فک بخش قدرتمند و مهمی از بدن انسان است که به کمک عضلات، تاندون ها و استخوان ها نیاز دارد تا بتواند در هماهنگی کامل وظایف خود را انجام دهد. برخی افراد دچار ناهنجاری های اسکلت دندانی و صورت هستند و در عملکرد فک مشکل دارند. زمانی که فک بالا و پایین به درستی روی هم قرار نگیرد، بیمار در فعالیت های روزمره مانند غذا خوردن، صحبت کردن و تنفس دچار مشکل می شود. ناهنجاری های فک بر اثر اختلالات مادرزادی یا بر اثر وارد شدن ضربه به صورت اتفاق می افتند که در هر صورت باید تحت درمان قرار بگیرند تا بیمار از عوارض آن رنج نبرد. ناهنجاری های فک می توانند شامل انحراف فک پایین به سمت چپ یا راست، عقب یا جلو بودن فک پایین، تنگ بودن فک بالا و نامتقارن بودن دو فک و قرار نگرفتن آنها در موقعیت درست و طبیعی نسبت به یکدیگر باشد. هریک از این اختلالات بسته به شدت آنها می توانند مشکلاتی از قبیل ساییده شدن دندان ها بر روی یکدیگر، ناتوانی در جویدن صحیح غذا و بلع آن، مشکلات تنفسی، احساس درد در فک، وجود مشکل در تکلم و تلفظ صحیح حروف و ... را به وجود آورند و شرایط دشواری را برای فرد ایجاد کنند. در صورت مراجعه زودهنگام و به موقع به متخصص ارتودنسی می توان ناهنجاری فک را بدون جراحی و تنها با ارتودنسی درمان کرد.
ناهنجاری های فک و دندان معمولاً یک مشکل ارثی است، یعنی می تواند از یک نسل به نسل بعدی منتقل شود. البته بعضی شرایط یا عادت هایی وجود دارند که ممکن است شکل و ساختار فک را تغییر دهند که عبارت اند از:
همچنین بخوانید: انواع ناهنجاری های فکی
با توجه به طبقه بندی انحراف و ناهنجاری ها و کجی فک، علائم این ناهنجاری ها ممکن است خفیف یا شدید باشند. علائم عمده ی این ناهنجاری ها عبارت اند از:
ناهنجاری فک به صورت های مختلفی بروز می دهد. انواع این مشکل در ادامه ذکر شده اند:
ناهنجاری های فکی می توانند مشکلات متعددی برای سلامت دهان و دندان ایجاد کنند. از جمله مهم ترین این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ناهنجاری فک ممکن است باعث شود دندان ها به درستی روی یکدیگر قرار نگیرند و تماس های نابه جا بین آن ها ایجاد شود. این تماس های غیرطبیعی می توانند منجر به سایش مداوم و در نهایت پوسیدگی دندان ها شوند.
وقتی فک به درستی رشد نکند، دندان ها ممکن است در فضای کم و به صورت فشرده رشد کنند. این شلوغی و بی نظمی، تمیز کردن کامل دندان ها را دشوار کرده و زمینه ساز بیماری های لثه و پوسیدگی خواهد شد. در چنین شرایطی، متخصص ارتودنسی بررسی می کند چه دندان هایی نیاز به ارتودنسی دارند تا با درمان مناسب، نظم و سلامت دهان بازگردد.
برخی از ناهنجاری های فکی می توانند فشار نابه جا به مفصل گیجگاهی فک وارد کنند و منجر به درد، صدا دادن فک یا محدودیت در باز و بسته شدن دهان شوند.
زمانی که رشد استخوان فک کامل نشده باشد، با استفاده از دستگاه های ارتودنسی می توان تغییراتی را در آن ایجاد کرد. به همین دلیل گفته می شود که فرزندان خود را در سنین پایین نزد دندانپزشک و ارتودنتیست ببرید تا در صورت وجود هرگونه مشکل مربوط به دهان، دندان و فک به موقع تشخیص داده شود؛ چرا که اغلب مشکلات مربوط به فک را می توان در سنین پایین و بدون نیاز به درمان های پیچیده تری مانند جراحی فک برطرف کرد و با استفاده از روش های ساده تر درمان نمود. در ادامه برخی از مزایای درمان انحراف فک بدون جراحی را ذکر کرده ایم:
جراحی فک، نوعی جراحی پیچیده ای است که نیاز به دوره نقاهت طولانی دارد. برای انجام این جراحی اغلب نیاز است که قبل و بعد از آن، ارتودنسی انجام شود، به همین دلیل مدت زمان دوره درمان طولانی می شود.
جراحی ارتوگناتیک جراحی است که با عوارضی از جمله درد و ناراحتی برای بیمار همراه است. بنابراین در صورتی که بیمار به موقع برای درمان مشکلات فکی خود به ارتودنتیست مراجعه کند، درمان او با استفاده از دستگاه های ارتودنسی انجام می شود که درد زیادی را برای بیمار به همراه نخواهد داشت و دیگر نیازی به جراحی فک که درد زیادی را برای بیمار ایجاد می کند، وجود نخواهد داشت.
جراحی فک بر حسب مورد می تواند عوارضی مانند خونریزی، عفونت، تورم، کبودی، درد و ... را به همراه داشته باشد که در صورت درمان به موقع و بدون جراحی هیچ کدام از این عوارض به وجود نخواهند آمد.
ارتودنسی در مقایسه با جراحی فک درمان کم هزینه تری دارد. برای انجام جراحی فک بیمار باید هزینه هایی را به ارتودنتیست، جراح فک و صورت، بیمارستان و سایر هزینه های جانبی را پرداخت کند، این در حالی است که در صورت تشخیص و درمان به موقع، بیمار تنها هزینه های مربوط به ارتودنسی را پرداخت خواهد کرد.
اصلاح ناهنجاری های فکی در بزرگسالان بعد از سنین بلوغ به دلیل تکمیل رشد استخوان های فک، طرح درمان متفاوت، پیچیده و پرهزینه تری دارد. ارتودنسی کاموفولاژ یا ارتودنسی بدون جراحی فک، یکی از طرح درمان های اصلاح عقب بودن فک پایین در بیماران بزرگسالی است که به این ناهنجاری دچار هستند. در این شیوه درمانی، متخصص ارتودنسی با عقب بردن قوس دندانی فک بالا و جلو آوردن قوس دندانی فک پایین به شکل همزمان، تلاش می کند این ناهنجاری را با کشیدن دندان و یا بدون کشیدن دندان برطرف کند. در روش جلو کشیدن فک پایین با ارتودنسی (ارتودنسی کاموفلاژ) اگر مشکل عقب ماندگی خفیف یا متوسط باشد، می توان از این روش استفاده نمود. در این روش هدف عقب بردن قوس دندانی بالا و همچنین جلو کشیدن فک پایین با ارتودنسی کاموفلاژ در قوس دندانی پایین می باشد. در روش ارتودنسی نیز در حالتی که مشکل فک پایین خفیف است، از Chin cap و همچنین دستگاه های ارتودنسی برای ممانعت از رشد فک و کاهش سرعت آن استفاده می شود. همچنین درمان ارتودنسی می تواند در جهت تنظیم مجدد عملکردهای دهان مانند گفتار، جویدن و گفتار مؤثر باشد.
ارتودنسی با کمک روش ها و دستگاه های بسیار متنوع می تواند برای درمان تمامی مشکلات فکی کاربرد داشته و نقش مؤثری را از خود بر جای بگذارد. روش های ارتودنسی برای درمان مشکلات فکی عبارتند از:
از وسایل متحرک در این روش استفاده می شود. یکی از این دستگاه های متحرک که در سنین کودکی بسیار کاربرد مؤثری دارد، دستگاه فانکشنال است.
در این روش از سیم ها و براکت های ثابت استفاده می شود. دوره های این روش بین ۱ تا ۳ سال زمان می برد و با به حرکت در آوردن دندان ها موقعیت فکی آنها را به جایگاه صحیح منتقل می کند.
برای آگاهی از مراحل ارتودنسی دندان ، روی لینک کلیک کنید.