بهبود عملکرد جنسی با کاهش علائم افسردگی
دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]آدرس وب سایت : www.drmolaei.irآدرس مطب : تلفن مطب : 88305686 - 021
اختلال افسردگی اساسی (MDD) یکی از مشکلات رایج سلامت روان است که در سال 2017 حدود 163 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده.
- افراد مبتلا به اختلال افسردگی ممکن است بصورت مزمن علایمی مانند: بد خلقی، اعتماد به نفس پایین، و کاهش یا از دست دادن علاقه به چیزهایی که زمانی آنها را لذت بخش یا دوست داشتنی می دانستند، را تجربه کنند.
- خلق افسرده می تواند بر روابط افرادتاثیر منفی داشته باشد و میل جنسی شان را کاهش دهد. بنابراین وجود رابطه بین افسردگی با اختلال عملکرد جنسی باعث تعجب نیست.
- از سوی دیگر، درمان دارویی خط اول برای اختلال افسردگی، هم داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین SSRIs)، هستند که باعث اختلال عملکرد جنسی می شوند. به همین دلیل، تیمی از پژوهشگران به دنبال کشف نحوه تأثیر اختلال افسردگی و داروهای رده SSRI بر عملکرد جنسی افراد در طول زمان بودند.
- برای بررسی این موضوع ، پژوهشگران مطالعه ای را طراحی کردند تا علائم افسردگی و عملکرد جنسی 92 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی را در چهار نقطه زمانی ارزیابی کنند: ابتدای درمان و 4، 8 و 12 هفته پس از شروع درمان با اسیتالوپرام (نوعی ضد افسردگی از خانواده SSRI.)
- پژوهشگران از نسخه های 6 و 17 ماده ای مقیاس رتبه بندی افسردگی همیلتون برای اندازه گیری علائم افسردگی شرکت کنندگان و پرسشنامه تغییرات عملکرد جنسی، برای اندازه گیری عملکرد جنسی آنها استفاده کردند. عملکرد جنسی پایه افراد با عملکرد جنسی 73 شرکت کننده کنترل سالم مقایسه شد.
- در پایان، پژوهشگران دریافتند که همانطور که از پیش فرض کرده بودند، در ابتدای مطالعه بیماران مبتلا به اختلال افسردگی عملکرد جنسی بدتری نسبت به افراد سالم داشتند. این افراد نه تنها نسبت به افراد سالم، نمره کمتری در پرسشنامه تغییرات عملکرد جنسی گرفتند، بلکه نسبت بیشتری از افراد دارای نمره پایین عملکرد جنسی را تشکیل می دادند.
- اما نسبت بیماران افسرده با اختلال عملکرد جنسی از ابتدا تا 12 هفته پس از شروع دارو به طور قابل توجهی ( حدود نصف) کاهش یافت و از 60.8٪ به 38.7٪ رسید. این تغییر با کاهش علائم افسردگی همزمان شد.
این یافته ها نشان می دهد که:
- درمان با داروهای ضد افسردگی از نوع مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (مثل فلوکستین، سرترالین،سیتالوپرام، پاروکسیتین، اسیتالوپرام و...) با وجود عوارض جانبی جنسی بالقوه دارو، تأثیر مثبت کلی بر عملکرد جنسی افراد مبتلا به اختلال افسردگی می گذارد.
- به عبارت دیگر با وجود اینکه داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین SSRI ها می توانند عوارض جانبی جنسی منفی داشته باشند، این عوارض جانبی ممکن است با بهبود علائم افسردگی توسط این داروها، جبران شود.
- با این حال، این مطالعه دارای محدودیت هایی بود. اولاً، در این مطالعه از هیچ دارونمایی استفاده نشد. بنابراین پژوهشگران نمی توانند با اطمینان خاطر بهبود عملکرد جنسی را به استفاده از داروهای ضد افسردگی نسبت دهند.
- به علاوه، اکثر شرکت کنندگان در این مطالعه جوان بودند و سن پایین، ممکن است اثر محافظتی در برابر عوارض جنسی داشته باشد. یعنی با افزایش سن ممکن است عوارض این داروها بر عملکرد جنسی افراد افزایش یابد.
- با این حال، این یافته ها دلگرم کننده هستند و مطالعات بیشتر می تواند به تقویت این یافته ها در طول زمان کمک کند.

درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید