دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی

تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]آدرس وب سایت : www.drseif-radiology.ir
آدرس مطب : تهران ، یوسف آباد ، خیابان فتحی شقاقی ، بین چهلستون و بیستون ، راديولوژي و سونوگرافي شقایق تلفن مطب : 88553155 - 021

دستگاه تولید مثل زنان شامل دو تخمدان است که در دو طرف رحم قرار گرفته اند و از طریق لوله های فالوپ به رحم متصل شده اند. تخمدان ها وظیفه ی تولید تخمک را دارند. تخمک درصورتی که با اسپرم مردانه لقاح کند به تخم و سپس جنین تبدیل می شود. تخمدان ها همچنین تولید کننده ی هورمون های جنسی زنانه، استروژن و پروژسترون هستند. سرطان تخمدان زمانی اتفاق می افتد که سلول های تخمدان جهش پیدا کنند و بیش از حالت عادی تقسیم شوند. متأسفانه علائم سرطان تخمدان در مراحل اولیه چندان بارز و قابل توجه نیستند، به همین خاطر اکثر افراد در مراحل پیشرفته متوجه بیماری خود می شوند.

آنچه در این مطلب میخوانید

با سونوگرافی لگن می توان تخمدان و رحم را از لحاظ سایز، شکل و استحکام بررسی نمود. سونوگرافی می تواند سرطان تخمدان را در مراحل اولیه تشخیص دهد. سونوگرافی به شناسایی تومورهای احتمالی و تشخیص اینکه آیا تومور جامد هستند یا کیست که توده های غیر سرطانی حاوی مایع هستند، کمک می کند. اگر پزشک تشخیص دهد که تومور وجود دارد، احتمالاً درخواست بیوپسی (نمونه برداری) برای تشخیص سرطانی یا خوش خیم بودن آن می کند. میزان نگران کنندگی سرطان بستگی به مرحله ای ست که سرطان در آن مرحله قرار داشته باشد. هرچقدر سرطان پیشرفته تر باشد و زمان بیشتری از بروز آن گذشته باشد به همان میزان خطرناک تر است.

شما می توانید برای انجام سونوگرافی تخمدان و رحم در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 02188553155 اقدام فرمایید.

علت سرطان تخمدان

درست مانند اغلب سرطان ها، دلیل اصلی ابتلا به سرطان تخمدان هنوز مشخص نیست. به طورکلی سرطان به معنی جهش یافتن سلول های بدن و تقسیم شدن زیاد و غیرعادی آنها است. عوامل متعددی مانند استعمال سیگار، کم تحرکی، تغذیه نامناسب و مصرف الکل می توانند چنین تغییری در سلول ها ایجاد کنند. سلول های سرطانی سریعاً تقسیم می شوند و تشکیل توده می دهند. سرطان ممکن است در همان محل اولیه باقی بماند یا بقیه بدن را نیز درگیر کند.

عوامل خطر در ایجاد سرطان تخمدان

عواملی که می تواند خطر ابتلا به این بیماری را در خانم ها افزایش دهد به شرح زیر است:

با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان تخمدان افزایش پیدا می کند. در اغلب مواقع این بیماری در افراد مسن شناسایی می شود.

درصد کمی از سرطان های تخمدان به دلیل تغییرات ارثی است که از والدین به ارث برده می شود.

اگر از بستگان نزدیک خود فردی مبتلا به این بیماری را داشته اید، ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان در شما دو چندان شود.

چاقی می تواند خطر ابتلا به این بیماری را در افزایش دهد.

مصرف داروهای جایگزین هورمون جهت کنترل علائم یائسگی می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

یک اختلال دردناک است به این صورت که بافت داخلی رحم، خارج از رحم رشد می کند.

اگر قاعدگی در سنین پایین شروع شود یا شروع یائسگی در سنین بالا باشد، یا هر دو این موارد وجود رخ دهد، خطر ابتلا به سرطان تخمدان افزایش پیدا خواهد کرد.

اگر هرگز بارداری را تجربه نکرده باشید، احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در شما دو چندان خواهد شد.

سونوگرافی سرطان تخمدان

علائم سرطان تخمدان

معمولاً اغلب کسانی که دچار بیماری سرطان تخمدان می شوند در مراحل اول هیچ علائم خاص و واضحی ندارند و ازاین جهت است که بیشتر مبتلایان زمانی متوجه ابتلا به بیماری می شوند که سرطان در مراحل پیشرفته است. خوب است بدانید که حتی در مراحل پیشرفته نیز این بیماری با علائمی اغلب عمومی و غیراختصاصی خود را نشان می دهد. بیشتر انواع سرطان های تخمدان غشای خارجی تخمدان را درگیر می کنند. در بیشتر موارد علائم سرطان تخمدان شباهت زیادی به سندرم قبل از قاعدگی، سندرم روده تحریک پذیر و اختلالات مثانه دارند؛ اما با پایداری و شدت یافتن علائم باید درمورد ابتلا به این بیماری مشکوک شویم.

علائم اولیه این بیماری عبارتند از:

  1. سوءهاضمه یا سوزش سر دل
  2. تکرر ادرار
  3. مقاربت دردناک
  4. احساس درد در کمر
  5. نفخ و تورم شکمی
  6. کم اشتهایی و احساس پر بودن معده
  7. یبوست و دیگر اختلالات گوارشی

علائم هشداردهنده سرطان تخمدان

همان طور که گفتیم ممکن است علائم اولیه سرطان تخمدان چندان به نظر جدی نیایند و فرد آنها را مواردی بی اهمیت و زودگذر تلقی کند؛ اما اگر بیماری وارد مراحل پیشرفته شود علائم زیر بروز خواهند کرد:

انواع سرطان تخمدان

نوع سلولی که سرطان در آن ایجاد می شود، نوع سرطان را تعیین می کند. در نهایت به پزشک این امکان داده می شود تا تشخیص دهد که چه درمانی برای بیمار مناسب و مؤثر است. انواع سرطان تخمدان به شرح زیر است:

سرطان تخمدان اپیتلیال

این نوع از سرطان نسبت به انواع دیگر رایج تر است. سرطان تخمدان اپیتلیال انواع دیگری همچون سروز و کارسینوم دارد.

تومور استرومایی

این نوع نسبت به انواع دیگر در مراحل اولیه بیشتر قابل شناسایی است.

تومور سلول زایا

این سرطان نادر تخمدان معمولاً در سنین پایین رخ می دهد.

مراحل سرطان تخمدان

مرحله بندی سرطان معمولاً برحسب خوش خیم یا بدخیم بودن سرطان، میزان پخش شدن و شدت آن انجام می شود؛ ولی سازمان جهانی سرطان بر اساس داده های SEER که یک بانک اطلاعاتی جامع است، مرحله بندی دیگری برای سرطان تخمدان ارائه داده است:

روشهای تشخیص سرطان تخمدان

زمانی که پزشک سرطان تخمدان را در مراحل اولیه تشخیص می دهد، روند درمان آن بسیار ساده تر می شود. با این حال، تشخیص سریع آن خیلی هم ساده نیست؛ زیرا تخمدان های شما در عمق حفره شکمی قرار دارند و بعید است که با لمس کردن جایگاه تومور را احساس کنید. از طرفی، هیچ غربالگری تشخیصی معمولی برای سرطان تخمدان وجود ندارد. به همین دلیل بسیار مهم است که علائم غیر معمول یا مداوم را به پزشک خود گزارش دهید. در این شرایط اگر پزشک شما نگران سرطان تخمدان باشد، احتمالاً انجام معاینه لگن را توصیه می کند. در طی آن پزشک انگشتان خود را وارد واژن می کند و همزمان دست دیگر را روی شکم شما فشار می دهد تا اندام های لگنی شما را حس کند. تومور با رشد خود به مثانه و راست روده فشار می آورد. پزشک در این مرحله می تواند تومور را در طول معاینه لگنی رکتوواژینال تشخیص دهد. از سایر آزمایش های مؤثر در تشخیص سرطان تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

انواع روش سونوگرافی تخمدان

سونوگرافی از روی شکم

برای انجام این روش تشخیصی لازم است بیمار بر روی تخت به پشت دراز کشیده تا پزشک یا تکنسین بتواند سونوگرافی را انجام دهد. پزشک یا تکنسین توسط مبدل امواج صوتی با فرکانس بالا را ارسال و دریافت می کند تا تصویر از تخمدان های بیمار بر روی صفحه نمایش رایانه ایجاد شود.

سونوگرافی ترانس واژینال

روی تخت سونوگرافی دراز می کشید و پاهای خود را در موقعیت مناسب برای سونوگرافی قرار می دهید. یک روکش پلاستیکی یا لاتکس روی مبدل صوتی کشیده می شود و مبدل به آرامی وارد واژن می شود. متخصص سونوگرافی به آرامی مبدل را در زوایای مختلف درون واژن حرکت می دهد. تصویر اعضای درون لگن شامل تخمدان ها روی صفحه کامپیوتر به نمایش گذاشته می شود و این تصاویر ضبط می شوند.

اقدامات قبل از انجام سونوگرافی تخمدان

نیاز به انجام اقدام خاصی قبل از سونوگرافی رحم و تخمدان نیست؛ اما اگر قصد انجام سونوگرافی شکمی دارید سعی کنید لباس های گشاد و راحت بپوشید و حتماً مقدار زیاد آب بنوشید تا مثانه پر شود و احشای لگنی راحت تر دیده شوند.

عوارض جانبی سونوگرافی تخمدان

آزمایش سونوگرافی کمترین خطر را دارد. برخلاف دیگر روش های عکسبرداری پزشکی مثل رادیوگرافی یا سی تی اسکن، در سونوگرافی از اشعه استفاده نمی شود.

درمان سرطان تخمدان

روند درمان سرطان تخمدان معمولاً شامل ترکیبی از جراحی و شیمی درمانی است. درمان های دیگر آن ممکن است در شرایط خاص استفاده شوند. در ادامه به جزئیات هرکدام اشاره خواهیم کرد.

عمل جراحی

از انواع روش های جراحی برای درمان سرطان تخمدان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

شیمی درمانی

شیمی درمانی نوعی درمان دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول هایی با قدرت رشد بالا از جمله سلول های سرطانی استفاده می کند. داروهای شیمی درمانی را می توان به داخل رگ تزریق کرد یا به صورت خوراکی مصرف کرد.

شیمی درمانی اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده استفاده می شود. قبل از جراحی نیز می توان از آن استفاده کرد. همچنین در صورت نیاز می توانید به متخصص انکولوژی زنان مراجعه کرده و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید. در شرایط خاص، داروهای شیمی درمانی ممکن است گرم شوند و در حین به داخل شکم تزریق شوند جراحی (شیمی درمانی داخل صفاقی هیپرترمیک).

درمان هدفمند

اصولاً درمان های دارویی هدفمند بر نقاط ضعف سلول های سرطانی تمرکز دارند و با حمله به این نقاط می توانند باعث مرگ سلول های سرطانی شوند. اگر این نوع درمان برای شما قابل انجام باشد، پزشک ممکن است ابتدا سلول های سرطانی شما را آزمایش کند تا مشخص کند کدام درمان هدفمند بیشترین تأثیر را بر آنها دارد.

هورمون درمانی

هورمون درمانی از داروهایی برای جلوگیری از اثرات هورمون استروژن بر سلول های سرطان تخمدان استفاده می کند. برخی از سلول های سرطانی تخمدان از استروژن برای کمک به رشد خود استفاده می کنند، بنابراین مسدود کردن استروژن ممکن است به کنترل سرطان کمک کند. هورمون درمانی ممکن است یک گزینه درمانی برای برخی از انواع سرطان های تخمدان با رشد آهسته باشد. همچنین اگر سرطان پس از درمان های اولیه عود کند، ممکن است یک گزینه مطلوب باشد.

ایمونوتراپی

در واقع ایمونوتراپی از تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن ممکن است به سلول های سرطانی حمله نکند؛ زیرا آ نها پروتئین هایی تولید می کنند که به آنها کمک می کند از تهاجم سلول های سیستم ایمنی پنهان شوند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند کمک می کند تا سیستم ایمنی بهتر عمل کند. ایمونوتراپی ممکن است گزینه ای برای درمان سرطان تخمدان در شرایط خاص باشد.

آدرس اينستاگرام دکتر سيف

علائم عود سرطان تخمدان

سرطان تخمدان برای بسیاری از خانم ها، پس از درمان و یک دوره بهبودی برمی گردد. این موضوع به عنوان بازگشت بیماری (عود بیماری) شناخته می شود. علائم بسیار مشابه سرطان اول است مانند:

شما می توانید برای انجام سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری در تهران به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی شقایق واقع در منطقه یوسف آباد مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 88553155-021 اقدام نمایید.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

علت انجام رادیوگرافی سینوس

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

جوش صورت

دکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]

درمان لکه های تیره زیر چشم

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علائم و تشخیص درد و گرفتگی عضلات پشت ساق پا

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

تزریق چربی فریز شده به صورت چه معایب و مزایایی دارد؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

عوارض لاپاراسکوپی در جراحی اورولوژی

دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

مشکلات پستان در شیردهی ( بخش دوم )

دکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت