کومبوچا ترکیبی از تعدادی باکتری و مخمرهایی با شیوة پرورش مخصوص است. این موجود زنده چای شیرین شده را تخمیر می کند و چای کومبوچا را به وجود می آورد. طعم گوارای آن احساس شادابی به آدمی می دهد. مقدار مخمر موجود در آن باعث می شود که حتی بعد از ریختن در بطری کماکان فعال باقی بماند. امروزه، آن را وسیله ای برای پیشگیری از بسیاری بیماریها می شناسند.
منشأ قارچ کومبوچا
هیچ کس بدرستی نمی تواند بگوید که منشأ قارچ کومبوچا کجا بوده و چگونه به وجود آمده است، اما می دانیم که بیش از دو هزار سال است، که آدمی آن را مصرف می کند. اصل مطلب این نیست که نخستین بار چینی ها یا کره ایها، ژاپنیها و یا روسها آن را ابداع کردند. اگر دقیقش را بخواهیم، باید بگوییم که کومبوچا در واقع یک قارچ نیست بلکه اجتماعی از چند مخمر و باکتری است. حتی یکی از صاحبنظران آن را گلسنگ توصیف کرده است. ریشة این اسم می تواند ژاپنی باشد که «کومبو» به معنی خزة قهوه ای چای و «چا» به معنی چای است. گیاه شناس معروف، پاستور وایدینگر آن را بدین گونه تعریف می کند. به قول او:
چای «کومبوچا» نوشیدنی شرق آسیای باستانی است که از اقیانوس به دست آمده است. من به مدت سه سال در جزیرة تایوان مأموریت داشتم. این ناحیة ساحلی جنوب شرقی با اقلیم نیمه استوایی و دوران طولانی مساعد رشد گیاه در طی سال در آنجا، باعث شده است که مناطق وسیعی از این ناحیه زیر کشت چای قرار بگیرد. از این رو این منطقه به عنوان سرزمین اصلی چای شناخته شده است. اولین بار کواوـ پو، نویسندة چینی نام تووو یا چوانرا برای نوشیدنی ای که از برگهای این گیاه تهیه می شد بکار برد. امروزه آن را چامی نامند. البته در ناحیة فویکنهنوز هم آن را تی ایمی گویند که باعث شده من من کلمة تیبه معنی چای انگلیسی را به آن نسبت دهم.
طرز تهیه ی چای کومبوچا
مواد مورد نیاز:
0 ا پیمانه آب (معادل با 2 لیتر) ترجیحا تصفیه شده و بدون گاز که باید در ظرفی سر گشاده چند ساعتی مانده باشد تا درصورت داشتن کلر، از یبن برود.سه چهارم پیمانه شکر سفید(160 گرم) یک قاشق غذاخوری چای سیاه یا سبز و یا مخلوط با گیاهان دیگر: یا 2 عدد چای کیسه ای یک عدد قارچ سالم کومبوچا 2یا 3قاشق غذاخوری سرکه ی سیب یا سرکه ی سفید که برای بار اول که شربت کومبوچا در دسترس ندارید استفاده می شود: در دفعات بعد سرکه را حذف کنید و بجای سرکه cc 200(یک لیوان معمولی) شربت کومبوچا به کار برید.توصیه می کنیم که برای شروع کار از چای سیاه یا سبز استفاده کنید و هنگامی که تجربه ی لازم را پیدا کردید، گیاهان دیگر را هم به کار ببنید.