احساساتی که تحت عنوان برانگیختگی جنسی یا هیجان جنسی از آن نام برده میشود تغییراتی است که در تنفس، نبض، انقباض عضلات و نیز افزایش جریان خون رسیده به دستگاه تناسلی رخ می دهد. این پرخونی در خانمها باعث نرم و مرطوب شدن واژن، تورم کلیتوریس، تغییر رنگ لبهای کوچک و در آقایان منجر به نعوظ آلت تناسلی، بالا رفتن بیضه ها و تغییر رنگ آلت تناسلی می شود.
اینکه تهییج جنسی چگونه از نظر دستگاه عصبی مرکزی کنترل می شود هنوز ناشناخته است. در حین عملکرد جنسیِ مرد و زن، لزوماً همیشه تغییرات ذکر شده در بالا رخ نمی دهد. بلکه در شدت و مقدار تهییج ایجاد شده درجات و مراتبی وجود دارد. به عبارت دیگر در طی دوره های مختلف سیکل قاعدگی میزان و شدت برانگیختگی جنسی در خانمها متفاوت است. در ضمن در طی سالهای باروری نیز تغییرات زیادی در میزان و شدت برانگیختگی خانمها رخ می دهد.
مشکلات مربوط به تهییج جنسی در زنان اغلب به صورت کاهش مرطوب شدن واژن یا نزدیکی دردناک تظاهر میکند. اگر این مشکلات منشأ جسمی نداشته باشد مثلاً در اثر عفونت قارچی و... ایجاد نشده باشد، تحت عنوان تظاهرات اختلال مربوط به تمایل جنسی دستهبندی میشود. در برخی زنان با وجود برانگیختگی از نظر ذهنی، هیچ تغییری در ناحیه تناسلی رخ نمی دهد. در برخی دیگر با وجود اینکه فرد از نظر جسمی برانگیخته میشود، خیس شدن واژن و سایر تغییرات رخ نمی دهد و در گروه سوم، نه برانگیختگی ذهنی و نه جسمی رخ نمی دهد.
باید توجه داشت که تشخیص هر کدام از این موارد به عهده یک سکس تراپیست ماهر ویا روانپزشکی است که در این مورد تجربه کافی داشته باشد بنابراین در صورتی که با مشکلاتی در این مورد در روابط جنسی مواجه شدید ،بلافاصله با یک سکس تراپیست ماهر مشورت کنید.
باید توجه داشت که اختلال برانگیختگی در زنان یک تشخیص اکتسابی است یعنی خانمها ممکن است در اثر عاملی پس از مدتی دچار این اختلال شوند. اغلب این دلایل قابل ارزیابی هستند و توسط یک سکس تراپیست ماهر و با درمانهای کافی برطرف خواهند شد. وجود مشکلاتی در ارتباط و نیز پیش نوازی کوتاه مدت و بدون در نظر گرفتن نیازهای زن اغلب از عواملی هستند که در بروز این مشکل نقش اساسی دارند.