حساسیت فصلی یکی از مشکل هایی است که برخی از افراد در فصل بهار به آن مبتلا میشوند . علایم این حساسیت که معمولا با خارش ، عطسه ، سرفه ، آبریزش بینی ، قرمزشدن چشم ها و گاهی ایجاد اشک همراه است ، می تواند در ساعت هایی از روز شدیدتر یا خفیف تر شود . ژنتیک از موثرترین عوامل در ابتلا به حساسیت است . به عبارت ساده تر ، اگر یکی از والدین به هر نوعی از آلرژی مبتلا باشد ، ابتلای 1 فرزند از 3 فرزندش به این بیماری دور از انتظار نخواهد بود.
در صورتی که هر دو والد به حساسیت مبتلا باشند ، امکان ابتلای 7 فرزند از 10 فرزند آنها به این مشکل وجود دارد.از طرف دیگر ، مصرف برخی از موادغذایی هم می تواند در بهتر یا بدترشدن وضعیت حساسیت فصلی افراد نقش بسزایی داشته باشد. حالا که دیگر پا به بهار گذاشته ایم و ممکن است این مشکل ، مشکل خیلی از شما باشد ، شما را با مواد غذایی مختلفی که می توانند علایم حساسیت بهاری را بهتر یا تشدید کنند ، آشنا می کنیم.
چطور میتوان از حساسیت فصلی درامان ماند ؟
مهمترین راه برای درمان یا کنترل حساسیت های فصلی ، از بینبردن عامل ایجاد کننده حساسیت است . اگر واکنش های آلرژیک و ایمونولوژیک بیش از حد طبیعی ، خفیف یا حتی متوسط باشند ممکن است برای درمان آن به استفاده از داروهای مختلف نیاز نباشد . یعنی متخصص برای سرکوب سیستم ایمنی برای مدتی کوتاه و از بین بردن عوارض حساسیت ، دارو تجویز میکند.
به متخصص تغذیه هم مراجعه کنم ؟
معمولا متخصصان آسم و آلرژی میتوانند با انجام تست های خاص تشخیص دهند بیمار به چه خوراکی هایی حساسیت دارد و آن را درمان کنند. اگر تشخیص دهند مشکل به دلیل حساسیت به خوراکی خاصی به وجود آمده است ، آن خوراکی را از برنامه غذایی فرد حذف می کنند. اگر هم تشخیص دهند واکنشهای آلرژن به دلیل قرارگرفتن در شرایط یا محیط های به خصوصی بروز کرده است ، توصیه می کنند فرد از قرار گرفتن در چنین شرایط یا محیط هایی دوری کند تا علایم بیماری او هرچه سریعتر تخفیف یابد . بطور کلی ، شناسایی و حذف ماده آلرژن ( چه خوراکی و چه غیر خوراکی ) از اساسی ترین راه های کنترل و درمان حساسیت فصلی محسوب می شود.
سلامت :
برخی افراد برای درمان حساسیت های فصلی خود مکمل های غذایی مختلفی مصرف میکنند. در حالیکه این کار به هیچ وجه موثر نیست. مصرف مکمل های غذایی مختلف از جمله مکمل آهن ، روی ، کلسیم یا ... نمی تواند باعث درمان یا حتی کنترل کامل آلرژی های فصلی شود. البته ممکن است برخی از موادغذایی بتوانند در تشدید یا تخفیف علایم حساسیت موثر باشند اما هیچ کدام از خوراکی ها و عناصر نمی توانند کاملا باعث از بین رفتن این بیماری شوند. از طرف دیگر ما نمیتوانیم خوراکی خاصی را معرفی کنیم و بگوییم که همه افراد مبتلا به حساسیت میتوانند با حذف آن ، بیماری خود را سرکوب کنند چون ممکن است نوع حساسیت به موادغذایی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
خوراکی های محرک
مصرف برخی خوراکی ها باعث تشدید علایم حساسیت فصلی می شود . ما به آنها خوراکی های محرک می گوییم . یعنی فردی که به حساسیت فصلی مبتلاست یا سابقه ابتلا به آن را دارد ، باید تا میتواند دور ادویه ها ، غذاهای تند، بودار ، خوراکی های فرآوری شده ( مانند سوسیس ، کالباس و...) و غذاهای سرخ کردنی را خط بکشد. البته به یاد داشته باشید که این غذاها اصلا نمی توانند عامل اولیه ابتلا به حساسیت فصلی باشند و مصرف آنها ممکن است فقط شرایط فرد مبتلا به حساسیت را بدتر و علایم حساسیتش را شدیدتر کند.
مصرف خوراکی های خاصی هم برای فروکش کردن علایم حساسیت فصلی توصیه میشود . بین خوراکیهای مختلف ، مصرف میوهها و سبزی های تازه و آب میتواند کمی عوارض حساسیت فصلی را کاهش دهد . برخی از میوه ها یا صیفی ها از موادغذایی آلرژن محسوب میشوند . ممکن است مصرف برخی میوه ها مانند کیوی یا برخی از صیفی ها مانند بادمجان یا گوجه فرنگی باعث تشدید واکنش های آلرژیک شود. البته این موضوع به حساسیت های فردی هم مربوط است. یعنی گاهی برخی مبتلایان به حساسیت فصلی اصلا به میوه یا صیفی هایی که نام بردیم ، حساسیت نداشته باشند یا برخی مبتلایان به میوه های بیشتری واکنش نشان دهند.
برخی افراد نیز ادعا می کنند مصرف غذاهای دریایی هم میتواند در آنها ایجاد آلرژی کند . این ادعا تا حدودی درست است . اگر فردی برای اولین بار غذاهای دریایی مانند ماهی یا میگو مصرف کند یا پس از سالها این غذاها را بخورد ، ممکن است به آنها حساسیت نشان دهد یا علایم حساسیت او شدیدتر شود ، بنابراین این گروه از افراد باید ماهی یا میگو را برای مدتی از برنامه غذاییشان حذف کنند تا شرایطشان بهبود یابد.
از کجا بفهمیم به کدام خوراکی حساسیت داریم ؟
آزمون های حذف موادغذایی از ساده ترین راه های کنترل و درمان حساسیت فصلی در افرادی است که برای اولین بار به این بیماری مبتلا شده اند . یعنی این افراد باید هر روز یکی از خوراکی های فصلی موجود در برنامه غذاییشان را حذف کنند تا به نتیجه مورد نظر که همان شناسایی خوراکی آلرژن است ، دست پیدا کنند.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.