دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری

نکات کلیدی درباره جراحی های لاپاراسکوپی کلیه

دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]آدرس وب سایت : www.drhaghighat.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، مقابل بیمارستان عیسی بن مریم ، ساختمان 71 تلفن مطب : 3220549 - 031

لاپاراسکوپی نوعی فرایند جراحی است که در آن جراح می تواند بدون ایجاد برش های بزرگ بر روی پوست به نواحی داخلی مانند کلیه دسترسی پیدا کند. این فرایند همچنین به جراحی کم تهاجم نیز شناخته می شود. در عمل لاپاراسکوپی کلیه، جراح به دلیل استفاده از ابزاری به نام لاپاراسکوپ می تواند از ایجاد برش های بزرگ اجتناب کند. لاپاراسکوپ لوله ای کوچک است که به یک چراغ و دوربین مجهز بوده و تصاویری از داخل شکم یا لگن را به یک نمایشگر تلویزیونی منتقل می کند. از مزایای این روش نوین جراحی نسبت به جراحی باز می‎ توان به کاهش طول مدت بستری بیمار در بیمارستان بعد از جراحی، امکان بهبودی سریع تر بیمار، عوارض و درد و خون ریزی کمتر بعد از عمل و کاهش وسعت جای زخم یا اسکار بر روی پوست بیمار اشاره کرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

جراحی لاپاراسکوپی چیست؟

جراحی لاپاروسکوپی به حوزه وسیع تری به نام درون بینی یا آندوسکوپی متعلق اند. اولین عمل لاپاروسکوپی توسط جراح آلمانی گئورگ کلینگ در ۱۹۰۱ صورت پذیرفت.

برخی از دلایل و نیازهای استفاده از این تکنیک برای درمان مشکلات کلیوی به شرح ذیل است:

عمل لاپاراسکوپی کلیه

انواع جراحی های لاپاراسکوپی کلیه

برداشتن توده های کلیوی

برداشتن توده های کلیوی با لاپاروسکوپی یک روش جراحی کم تهاجم است که برای حذف تومورها یا توده های موجود در کلیه ها انجام می شود. در این روش، جراح از ابزارهای مخصوصی به نام لاپاروسکوپ و سایر ابزار جراحی استفاده می کند که از طریق برش های کوچک به داخل بدن وارد می شوند.

درمان سنگ های کلیوی

سنگ شکن کلیه برای سنگ هایی که بزرگتر هستند و در نیمه تحتانی کلیه قرار دارند انجام می شود. در این عمل جراح بریدگی های کوچکی در شکم بیمار ایجاد می کند و سنگ ها از راه این برش ها خارج می کند.

اصلاح اختلالات آناتومیک کلیوی

اصلاح اختلالات آناتومیک کلیوی با لاپاروسکوپی یک رویکرد جراحی کم تهاجمی است که برای درمان انواع مشکلات آناتومیک در کلیه ها انجام می شود. این اختلالات می توانند شامل ناهنجاری های مادرزادی، انسداد، یا مشکلاتی مانند کیست ها و توده های بزرگ باشد.

جراحی های مرتبط با پیوند کلیه

اکثر مراکز پیوند از تکنیک جراحی لاپاراسکوپی برای برداشتن کلیه استفاده می نمایند. این شکل از جراحی تحت بیهوشی کامل و با استفاده از برش بسیار کوچک و ابزاری خاص برای برداشتن کلیه انجام می شود. لاپاراسکوپی در مقایسه با جراحی هایی که در قدیم و با استفاده از برش های بزرگ انجام می شد، فرایند نقاهت اهدا کننده را به شیوه های مختلف و به میزان بسیار زیادی ارتقا داده است.

فرآیند جراحی لاپاراسکوپی کلیه

آماده سازی بیمار قبل از جراحی

مراحل جراحی

ابتدا بیهوشی انجام می شود و سپس برش های کوچکی در قسمت های مختلف شکم ایجاد می شود. تعداد این برش ها به هدف عمل بستگی دارد و برای هر شخص متفاوت است. طول این برش ها کم است و فقط در حدی است که ابزارهای کوچک و لوله باریک وارد شکم شوند. از یکی از برش ها یک لوله باریک، به نام کانولا وارد بدن می شود. این لوله گاز کربن دی اکسید را وارد شکم می کند به طوری که شکم شخص بیمار کاملا پر می شود و باد می کند. این کار به منظور دید بهتر جراح صورت می گیرد تا همه ی اندام ها به صورت واضح مشخص باشند. بعد از اینکه شکم از گاز دی اکسید کربن پر شد، جراح لاپاروسکوپ را وارد شکم می کند. سر لاپاروسکوپ یک دوربین و چراغ قرار دارد که تصاویر و وضعیت اندام های درون شکم را به طور کامل و واضح در صفحه نمايشگر نشان می دهد. پزشک معالج به طور هم زمان تصاویر را در مانیتور مشاهده می کند و عمل را انجام می دهد. برش هایی که در بدن ایجاد می شوند کوچک هستند؛ اما می توان از طریق آنها یک سری ابزار جراحی را وارد شکم کرد. این ابزار ها خیلی کوچک و باریک هستند و امکان عبور از برش های کوچک را دارند. همچنین جراح می تواند از ابزار و وسیله های نمونه برداری استفاده کند و میزان کمی از بافت را برای نمونه برداری از کلیه بریده و از بدن خارج کند.

مزایای جراحی لاپاراسکوپی کلیه

این مزایا باعث شده که جراحی لاپاراسکوپی به عنوان یک گزینه محبوب برای درمان بیماری های کلیه در نظر گرفته شود:

مراقبت های پس از جراحی لاپاراسکوپی کلیه

نکات مراقبتی در دوره بهبودی

توصیه های تغذیه ای و فعالیتی

عوارض عمل لاپاراسکوپی کلیه

هر نوع جراحی تهاجمی خطرات خاصی را به همراه دارد. بیمارانی که نیاز به جراحی کلیه دارند باید از احتمال تجربه عوارضی مانند موارد زیر مطلع شوند:

روش های پیشگیری و مدیریت عوارض جراحی لاپاراسکوپی کلیه

پیشگیری و مدیریت عوارض ناشی از جراحی لاپاروسکوپی کلیه مهم است. در ادامه به روش ه ای پیشگیری و مدیریت این عوارض پرداخته شده است:

تاثیر جراحی لاپاراسکوپی بر عملکرد کلیه و کیفیت زندگی

لاپاروسکوپی به عنوان یک روش جراحی کم تهاجم، نه تنها تأثیر مثبت بر عملکرد کلیه دارد بلکه کیفیت زندگی بیماران را نیز بهبود می بخشد. با بازگشت سریع به فعالیت های عادی و کاهش عوارض پس از عمل، این روش گزینه ای مؤثر و مطلوب است. لاپاروسکوپی به جراح این امکان را می دهد که با حداقل آسیب به بافت های اطراف و بدون ایجاد برش های بزرگ، به توده ها و اختلالات کلیوی دسترسی پیدا کند. مطالعات نشان می دهند که بیماران معمولاً بهبودی سریع تری در عملکرد کلیه دارند و عوارضی مانند عفونت یا خونریزی که ممکن است بر عملکرد کلیه تأثیر منفی بگذارند در این روش کمتر است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

بیمار باید در طی دوره بهبودی به برخی علائم توجه کند و در صورت بروز آنها فوراً به پزشک مراجعه کند:

برای آشنایی با تفاوت درد کمر و کلیه ، روی لینک کلیک کنید.

سوالات متداول درباره لاپاراسکوپی کلیه

1- عمل لاپاراسکوپی برای چه کسانی مجاز نیست؟

از آنجا که در روش لاپاراسکوپی شکم را با گاز پر می کنند، این روش می تواند برای کسانی که مشکلات ریوی و قلبی دارند مضر باشد. بنابراین بیماران باید پیش از جراحی از پزشک مربوطه تاییدیه قلب و ریه بگیرند.

2- چند روز بعد از عمل لاپاراسکوپی می توان حمام رفت؟

پزشکان توصیه می کنند به مدت 24 تا 48 ساعت بعد از عمل حمام نکنید. بعد از گذشت این مدت سعی کنید از آب خیلی گرم و صابون یا شوینده های قوی دیگر استفاده نکنید.

3- آیا پانسمان محل جراحی را خودمان می توانیم عوض کنیم؟

برای تعویض پانسمان بهتر است حتما از پزشک یا پرستار مجرب کمک بگیرید. البته ممکن است پزشک معالج به همراه شما نحوه تعویض پانسمان و تمیز کردن محل برش ها را توضیح دهد که در این صورت می توانید بدون مراجعه به پزشک هم پانسمان را عوض کنید.

4- آیا راه رفتن بعد از جراحی لاپاراسکوپی مشکلی ندارد؟

شما می توانید به تدریج فعالیت خود را بیشتر کنید و تا 2 الی 3 هفته بعد از عمل پیاده روی خود را به 30 الی 60 دقیقه برسانید. بعد از 2 تا 3 هفته بعد از عمل می توانید شنا کنید و در عرض 4 الی 6 هفته می توانید فعالیت های قبلی خود را از سر بگیرید.

5- درد پس از عمل لاپاراسکوپی تا چند روز است؟

بسته به هدف انجام جراحی، سن، جنسیت و وضعیت سلامتی شما، ممکن است درد تا چند روز پس از جراحی طول بکشد یا تنها 2 الی 3 روز درد داشته باشید. بعد از جراحی پزشک داروهای تسکین درد برای شما تجویز می کند که می توانید از آن ها هم استفاده کنید.

6- علائم عفونت بعد از عمل لاپاراسکوپی در محل برش پوستی چیست؟

درد و تورم شدید، قرمزی، گرمی و خارش در محل پوستی، خروج مایعات غیر طبیعی از ناحیه برش های پوستی، مانند پوست های خشک یا خونریزی، تب و لرز.

7- آیا این روش بی خطر است؟

به طور کلی، لاپاروسکوپی یک روش امن است که عوارض جانبی آن کمتر از جراحی های باز است. با این حال، هر جراحی ممکن است خطراتی داشته باشد که باید با پزشک در میان گذاشته شود.

8- دوره بهبودی چقدر طول می کشد؟

بیشتر بیماران می توانند ظرف چند روز به فعالیت های معمول خود بازگردند؛ اما بهبودی کامل ممکن است چند هفته طول بکشد.

9- چه زمانی می توانم به کارم برگردم؟

بسته به نوع کار و وضعیت فرد، معمولاً پس از چند روز تا چند هفته می توان به کار برگشت.

10- آیا نیاز به پیگیری پزشکی وجود دارد؟

بله، پیگیری های منظم پزشکی برای ارزیابی بهبودی و شناسایی عوارض احتمالی ضروری است.

11- آیا نتایج این عمل دائمی است؟

بسیاری از بیماران پس از جراحی لاپاراسکوپی به صورت مؤثری از مشکلات خود رها می شوند؛ اما بستگی به نوع مشکل و شرایط فردی دارد.

جمع بندی؛ درباره عمل لاپاراسکوپی کلیه

لاپاراسکوپی کلیه یک شیوه مدرن و پیشرفته از جراحی است که برای انجام عمل های این ناحیه به کار می رود. در این روش، جراح ابزارهای بسیار باریک و ظریفی را از طریق برش های بسیار کوچک به داخل بدن وارد می کند. یکی از ابزارهای وارد شده به شکم، لاپاراسکوپ یا دوربین لاپاراسکوپی است که تصاویر زنده ای از شکم و لگن را به مانیتور ارسال کرده و تیم جراحی از طریق این نمایشگر کلیه اقدامات و روند جراحی را کنترل می کند. لاپاراسکوپی کلیه معمولاً برای برداشتن کل کلیه یا قسمتی از آن به منظور درمان سرطان کلیه یا بیماری های دیگر انجام می شود. این روش به دلیل برش های کوچک و کاهش خطرات مربوط به جراحی، می تواند بهبودی سریع تر و کمترین میزان عوارض را برای بیمار فراهم کند. انتخاب جراح معتبر و متخصص در این حوزه، موضوع بسیار با اهمیتی است که نقش مهمی را در کاهش عوارض بعد از لاپاراسکوپی و رسیدن به نتیجه مطلوب ایفا می کند.

نسخه اصلی مطلب نکات کلیدی درباره جراحی های لاپاراسکوپی کلیه را در سایت دکتر مجید حقیقت بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
تعریف انواع زائده های پوستیدکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]
علایم واژینیت یا عفونت واژندکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]
چگونه قد بلند شويمدکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
بهترین زمان انجام عمل جراحی آب مروارید؛ عوارض و مراقبت هادکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]
سونوگرافی NT چیست؟دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]
ایا جای سوختگی با لیزر از بین میرود؟دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]
راهکارهای طب فیزیکی برای درمان سردردهای عصبی و میگرندکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
اصول مراقبت از پوست در فصل بهاردکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
فرورفتگی ناخن در گوشتدکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر علی فرخانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drfarkhani.com
لیلا رستم شیرازی - آسیب شناسی گفتار و زبان
لیلا رستم شیرازی

آسیب شناسی گفتار و زبان


www.leilarostamshirazi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت