کیست ساده کلیه، یک کیسه گرد و صاف با پوستی نازک است که با مایع پر شده است. کیست کلیه ممکن است، به صورت تکی و یا چند تایی در کلیه ها شکل بگیرد. کیست ساده، شایع ترین نوع کیست در کلیه ها می باشد. این بیماری با بیماری کلیه پلی کیستیک متفاوت است. کلیه پلی کیستیک یک بیماری پیشرونده و خطرناک است که به از دست دادن کلیه ها منجر می شود. کیست ساده کلیه، اغلب باعث ایجاد مشکل حادی نمی شود.
در حالت کلی، کیست ها و تومورهای کلیه با خصوصیات متفاوت و در بسیاری از افراد حتی بدون علامت و یا فقط با وجود خون در ادرار مشخص می شوند.
شایع ترین بیماری ارثی است که علائم آن معمولا قبل از ۴۰ سالگی ظاهر می شود و کودکان مبتلا، اغلب طول عمر کوتاه دارند. گاهی کیست ها به اندازه یک توپ فوتبال با وزن ۸ کیلوگرم هم می رسند.
شایع ترین و در عین حال کم اهمیت ترین اختلال کیستیک کلیه است و احتمال بروز آن با افزایش سن بیشتر می شود. اغلب بدون علامت هستند و زمانی علامتدار می شوند که به حدود ۱۰ سانتی متر برسند. اگر باعث ادرار خونی یا درد شکم شدند، حتما باید به فکر پیدایش سرطان در کیست ها بود.
برای دانستن تفاوت درد کمر و کلیه ، روی لینک کلیک کنید.
در حال حاضر، بیماری پلی کیستیک کلیه قابل پیشگیری نیست. اگر در خانواده خود سابقه ابتلا به این بیماری وجود دارد، برای بررسی احتمال ابتلای خود حتماً با پزشک مشورت کنید. حتی در صورت نداشتن علائم بیماری، انجام معاینات و پیگیری های پزشکی منظم توصیه می شود. همچنین در صورت وجود سابقه خانوادگی، پیش از تصمیم به فرزندآوری، مشاوره ژنتیک را حتماً مدنظر قرار دهید.
تشخیص بیماری کلیوی پلی کیستیک به طور معمول با استفاده از تصویربرداری هایی مانند سونوگرافی، سی تی اسکن و یا ام آر آی انجام می شود. در مواردی که نتایج تصویربرداری واضح نباشد یا برای تشخیص قطعی نیاز به بررسی دقیق تری داشته باشد، ممکن است از بیوپسی کلیه برای ارزیابی ساختار بافت کلیه استفاده شود. بررسی سابقه خانوادگی و انجام آزمایش های ژنتیک نیز نقش مهمی در شناسایی این بیماری دارند.
نسخه اصلی مطلب پیشگیری از کیست کلیه، علائم کلیه پلی کیستیک را در سایت دکتر مجید حقیقت بخوانید.