دکتر علی نقره کار - متخصص درد

درد و بی حسی پاها در بیماران دیابتی

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]آدرس وب سایت : www.dr-noghrekar.ir
آدرس مطب : تهران، میدان آرژانتین، ابتدای خیابان الوند، ساختمان مرکزی پزشکان،طبقه اول تلفن مطب : 88670088 - 021

مشکل دیابت یا همان بیماری مرض قند، همان طور که از نامش پیداست؛ به علت سطح بالا و کنترل نشده قند خون به وجود می آید. شاید در کوتاه مدت این اتفاق مشکل خاصی را به وجود نیاورد، ولی با گذشت زمان ممکن است باعث بروز مشکلات جدی تر مانند دردهای مختلف، بی حسی و حتی آسیب به پاها شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

افراد دیابتی معمولاً نگران ابتلا به مشکل نوروپاتی (آسیب دیدگی عصب ها)، ترک خوردن کف پا، عفونت و چرک، زخم یا علائم دیگری که نشان از وجود عفونت و مشکل در پاها دارند، هستند. اگر شما هم نگران این مشکلات هستید و یا نشانه هایی هر چند کوچک در این رابطه مشاهده می کنید، بهتر است پیش از هر چیز به پزشک مراجعه کنید.

متخصصین درد با بکارگیری روشهای نوین جهت تشخیص و درمان دردهای ناشی از نوروپاتی دیابتی ، می توانند به بهبود شرایط و پیشگیری از ایجاد مشکلات جدی در پاها کمک کنند. در همین راستا، کلینیک فوق تخصصی دکتر علی نقره کار ، آماده ارائه بالاترین سطح خدمات به بیماران دیابتی می باشد. جهت رزرو نوبت و کسب اطلاعات بیشتر با شماره های درج شده در انتهای صفحه تماس حاصل فرمایید.

نوروپاتی

در این جا میخواهیم به علل و عوامل بی حس شدن پا بپردازیم. بی حس شدن پاها معمولاً نشانه آسیب دیدگی اعصاب است. این مشکل یکی از عوارض بلند مدت ابتلا به دیابت نوع دو است. نوروپاتی به دلیل کنترل نامناسب قند خون که به مدت طولانی ادامه پیدا کند، به وجود می آید. قانون کلی و ساده در مورد دیابت را به این صورت بیان کرد که هر چقدر قند خون از میزان طبیعی افزایش بیشتری داشته باشد و هر چقدر که مدت بالا بودن قند طولانی تر شود، خطر بروز نوروپاتی بیشتر می شود. مشکل اصلی این است که عصب هایی که تحت تأثیر قند بالای خون قرار می گیرند معمولاً طولانی ترین و بلند ترین عصب های بدن هستند.

یعنی عصب هایی که از ستون فقرات تا انگشتان پا کشیده شده اند. به همین دلیل است که مرض قند اول بر روی عصب های پا تأثیر می گذارد نه دست ها یا جاهای دیگر. نکته دیگر در مورد نوروپاتی ناشی از دیابت این است که در بیشتر موارد این مشکل به صورت متقارن و برای هر دو پا اتفاق می افتد. بنابراین همان طور که گفتیم کنترل سطح قند خون عامل مهمی در جلوگیری از مشکلات بعدی به خصوص نوروپاتی، است.

اینستاگرام دکتر نقره کار

عوارض دیگر نوروپاتی دیابتی

شاید فکر کنید که تنها مشکلی که نوروپاتی عصبی در بدن ایجاد می کند ایجاد احساس بی حسی در لمس پاها است ولی متأسفانه اینطور نیست. نوروپاتی ناشی از دیابت ممکن است علاوه بر ایجاد بی حسی یا کم حسی پاها، موجب دردهای مختلف و حتی آسیبهای فیزیکی به پا شود. کسانی که به نوروپاتی مبتلا هستند، ممکن است تغییرات ظاهری پاهایشان را هم مشاهده کنند. نوروپاتی شکل فیزیکی پا را هم تغییر می دهد. نتیجه آن است که پاهای کسانی که به نوروپاتی ناشی از دیابت مبتلا هستند دیگر در کفش های معمولی به خوبی جا نمی شود.

البته فهرست مشکلات ناشی از نوروپاتی به این جا ختم نمی شود. نوروپاتی می تواند باعث خشک شدن پوست و در نتیجه آسیب دیدن آن شود. نتیجه این آسیب های پوستی، پینه و زخم های مختلف بر روی پا است. زخم های روی پا علاوه بر زشتی، درد و اذیت، باعث کند شدن و کاهش جریان خون شده و موجب می شوند؛ وضع از قبل وخیم تر شود. بی حس شدن پاها هم در این موقعیت کار مراقبت از پاها را به شدت سخت می کند. یک فرد معمولی به محض آسیب دیدن پا، درد را حس می کند و در نتیجه خواسته یا ناخواسته توجهش به پاهایش جلب می شود و از آن مراقبت می کند در صورتی که فردی که در ناحیه پاها احساس زیادی ندارد، متوجه جراحات و آسیب هایی که پا می بیند نمی شود.

همین مسئله باعث می شود که احتمال و خطر آسیب دیدگی پاها و عفونت و در نهایت نیاز به جدا کردن بافت ها یا قطع کردن پاها بسیار بیشتر شود.
به همین دلیل است که افرادی که دیابت دارند در معرض خطر آسیب دیدگی های جدی در ناحیه پا و قطع عضو می باشند. برای درک بهتر وخامت وضعیت این بیماران شاید بد نباشد به آمار مربوط به قطع پا در آمریکا در سال 2010 اشاره کنیم. در این سال تقریباً 73 هزار نفر به علت آسیب های غیر ضایعه ای که مبتلا به دیابت بودند تحت درمان قرار گرفتند و از ناحیه زیر ران تحت عمل جراحی قطع عضو قرار گرفتند.

آمار و ارقام واقعاً هولناک است ولی خبر خوب این است که قطع عضو ناشی از قند خون قابل پیش گیری است. راه حل آن شاید آسان نباشد ولی کاملاً عملی بوده و پیچیده نیست. کافی است مراقب وضعیت دیابت تان باشید تا خیالتان از بابت پاها هم راحت باشد.

درد و بی حسی پاها در بیماران دیابتی ، درمان بی حسی پاها در بیماران دیابتی

مراقبت از پاها در بیماران دیابتی

به غیر از آن بهتر است همیشه یک چیز محافظ برای پاها در نظر داشته باشید (بپوشید) تا از آسیب های محیطی ناخواسته به پا جلوگیری کنید. ممکن است به غیر از نوروپاتی مشکل گردش خون در پا هم داشته باشید که در این صورت می توانید از متخصص مراقبت از پا یا متخصص غدد مشورت بخواهید. شاید احساس مور مور شدن یا کمی بی حسی در پاها داشته باشید. یا ممکن است نشانه های مختلف مثل ترک خوردن پوست، عفونت، زخم، پوسته پوسته شدن و ... در پاها ببینید. وقتی پاها در چنین وضعیتی قرار می گیرند یعنی اینکه وضعیت آنها چندان خوب نیست. پس همان طور که گفتیم اولین کاری که باید بکنید این است که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

مؤثر ترین راه برای پیش گیری از بروز این مشکلات و رسیدن به این مرحله این است که دیابت و قند خون تان را تحت کنترل بگیرید. می توان گفت که در میان آسیب های مختلفی که پا ممکن است در اثر دیابت ببینید، آسیب عصبی بدترین و سخت ترین شان است. پس هر طور شده باید در جهت بهبود دیابت قدم برداشت. کنترل فشار خون و کلسترول هم از موارد دیگری هستند که باید حتماً به آنها توجه کرد. لیپید یا ترکیبات چربی از مواردی هستند که اثر غیر مستقیم ولی مهمی بر وضعیت نوروپاتی دارند.

از طرف دیگر ورزش و تغذیه سالم و داشتن فعالیت بدنی مناسب و کنترل وزن می تواند اثرات منفی قند خون را تا حد زیادی خنثی کند و همچنین به بهبود آن، کمک نماید و به این شکل مشکلات قلبی و عروقی و کلسترول تا حد زیادی از بین می روند. در شرایط مشابه، افرادی که چاقی یا اضافه وزن دارند، بیشتر دچار مشکل نوروپاتی می شوند. به غیر از مشکل نوروپاتی، مشکل ورم مفاصل و دردهای مختلف پا هم به مشکلات ناشی از قند خون اضافه می شوند که علاوه بر کاهش کیفیت زندگی، درمان را هم سخت تر می کنند.

اهمیت مراجعه به پزشک در مبتلایان به دیابت

یکی از محاسن مراجعه به پزشک از همان ابتدای کار این است که پزشک احتمالات مختلف و مشکلات مختلفی که باعث بروز مشکل شده اند را بررسی می کند. پزشک ممکن است وضعیت ویتامین ب در بدن تان را هم بررسی کند تا از عدم کمبود آن مطمئن شود. چرا؟ به این دلیل که یکی از رایج ترین داروها برای درمان دیابت استفاده از داروی متفورمین (Metformin) است. از اثرات جانبی این دارو این است که فرد مصرف کنند دچار کاهش فولیک اسید یا ویتامین ب می شود. البته این کاهش ویتامین ب در بدن شدید نیست و فقط در حدود 10 درصد کاهش دیده می شود.

به همین دلیل پزشک باید از وضعیت مناسب ویتامین ب در بدن بیمار مطمئن گردد. نوروپاتی تقریباً مهمترین و خطرناک ترین عارضه ابتلا به قند خون است. علتش هم این است که عصب های آسیب دیده ای که به مدت طولانی در شرایط نامناسب قرار گرفته اند دیگر تجدید و یا ترمیم نمی شوند. یعنی با این که کنترل قند خون به کاهش عوارض جانبی یا پیش گیری و تأخیر آسیب ها کمک می کند، ولی وقتی عصب ها به مدت طولانی آسیب دیده باشند، دیگر این روش ها فایده ای نخواهد داشت. البته این مورد به این معنی نیست که اگر عصب ها دچار آسیب شدید شدند دیگر همه چیز را رها کنید! نه! درست بر عکس. پس از آسیب دیدگی عصب ها شما باید حتی بیش از پیش مراقب خودتان باشید، رعایت دستورالعمل های پیشگیرانه به کاهش علائم دیگر دیابت و بهبود آن کمک می کند.
همچنین در سالهای اخیر تحقیقات مختلفی در مورد ترمیم عصب های آسیب دیده انجام شده است که تا حدی امید به بازیابی عصب ها را زنده کرده است. در سال 2015 مطالعاتی در این زمینه بر روی موش ها انجام شد. در این مطالعه اثر روغن ماهی (و به طور خاص تر اسیدهای چرب امگا-3) بر نوروپاتی بررسی شد. نتیجه ای که این تحقیق گرفت این بود که اسیدهای چرب به کاهش سرعت آسیب نوروپاتی و حتی معکوس کردن فرآیند (یعنی شروع بهبودی و ترمیم آن) کمک می کند.

بهترین حالت برای مبتلایان به دیابت این است که بتوانند پیش از این که حتی فرآیند آسیب عصبی آغاز شود از آن جلوگیری کنند. تشخیص بهتر و دقیق تر، درمان های مؤثرتر و همکاری بهتر بیمار با پزشک عملاً می تواند از بروز مشکلات مربوط به دیابت به خصوص نوروپاتی جلوگیری کند. با این کار، دیگر بیمار مجبور نمی شود تحت درمان های پیچیده و سخت قرار گیرد و همه چیز خیلی ساده تر حل و فصل می شود. این دقیقاً همان نکته ای است که تمام بیماران مبتلا به دیابت باید به آن توجه کنند.
بنابراین اگر به دیابت مبتلا هستید، بهترین کاری که می توانید برای پیشگیری از وخیم شدن اوضاع کنید مراجعه به پزشک و رعایت پیشنهادها و راهکارهایی است که به شما می دهد، است.

اغلب بیماران دیابتی از دردهای سوزشی مخصوصا در ناحیه کف پا و روی پا شکایت دارند، اغلب علایم دوطرفه است، و بیمار احساس میکند روی قلوه های سنگی با دمپایی ابری راه میرود. گاهی سوزش پاها آنقدر شدید است که کیفیت زندگی فرد را به شدت کاهش میدهد و فرد احساس میکند مثلا بر روی ذغال داغ گام بر میدارد، در این موارد ممکن است فقط با کنترل قند، مشکل بیمار حل نشود و نیاز باشد پزشک داروهای خاصی جهت درمان دردهای نوروپاتی تجویز کند.

در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی، به دلیل شدت دردهای سوزشی، اگر دارو درمانی و کنترل قند فایده ای نداشت ؛ در این شرایط جهت کاهش درد اقدامات مداخله ای (اینترونشنال) درد می تواند کمک کننده باشد. پزشک فوق تخصص درد در این بیماران، طی دو جلسه اقدام به بلوک عصبی می نماید؛ که این کار بدون نیاز به بیهوشی بوده ولی در اتاق عمل استریل انجام می شود.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

یکسان نبودن چهره افراد را چه باید کرد

دکتر محمدحسن سمندری [ متخصص جراحی فک و صورت و زیبائی ]

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن و ران

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درمان افتادگی سینه

دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

تزریق چربی زیر چشم چقدر ماندگاری دارد؟

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

دشمنان پوست

دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

شکستگی استخوان و نقش ورزش در ترمیم آن

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

تنبلی تخمدان در دختران

دکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]

جوانسازی آلت تناسلی بانوان با لیزر

دکتر نرگس علیان [ متخصص زنان و زایمان ]

کمر درد بارداری

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت