دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی

مزایا و معایب سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]آدرس وب سایت : www.radiologymarkazi.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا تلفن مطب : 32202762 - 031

سونوگرافی در بارداری به دلایل مختلفی انجام می شوند. به عبارتی اگر پزشک شما متوجه مشکلی در سونوگرافی قبلی یا تفسیر آزمایش خون شود، انجام سونوگرافی های بیشتر را توصیه می کند؛ بنابراین نمی توان تعداد دقیقی برای این سونوگرافی ها در طول دوره بارداری مشخص کرد. انواع سونوگرافی در بارداری با توجه به شرایط مادر و جنین تعیین می شود. یکی از سونوگرافی ها که در طول دوره بارداری انجام می شود، سونوگرافی سه بعدی است که طی آن تصاویر واضح و باکیفیتی از جنین خود مشاهده می کنید.

بهترین زمان سونوگرافی سه بعدی تا حدود زیادی به علت انجام آن بستگی دارد. سونوگرافی سه بعدی برای تعیین جنسیت نیز صورت می گیرد و طی این اسکن می توانید از جنسیت دقیق جنین خود اطلاع یابید.

اگر ساکن اصفهان هستید می توانید برای انجام سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید و از خدمات تخصصی و ریپورت های دقیق این مرکز برخوردار شوید. لطفا جهت هماهنگی و روزرو نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.

سونوگرافی سه بعدی

تمام خانم های باردار مشتاق هستند تا هرچه سریع تر تصاویری واضح و باکیفیت‎تر از جنین خود را مشاهده کنند؛ اما باید دقت داشته باشید که هدف از انجام سونوگرافی سه بعدی این نیست. انجام این سونوگرافی در زمان وجود هرگونه شک و تردیدی از سوی پزشک معالج تجویز می شود تا وضعیت جنین به صورت دقیق تری بررسی شود. در سونوگرافی سه بعدی امواج با زوایای مختلفی به بدن جنین تابانده می شود تا درنهایت تصویری باکیفیت از جنین بر روی مانیتور تشکیل شود.

برای گرفتن نتیجه ای مطلوب‎تر و همچنین کاهش عوارض احتمالی این اسکن ها حتماً باید سونوگرافی را نزدیک رادیولوژیست ماهر انجام دهید. نیازی به پر بودن مثانه قبل از انجام سونوگرافی سه بعدی نخواهد بود؛ اما برخی از پزشکان نوشیدن یک لیوان آبمیوه طبیعی نیم ساعت قبل از سونوگرافی سه بعدی را توصیه می کنند چراکه کمک می کند جنین در طی سونوگرافی هوشیارتر باشد.

مزایا و معایب سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی

مزایای سونوگرافی سه بعدی

معمولاً در صورت وجود مشکلات جدی پس از تفسیر سونوگرافی سه بعدی، برای ادامه بارداری و یا قطع آن تصمیم های لازم گرفته می شود. با توجه به اینکه امواج صوتی سونوگرافی برای جنین بی خطر است اما بهتر است این سونوگرافی را حتماً با تجویز و توصیه پزشک خود انجام دهید و از انجام خودسرانه هرگونه سونوگرافی بدون تجویز پزشکتان خودداری کنید.
معایب سونوگرافی سه بعدی
مشاهده جنین قبل از 17 هفته می تواند سبب اضطراب ناشی از شکل عجیب و احساس غیرواقعی بودن جنین در مادر شود. بزرگ ترین خطر بالقوه سونوگرافی 3 بعدی برای مادر باردار احساس کاذب عدم نیاز به سایر مراقبت ها است.

نحوه انجام سونوگرافی سه بعدی

به هنگام انجام سونوگرافی دوبعدی مثانه فرد باید پر باشد اما برای انجام سونوی سه بعدی نیازی به پر بودن مثانه نیست. همچنین به مادران توصیه می شود که نیم ساعت قبل از انجام سونوگرافی ۳ بعدی آبمیوه طبیعی و یا خوراکی های شیرین میل کنند؛ این اقدام منجر به حرکات بیشتر جنین شده و نتایج حاصل از سونوگرافی نیز دقیق تر خواهند بود.

بهترین زمان سونوگرافی سه بعدی

طول دوره بارداری به سه دوره سه ماهه تقسیم بندی می شود و بهترین زمان انجام سونوگرافی سه بعدی معمولاً از هفته ۱۸ بارداری تا هفته ۲۲ است. این دوره بهترین زمان برای تشخیص ناهنجاری های موجود در جنین است. معمولاً پس از هفته ۲۲ نتیجه سونوگرافی ۳ بعدی به صورت دقیقی قابل تشخیص نخواهد بود؛ چراکه در این دوره سر جنین رشد بیشتری کرده و مانع از مشاهده دقیق دیگر اندام های او می شود. بنابراین سونوگرافی سه بعدی در هفته ۱۸ تا ۲۲ بهترین نتیجه ممکن را از انجام این اسکن در اختیار پزشکتان قرار می دهد. همچنین با توجه به حساسیت بالای جنین در سه ماهه اول، به هیچ عنوان نباید سونوگرافی سه بعدی انجام داد.

برای اطلاع از بهترین زمان برای انجام این سونوگرافی با پزشک خود مشورت کنید؛ چراکه مناسب ترین زمان برای انجام آن تا حدود زیادی به علت انجام این اسکن بستگی دارد.

تفاوت سونوگرافی سه بعدی و چهاربعدی

در سونوگرافی سه بعدی تصاویر علاوه بر طول و عرض، عمق نیز دارند. در سونوگرافی چهاربعدی حرکات جنین مثل باز و بسته کردن چشم ها و دهان به خوبی مشخص است و تصاویر به صورت فیلم هستند و کیفیت بالاتری دارند.

سونوگرافی چهاربعدی

مشاهده اندام های بدن نوزاد و گوش دادن به صدای ضربان قلب جنین در دوره بارداری بخصوص برای مادر بسیار حس خوشایند و زیبایی است؛ اما درگذشته به خاطر استفاده از سونوگرافی های بی کیفیت این امر زیاد هم خوش آیند نبود چون صدای قلب و تصویر بدن نوزاد بسیار بی کیفیت بود. امروزه با استفاده از سونوگرافی های سه و چهاربعدی این امر بسیار خوشایند و خوشحال کننده برای خانواده است.

مزایای سونوگرافی چهاربعدی

سونوگرافی چهاربعدی نیز یکی از سونوگرافی های اختیاری است که در طول آن می توانید یک ویدئوی زنده از جنین خود را مشاهده کنید. در این سونوگرافی حرکات و آناتومی جنین به طور کامل قابل مشاهده است. لزوم انجام سونوگرافی چهار بعدی برای زمانی است که پزشک شما به وجود یک اختلال احتمالی در جنین شک داشته باشد که در سونوگرافی معمولی قابل تشخیص نیست. در این صورت ممکن است برای اطمینان خاطر سونوگرافی چهاربعدی رحم را تجویز کند.

معایب سونوگرافی چهاربعدی:

یکی از بزرگ ترین عیب های سونوگرافی چهار بعدی این است که ممکن است این سونوگرافی برای مادر یا نوزاد ضررهای زیادی داشته باشد چون فرد باردار زمان بسیار بیشتری در معرض اشعه فراصوت قرار می گیرد و ممکن است مشکلاتی را به وجود بیاورد. البته این مشکل موقعی به وجود می آید که پزشک ناشی باشد یا از دستگاه های خوبی برخوردار نباشد اگر دستگاه های سونوگرافی استاندارد و خوب باشند اتفاقی نمی افتد و مشکلی برای فرد باردار و نوزاد به وجود نمی آید.

نحوه انجام سونوگرافی چهاربعدی

سونولوژیست اول از فرد باردار می خواهد تا روی تخت دراز بکشد. سپس مایع ویژه سونوگرافی را روی شکم پخش می کند و پس ازاین کار مبدل سونوگرافی را به صورت گرد و دایره ای روی شکم می چرخاند تا تصویر خوبی از جنین دریافت کند. سپس دستگاه تصاویر را در صفحه نمایشگر نمایان می کند.

بهترین زمان انجام سونوگرافی چهاربعدی

یکی از دلایل انجام این نوع سونوگرافی، مشاهده و تعیین جنسیت جنین است. سونوگرافی تعیین جنسیت معمولاً در هفته های ۱۸ تا ۲۲ بارداری و توسط سونوی آنومالی صورت می گیرد؛ اما برخی از مادران ممکن است بر انجام سونوگرافی ۴ بعدی و دیدن حرکات جنین اصرار داشته باشند؛ بنابراین اگر می خواهید تنها متوجه جنسیت جنین شوید می توانید در هفته های ۱۹-۱۸ تا هفته ۲۴ بارداری از طریق اسکن ها مانند سونوی آنومالی متوجه جنسیت نوزاد خود شوید.

برخی از پزشکان هفته های ۲۷ تا ۳۲ بارداری را برای انجام سونوگرافی چهاربعدی توصیه می کنند درحالی که برخی دیگر معتقد هستند که بهترین زمان برای سونوگرافی چهاربعدی هفته ۲۶ تا ۳۰ بارداری است.

عوارض سونوگرافی چهاربعدی برای جنین

سونوگرافی چهاربعدی یکی از اسکن های اختیاری در طول دوره بارداری است و اجباری برای انجام آن توسط مادر نیست؛ مگر آنکه با توجه به تشخیص پزشک و به دلیل وجود اختلالی که در سونوگرافی دوبعدی تشخیص داده نمی شود ضروری شود.

اغلب پزشکان انجام این سونوگرافی را توصیه نمی کنند چراکه ممکن است منجر به آسیب رسیدن به حلزون شنوایی جنین شود. هرچند امواج دستگاه های سونوگرافی برای مادر و جنین کاملاً بی خطر است، اما تصور کاملاً بی ضرر بودن سونوگرافی چهاربعدی نیز غلط است. در صورت استفاده نادرست ممکن است خطرات جبران ناپذیری برای جنین به همراه داشته باشد. ازآنجایی که این دستگاه برای تهیه ویدئو از جنین انرژی زیادی استفاده می کند ممکن است مایع آمنیوتیک یا کیسه آب اطراف جنین بیش ازحد گرم شود. این موضوع می تواند اثرات جبران ناپذیری بر روی بافت های بدن جنین بگذارد.

روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

افتادگی پلک پس از تزریق بوتاکس چه دلایلی دارد؟

دکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

عوارض جبران ناپذیر خودارضایی واقعیت دارد؟

دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]

روابط جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان چگونه باید باشد؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

علت ایجادپیشگیری و درمان ترک های پوستی سفید

دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]

انحراف زانو به سمت خارج چه علت و علائمی دارد

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

پس از جراحی برای درمان سرطان کلیه چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر امیر بهنام فر [ فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی ]

بهترین روش برای رفع تیرگی کشاله ران

دکتر رامین مدرسی [ پوست ، مو و زیبایی ]

درماپن چیست و چه کاربردهایی دارد؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت