قسمت زیادی از این بهبود کیفیت در خواب به علت این است که غذاهای سرشار از پروتئین نظیر مغزیجات و دانه ها، ماهی، ماکیان و تخم مرغ حاوی تریپتوفان هستند، اسید آمینه ای که هورمون متعادل کننده خواب ملاتونین در مغزازآن ساخته می شود. سایرمواد غذایی نظیر گوجه فرنگی، آناناس، گیلاس، موز، سیب، روغن های گیاهی، مغزیجات و محصولات حیوانی، خود حاوی ملاتونین می باشند. در گیاهان ملاتونین به عنوان یک آنتی اکسیدان جهت کاهش آسیب و در حیوانات برای تنظیم خواب (بیشتر از چیزی که در انسان هست) عمل می نماید.
یافته های تخقیقاتی نشانگر آن است که اثر تغذیه بر روی خواب خیلی قدرتمندترازتمرینات خود آگاهی ( نظیر افزایش آگاهی ، پذیرش افکار و احساسات شخصی از طریق مثلا مدیتیشن) یا قرصهای مکمل ملاتونین می باشد.
قرصهای مکمل ملاتونین بطور متوسط زمان بخواب رفتن را تا 4 دقیقه کاهش می دهند، ولی تغذیه صحیح این عدد را به 12 دقیقه کاهش میرساند و در ضمن کیفیت کلی خواب نیز بهترخواهد شد.
در نهایت، خواب بد و تغذیه نادرست می توانند یک چرخه معیوب باشند. کمبود خواب منجر به انتخاب های غذایی نادرست و این اخیر به نوبه خود، باعث خواب با کیفیت پایین می شود. ولی ما می توانیم با خوردن اصولی در طول روز، خواب سالم تر و آرامش بخش تری داشته باشیم و درضمن این نوع خواب باعث می شود تا انتخاب های غذایی بهتری را انجام دهیم.
بنابراین افرادی که خودشان را جغدهای شب در نظر می گیریند- بهترین حالت آنها آخر شب است- بطور متوسط، تمایل به مصرف پروتئین گیاهی، میوه و سبزیجات کمتری دارند و در ضمن این حالت بطور متوسط - با میزان بیشتری ازبیماری ها و مرگ زودرس، همراه خواهد بود.