دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات

آسیب طناب نخاعی چه علائمی دارد؟

دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]آدرس وب سایت : www.drshekarchizadeh.ir
آدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین تلفن مطب : 36622101 - 031

نخاع، طناب بلندی است که از انتهای سر انسان شروع شده و تا بالای لگن ادامه دارد. این طناب در محافظی از جنس استخوان قرار می گیرد که به آن ستون فقرات گفته می شود. آسیب نخاعی زمانی اتفاق می افتد که فرد در اثر حوادثی چون تصادفات رانندگی، ضربات شدید در حین ورزش، سقوط از بلندی و … صدمه دیده و ستون فقرات او دچار شکستگی می گردد. در این صورت نخاع محافظ خود را از دست داده و در اثر ضربه ای که به آن وارد شده است، دچار آسیب می‎شود. بروز مشکلات حسی حرکتی مهم ترین عارضه ای است که در اثر آسیب نخاعی ایجاد می شود و بسته به شدت آسیبی که وارد می‎کند، تغییراتی را در احساس و عملکردهای مختلف بدن به وجود می آورد. عارضه نخاعی تمامی جنبه های زندگی انسان، شامل بخش های روانی، عاطفی و اجتماعی را تحت تأثیر قرار داده و مشکلات بسیاری را برای فرد آسیب دیده و اطرافیانش ایجاد می‎کند.

علت آسیب دیدگی طناب نخاعی

ضایعه آسیب نخاعی ممکن است ناشی از ضربه ناگهانی و آسیب زا به ستون فقرات شما باشد که باعث شکستگی، جابجایی، خرد یا فشرده شدن مهره های شما شود. همچنین ممکن است در اثر اصابت گلوله یا زخم چاقو رخ دهد که به نخاع شما نفوذ کرده و آن را قطع می کند. آسیب اضافی معمولاً در طی روزها یا هفته ها به دلیل خونریزی، تورم، التهاب و تجمع مایعات در نخاع و اطراف آن اتفاق می افتد. ضایعه نخاعی غیرترومایی ممکن است در اثر آرتروز، سرطان، التهاب، عفونت یا تحلیل رفتن دیسک ستون فقرات باشد.

آسیب طناب نخاعی چه علائمی دارد؟

توانایی بیمار در کنترل اندام های خود پس از آسیب نخاعی به دو عامل بستگی دارد: محل آسیب در نخاع و شدت آسیب نخاع. صدمات نخاعی از هر نوع ممکن است منجر به یک یا چند مورد از علائم و نشانه های زیر شود:

آسیب طناب نخاعی

عوامل خطر آسیب نخاعی

اگرچه آسیب نخاعی معمولاً نتیجه تصادف است و ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد؛ اما عوامل خاصی می توانند شما را در معرض خطر بیشتری برای حفظ آسیب نخاعی قرار دهد، از جمله:

انواع آسیب نخاعی

آسیب نخاعی به‎ صورت کامل یا ناقص است که در ادامه هر کدام را بررسی می نماییم.

ضایعه نخاعی کامل

در یک ضایعه نخاعی کامل، عملکرد حسی یا حرکتی در زیر سطح ضایعه وجود ندارد. آسیب نخاعی کامل بیشتر در ارتباط با قطع عرضی نخاع، صدمات عروقی شدید، کشش های طولی طناب نخاعی یا فشارهای شدید به نخاع است. در ضایعات کامل به دلیل قطع ارتباط نخاع با مغز، ادراک حسی و کنترل حرکتی فرد مختل شده و در این موارد پیش آگهی جهت برگشت عملکرد حسی-حرکتی ضعیف است.

ضایعه نخاعی ناقص

ضایعه نخاعی ناقص، درصورت وجود و حفظ قسمتی از عملکرد حسی یا حرکتی در زیر سطح آسیب مشخص می شود. اگر برگشت عملکردهای حسی یا حرکتی سریع باشد، پیش‎آگهی ازنظر بهبود عصبی نیز خوب خواهد بود.

تشخیص آسیب طناب نخاعی

در اورژانس، پزشک ممکن است با بازرسی و معاینه دقیق، آزمایش عملکرد حسی و حرکتی و پرسیدن سؤالاتی در مورد حادثه، آسیب نخاعی را رد کند؛ اما اگر فرد آسیب دیده از درد گردن شکایت داشته باشد، کاملاً بیدار نباشد یا نشانه های آشکاری از ضعف یا آسیب عصبی داشته باشد، ممکن است به آزمایش های تشخیص اضطراری نیاز باشد. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

پرسنل پزشکی معمولاً این آزمایشات را بر روی افرادی که مظنون به آسیب نخاعی پس از ضربه هستند، استفاده می کنند. اشعه ایکس می تواند مشکلات مهره های ستون فقرات، تومورها، شکستگی ها یا تغییرات تخریب ستون فقرات را نشان دهد.

سی تی اسکن ممکن است نمایش بهتری از ناهنجاری هایی که در اشعه ایکس دیده می شود، ارائه دهد.

MRI از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر تولید شده توسط رایانه استفاده می کند. این آزمایش برای مشاهده نخاع و شناسایی دیسک های فتق شده، لخته های خون یا سایر توده هایی که ممکن است باعث فشرده سازی نخاع شوند بسیار مفید است.

چند روز پس از آسیب دیدگی، هنگامی که ممکن است مقداری از تورم فروکش کند، پزشک معاینه عصبی گسترده تری را برای تعیین سطح آسیب انجام می دهد. این معاینات شامل آزمایش قدرت عضلانی و توانایی در لمس سبک و احساسات سوزن سوزنی است.

روشهای درمان آسیب طناب نخاعی

متأسفانه هنوز هیچ راهی برای درمان آسیب نخاعی وجود ندارد؛ اما محققان به طور مستمر بر روی درمان هایی جدید از جمله پروتزها (جایگزین هایی برای حفظ ظاهر و عملکرد عضو قطع شده) و داروها کار می کنند که ممکن است سبب بازسازی سلول های عصبی یا بهبود عملکرد اعصاب باقی مانده ی پس از آسیب نخاعی شود. امروزه درمان آسیب نخاعی بیشتر بر توانمندسازی افراد مبتلا به ضایعه نخاعی برای بازگشت به زندگی فعال و مشارکت اجتماعی تمرکز دارد. اگر فردی به آسیب نخاعی دچار شود، ابتدا برای درمان، معمولاً در بخش مراقبت های ویژه بستری خواهد شد. در موارد حساس و حیاتی ممکن است به یک مرکز تخصصی نگهداری و درمان آسیب های مرتبط با ستون فقرات منتقل شوند که دارای تیمی تخصصی و مجهز از جراحان ارتوپدی، جراحان مغز و اعصاب، متخصصان پزشکی نخاعی، روان شناسان، پرستاران، کاردرمانگران و مددکاران اجتماعی متخصص در زمینه ی آسیب های نخاعی هستند. برخی از روش های درمانی مورد استفاده در آسیب نخاعی شامل:

داروی متیل پردنیزولون که تزریق می شود، در گذشته به عنوان یک گزینه ی درمانی برای آسیب نخاعی حاد مورد استفاده قرار می گرفته است؛ اما تحقیقات اخیر نشان داده است که این دارو یک سری عوارض جانبی، مانند لخته شدن خون و ابتلای به ذات الریه دارد که سبب می شود معایب استفاده از این دارو، بیشتر از فواید آن باشد. به همین دلیل است که دیگر پزشکان، داروی متیل پردنیزولون را برای استفاده ی معمول پس از بروز آسیب نخاعی توصیه نمی کنند.

ممکن است بیمار برای تثبیت شدن یا هم تراز شدن ستون فقرات خود به کشش عضلانی نیاز داشته باشد. این کار را می توان با استفاده از گردن بند های طبی نرم و یا بریس های مخصوص انجام داد.

اغلب از روش جراحی برای برداشتن قطعات استخوانی، اجسام خارجی، بیرون زدگی دیسک کمر یا مهره های شکسته که به نظر می رسد ستون فقرات را فشرده می سازند، ضروری است. همچنین ممکن است برای ثبات دهی به ستون فقرات جهت جلوگیری از بروز درد یا بروز بدشکلی هایی در آینده، به جراحی نیاز باشد.

اينستاگرام دکتر احمد شکرچي زاده

دانشمندان در تلاش هستند تا راه هایی برای توقف مرگ سلولی، کنترل التهاب و ترویج بازسازی عصبی بیابند. نمونه ای از این راه ها شامل کاهش قابل توجه دمای بدن به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت می باشد که ممکن است به جلوگیری از التهاب های مضر کمک نماید. البته پزشکان و محققان در این زمینه، هنوز هم به مطالعات بیشتری نیاز دارند.

زمانی که بیمار دچار آسیب نخاعی در مراحل اولیه ی بهبودی قرار دارد، اعضای تیم توانبخشی (کاردرمانگر، فیزیوتراپیست، ارتوپدفنی و…) شروع به کار با وی خواهند کرد. البته این تیم توانبخشی علاوه بر تخصص های گفته شده، ممکن است شامل پرستار توانبخشی، روانشناس توانبخشی، مددکار اجتماعی، متخصص تغذیه و پزشک متخصص نورولوژی و متخصص در زمینه آسیب های نخاعی باشد.

در طول مراحل اولیه ی توانبخشی مغز و اعصاب، کاردرمانگران و فیزیوتراپیست ها معمولاً روی حفظ و تقویت عملکرد عضلات، رشد مجدد مهارت های حرکتی ظریف و یادگیری راه های سازگاری در طول انجام فعالیت های روزمره ی زندگی تأکید می کنند. به فرد دچار آسیب نخاعی و همچنین مراقبان وی، در خصوص اثرات ضایعه نخاعی و نحوه ی پیشگیری از عوارض احتمالی آموزش های لازم داده می شود و در خصوص بازگشت به روال سابق زندگی و افزایش کیفیت زندگی و استقلال، توصیه هایی به آنها داده می شود.

با جراحی لیزری دیسک به روش PLDH (لیزر پلاسما) می توان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود. در این روش بدون ایجاد برش و استفاده از پیچ ستون فقرات و پلاتین، می توان در افراد زیادی به بهبودی هرنی دیسکال دست پیدا کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر احمد شکرچی زاده می توانید از طریق تماس با شماره تلفن 36622101-031 اقدام فرمایید.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

هایفوتراپی غبغب روشی موثر در جوانسازی

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رفلکسولوژی روشی جدید برای کاهش درد زایمان

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

درباره بیماری پیسی بیشتر بدانید

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

لیفت با نخ در ناحیه گردن و فک چه تاثیری دارد؟

کلینیک پوست ارکیده [ پوست ، مو و زیبایی ]

جایگزین کردن ایرپاد اپل به جای سمعک

دکتر سعید ملایری [ شنوایی شناسی ]

درمان لاغری صورت

دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

آشنايی با سنگهای دستگاه ادراری و کلیه

دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]

آسیب عصب سیاتیک

دکتر غلامرضا رئیسی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت