کیست منیسک به تجمع مایع سینوویال در بافت نرم کپسول اطراف مفصلی گفته می شود. این عارضه در اثر پارگی مینیسک ایجاد می شود، که ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد یا با درد، تورم همچنین مشکلات حرکتی زانو توام باشد. کیست های مینیسک معمولاً در مردان جوان 20 تا 30 ساله گزارش می شود.
کیست مینیسک عمدتاً در اثر چرخش بیش از حد زانو یا ضربه مستقیم به زانو ایجاد می شود. مشکلاتی مانند آرتروز زانو نیز می تواند زمینه ساز ایجاد آن باشد.
برای تشخیص کیست منیسک ممکن است تصویربرداری مغناطیسی (MRI) یا سونوگرافی لازم باشد.
کیست های مینیسکی که در پی پارگی مینیسک ایجاد می شوند؛ و بیمار را دچار درد و ناراحتی در محل کیست مینیسک می کنند؛ نیاز به جراحی دارند. این جراحی معمولا به روش آرتروسکوپی انجام می شود. ممکن است در مواردی که نیاز به تخلیه کیست مینیسک وجود دارد؛ این کار با جراحی یا برش باز انجام شود.
کیست مینیسک ممکن است همیشه علامت دار نباشد، اما در صورت بروز، شایع ترین علائم عبارتند از:
کیست ها ممکن است به دلیل تحلیل مینیسک (مربوط به افزایش سن یا آرتروز) همچنین صدمات مستقیم مانند ضربه به جلو یا کنار زانو و چرخش بیش از حد زانو ایجاد شوند. هر یک از این موارد ممکن است منجر به پارگی مینیسک شود؛ که پس از پارگی مینیسک، مایع سینوویال از مفصل خارج شده و با تجمع در کپسول اطراف مفصل، به کیست مینیسک تبدیل می شود. تولید مایع مفصلی بخشی از طبیعت بدن است؛ با این حال، هنگامی که مایع مفصلی به دلیل پارگی مینیسک از مفصل خارج می شود، می تواند موجب تشکلیل کیست مینیسک شود.
زانو یکی از اندام آسیب پذیر بدن است که به دلیل تحمل فشار وزن و خم و راست شدن های متعدد، دچار مشکلات فراوان می شود. گاهی این آسیب ها و مشکلات با روشهای غیرجراحی بهبود نمی یابند. در این مرحله ممکن است روش جراحی مناسب درنظر گرفته شود. دکتر مهدی مؤیدفر فوق تخصص جراحی زانو در اصفهان، با کسب دانش و سالها تجربه در جراحی های استئوتومی، تعویض مفصل زانو، آرتروپلاستی زانو و ...، می توانند ضامن جراحی موفق، همراه با کمترین عوارض برای بیماران باشند.