دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

تفاوت زانوی ضربدری و پرانتزی چیست؟

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drsalmanfallah.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان حکیم نظامی ، خیابان شریعتی غربی ، نبش کوچه 16 ، جنب مسجد امام حسن عسکری ، طبقه اول تلفن مطب : 91011414 - 031

زانوی انسان مفصل لولایی است که از استخوان درشت نی (شین) و استخوان ران (فمور) تشکیل شده است. بدشکل شدن زانوها بیشتر در کودکان نوپا دیده می شود و خوشبختانه با رشد و بالغ شدن کودک، پاها نیز صاف می شوند. به طور معمول، بدشکلی زانو در اثر یک بیماری مادرزادی مانند بیماری بلانت یا راشیتیسم ناشی از اختلال تغذیه ای (از کمبود ویتامین D) ایجاد می شود. بدفرمی زانو در بزرگسالان ممکن است در اثر ترومای زانو یا آرتروز، خصوصاً آرتریت روماتوئید، ایجاد شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

زانویی که کاملاً تراز باشد، محور تحمل بار خود را بر روی یک خط که از وسط پا، از میان لگن، زانو و مچ پا به سمت پایین می رود، قرار می دهد؛ اما زمانی که زانو کاملاً تراز نباشد و از حالت استاندارد خود خارج شود به دو شکل واروس یا پای پرانتزی و والگوس یا پای ضربدری توصیف می شود.

علت پای ضربدری

همانطور که اشاره شد پای ضربدری تا زمانی که در یک دوره مشخص در کودکی فرد ظاهر شود جای نگرانی ندارد و جزئی از روند رشد طبیعی در کودکان محسوب می شود؛ اما در صورتی که این حالت با گذر زمان بهبود نیافت و یا در سنین بزرگسالی فرد بروز کرد می توان علل دیگری را برای آن متصور شد و در برخی از موارد فرد به انجام جراحی پای ضربدری نیز نیاز پیدا خواهد کرد.

  1. عوامل ژنتیکی: مشکلات ژنتیکی در برخی از افراد سبب افزایش زاویه لگن و زانو می شود.
  2. آسیب دیدگی ها: در صورت بروز شکستگی استخوان های ران یا درشت نی و بد جوش خوردن آنها ایجاد می شود.
  3. تغذیه نامناسب و کمبود مواد مورد نیاز بدن مانند ویتامین ها
  4. بروز آسیب و یا هماهنگ نبودن صفحات رشد در کودکان
  5. بیماری های مختلف مانند راشیتیسم، آرتریت روماتوئید و آرتروز
  6. پارگی رباط های مفصل زانو بخصوص رباط جانبی داخلی و کوتاهی رباط جانبی خارجی
  7. مشکلات استخوانی و عضلانی: نظیر نرمی استخوان، کوتاه بودن نوار خاصره ای و درشت نی، اندازه نامناسب عضله دو سر ران و یا رشد بیش از اندازه کندیل در استخوان ران، عفونت استخوان (استئومیلیت)
  8. جنسیت: احتمال بروز این عارضه در خانم ها به سبب شکل متفاوت آناتومی لگن، بیشتر از آقایان است.
  9. زود راه رفتن، بد نشستن در کودکان
  10. چاقی را به تنهایی نمی توان عامل ایجاد پای ضربدری در نظر گرفت؛ اما چاقی بیش از اندازه سبب تشدید این عارضه می شود.

تفاوت زانوی ضربدری و پرانتزی

علائم پای ضربدری

پای ضربدری فیزیولوژیک در کودکان بخش طبیعی رشد بوده و بدون هیچ علامتی بروز می کند؛ اما اگر زانوی ضربدری پاتولوژیک باشد و بر اثر بیماری های مختلف و یا آسیب و ضربه به استخوان و مفصل زانو ایجاد شود علائمی را بروز خواهد داد و فرد نیاز به شروع درمان به خصوص جراحی پای ضربدری پیدا خواهد کرد.

انواع پای ضربدری

پای ضربدری در دو حالت قرار می گیرد:

عوارض پای ضربدری

عوارض ناهنجاری زانوی ضربدری می تواند موارد زیر را شامل شود:

تشخیص پای ضربدری و پرانتزی

پزشک جهت درمان پای ضربدری و تشخیص اینکه آیا فرد به عارضه زانوی پرانتزی مبتلا است یا خیر چندین اقدام را انجام می دهد که عبارتند از:

درمان پای ضربدری

اگر می خواهید بدانید که چگونه می توان بدون انجام عمل جراحی می توان عارضه پای ضربدری را درمان کرد باید بدانید که این موضوع تا حد زیادی به عامل ایجاد بدشکلی و انحراف پا بستگی دارد. اگر عامل ایجاد کننده عارضه به علت وجود مشکلات ساختاری نظیر ناهنجاری استخوانی باشد به احتمال زیاد انجام روش های درمان زانوی ضربدری بدون جراحی به شما کمک نخواهد کرد. اگر عارضه زانوی ضربدری در شما به علت مشکلات زمینه ای نظیر وضعیت سلامتی یا ضعیف بودن عضلات ساق پا می باشد به احتمال زیادی اصلاح پای ضربدری به وسیله انجام روش های بدون جراحی موفقیت آمیز خواهد بود.

بریس یا زانوبند

در هر حال اگر علت بروز عارضه زانوی پرانتزی، مشکلات مفصلی باشد که از آرتروز زانو ناشی می شوند درمان های بدون جراحی مثل بریس ممکن است کمک کند. در صورتی که کشش و انقباض رباط ها از جمله رباط جانبی داخل زانو و رباط صلیبی قدامی دشوار است استفاده از بریس نیز در این حالت زیاد کمکی نخواهد کرد. در صورتی که رباط های زانویتان همچنان انعطاف پذیر هستند، بریس تخلیه کننده وزن یکی از انواع بریس هایی است که می تواند به درمان کمک کند.

کفش ارتز

روش اصلاحی دیگری نظیر کفش ارتز ( کفش طبی ) برای درمان پای پرانتزی در بزرگسالان زیاد کمک نمی کند؛ اما در صورتی که درد یا ناراحتی احساس می کنید می تواند به تسکین درد کمک کند.

تمرینات و حرکات ورزشی

تمرینات کششی نیز وجود دارند که بر روی تقویت عضلات پا و قسمت مچ پا به پایین تمرکز دارند و می توانند به کاهش شدت والگوس (زاویه دارشدن زانو به خارج) زانو کمک کند.

برخی از تمریناتی که می توانید انجام دهید شامل حرکاتی نظیر حرکت قدم به کنار، حرکت پلکان، اسکات یا چمباتمه زدن کنار دیوار، فشار دادن زانو، کشش عضله همسترینگ می باشد. این حرکات را می توان جهت تقویت مفاصل زانو انجام داد که می توانند به کاهش شدت حالت ضربدری پا کمک خواهد کرد.

ماساژ درمانی

از روش ماساژ درمانی جهت درمان افرادی که از عارضه پای ضربدری رنج می برند استفاده می شود. این روش شامل حرکت دادن پا به اطراف می باشد. هدف اصلی این روش کاهش میزان شدت پای ضربدری و کمک به رشد استخوان است. این روش برای افرادی که به بزرگسالی رسیده اند یا اصلاً عوارضی ندارد و یا اینکه عوارض آن اندک است.

کم کردن وزن

اگر دلیل ابتلا شما به پای ضربدری اضافه وزن است مسلماً کاهش وزن می تواند به بهبود ناهنجاری پا کمک کند. به هر حال ثابت شده است که غالباً میزان شدت پای ضربدری در افراد چاق در مقایسه با شدت آن در افراد لاغر بیشتر است.

مصرف ویتامین

احتمالاً درمان بیماری های زمینه ای که موجب بروز ناهنجاری در پا می شود مؤثرترین روش بدون جراحی برای اصلاح پای ضربدری می باشد. یکی از این بیماری ها، بیماری به نام راشیتیسم یا نرمی استخوان است که علت آن کمبود ویتامین D می باشد. به سادگی با درمان این بیماری استخوان ها سالم می شود که درنهایت به اصلاح زانوی ضربدری کمک می کند.

یکی دیگر از بیماری هایی که بر اثر کمبود ویتامین ایجاد می گردد و می تواند موجب بروز پای ضربدری شود، بیماری اسکوروی است. اسکوروی به علت کمبود ویتامین ث به وجود می آید. هر دوی این بیماری ها به وسیله مصرف مکمل های ویتامین دی و ث و تزریق ویتامین و یا رژیم غذایی مناسب درمان می شوند.

عمل جراحی

روش عمل جراحی شامل افزودن یا برداشتن استخوان می باشد که این روش جراحی با نام استئوتومی شناخته می شود.

علت پای پرانتزی

علائم پای پرانتزی

در حالت طبیعی ایستادن که قوزک پاها به هم چسبیده است، نباید فاصله ی زانوها زیاد باشد. در حالی که در فرد مبتلا به پای پرانتزی پاها شکل قوس دارد. این حالت زمانی که فرد می ایستد یا راه می رود خود را نشان می دهد و موجب نارضایتی بیمار یا والدین از ظاهر و یا مشکل در راه رفتن و دویدن می شود که معمولاً هم بعد از سه تا پنج سالگی خم شدن و شکاف بین زانوها دیگر بهبود نمی یابد. این عارضه معمولاً قبل از بلوغ با درد همراه نیست؛ ولی بعد از آن در اثر فشار بیش از حد روی مفاصل زانو و لگن احتمالاً با درد همراه خواهد بود و حتی در بزرگسالان می تواند سبب آرتروز پیش رونده زانو شود.

درمان پای پرانتزی

روش های درمانی غیر جراحی قابل استفاده برای مشکل زانو پرانتزی به شرح زیر هستند:

در این رابطه می توان از بریس یا روش های مشابه آن برای درمان پای پرانتزی مشکل استفاده کرد. در طول زمانی که کودک تازه راه افتاده و نیز در اوایل دوران کودکی، پزشک ممکن است به بیمار توصیه کند از بریس پا، کفش های طبی و یا گچ گرفتن برای درمان زانو پرانتزی استفاده نماید. این ابزارها می توانند برای بعضی کودکان موفقیت آمیز بوده و برای برخی بیماران دیگر نتیجه مناسب نداشته باشد. علاوه بر این، استفاده از بریس و روش های درمانی مشابه برای نوجوانان و افراد بزرگسال نیز امکان پذیر است. استفاده از بریس های شبانه می تواند به تدریج وضعیت پا را اصلاح کرده و ساختارهای آن را در موقعیت مناسب قرار دهد.

تمرین های حرکتی زانو پرانتزی به منظور تقویت عضلات اطراف مفصل زانو و بالای ران طراحی شده و می تواند با گذشت زمان موقعیت اندام های پا را اصلاح نماید. با وجودی که اکثر تمرین های ورزشی نمی تواند تأثیر زیاد بر مشکل زانو پرانتزی داشته باشد، بعضی از تکنیک های ورزشی همچون یوگا می تواند به بهبود وضعیت قرارگیری زانو کمک کرده و شدت مشکل را کاهش دهد. علاوه بر این، برای درمان زانوی پرانتزی علیرغم غیر قابل اجتناب بودن عمل جراحی برای مواردی که مشکل شدید باشد، تمرین های حرکتی با دست می تواند برای کودکانی که مشکل آنها به موقع و در سنین پایین شناسایی و تشخیص داده شده باشد، مؤثر واقع شود.

در صورتی که کودک شما دچار مشکل زانو پرانتزی است، ماساژ درمانی تحت نظارت متخصص فیزیوتراپی می تواند به تقویت عضلات پای بیمار کمک مؤثر نماید. در طول جلسات ماساژ درمانی، فیزیوتراپ به صورت مکرر پاهای کودک را به جلو و عقب برای یک مدت زمانی خاص حرکت می دهد. این نوع درمان دستی می تواند در تقویت پاها در دوره رشد مؤثر باشد. یک تمرین حرکتی خاص قابل استفاده در این حالت خم کردن زانوی کودک است که می توان این حرکت را در زمان دراز کشیدن برای کودک انجام داد. به این منظور، لازم است یکی از پاهای کودک را بلند کرده و زانوی وی را خم کنید. سپس پای کودک را به سمت سینه به سمت عقب فشار داده و به آرامی به حالت اولیه باز گردانید. تکرار کردن این حرکت می تواند به درمان زانوی پرانتزی کودک کمک مؤثر نماید.

مشکل زانو پرانتزی در مواردی که باعث چرخش قوزک یا مچ پا می شود، می تواند باعث از بین رفتن ثبات و هماهنگی کلی اعضای بدن شود. در صورتی که این مشکل درمان نشده به حال خود رها شود، می تواند باعث ناپایداری مزمن قوزک پا گردد.

افراد دچار مشکل زانو پرانتزی در مقایسه با سایر افراد بیشتر با پیچ خوردن پا و ضعیف شدن پیش رونده رباط ها مواجه می شوند. استفاده از کفش های طبی در این شرایط می تواند به حفظ تعادل فرد کمک کرده و احتمال ایجاد آسیب دیدگی را کاهش دهد. استفاده از کفش های کشیده با سر پنجه های پهن با تخت مناسب و تثبیت کننده پاشنه در این حالت می تواند به کاهش مشخص درد و ناراحتی مزمن ناشی از زانو پرانتزی با بهبود هماهنگی بخش های مختلف پا کمک نماید.

عمل جراحی به عنوان روش درمان قطعی پای پرانتزی به شمار می رود، به خصوص در مواردی که پای پرانتزی شدید باشد. در افراد بزرگسالی که شرایط پای پرانتزی آنها شدید است، ممکن است برای درمان پای پرانتزی نیازمند عمل جراحی استئوتومی است. در عمل جراحی استخوان ها شکسته می شود و تغییر موقعیت دادن آنها، به درمان پای پرانتزی کمک می کند. در طول عمل جراحی استئوتومی سر استخوان های پا با استفاده از یک اره مخصوص بریده می شود. در ادامه استخوان بریده شده در موقعیت مناسب قرار می گیرد و با استفاده از پلاک و پیچ یا میله های فلزی در محل تثبیت می شود.

اینستاگرام دکتر سلمان فلاح

عوارض پای پرانتزی

از آنجا که در پای پرانتزی راستای طبیعی انتقال نیرو در پاها تغییر می کند، قسمت داخلی زانو در اثر فشار بیشتر مبتلا به تخریب و فرسایش می شود. مفاصل مچ پا، لگن و ستون فقرات نیز متعاقب زانوی پرانتزی دچار آسیب و تخریب می شود. پای پرانتزی علاوه بر درگیری مفاصل سبب ناهماهنگی در عضلات پاها می شود. به طوریکه برخی از عضلات مانند عضلات داخلی ران مبتلا به کوتاهی و برخی دیگر همانند عضلات خارجی ران مبتلا به کشیدگی و ضعف می شوند. از جمله عوارض پای پرانتزی به موارد زیر می توان اشاره کرد:

  1. زانو درد، درد مفصل ران و کمردرد
  2. کاهش دامنه حرکتی در مفصل ران
  3. درد، ناراحتی و خستگی هنگام راه رفتن و دویدن
  4. بی ثباتی زانو
  5. آرتروز پیشرونده زانو در بزرگسالان
  6. بد شکلی و بد فرمی ظاهری

متخصصان طب فیزیکی وتوانبخشی از ترکیبی از درمانهای مختلف مانند ماساژ و آزادسازی بافت ها، آزادسازی نقاط تریگر پوینت، جااندازی مفاصل، تکنیک های انرژی عضلانی و ماساژ بافت های نرم برای کنترل انواع سردرد از جمله سردردهای تنشی و سردردهای عصبی و میگرنی استفاده می کنند. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

بهترین زمان برای خوردن میوه

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

مزوتراپی مو

دکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]

روشهای تزریق فیلر گونه

دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

علل انجام اولتراسوند بیضه

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

پارگی مینیسک زانو چیست؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

کلوئید چیست و چگونه درمان میشود؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

نقش آسپارتات در ورزشکاران ( قسمت ۲ )

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

آیا مصرف قرصهای ضدبارداری ایجاد لک میکند؟

کلینیک پوست ارکیده [ پوست ، مو و زیبایی ]

پلاسما جت بینی روشی غیر جراحی برای کوچک کردن بینی

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت