دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

درمان های موثر برای درد آرتروز زانو

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drfarkhani.com
آدرس مطب : اصفهان، خیابان شمس آبادی، چهارراه قصر، روبروی بانک ملت، کوی26 تلفن مطب : 32367465 - 031

استئوآرتریت شایعترین بیماری مفصلی است که در اثر بالارفتن سن و آسیب های مفصلی ایجاد شده و باعث درد و خشکی در مفاصل می شود. زانو یکی از شایعترین مفاصلی است که در این بیماری درگیر می شود. زانو بزرگترین و قویترین مفصل بدن است. این قسمت از انتهای تحتانی استخوان ران، انتهای فوقانی استخوان درشت نی (ساق پا) و پاتلا (کشکک) تشکیل شده است.

زانوهای انسان از پرکارترین اعضای بدنش هستند و به همین دلیل است که تجربه زانو درد تواند آزاردهنده و ناخوشایند باشد. ما به دلایل مختلفی زانو درد را تجربه می کنیم که یکی از آن عوامل، آرتروز زانو است که طی آن بافت غضروفی بین مفاصل فرسایش می یابد. با فرسایش و تحلیل رفتن بافت غضروفی، استخوان ها به یکدیگر نزدیک شده و سایش پیدا می کنند و ساییدگی استخوان ها به زانو درد منجر می شود. منشأ این درد معمولاً در قسمت جلو، طرفین و یا پشت کاسه زانو (کشکک) است. دردی که هنگام بالا رفتن یا پایین آمدن از پله ها معمولاً بیشتر می شود. این درد ممکن است با نشستن و خم شدن زانو برای مدت طولانی ایجاد شود. با پیشرفت علم پزشکی، می توان آرتروز زانو را با روش های مؤثر درمان کرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

درد شدید آرتروز زانو

درمان قطعی درد آرتروز زانو

درمان قطعی برای آرتروز زانو وجود ندارد؛ اما می توان با روش های درمانی هم از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد و هم اینکه درد های ناشی از این عارضه را به حداقل برسانید. درمان با هدف کلی کاهش علائم و بهبود شرایط مکانیکی انجام می شود. در مراحل ابتدایی برای کنترل دردهای زانو ناشی از آرتزوز از داروها شامل: مسکن های درد خوراکی به شکل قرص و نیز پمادهای تسکین دهنده درد موضعی بر روی پوست بیمار استفاده می شود. انتخاب های موجود در این زمینه استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، بازدارنده های COX-2 (سلکوکسیب) هستند. سایر روشها، درمانهای طب فیزیکی، استفاده از تجهیزات مانند کفش طبی، بریس زانو، ورزش و در نهایت جراحی هستند.

بهبود درد آرتروز زانو با تزریق ژل

در روش تزریق ژل به زانو ، یک مایع ژله ای که اسید هیالورونیک نامیده می شود به مفصل زانو تزریق می گردد. اسید هیالورونیک یک ماده طبیعی است که در مایع سینوویال دور مفاصل یافت می شود. این ماده به عنوان یک روان کننده عمل می کند و باعث می شود که استخوان ها روی یکدیگر به آرامی حرکت کنند و به عنوان یک ضربه گیر برای بارهای وارد شونده بر مفصل عمل می کند. در افراد مبتلا به آرتروز زانو غلظت اسید هیالورونیک کمتر از حد نرمال است. نظریه این است که اضافه کردن اسید هیالورونیک به مفصل مبتلا به آرتریت باعث تسهیل حرکت و کاهش درد می شود. این روش ساده است. اسید هیالورونیک مستقیماً به حفره دور مفصل زانو تزریق می شود. تزریقات روان کننده مفصل بیشتر برای افرادی که از آرتریت خفیف تا متوسط رنج می برند، کارایی دارد.

ازون درمانی درد آرتروز زانو

ازون تراپی یکی از قویترین روش های موجود برای رفع زانو درد در بین همه درمان های شناخته شده امروزی است. استفاده از روش ازون تراپی می تواند تاثیرات سودمندی بر بهبود آرتروز زانو داشته باشد. ازون تراپی مفصل زانو یک روش تزریق ساده است که می تواند آرتروز زانو را درسطح ملایم تا متوسط به طور قابل توجه درمان نماید.

پی آر پی زانو (PRP)

یکی از روش های دیگری که می تواند به درمان درد آرتروز زانو کمک کند تزریق پلاسمای غنی شده با پلاکت است. انجام این کار نیازمند تهیه یک نمونه از خون فرد و پردازش آن برای ایجاد مایعی است که سطح بالاتری از پلاکت ها در مقایسه با حالت عادی در آن وجود دارد. در ادامه پزشک این مایع را به ناحیه آسیب دیده تزریق می کند. پلاکت های خون حاوی مواد شیمیایی طبیعی هستند که می تواند به درمان و بهبود آسیب های وارد شده به بیمار کمک کند. بیش از یک دهه است که پزشکان از تزریق PRP برای درمان سایر مشکلات همچون آسیب های وارد شده به تاندون بهره می گیرند.

تزریق استروئید

تزریق استروئید می تواند به تسکین موقت درد و کاهش ورم زانو ایجاد شده کمک کند. کورتیکواستروئید یک شکل مصنوعی از کورتیزون می باشد که یکی از هورمون های طبیعی بدن می باشد. هنگامی که این ماده با دوز بالا به زانو تزریق می شود، می تواند تأثیر ضد التهاب قوی داشته و به سرعت درد بیمار را کاهش دهد. تزریق استروئید برای آرتروز زانو باید فقط به عنوان یک درمان کوتاه مدت مورد استفاده قرار گیرد؛ چراکه مدت زمان تأثیرگذاری این تزریق در بین افراد مختلف متفاوت است و تزریق های متوالی می تواند باعث وارد شدن آسیب به غضروف و بافت پیوندی شود.

اولتراسوند تراپی

عوامل متعددی مانند آرتروز زانو، التهاب تاندون، بورسیت، از بین رفتن غضروف یا اختلالات بافت های همبند و آسیب دیدگی های زانو می توانند باعث ایجاد درد در زانو شوند. اولتراسوند تراپی یک روش درمانی فیزیکی است که توسط پزشک کمک به کاهش یا از بین بردن درد زانو به کار برده می شود. در این روش از امواج صوتی است برای ایجاد گرمای عمیق در بافت زانوی آسیب دیده و تحریک فرایند بهبودی استفاده می شود. اولتراسوند تراپی همچنین می تواند برای دست یابی به فونوفورسیس مورد استفاده قرار می گیرد. این یک عمل غیرتهاجمی است که همراه با تجویز دارو برای بافت های زیرپوستی انجام می شود و برای بیمارانی که تمایلی به انجام درمان های تزریقی ندارند مناسب است. با این روش نیروی انرژی التراسونیک داروها را از طریق پوست وارد بافت می کند. کورتیزون که برای کاهش تورم و التهاب به کار برده می شود یکی از موادی است که توسط این روش به بدن وارد می شود.

فیزیوتراپی زانو

متخصص فیزیوتراپی می تواند به شما در ایجاد یک برنامه حرکات اصلاحی و ورزش زانو و تمرین شخصی که نقش تقویت کننده برای عضلات اطراف مفصل داشته کمک کند و به این ترتیب دامنه حرکتی مفاصل را افزایش داده و درد ناشی از آرتروز را به طور مؤثر کاهش می دهد.

حرکت تقویت عضله سرینی: این تمرین می تواند به تقویت عضلات سرینی (عضلات بزرگ پشت ران)، کنترل بهتر بالا تنه، حفظ پایداری پاها و تعادل در زمان راه رفتن و نشستن کمک مؤثر کند. برای انجام این تمرین بر روی شکم خود دراز کشیده و زیر خود یک بالش برای حمایت از کمر قرار دهید. پای خود را برای تمرین کشیده، باسن خود را فشار داده و به آرامی پای خود را از روی زمین بلند کرده و به آرامی پایین بیاورید. این حرکت را ده بار در هر روز تکرار کنید.

حرکت تقویتی ماهیچه ساق پا: این تمرین به انعطاف پذیری بخش پایین پا و قوزک کمک می کند و بهبود وضعیت تعادل و نحوه راه رفتن شما را به همراه دارد. برای انجام این تمرین روبروی یک دیوار قرار گرفته و یک پا را در حالت کشیده پشت خود و پای دیگر را جلوی آن قرار دهید. دست ها یا بازوی خود را برای حمایت روی دیوار قرار دهید. به آرامی پای جلوی خود را خم کنید و پاشنه پای عقب را بر روی زمین نگه دارید. هنگامی که شما احساس وارد شدن فشار به عضله ساق پا در پشت قوزک خود کردید، این وضعیت را برای ۳۰ ثانیه حفظ کنید. به آرامی به حالت اولیه باز گردید. این حرکت را هر روز ۳ بار تکرار کنید.

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی می تواند یک برنامه کلی برای درمان آرتروز زانو باشد. مطالعات انجام شده در این حوزه نشان می دهد فعالیت های انجام شده در ماساژ درمانی نقش بسیار مؤثر در بهبود درد زانو دارند.

کفش و کفی طبی

پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد از کفش یا کفی طبی برای کاهش درد در زمان نشستن یا راه رفتن استفاده کنید. این ابزارها می تواند باعث بی تحرک کردن عضله آسیب دیده شود و از مفصل در برابر فشار وارد شده بر آن حمایت کند. ارتز طبی یک نوع خاص از کفی طبی کفش است که می تواند نحوه قرار گیری پا را تغییر داده و وزن را از روی ناحیه آسیب دیده در زانو به مفاصل دیگر هدایت کند. نتایج حاصل از بررسی محققان در این زمینه نشان می دهد استفاده از انواع خاص کفی طبی می تواند به کاهش درد و بهبود عملکرد عضلات کمک مؤثر کند.

بریس یا زانو بند طبی

بریس زانو را می توان برای درمان آرتروز داخلی (نوع خاص آرتروز که در داخل مفصل زانو ایجاد می شود) مورد استفاده قرار داد. این بریس ها با کاهش فشار به بخش داخلی زانو کار می کند. این بریس ها به طور سفارشی ساخته می شوند و به همین دلیل می توانند گران باشند. اگر به دنبال پیدا کردن راهی برای کاهش درد زانو و حفظ فعالیت فیزیکی خود تا حد ممکن هستید، می توانید از بریس زانوی OA به عنوان یک انتخاب درمانی برای خود استفاده کنید. این نوع بریس معمولاً می تواند به عنوان یک جایگزین برای مفصل مورد استفاده قرار گیرد. این بریس نیروی وارد شده به پا را اصلاح کرده و به این ترتیب وضعیت عادی غضروف را حفظ کرده و فشار وارد شده به ناحیه آسیب دیده زانو را در قسمت های دیگر پخش می کند. استفاده از این نوع بریس می تواند باعث کاهش درد زانو، کاهش سطح پیشرفت مشکل در مفاصل زانو و حفظ سطح فعالیت فرد شود.

آب درمانی برای آرتروز زانو

آب درمانی به معنی استفاده از آب با اهداف درمانی می باشد. روش ها و درجه حرارت های متفاوتی را می توان برای اهداف مختلف استفاده کرد. آب درمانی شامل استفاده از بخار و یخ و نیز آب گرم، ولرم یا سرد است. اکثر اشخاص مبتلا به درد و خشکی مزمن عضلات آب درمانی زانو با آب گرم را ترجیح می دهند، هرچند آب سرد نیز می تواند در تسکین درد بسیار مؤثر باشد و در صورتی که بلافاصله بعد از ورزش مورد استفاده قرار بگیرد می تواند بطور قابل ملاحظه ای سبب کاهش درد پس از ورزش گردد. آب گرم می تواند درد و خشکی ناشی از آرتروز زانو و آسیب های زانو را تسکین دهد (در مراحل حاد آسیب از گرما استفاده نکنید، برای کاهش التهاب از سرما استفاده کنید). گرمای مرطوب در مقایسه با گرمای خشک سریع تر و عمیق تر به داخل بافت ها نفوذ می کند.

جراحی تعویض مفصل زانو

معمولاً زمانی برای بیمار استفاده از عمل جراحی تجویز می شود که علت زانو درد شدید بوده و استفاده از سایر روش های درمان آرتروز زانو سودمندی و اثربخشی مناسب را به همراه نداشته باشند.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

اطلاعاتی درباره علائم، علل، تشخیص و درمان سرطان سینه

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

اقدامات لازم قبل از نمونه برداری یا بیوپسی پستان

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

هرآنچه در مورد بیماری زونا باید بدانید

دکتر هما فاتحی [ پوست و مو ]

علائم و نشانه های صافی کف پا

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

فازهای بلع و علایم و نشانه های اختلال بلع

لیلا رستم شیرازی [ آسیب شناسی گفتار و زبان ]

درمان با طب سوزنی

دکتر امیر هوشنگ سپهری [ طب سوزنی ]

ناباروری غیر قابل توجیه

دکتر منصوره پژمان منش [ متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی ]

جراحی لازک برای افراد نزدیک بین، دوربین و آستیگمات

دکتر بهرام اشراقی [ فلوشیپ پلاستیک و ترمیمی چشم ]

الکتروتراپی TENS و کاربرد آن در فیزیوتراپی

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت