دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات

درباره ام آر آی مغز بیشتر بدانید

دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]آدرس وب سایت : www.drshekarchizadeh.ir
آدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین تلفن مطب : 36622101 - 031

امروزه ام آر آی یک روش تصویربرداری حساس (به خصوص برای مغز) است و یک روش تصویربرداری غیر تهاجمی است که پزشکان برای تشخیص و درمان برخی بیماری ها از آن استفاده می کنند. در تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی) مغزی از میدان مغناطیسی قوی، امواج رادیویی و کامپیوتر برای تولید عکس از مغز و سایر قسمت های جمجمه استفاده می شود که بسیار شفاف تر و دقیق تر از عکس هایی است که با روش های دیگر گرفته می شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

در این روش تصویربرداری از پرتوهای یونیزه شده استفاده نشده و برای انجام آن باید ماده حاجبی که به آن گادولینیوم گفته می شود تزریق شود که احتمال بروز واکنش های آلرژیک ناشی از استفاده از آن کمتر از مواد حاجب یددار است. متخصصین مغز و اعصاب از ام آر آی برای تشخیص بسیاری از بیماری های مغزی مانند کیست ها، تومورها، خونریزی، تورم، ناهنجاری ها، عفونت ها، بیماری های التهابی و مشکلات مغزی دیگر استفاده می کنند. همچنین با این روش تصویربرداری می توان صحت عملکرد شانت را بررسی کرده و آسیب دیدگی های مغزی ناشی از ضربه مغزی یا سکته مغزی را تشخیص داد. با استفاده از این روش می توان از قسمت های مختلف عکس هایی گرفت که با استفاده از روش عکس برداری به وسیله اشعه ایکس یا سی تی اسکن یا سونوگرافی نمی توان از این قسمت ها تصاویر واضحی گرفت. این روش به خصوص برای تشخیص مشکلات غده هیپوفیز و ساقه مغز بسیار مؤثر و مفید است. تصاویر دقیق ام آر آی به متخصصین مغز و اعصاب در ارزیابی قسمت ها مختلف بدن و تشخیص برخی بیماری ها کمک می کند. سپس تصاویر روی مانیتور کامپیوتر نشان داده شده یا به روش های الکترونیک استخراج شده و چاپ می شوند یا روی یک سی دی کپی می گردند تا مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند.

درباره ام آر آی مغز بیشتر بدانید

اسکن ام آر آی مغز یک روش غیرتهاجمی است که از یک آهنربای بزرگ، امواج رادیویی و یک کامپیوتر برای تولید تصاویر بسیار واضح از مغز و ساختارهای مرتبط با آن استفاده می کند. ام آر آی مغز به واسطه تولید تصاویر دقیق تر می تواند نشان دهد که آیا هرگونه ناهنجاری در مغز یا بافت های اطراف آن وجود دارد یا خیر. در این روش برخلاف سی تی اسکن مغز از اشعه ایکس استفاده نمی شود و به همین دلیل ایمنی بالایی دارد. اصولاً تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) با عبور جریان الکتریکی از سیم پیچ ها برای ایجاد یک میدان مغناطیسی موقت در اطراف بدن عمل می کند. سپس یک فرستنده و گیرنده در دستگاه امواج رادیویی را ارسال و دریافت می کنند. کامپیوتر از این سیگنال ها برای ایجاد تصاویر دیجیتالی از ساختارهای داخل سر شما به خصوص مغز استفاده می کند. پس از انجام ام آر آی مغزی، رادیولوژیست تصاویر آماده شده را بررسی و یک گزارش در قالب تفسیر ام آر آی مغز به پزشک معالج شما ارائه می‎دهد.

درباره ام آر آی مغز بیشتر بدانید

کاربرد ام آر آی مغز

ام ار ای مغز به طور خاص می تواند هرگونه التهاب و تورم، آسیب مغزی، مشکلات ساختاری، توده های غیرطبیعی و خونریزی در داخل مغز را نشان دهد. به همین دلیل پزشک متخصص در صورت مشاهده ترکیبی از علائم و نشانه های زیر، ممکن است یکی از انواع ام آر آی مغز را برای شما تجویز کند:

معمولاً برای تشخیص یا نظارت بر ناهنجاری های زیر انجام ام آر آی مغز ضرورت دارد:

ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی همچنین از اسکن ام آر آی مغز برای اطمینان از آمادگی بیمار قبل از جراحی و بهبودی بعد از جراحی استفاده می کنند.

مزایای ام آر آی مغز

  1. ام آر آی مستلزم قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس نیست، بنابراین برای کودکانی که ممکن است نیاز به اسکن های متعدد داشته باشند گزینه بهتری است تا خطر بروز عوارض سی تی اسکن مغز آنها را تهدید نکند.
  2. اسکن ام آر آی می تواند بافت ها و ساختارهای نرم را با وضوح بیشتری نسبت به سی تی اسکن نشان دهد.
  3. برای ام آر آی به تزریق دوز کمتری از ماده حاجب نسبت به سی تی اسکن نیاز است.

آماده شدن برای انجام ام آر آی مغز

در هنگام انجام آزمایش لباس های مخصوصی به شما داده می شود همچنین در صورتی که لباس های خودتان به اندازه کافی گشاد باشد و کمربند و اشیاء فلزی نداشته باشد می توانید در طول انجام فرایند تصویربرداری همان را بپوشید. نحوه خوردن و آشامیدن قبل از انجام تصویربرداری ام آر آی متغیر است که به نوع آزمایش و امکانات تصویربرداری بستگی دارد. در برخی از آزمایش های MRI ممکن است نیاز به تزریق ماده حاجب در جریان خون باشد. رادیولوژیست یا تکنسین مربوطه یا پرستار ممکن است از شما در مورد آلرژی های احتمالی که دارید مانند آلرژی به ید یا ماده حاجب، اشعه ایکس، داروها، غذاها یا عوامل محیطی و همچنین در مورد ابتلا به بیماری آسم از شما سؤال کند.
احتمال داشتن آلرژی نسبت به مواد حاجب بر پایه گادولینیوم که در ام آر آی استفاده می شود بسیار کمتر از مواد حاجب یددار است که در سی تی اسکن مورد استفاده قرار می گیرند. شما باید در مورد بیماری ها یا جراحی هایی که به تازگی انجام داده اید اطلاعات لازم را در اختیار رادیولوژیست قرار دهید. برخی بیماری ها مانند بیماری های کلیوی حاد ممکن است مانع استفاده از مواد حاجب بر پایه گادولینیوم در ام آر آی شوند. خانم هایی که باردار هستند باید حتماً پزشک یا تکنسین مربوطه را مطلع نمایند. از آنجا که کودک در شکم مادر تحت میدان مغناطیسی قوی قرار می گیرد، زنان باردار نباید در سه ماهه اول بارداری تحت ام آر آی قرار گیرند مگر این که مزایا و فواید انجام ام آر آی بیش از مضرات انجام آن باشد. باید جواهرات و زیور آلات خود را در خانه گذاشته یا قبل از انجام ام آر آی آنها را درآورید.

تصویر برداری ام آر آی (MRI) چگونه انجام میشود؟

آزمایش ام آر ای ممکن است به صورت عمل سرپایی انجام شود یا نیاز به بستری شدن هم داشته باشد. شما روی تخت ام آر ای قرار داده می شوید. بندها و بالش های مخصوصی برای این که شما در خلال انجام فرایند در وضعیت مناسبی قرار گیرید مورد استفاده قرار می گیرند. دستگاه ها و کویل ها ظرفیت ارسال و دریافت امواج رادیویی را داشته که ممکن است در اطراف یا نزدیکی ناحیه تحت تصویربرداری بدن باشند. برای انجام MRI مغزی، دستگاهی در اطراف سر قرار داده می شود. در صورتی که در ام آر ای از ماده حاجب استفاده شود، پزشک، پرستار یا تکنسین، کاتتر که به آن خط وریدی گفته می شود را در رگ های دست یا بازو قرار می دهند. ممکن است برای تزریق ماده حاجب از محلول سالین نیز استفاده شود. محلول که وارد ورید می شود از انسداد کاتتر داخل وریدی تا زمانی که ماده حاجب تزریق می شود پیشگیری می کند. شما در مگنت دستگاه ام آر آی قرار داده می شوید و رادیولولوژیست و تکنسین به کمک کامپیوتری که بیرون از اتاق قرار دارد تصویربرداری را انجام می دهند. زمانی که آزمایش انجام شد، باید کمی صبر کنید تا رادیولوژیست و تکنسین عکس ها را بررسی کرده و در صورت نیاز عکس های دیگری از شما گرفته شود.

تشخیص مشکلات نخاعی از جمله فتق دیسک با ام آر آی

MRI كمر می تواند مشکلات مختلف کمر از جمله مشکلات استخوان ها (مهره ها)، بافت های نرم (مانند نخاع)، اعصاب و دیسک ها را تشخیص دهد.گاهی اوقات MRI برای ارزیابی آناتومی ستون فقرات کمر، کمک به برنامه ریزی جراحی ستون فقرات یا نظارت بر تغییرات ستون فقرات بعد از عمل انجام می شود. به عنوان مثال می تواند نقاطی از ستون فقرات را پیدا کند که در آن کانال نخاعی که محلی برای عبور نخاع است، به طور غیر طبیعی تنگ شده است و ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. ام آر آی می تواند تصاویری از دیسک ها را ارائه دهد تا پزشک برآمدگی، پارگی یا فشار به نخاع یا اعصاب را بررسی کند.

تفسیر جواب ام آر آی

پزشکی که برای تفسیر تصاویر MRI آموزش دیده است (رادیولوژیست) تصاویر گرفته شده از شما را آنالیز کرده و به پزشک شما گزارش می دهد. پزشک شما هر مطلب مهمی را با شما در میان گذاشته و مراحل را با شما پیش می برد.

 اينستاگرام دکتر احمد شکرچي زاده

موارد منع انجام ام آر آی

در بیشتر موارد، ام آر آی برای بیمارانی که ایمپلنت های فلزی دارند بی خطر است مگر در موارد زیر:

  1. ایمپلنت حلزون گوش
  2. برخی انواع گیره های مورد استفاده در آنوریسم مغزی
  3. برخی انواع کویل های فلزی که در عروق خونی قرار داده می شوند.
  4. تقریباً تمام دیفیبریلاتورها و پیس میکرهای قلبی

عوارض MRI

زنان باردار نباید در طول سه ماهه اول بارداری خود MRI بگیرند مگر اینکه قطعاً به این تست نیاز داشته باشند. سه ماهه اول زمانی است که ارگان های بدن کودک رشد می کنند. همچنین در زمان بارداری نباید از ماده حاجب استفاده کرد. در صورتی که در گذشته نسبت به ماده حاجب واکنش آلرژیک داشته اید یا به بیماری کلیوی شدید ابتلا دارید، از دریافت ماده حاجب امتناع کنید.


کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

سنگ اگزالات کلسیم شایع ترین نوع سنگ دستگاه ادراری

دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]

درمان سوختگی های شدید و سطحی با فیزیوتراپی

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

فلوراید چیست؟

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

جوانسازی پوست صورت با لیزر

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

بیماری رفلاکس معده به مری

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

دانستنی های عمل سرپایی تزریق چربی به باسن

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

اصلی ترین علل درد گردن

دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]

درمان و علت قفل شدن زانو هنگام بلند شد و راه رفتن

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت