IUI ( تلقيح اسپرم شسته شده داخل رحم )
برای اینکه مفهوم آی- یو- آی برایتان کاملا روشن شود لازمست نخست روال طبیعی ورود اسپرم بداخل رحم را برایتان توضیح دهم . هنگام نزد یکی که معمولا با تحریک جنسی زن ترشحات آبکی از دهانۀ رحم و واژن ( مهبل ) ترشح می شود ، منی داخل واژن ( نزدیک گردن رحم ) ریخته می شود و با ترشحات زنانۀ فوق مخلوط می شود. نظام خلقت به این صورت شکل گرفته که مواد مغذی که موردِ نیازاسپرم جهت افزایش تحرک و عمرِاسپرم است در ترشحات آبکی زنانۀ فوق موجود میباشد ، طوریکه اگر هنگام نزدیکی ، بعلت عدم تحریک جنسی زن ، ترشحی از او خارج نگردد ، بعلت در دسترس نبودن مواد مغذی اسپرم ، هم عمر اسپرم کوتاه می شود و هم میزان تحرک اسپرم کم می شود .
روش انجام ( Intra uterine insemination ) IUI به اینصورت است که ابتدا مقداری داروی تحریک تخمک گذاری به زن داده می شود تا تخمکهای بهتر وبیشتری تولید گردد ، سپس با انجام سونوگرافی تخمدانها پی می بریم که چه زمانی قرار است فولیکولها ( تخمکها ) آزاد گردد ، تا در همین زمان IUI انجام شود . در موعد مقرر منی از شوهر گرفته می شود و در درجه حرارت 37 درجه نگهداری می شود تا از حالت انعقاد به مایع روان تبدیل گردد و سپس با محلول خاص مغذّی اسپرم مخلوط و سانتریفیوژ می گردد تا اسپرمهای متحرک از اسپرمهای بیحرک و مواد زائد منی جدا شود . پس از آماده شدن محلول ( حاوی اسپرمهای با کیفیّت و تحرک عالی ) که 1- 2 ساعت زمان میبرد ، آنرا مطابق شکل زیربا سرنگ انسولینی و کاتتر ظریف متصّل به آن بمیزان تقریبی 0.5 تا 0.7 میلی لیتر در عمق رحم آهسته ( در عرض 10- 30 ثانیه ) تلقیح می کنیم . حدود نیمساعت روی تخت استراحت می کنید و بعد به زندگی عادی خودتان برمی گردید .
روش شماتیک انجام IUI
در چه مواردی برای زوج نابارور آی- یو- آی کارساز واقع می گردد :
1- موقعی که هنگام مقاربت ، منی در عمق واژن ریخته نمی شود ، که این خود دو دلیل دارد یکی اینکه مرد بر اثر ناتوانی نسبی جنسی قادر به دخول کامل آلت در واژن نیست و منی خود را در مدخل واژن تخلیه می کند و دوم اینکه بعلت غیر عادی بودن محل سوراخ مجرای ادرارِ مرد ، منی در مدخل واژن یا به اصطلاح لای پای زن ریخته می شود ، در این ناهنجاری مادرزادی که هیپوسپادیاس به آن گفته می شود سوراخ مجرای ادرار بجای اینکه نوک آلت قرار داشته باشد در زیر تنۀ آلت قرار گرفته و در حالات شدید آن در زاویۀ بین آلت و بیضه قرار میگیرد . نا گفته نماند که این نا هنجاری ( هیپوسپادیاس ) با جراحی ترمیمی در دوران طفولیت قابل درمان است .
2- زمانی که به دلیل اختلال هورمونی یا عصبی ترشحات دهانۀ رحمِ زن خیلی غلیظ است یا اصلا ترشحی وجود ندارد که اسپرم بتواند در آن شنا کند و خود را بداخل رحم برساند .
3- موقعی که هیچیک از دو مشکل بالائی وجود ندارد ولی تعداد اسپرم مرد کم است یا اسپرم به تعداد کافی وجود دارد ولی اغلب آنها بیحرکت یا کم تحرک هستند ، و یا حجم منی دفع شده خیلی کم است ( کمتر از یک میلی لیترباشد ) ، حجم منی بطور نرمال 2-7 میلی لیتر است .
4- موقعی که مرد کلا فاقد اسپرم است و با درمان داروئی هم بهبود پیدا نمی کند که در چنین حالاتی از اسپرم اهدایی برای باردار کردن زن استفاده می شود .
5- گاهی اوقات تمام عوامل بالا در ظاهر طبیعی است ولی پی برده می شود که در ترشحات گردن رحم زن مواد اسپرم کُش ( آنتی بادی ) وجود دارد و بجای اینکه نقش مغذّی داشته باشد ، برعکس اسپرمها را از بین می برد .
5- آخرین کاربرد آن هم نازائی با علت نا شناخته می باشد که گاهی این روش درمان موثر واقع می شود .
به امید روزی که به یاری و خواست خداوند متعال با تلاش پزشکان
تمامی زوجهای بدون بچه صاحب فرزندی زیبا ، سالم وبا هوش شوند
پایان