حساسیت غذایی در كودكان عارضهای است كه به گفته كارشناسان طی 20 سال اخیر به دلیل تنوع غذاهای صنعتی، دو برابر شده است.حدود شش درصد كودكان در سه سال ابتدایی زندگی این نوع حساسیت را تجربه میكنند، حساسیت بیشتر این كودكان به پروتئین شیر گاو، سپستخم مرغ و بادامزمینی است.حساسیت به شیر و تخممرغ در 50 درصد از كودكان طی سه تا پنج سالگی از بین میرود، اما حساسیت به برخی مواد غذایی چون ماهی و بادام زمینی میتواند تا پایان عمر باقی بماند.
آغاز حساسیت غذایی از دوران جنینی
خوراندن زودهنگام غذاهای متنوع و مختلف به نوزادان، پیش از شش ماهگی و حتی یكسالگی از عوامل بسیار مهم در بروز حساسیتهای غذایی محسوب میشود، چرا كه در این سنین، هنوز مخاط رودهای تكامل پیدا نكرده و به انواع مواد غذایی واكنش نشان میدهد.حساسیت غذایی نوزاد حتی ممكن است از دوران جنینی نیز به دلیل وجود ریشههای حساسیتی در مادر وجود داشته باشد، خانمهای بارداری كه زمینه ابتلا به آلرژی را دارند، باید طی بارداری ، مصرف مواد غذایی حساسیتزا چون تخممرغ، بادمجان، گوجهفرنگی و بادام زمینی را به حداقل برسانند. همچنین دوری از اضطراب و هیجان برای مادران، در زمان بارداری ضروری است، چراكه استرس امكان بروز حساسیت را بیشتر میكند.
مصرف لبنیات برای مادران ممنوع !
حساسیتهای غذایی در بیشتر موارد زمینه ژنتیكی دارد، یعنی از پدر یا مادر منتقل میشود، اما مواجه نشدن با مواد غذایی حساسیتزا در كنترل این عارضه موثر است.در برخی موارد حساسیت غذایی به طور سریع، با واكنشهای شدید تنفسی و افت فشار خون همراه میشود كه بسیار خطرناك است و درمان آن به مراجعه سریع به مراكز درمانی وابسته است، اما به طور شایع این نوع حساسیت به صورت واكنش پوستی یعنی اگزما همراه با دلدرد، اسهال یا تحریكشدن سیستم تنفسی خود را نشان میدهد، اما در نوزادان معمولا حساسیت به پروتئین شیر گاو با دلدرد، استفراغهای مكرر و ناآرامی كودك همراه است.متخصص بیماریهای عفونی كودكان اضافه میكند: در چنین شرایطی ناگزیریم به مادر رژیمی بدهیم كه در آن از مصرف لبنیات منع میشود. در كودكانی كه شیر خشك میخورند، تغییر نوع شیر خشك و مصرف شیرهای هیدرولیزه ضروری است.
كهیر نشانه اصلی حساسیت غذایی
عمدهترین نشانه حساسیتهای غذایی در كودكان، كهیر یا ضایعات پوستی اگزمایی است كه میتواند با مصرف ماهی، شكلات، مواد رنگی و افزودنی، گوجهفرنگی، توتفرنگی، كیوی، بادمجان، تخم مرغ، بادام زمینی و بادام هندی ایجاد شود.معمولا حساسیت غذایی در كودكان با واكنشهای گوارشی و اختلال رشد همراه است، یكی از خطرناكترین انواع حساسیتهای غذایی، آلرژی به پروتئین گندم است كه معمولا به طور ارثی به كودك انتقال پیدا میكند و با جلوگیری از مصرف مشتقات گندم قابل كنترل و درمان است. البته علائم حساسیت به برخی مواد غذایی به سرعت از بین میرود، اما در برخی موارد مراجعه سریع به پزشك متخصص یا مركز درمانی ضروری است.