بررسی علل، پیشگیری و درمان فلوروزیس دندانی در کودکان
دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]آدرس وب سایت : www.drniloofarfallah.irآدرس مطب : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11 تلفن مطب : 32247810 - 026
فلوروزیس دندانی یکی از مشکلاتی است که در سال های اخیر توجه بیشتری را به خود جلب کرده است، به ویژه در میان کودکان. این وضعیت ناشی از مصرف بیش از حد فلوراید در دوران رشد دندان ها است و می تواند به تغییر رنگ و آسیب به مینای دندان منجر شود. فلوراید، اگرچه ماده ای مفید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ها است، اما مصرف بی رویه آن، به خصوص در سال های اولیه زندگی، می تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. تشخیص به موقع و صحیح فلوروزیس دندانی می تواند به پیشگیری از عوارض و درمان موثر کمک کند. در این راستا اگر والدین نگران وضعیت دندان های فرزندان خود هستند، مشاوره با دندانپزشک ضروری است. در این مقاله، به بررسی علل، نشانه ها، روش های پیشگیری و درمان فلوروزیس دندانی در کودکان پرداخته و نکات مهمی را برای والدین در جهت حفظ سلامت دهان و دندان فرزندانشان ارائه خواهیم داد.
فلوروزیس دندان یک ناهنجاری است که در اثر مصرف زیاد فلوراید ایجاد می شود . این عارضه زمانی اتفاق می افتد که در دوران رشد دندان ها در کودکی از فلوراید بیش از اندازه برای کودک استفاده شود. تاثیر فلوروزیس بر ظاهر دندانها، بسته به شدت آن می باشد و به اشکال مختلفی روی دندان نمایان می شوند.
فلوروزیس دندان بسته به شدت عارضه به روش های مختلفی روی دندان ظاهر می شود. هر چه کودک بیشتر در معرض فلوراید قرار گیرد، نوع فلوروزیس شدیدتر است. انواع فلوروزیس از خفیف تا شدید است که براساس ظاهر و سطح فیزیکی دندان طبقه بندی می شود.
فلوروزیس خفیف
- فلوروزیس خفیف به صورت خطوط، لکه ها یا علائم سفید کدر یا مرواریدی بر روی سطح مینای دندان ظاهر می شود. این تغییر شکل ها می تواند در هر قسمت از دندان، از نوک دندان تا خط لثه ظاهر شود و ممکن است آنقدر خفیف باشند که فقط دندانپزشک بتواند آنها را تشخیص دهد.
فلوروزیس متوسط
- در فلوروزیس متوسط، لکه های سفید، ظاهری گچی تر دارند که قسمت بیشتری از دندان ها را می پوشانند و بسیار راحت تر دیده می شوند. اگرچه این عارضه از نظر زیبایی شناسی خوشایند نیست؛ اما هیچ دردی ایجاد نمی کند و دندان همچنان می تواند به طور طبیعی عمل کند.
فلوروزیس شدید دندانی
- فلوروزیس شدید می تواند به معنای آسیب دیدگی مینای دندان باشد. این جدی ترین نوع فلوروزیس است و علاوه بر ظاهر گچی، در بیشتر سطح دندان می تواند باعث ایجاد لکه های زرد یا قهوه ای شود. مینای دندان ممکن است خشن، شکننده یا حفره دار باشد و ممکن است قسمت هایی از آن به طور کامل از بین رفته باشد.
مصرف بیش از حد فلوراید در دوران رشد دندان ها
- فلوروزیس در اثر مصرف بیش از حد فلوراید به مدت طولانی، در طی مدت شکل گیری و رشد دندان ها اما قبل از ظاهر شدن آنها در دهان ایجاد می شود. این اتفاق قبل از حدود ۸ سالگی رخ می دهد. منابع مختلف فلوراید عبارتند از آب، خمیردندان و مکمل های فلوراید. هر یک از این منابع می توانند در بروز فلوروزیس تاثیرگذار باشند.
عوامل ژنتیکی مؤثر بر بروز فلوروزیس
- برخی افراد به دلایل ژنتیکی ممکن است حساسیت بیشتری به اثرات فلوراید داشته باشند، که می تواند منجر به بروز فلوروزیس شود. در برخی خانواده ها، تاریخچه ای از فلوروزیس دندانی وجود دارد که می تواند به عوامل ژنتیکی مربوط شود.
عوامل محیطی مؤثر بر بروز فلوروزیس
- کیفیت آب شرب
- دسترسی به داروها و مکمل ها
- عادات غذایی
- محیط مسکونی
- برخی شرایط محیطی، مانند آلودگی ها، می توانند به خطر بروز فلوروزیس کمک کنند.
نشانه های فلوروزیس دندان بر اساس شدت و شکل آن می تواند مختلف باشد. در صورتی که دچار فلوروزیس شدید شده باشید علائم ابتلا به آن به شرح زیر می باشد:
- لکه های سفید، زرد یا قهوه ای روی سطح دندان ها
- تغییرات در ساختار دندان
- ضعف مینای دندان و حساسیت زیاد به غذاها و نوشیدنی های سرد و گرم
تشخیص فلوروزیس دندانی معمولا توسط دندانپزشک و از طریق ارزیابی بالینی انجام می شود. مراحل زیر در فرآیند تشخیص فلوروزیس دندانی شامل می شوند:
معاینه بالینی
- دندانپزشک به بررسی دندان ها و لثه ها می پردازد تا تغییرات ظاهری مانند لکه های سفید، زرد یا قهوه ای را شناسایی کند. شدت و نوع فلوروزیس، از خفیف تا شدید، ارزیابی می شود.
تاریخچه پزشکی و مصرف فلوراید
- دندانپزشک با والدین یا خود کودک در مورد تاریخچه مصرف فلوراید (مانند آب شرب، مکمل ها و خمیردندان) صحبت می کند. بررسی سن کودک در زمان شروع مصرف فلوراید و همچنین بررسی عادات بهداشتی دهان و دندان نیز انجام می شود.
عکس برداری های دندانی
- در برخی موارد، ممکن است دندانپزشک برای ارزیابی بهتر ساختار دندان ها از x-ray استفاده کند تا میزان آسیب دیدگی یا تغییرات داخلی دندان را بررسی کند.
گزارش های بالینی و موارد خاص
- در برخی موارد ممکن است دندانپزشک نیاز به انجام آزمایشات اضافی برای بررسی سطح فلوراید در بدن یا شناسایی علل زمینه ای داشته باشد.
تشخیص افتراقی
- دندانپزشک باید فلوروزیس را از سایر اختلالات دندانی تشخیص دهد، مانند لکه های ناشی از مصرف برخی داروها، بیماری ها یا عفونت ها.
تشخیص زودهنگام فلوروزیس دندانی اهمیت زیادی دارد که در ادامه به چند مورد اشاره می شود:
- پیشگیری از عوارض شدید
- مدیریت مناسب مصرف فلوراید
- آموزش بهداشت دهان و دندان
- بهبود کیفیت زندگی
- حفظ زیبایی دندان ها
- کاهش هزینه های درمانی
این وضعیت می تواند تاثیراتی بر استحکام مینای دندان داشته باشد. فلوروزیس معمولا موجب ایجاد ناهنجاری هایی در ساختار مینای دندان می شود که می تواند منجر به تضعیف بافت دندان گردد. مینای دندان تحت تاثیر فلوروزیس ممکن است حساس تر شود و این امر می تواند به تحریک و درد منجر شود و مشکلاتی در حین مصرف غذاهای داغ یا سرد ایجاد کند. در برخی موارد، فلوروزیس می تواند خطر ابتلا به پوسیدگی دندان را افزایش دهد. با تغییر در سطح ساختاری و کیفیت مینای دندان، ممکن است دندان ها بیشتر در معرض خطر آسیب قرار بگیرند.
فلوروزیس دندانی می تواند تاثیرات عمیقی بر روی اعتماد به نفس کودکان و همچنین تعاملات اجتماعی و رفتاری آنها بگذارد. در ادامه به برخی از این اثرات اشاره می کنم:
اثر بر اعتماد به نفس
- ناهنجاری های ظاهری ناشی از فلوروزیس، مانند لکه ها یا تغییر رنگ دندان ها، می تواند به کاهش اعتماد به نفس کودک منجر شود.
تاثیرات اجتماعی
- کودکان ممکن است به دلیل احساس خجالت یا عدم اعتماد به نفس از فعالیت های اجتماعی دوری کنند، که می تواند منجر به کاهش دوستی ها و تعاملات مثبت شود.
تاثیرات رفتاری
- مشکلات در اعتماد به نفس می تواند به مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری، افسردگی یا اضطراب منجر شود. کودکان ممکن است مهارت های اجتماعی و ارتباطی کمتری را توسعه دهند، زیرا از تعامل با دیگران اجتناب می کنند.
- از استعمال دهانشویه برای کودکان زیر شش سال خود، اجتناب کنید.
- دقت کنید، کودکان زیر سه سال باید از مقدار بسیار اندکی خمیردندان برای مسواک زدن استفاده کنند.
- دفعات مسواک زدن در روز برای کودکان این محدوده ی سنی نباید از ۲ مرتبه فراتر رود.
- کودکان بین سه تا شش سال، باید از مقداری اندکی بیشتر از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنند، مقداری به اندازه ی یک نخود.
- بر مسواک زدن کودکانتان نظارت کنید و آنها را در انجام صحیح این عمل یاری دهید. از آنجایی که بسیاری از کودکان خردسال، به طور ناخودآگاه آب داخل دهان را فرو می دهند، آنها را برای بیرون ریختن خمیردندان اضافی از دهان خود همراه با آب، تشویق کنید.
میکروابریژن
- میکروابریژن روشی است که به کمک مواد مخصوص بافت معیوب سطحی مینا سائیده شده و در موارد فلوئوروزیس خفیف تا متوسط می تواند به عنوان روشی درمانی به کار رود.
پولیش دندان
- پولیش دندان یک فرآیند دندان پزشکی است که در آن سطوح دندان ها با استفاده از ابزارها و مواد خاص پولیش داده می شوند تا لکه ها و ناهنجاری های سطحی حذف شوند و دندان ها درخشندگی و صافی بیشتری پیدا کنند.
- قبل از پولیش، دندان ها به طور کامل پاکسازی می شوند تا هرگونه پلاک یا جرم دندانی حذف شود. دندان پزشک از خمیرهای پولیش حاوی مواد ساینده های ملایم استفاده می کند تا سطوح دندان ها را صاف و براق کند. ابزارهای چرخشی مخصوصی برای اعمال خمیر پولیش و صیقل دادن دندان ها استفاده می شود.
باندینگ دندان
- در طول این روش، دندانپزشک از رزین کامپوزیت همرنگ دندان برای پوشاندن لکه های فلوئوروزیس استفاده می کند. سپس دندان های شما شکل و صیقل داده می شوند تا نتایجی طبیعی داشته باشند.
استفاده از روکش ها و ونییرها
- روکش ها که از رزین یا پرسلن ساخته شده اند، پوسته های نازکی هستند که به سطوح جلویی دندان های شما می چسبند. روکش ها به صورت سفارشی ساخته می شوند، بنابراین برای دستیابی به تناسب و اندازه مناسب از قالب های دندانی استفاده می شود. این روکش روی کل دندان شما قرار می گیرد. دندانپزشک شما باید مقداری از مینای طبیعی شما را بردارد تا روکش به درستی جا بیفتد.
هزینه درمان فلوروزیس دندانی در کودکان به عوامل مختلفی بستگی دارد. در ادامه به برخی از این عوامل و برآوردهای کلی هزینه اشاره می کنم:
- نوع درمان
- مکان جغرافیایی کلینیک
- تخصص دندان پزشک
زمانن مناسب برای مراجعه به دندانپزشک جهت بررسی و درمان فلوروزیس دندانی کودکان می تواند تاثیر زیادی بر نتیجه درمان داشته باشد. هنگامی که والدین یا مراقبان اولین نشانه های تغییر رنگ یا لکه دار شدن دندان ها را مشاهده می کنند، باید به دندانپزشک مراجعه کنند. شناسایی و درمان فلوروزیس در مراحل اولیه می تواند نتایج بهتری به همراه داشته باشد.
آیا فلوروزیس دندانی قابل برگشت است؟
- فلوروزیس دندانی معمولا قابل برگشت نیست؛ زیرا این وضعیت به تغییرات دائمی در مینای دندان ناشی از مصرف بیش از حد فلوراید در دوران رشد دندان ها مرتبط است. با این حال، درمان هایی وجود دارند که می توانند به بهبود ظاهر دندان ها کمک کنند.
چه سنی بیشترین خطر برای بروز فلوروزیس دارد؟
- احتمال بروز فلوروزیس تنها تا حدود هشت سالگی وجود دارد؛ زیرا دندان ها هنوز در زیر لثه ها در حال رشد و شکل گیری هستند.
آیا فلوروزیس می تواند به دندان های دائمی هم آسیب برساند؟
- فلوروزیس دندانی می تواند به دندان های دائمی آسیب می زند و بر زیبایی و سلامت دندان ها تاثیر بگذارد.
آیا فلوروزیس دندانی همان نقایص مینایی است؟
- فلوروزیس دندانی با نقایص مینایی کاملا متفاوت است. گاهی ممکن است مینای دندان در بخش هایی تشکیل نشود که این مسئله به صورت کامل توسط بهترین دندانپزشک کودکان قابل تشخیص و افتراق است .
آیا بهداشت دهان و دندان در ایجاد فلوروزیس نقش دارد؟
- فلوروزیس دندانی یکی از معدود بیماری های دندانی است که ربطی به بهداشت نامناسب دهان و دندان ندارد. این عارضه تنها زمانی رخ می دهد که دندان ها در زیر لثه در حال رشد هستند و میزان فلورایدی که از طریق غذا می خوریم و یا از طریق نوشیدنی ها می نوشیم، بیش از حد نیاز به بدن وارد شود.
در پایان، روشن است که فلوروزیس دندانی در کودکان به دلیل مصرف بیش از حد فلوراید می تواند تاثیرات منفی قابل توجهی بر سلامت دندان ها داشته باشد. فلوروزیس دندانی یک عارضه مرتبط با زیبایی دندان است که در طول هشت سال اول زندگی افراد و در اثر دریافت بیش از حد و طولانی مدت فلوراید توسط بدن به وجود می آید. اثر این عارضه به شکل تغییر رنگ دندان ها و ایجاد لکه های سفید مات روی مینای دندان نمایان می شود.پیشگیری از این وضعیت با نظارت دقیق بر میزان مصرف فلوراید و رعایت دستورالعمل های توصیه شده برای مکمل های فلوراید امری ضروری است. درک علائم اولیه فلوروزیس و مشاوره منظم با دندانپزشک می تواند به شناسایی زود هنگام و مدیریت موثر این مشکل کمک کند. با اتخاذ اقدامات پیشگیرانه و توجه به توصیه های بهداشتی، والدین می توانند از سلامت و زیبایی دندان های کودکان خود محافظت کرده و از بروز عوارض ناشی از فلوروزیس جلوگیری کنند.
نسخه اصلی مطلب
بررسی علل، پیشگیری و درمان فلوروزیس دندانی در کودکان را در سایت دکتر نیلوفر فلاح بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید