شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین - پرتال اطلاع رساني

فرق رادیولوژی با رادیوگرافی چیست؟

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir

روش های مختلفی برای تهیه تصویر از اعضای داخل بدن شما وجود دارد. تهیه تصویر ممکن است بر اساس اشعه ایکس، امواج صوتی، امواج مغناطیسی، به صورت دو بعدی و سه بعدی باشد که هر یک اسامی متفاوتی دارند. هرچند رادیولوژی از دو کلمه رادیو (اشعه) و لوژی (بیان) تشکیل شده است و اصولاً تصویربرداری بر مبنای اشعه و رادیو بایستی رادیولوژی نامیده شود. رادیولوژی یعنی مطالبی که از زبان اشعه بیان می شود. رادیولوژی تصویری است که با اشعه ایکس تهیه می شود. اشعه ایکس از تمام مواد عبور می کند و باعث درد و خونریزی در بدن نمی شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

روش تصویربرداری رادیوگرافی

در اصطلاح علمی تصویربرداری مبتنی بر اشعه ایکس را رادیوگرافی می نامند. رادیوگرافی یا پرتونگاری یا عکس برداری (Radiography) یکی از روش های تصویربرداری پزشکی است که به کمک آن می توان به نحوی درون بدن انسان را دید و از این طریق به تشخیص درست بیماری کمک زیادی کرد. این تصویربرداری به وسیله تابش اشعه ایکس x-ray انجام می شود. اشعه ایکس از پوست و عضلات عبور کرده و به صفحه حساس برخورد می کند.

رادیوگرافی ساده چیست؟

رادیوگرافی ساده به معنی عکسی است که بدون کاربرد یک ماده خارجی به بدن گرفته می شود، در این حالت به سختی می توان حدود اعضای بدن از یکدیگر را مشخص نمود. تفاوت رادیوگرافی با رادیولوژی، فرآیند عکس گرفتن از بدن می باشد که از تابش اشعه برای تشخیص بیماری استفاده می شود. رادیوگرافی یک بخش مهم از علم پزشکی می باشد به خاطر اینکه رادیولوژیست ها بر اساس آن می توانند نوع بیماری و چگونگی درمان آن را در پی گیرند. رادیولوژیست ها نمی توانند بدون کمک رادیوگرافی، تشخیص دقیق و درستی داشته باشند. رادیولوژی و رادیوگرافی به همراه هم کمک می کنند که تشخیص و درمان بیمار راحت تر صورت گیرد.

تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی

1. radiology یک زمینه تخصصی از پزشکی می باشد، در حالی که رادیوگرافی یک تکنولوژیست که در پزشکی استفاده می شود.
2. radiology تشخیص و درمان بیماری ها است، در حالی که رادیوگرافی تولید تصاویری از ارگان های بدن می باشد که به عنوان مبنایی برای رادیولوژیست ها در تشخیص و درمان بیماری های خاص می باشد.
3. خواندن رشته رادیولوژی خیلی طول می کشد، به خاطر اینکه تنها آنهایی که دوره پزشکی را گذرانده اند، می توانند در رادیولوژی تخصص بگیرند؛ اما با دیپلم دبیرستان هم می توان در رشته رادیوگرافی تحصیل کرد.
4. تکنولوژی هایی مثل ام آر آی، سونوگرافی، ماموگرافی، سی تی اسکن، ایکس ری و پزشکی هسته ای از رادیوگرافی برای ایجاد تصاویر دقیق استفاده می کنند، در نتیجه توسط آنهایی که radiology خوانده اند ارزیابی می شوند.

هرچند رادیوگرافی اهمیت زیادی در تشخیص و درمان دارد؛ اما رادیوگرافی یک روش تهیه تصویر مبتنی بر اشعه ایکس می باشد و در صنایع نیز بسیار کاربرد دارد. بررسی قطعات با این روش به وفور در صنعت انجام می شود؛ اما رادیولوژی علم استفاده از تصویربرداری مبتنی بر اشعه در علم پزشکی است. بنابراین رادیوگرافی در مراکز رادیولوژی و تصویربرداری صرفاً با مقاصد تشخیصی و درمانی انجام می شود.

رادیولوژیست با ارائه دادن گزینه ها، ابزارها و تکنیک های مناسب و پیشرفته برای تشخیص و درمان به پزشکان نقش مهمی در مدیریت بیماری دارد. تصویربرداری تشخیصی امکان کسب اطلاعات دقیق در مورد تغییرات ساختاری یا مربوط به بیماری را فراهم می کند. با توانایی تشخیص در مراحل اولیه، احتمال درمان بیماری افزایش پیدا می کند که بدون رادیولوژی این امکان وجود نخواهد داشت و بسیاری از افراد به دلیل عدم تشخیص زودرس بیماری دچار عوارض جدی و حتی تهدید حیات خواهند شد.

کاربرد رادیولوژی

در مجموع تست های رادیولوژی تشخیصی برای رؤیت اجزای درونی بدن و تشخیص بیماری ها کاربرد دارد. این بررسی و تشخیص، بستگی به قسمتی که ارزیابی می شود، با هم تفاوت دارد و امکان دارد ارزیابی استخوان ها و مفاصل ستون فقرات و یا دیگر منطقه های اسکلت استخوانی را در برگیرد و یا برای ارزیابی بافت ریه، دستگاه گوارش و یا سیستم ادراری باشد.

باید گفت که رادیولوژی کاربردهای بسیار زیادی در مبحث تشخیص دارد و امکان دارد این روند تشخیص موجب پیشگیری، کنترل و درمان بیماری های گوناگون شود؛ اما با انجام دادن رادیولوژی در برخی از اوقات نمی توان تشخیص قطعی داد و امکان دارد بسته به نوع بیمار و شرایط بیمار راه های دیگری هم برای تشخیص قطعی به وسیله پزشک در نظر گرفته شود.

با مشاهده یک تصویر، پزشکان می توانند شرایط پزشکی و آسیب ها مانند سرطان، شکستگی استخوان و لخته خون را تشخیص دهند. اسکن تصویربرداری همچنین می تواند نقش مهمی در کمک به پزشکان داشته ایفا کرده تا نحوه پاسخ بیمار به درمان را کنترل کنند.

تفاوت رادیوگرافر و رادیولوژیست

رادیولوژیست و رادیوگرافر هر دو متخصص پزشکی هستند که از فناوری تصویربرداری در عمل خود استفاده می کنند. تصویربرداری پزشکی شامل انواع مختلفی از اقدامات و آزمایش های تشخیصی مانند CT اسکن، سونوگرافی و اسکن پزشکی هسته ای است. از روش های تصویربرداری برای ایجاد عکس هایی از بافت ها، اندام ها و استخوان های بدن استفاده می شود. یک رادیوگرافر با تصویربردار پزشکی نقش متفاوتی دارد. متخصصان رادیوگرافی نتایج را تفسیر نمی کنند یا تشخیص نمی دهند. در عوض، آنها متخصصان مراقبت های بهداشتی هستند که اسکن های تصویربرداری را انجام می دهند. آنها با انواع مختلفی از تجهیزات و دستگاه های اسکن را کار می کنند و همچنین بیماران را از طریق فرآیند اسکن راهنمایی می کنند تا از تولید تصاویر با کیفیت اطمینان حاصل کنند. برخی از رادیوگرافر ها انواع اسکن های تصویربرداری را انجام می دهند، درحالی که برخی دیگر در روش های خاصی مانند سونوگرافی یا ماموگرافی تخصص دارند.

تفاوت بزرگ بین رادیوگرافیستها و رادیولوژیستها آموزش و تعلیماتی است که برای تکمیل آنها لازم است. متخصص رادیوگرافی پزشک نیست. در عوض، آنها باید یک برنامه آموزش رادیوگرافی را که توسط کمیسیون بررسی مشترک آموزش فناوری رادیولوژی تأیید شده است، به پایان برسانند.

رادیولوژیست ها پزشکانی هستند که در استفاده از تصویربرداری پزشکی برای تشخیص و معالجه افراد با بیماری های مختلف تخصص دارند. رادیولوژیست ها معمولاً آزمایش های تصویربرداری را انجام نمی دهند. در عوض، آنها اسکن ها را بررسی و تفسیر می کنند تا به تشخیص کمک کنند.

رادیولوژیست ها و رادیوگرافرها با هم همکاری می کنند. رادیولوژیست ها برای تهیه اسکن با کیفیت به متخصصان رادیوگرافی وابسته هستند تا بتوانند نتایج را تفسیر کنند. هر دو باید درک درستی از اسکن های مختلف داشته باشند و مراقبت از ایمنی بیمار را به خاطر داشته باشند.

اقدامات قبل از انجام رادیوگرافی

برای انجام رادیوگرافی باید به نکات زیر دقت کرد:

نحوه انجام رادیوگرافی

برای عکس برداری با اشعه ایكس، قسمتی از بدن بیمار را كه قصد بررسی آن را دارند بر روی فیلم قرار می دهند و سپس به آن قسمت اشعه ایكس تابیده می شود. اشعه ایكس از پوست و عضلات عبور كرده و به صفحه حساس برخورد می کند. رنگ این قسمت ها بعد از ظاهر شدن سیاه دیده می شود و برعكس، استخوان مانع عبور اشعه ایكس میشود؛ زیرا به زیر قسمتی كه استخوان قرار دارد اشعه نمی تابد و بعد از ظاهر شدن به رنگ سفید دیده می شود.

در واقع عکس برداری با اشعه ایكس بسیار شبیه افتادن سایه شما بر روی دیوار است. وقتی در برابر آفتاب در مقابل دیوار قرار می گیرید قسمت هایی كه بدن شما جلوی عبور نور خورشید را گرفته بر روی دیوار تاریک تر شده و شما آن را به صورت سایه خود می بینید.

"سرطان چیست و چگونه بوجود می آید؟" یکی از سوالات پرتکراری است که امکان دارد در ذهن شما هم مطرح شده باشد. شبکه اطلاع رسانی پزشک آنلاین با ایجاد بخش مطالب مربوط به سرطان ، بنا دارد آگاهی جامعه را پیرامون این بیماری ارتقاء دهد. شما هم اگر مایل به یافتن پاسخ سوالات خود درباره سرطان هستید؛ مطالب بخش سرطان را مطالعه فرمایید.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

تزریق فیلر چگونه سیاهی زیر چشم را رفع میکند؟

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

مدت زمان مناسب رابطه زناشویی چقدر باید باشد؟

دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

لکه های رنگارنگ دور گردن و سر شانه

دکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]

خوبی یا بدی های حجامت و تفاوت های آن با اهدای خون

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]

پرسش های متداول لیزر فرکشنال

دکتر کاوه کریمی راد [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

تخم مرغ چند عدد در هفته مجاز است ؟

پروانه کاظمی [ کارشناس ارشد تغذیه ]

سونوگرافی بقایای بعد از سقط جنین

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]

درمان ریزش مو سکه ای با تزریق کورتون رقیق شده

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

اهمیت بررسی ضخامت رحم با سونوگرافی

شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]

رژیم غذایی بعد از جراحی روده بزرگ

پروانه کاظمی [ کارشناس ارشد تغذیه ]

سرطان های پوست ، شناسایی علایم خطر

دکتر آناهیتا شاهین گوهر [ متخصص پوست و مو ]

آیا زنان زیر ۴۰ سال باید ماموگرافی انجام دهند؟

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

سنگ شکنی کلیه به چه فرایندی گفته می شود؟

دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

کاشت ناخن چه آسیبها و عوارضی دارد؟

دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]

علت و درمان درد دست در سرطان سینه

دکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]

انواع استخوان از نظر بافت، شکل و ساختار

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

هر آنچه باید در مورد موبیلیزاسیون بدانید

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

مراقبت های بعد از کانتوپلاستی یا چشم گربه ای

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

روشهای شیمیایی جوانسازی پوست

دکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]

چه مدت بعد از عمل دیسک کمر می توان باردار شد؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

ریزش مو در زنان

دکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه بوتاکس اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

چه کسانی به دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن در منزل نیاز دارند؟

امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

کاربرد سلول های بنیادی در پوست و مو

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

درمان زگیل تناسلی

دکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]

برای جوانسازی پوست تزریق پروفایلو بهتر است یا اندولیفت؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

چه کسانی باید ماموگرافی انجام دهند؟

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

عمل سنگ شکنی کلیه با دستگاه ESWL برای چه افرادی و چگونه انجام می شود؟

دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

مقایسه جوانسازی پوست با آر اف فرکشنال و لیزر اندولیفت

دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]

کشیدن درن بعد از عمل پستان

دکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]

علت خشک شدن و درد انگشتان دست بعد از خواب

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

انواع وسایل و تجهیزات کمک حرکتی بیماران و معلولین

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر علی فرخانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drfarkhani.com
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر بهرام اشراقی - فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم
دکتر بهرام اشراقی

فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم


www.dreshraghi.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت