فاسیای کف پا یک بافت سخت و ضخیم است که استخوان پاشنه پا را به انگشتان پا متصل می کند. پلانتر فاشیاتیس زمانی اتفاق میافتد که فاسیای کف پا ملتهب شده و درد مبهمی در کف پاشنه پا احساس شود. این درد پاشنه پا ممکن است به دلایل مختلفی از افزایش وزن گرفته تا پوشیدن کفش های نامناسب اتفاق بیفتد. زمانی که بیماری با دقت و به طور قطعی تشخیص داده شد و عوامل ایجادکننده آن مشخص گردید می توان آن را درمان نمود. پلانتر فاشیاتیس اگر توسط یک متخصص مجرب پا به درستی مدیریت شود یک بیماری پایدار و مزمن نیست و می توان آن را به طور کامل درمان نمود.
PRP توسط سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت ایران به عنوان یک روش درمانی مؤثر تأیید شده است. این روش درمانی مخفف Platelet Rich Plasma یا سرم غنی شده از پلاکت می باشد و اساس کاربرد این تکنیک استفاده از توان بیولوژیک بدن برای ترمیم خود در پاسخ به آسیب ها می باشد. پلاکت ها حاوی مواد رشدی و ترمیم کننده فراوان می باشند و تزریق مقدار غنی شده از آن (که با استفاده از پی آر پی به 5 برابر نرمال می رسد) می تواند موجب افزایش تعداد سلول ها و ترمیم بافت صدمه دیده خصوصاً در غضروف و لیگامانها شود و به همین دلیل پی آر پی یکی از کاربردهای اثبات شده و اساسی آن در التهاب فاسیای کف پا می باشد.
التهاب رباط کف پا ( پلانتار فاسیا ) آسیبی ناشی از استفاده مفرط است. کشش مکرر و بیش از اندازه این رباط واقع در زیر پا التهاب و ضخیم شدن احتمالی آن و علت خار پاشنه پا می باشد. پلانتار فاسیا در نتیجه ضخیم شدن قدرت و انعطاف پذیری خود را از دست می دهد. این اتفاق در ورزش هایی معمول است که دویدن، رقصیدن یا پریدن را شامل می شود. به علاوه موارد زیر نیز احتمال بروز این عارضه را افزایش می دهد:
مشکل عمده افرادی که به التهاب فاسیای پلانتار مبتلا هستند، درد زیر پاشنه است؛ اما برخی با درد در ناحیه میانی پا مواجه می شوند. این مسئله به صورت تدریجی رخ می دهد. معمولاً یکی از پاها را متأثر می نماید؛ اما ممکن است در هر دو پا نیز رخ دهد. برخی این درد را به شکلی خفیف توصیف می کنند در صورتیکه برخی دیگر دردی تیز را تجربه می نمایند.
برخی ممکن است با احساس سوزش در کف پا که از پاشنه به سمت بیرون کشیده می شوند، مواجه شوند. این درد معمولاً در صبح و وقتی اولین گام ها را برمی دارید و یا زمانی که برای مدتی نشسته اید و یا دراز کشیده اید، شدیدتر خواهد بود.
با توجه به سخت شدگی پاشنه، بالا رفتن از پله ها دشوار خواهد بود. بعد از دوره فعالیت طولانی، در نتیجه افزایش التهاب با درد زیادی مواجه خواهیم بود. معمولاً در حین فعالیت با دردی مواجه نخواهیم بود و پس از توقف آن را تجربه خواهیم نمود.
پزشک برای بررسی میزان حساسیت کف پا و تشخیص محل دقیق درد، ابتدا بیمار را معاینه ی فیزیکی می کند. این کار برای اطمینان از اینکه درد، ناشی از سایر مشکلات پا نباشد، انجام می شود. در حین معاینه پزشک از بیمار می خواهد که پای خود را خم کند و در حالی که به فاسیای کف پای بیمار فشار می آورد، تأثیر خم و راست کردن انگشتان پا را در تشدید یا بهتر شدن درد ارزیابی می کند. همچنین در صورت وجود علائمی چون قرمزی خفیف یا تورم با این روش مشخص قابل تشخیص خواهند بود. پزشک همچنین، کشش عضلات و سلامت عصب ها را با بررسی شاخص های زیر را بررسی می کند:
پلاکت های مورد نیاز برای PRP در عملی شبیه به زمان گرفتن خون برای انجام آزمایش، از خون خود بیمار گرفته می شود. مراحل درمان پی آر پی به شرح زیر است:
ابتدا از بیمار خون گرفته می شود. حجم نمونه لازم به محل تزریق پی آر پی بستگی دارد.
سپس خون در سانتریفیوژ چرخانده می شود تا پلاکت، گلبول قرمز و گلبول سفید از هم جدا شود و هر یک در سطحی از لوله قرار بگیرد. پلاسمای غنی از پلاکت جدا و برای تزریق آماده می شود.
متخصص پلاسمای جداسازی شده را برای تزریق در موضع دردناک آماده می کند. برای تزریق دقیق معمولاً از روش های تصویربرداری، مانند سونوگرافی، استفاده می شود تا پی آر پی در ناحیه تعیین شده تزریق شود.
فرایندهایی که قبل از تزریق پی آر پی انجام می شوند عبارتند از:
پس از تزریق پی آر پی التهاب، درد و ورم موقتی ایجاد می شود. غالباً از بیمار خواسته می شود که چند روز استراحت کند و به مفصل تزریق شده فشار نیاورد. همچنین پزشک به بیمار توصیه می کند که پس از تزریق:
عوارض پی آر پی عبارت است از:
هزینه تزریق PRP تابعی از موقعیت جغرافیایی کلینیک و شیوه و محل تزریق است.
روشهای غیرجراحی متعددی در کلینیک درد دکتر بنفشه ولییان برای درمان درد عصب سیاتیک به دردمندان گرامی پیشنهاد میشود. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روشها و همچنین چگونگی انجام آنها از طریق تماس با شماره تلفن های 22896224 - 021 | 22896225 - 021 | 09029266688 اقدام فرمایید.