یا تریگر پوینت به فیزیوتراپی و توانبخشی و تکنیک های آن اختصاص دارد. فیزیوتراپی و توانبخشی شامل تکنیک های دستی، غیر دستی و همچنین تمرینی و ورزشی شده و به کمک فیزیوتراپیست و دستگاه های پیشرفته انجام می گیرد. این تکنیک ها می توانند به بهبود وضعیت گردش خون، برطرف شدن و کاهش گره های عضلانی و اسپاسم ها، کاهش و تسکین درد و تورم موجود در نقاط ماشه ای و نواحی عضلانی بدن، تنفس بهتر فرد، تنظیم ضربان قلب، تقویت عضلات ضعیف بدن و همچنین بهبود دامنه حرکتی عضلات کمک کنند. همچنین باید گفت کلیه این تکنیک ها با توجه به وضعیت سلامت فرد و طبق برنامه فیزیوتراپیست انجام شده و عوارض خاصی به دنبال ندارند. این تکنیک ها عبارتند از:

1. منوال تراپی

تکنیک های دستی (منوال تراپی) شامل تکنیک های مختلف دست و ماساژهایی از جمله کایروپراکتیک (ماساژ دورانی)، تکنیک های فشاری، تکنیک های انرژی عضلانی MET بوده که می توانند موجب باز شدن و کاهش گره ها و اسپاسم های عضلانی، کاهش و تسکین درد نقاط ماشه ای، تحریک و ترمیم بافت ها و عضلات آسیب دیده شوند.

2. لیزرتراپی با لیزر سرد

یکی دیگر از روش های کاربردی و مؤثر فیزیوتراپی که به آزادسازی اندورفین، تحریک بافت های آسیب دیده و کاهش و تسکین درد و تورم ناشی از نقاط تریگر پوینت می پردازد و موجب بهبود وضعیت بیمار می شود، لیزرتراپی می باشد. این روش به دو صورت لیزر کم توان و لیزر پر توان و با توجه به وضعیت بیمار و صلاحدید فیزیوتراپیست با اعمال نور و اشعه لیزر به ناحیه آسیب دیده و نقاط ماشه ای انجام می گیرد.

3. اولتراسوند تراپی

اولتراسوند از روش های پرکاربرد فیزیوتراپی و الکتروتراپی بوده که با استفاده از دستگاه و با اعمال امواج فراصوت به ناحیه دردناک عضلانی و نقاط ماشه ای انجام می گیرد. در این روش فیزیوتراپیست، موجب تحریک و ترمیم بافت های مختلف عضلانی و عصبی، افزایش گردش خون، کاهش درد و تورم عضلانی شده و در نهایت به بهبود علائم و عوارض ناشی از تریگر پوینت نیز کمک می کند.

4. آب درمانی

آب درمانی از روش های کاربردی و مؤثر فیزیوتراپی بوده و آب نیز موجب تسکین ناراحتی هایی از جمله درد نقاط ماشه ای، اسپاسم های عضلانی بدن شده و می تواند به آرامش بدن، کاهش دردهای عضلانی و جلوگیری از فیبرومیالژیا نیز کمک کند. این روش به صورت تکنیک های ورزشی و ماساژهای مختلف، راه رفتن درون آب، ایروبیک و همچنین یوگا در آب صورت گرفته و موجب بهبود درد نقاط ماشه ای و تریگر پوینت میشود.

5. درای نیدلینگ

این روش توسط فیزیوتراپیست انجام شده و با فرو بردن سوزن های بلند و باریک (مشابه با سوزن های طب سوزنی) در نقاط ماشه ای و حساس بدن همراه است. این تکنیک بسیار کاربردی و تخصص بوده و در انواع مختلفی به بهبود وضعیت و مشکلات عضلات، بافت ها، رباط ها، تاندون ها و عصب ها و کاهش درد و تورم آنها در نواحی مختلف بدن حتی صورت کمک می کند.

6. تمرین درمانی و ورزش

بخشی از درمان های توانبخشی و فیزیوتراپی که جهت بهبود وضعیت بیماران مبتلا به تریگر پوینت به تمرین درمانی و انجام حرکات ورزشی خاص و مناسب انجام می گیرد. تمرینات فیزیوتراپی که در دو بخش اصلی تقویتی و کششی صورت گرفته و موجب بهبود وضعیت حرکتی، انعطاف پذیری و همچنین هماهنگی و تعادلی بدن شده و به کاهش درد و تورم عضلانی، بهبود تریگر پوینت، بهبود ضعف ها و اسپاسم های عضلانی کمک کرده و در نهایت از بروز آسیب های جدید و شدید جلوگیری می کند. این ورزش ها طبق برنامه فیزیوتراپی و برای نواحی مختلف بدن از جمله کمر، گردن، لگن، پاها و... تنظیم شده و انجام می گیرند.

7. تزریقات

از دیگر روش های درمانی نقاط ماشه ای دردناک می توان به تزریقات اشاره کرد که این روش جزء روش های نسبتاً تهاجمی محسوب می شود و به شکل های مختلفی انجام می گیرند. تزریق در نقاط ماشه ای بیشتر برای کاهش درد، بهبود فیبرومیالژیا و اسپاسم نواحی کمر و گردن صورت می گیرد. (این تزریقات بیشتر شامل تزریق مواد ضد اسپاسم و برطرف کننده اسپاسم و خشکی عضلات می شوند).

روشهای جلوگیری از نقاط ماشه ای

با انجام برخی راهکارها می توان از بروز تریگر پوینت جلوگیری کرد که در زیر به آنها اشاره شده است:

  1. عضلات بدن به گونه ای طراحی نشده اند که برای مدت طولانی منقبض یا ثابت باقی بمانند. در سنین مختلف سعی کنید نحوه صحیح فعالیت یا ورزش را یاد بگیرید تا بدن سالمتری داشته باشید. همچنین به یاد داشته باشید که اجسام سنگین را با احتیاط بیشتری بلند کنید تا از آسیب دیدن عضلات و ماهیچه های خود جلوگیری نمایید.
  2. کارهای روزانه خود را با سرعت بیش از اندازه زیاد انجام ندهید. استراحت های کوتاه مدت و منظم داشته باشید. به ویژه اگر در ناحیه عضلات و ماهیچه های خود احساس خستگی دارید، حتماً به آنها استراحت بدهید.
  3. روش های یوگا و مدیتیشن را برای شل کردن و ریلکس کردن عضلات خود به خوبی یاد بگیرید و تمرین کنید. در صورت نیاز حتماً زمانی را به ریلکس کردن عضلات خود اختصاص دهید.
  4. در هنگام نشستن، مطالعه، استفاده از کامپیوتر، رانندگی یا تلفن در وضعیت صحیح ارگونومی بدن قرار بگیرید. به یاد داشته باشید که صحیح نشستن تأثیر بسیار زیادی در عدم ابتلا به درد های ماشه ای یا تریگر پوینت دارد. همچنین دقت کنید به مدت طولانی در یک حالت نمانید.
  5. چنانچه در بدن خود درد ماشه ای احساس می کنید، یک مدت دقت کنید که چه حالت ها و حرکتهایی این وضعیت را تشدید می کند و باعث تحریک درد شما می شود. کم کم این حالت ها را تغییر دهید و حالت های صحیح را جایگزین کنید و یا در صورتی که مجبور نیستید از انجام این فعالیت ها بپرهیزید.
  6. گرما می تواند در بهبود اکثر دردها مؤثر واقع شود، برای درد ماشه ای نیز می توانید عضله مورد نظر را با استفاده از یک پوشش مناسب بپوشانید و از قرار گرفتن آن عضو بدن در معرض هوای سرد جلوگیری نمایید. به این طریق می توانید درد ماشه ای را در طول زمان تسکین دهید و یا آن را درمان نمایید.
  7. اگر لازم است رژیم غذایی خود را اصلاح نمایید، آن را تحت نظر پزشک تغییر دهید. جایگزین کردن موادی که ارزش غذایی بالایی دارند، می تواند روند بهبود شما را تسریع بخشد و مواد غذایی و ویتامین هایی که برای بهبود درد شما لازم است را به بدن شما برساند.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

عوارض تریگر پوینت

اسپوندیلوز یا آرتروز کمر و ستون مهره ها به انحطاط کلی ستون فقرات گفته می شود که با افزایش سن می تواند در مفاصل، دیسک ها و استخوان های ستون فقرات رخ دهد. درد ناشی از آرتروز کمر، از جمله مشکلاتی است که اغلب بدون نیاز به جراحی توسط متخصصین طب فیزیکی با بکارگیری روشهای مختلف مانند ورزش درمانی، فیزیوتراپی و ... قابل کنترل و بهبودی است. در صورت ابتلا به اسپوندیلوز می توانید به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید و از این روشها بهره مند گردید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

بارداری با اسپرم اهدایی چگونه است؟

دکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]

علل افتادگی و پیری پوست و درمان آن

دکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]

عمل PRK چشم چه عوارض و معایبی دارد؟

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

خطر سرخچه در بارداری

دکتر نرگس علیان [ متخصص زنان و زایمان ]

علت و علائم کاهش بینایی در کودکان

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

بعد از عمل لیپوماتیک چه باید بکنیم ؟

دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]

یائسگی زودرس چیست ؟

دکتر نرگس علیان [ متخصص زنان و زایمان ]

پس از جراحی برای درمان سرطان کلیه چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]

واریس چیست و چگونه درمان می شود؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر محمد آذربایجانی - اعصاب ، روان و مشاوره
دکتر محمد آذربایجانی

اعصاب ، روان و مشاوره


www.drazarbayejani.ir
دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر علی فرخانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drfarkhani.com
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت