دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]آدرس وب سایت : www.radiologymarkazi.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا تلفن مطب : 32202762 - 031
سرطان پستان پس از سرطان پوست، دومین سرطان شایع در بین زنان می باشد. تشخیص و شناسایی هر بیماری در مراحل اولیه از اهمیت بسیاری برخوردار است، به همین دلیل معاینات بالینی منظم و انجام ماموگرافی یا سونوگرافی برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه بسیار توصیه می شود. امروزه پزشکان و متخصصان توصیه می کنند که تمام زنان بالای ۳۰ سال، سالی یک بار آزمایش های غربالگری سینه انجام دهند تا در صورت وجود هرگونه توده سریعاً اقدام به درمان نمایند.
در بعضی مواقع در ماموگرافی به نتیجه کاذب برسیم، در این صورت از سونوگرافی جهت تشخیص توده استفاده می شود. در حقیقت می توان گفت سونوگرافی یک آزمایش تکمیلی است که معمولاً در سینه های متراکم توصیه می شود. شایان ذکر است که استفاده از سونوگرافی به تنهایی دلیل کافی برای تشخیص سرطان سینه به شمار نمی رود. هیچ گاه پزشک متخصص زنان و زایمان برای تشخیص سرطان سینه به نتیجه سونوگرافی سینه به تنهایی اکتفا نمی کند.
روشهای ماموگرافی و سونوگرافی پستان از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی ، سونوگرافی و ماموگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرهای کشورمان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.
ماموگرافی
ماموگرافی یکی از روش های تشخیص سریع بیماری سرطان سینه به وسیله ی تابش پرتوهای خفیف اشعه ایکس می باشد. به طور معمول در مواردی که مراجعه کننده دارای علائمی از جمله درد، تشخیص توده، پوسته پوسته شدن سطح سینه یا فرورفتگی و سایر ناهنجاری های مربوط به سینه باشد پزشک برای اطمینان از نوع عارضه ماموگرافی را توصیه می کند. زنانی که پیشینه ابتلا به سرطان سینه و رحم در اقوام خود دارند می بایست غربالگری ماموگرافی را زودتر از سن 40 سالگی انجام دهند؛ زیرا بدون شک تشخیص زودهنگام سرطان سینه شانس درمان را تا حد زیاد افزایش می دهد.

مزایای انجام ماموگرافی
- غربالگری ماموگرافی خطر مرگ ناشی از سرطان پستان را کاهش می دهد و برای تشخیص انواع سرطان پستان از جمله سرطان مجرای انسدادی و مهاجم لوبولار مفید است.
- غربالگری ماموگرافی توانایی پزشک را در تشخیص تومورهای کوچک بهبود می بخشد. هنگامی که سرطان ها کوچک هستند، گزینه های درمانی بیشتری وجود دارد.
- استفاده از ماموگرافی غربالگری، تشخیص رشد بافت های غیر طبیعی کوچک را محدود به مجاری شیر در پستان، به نام کارسینوم داکتال درجا (DCIS) می کند.
- هیچ گونه پرتویی در بدن بیمار پس از معاینه اشعه ایکس باقی نمی ماند.
- اشعه X معمولاً هیچ عارضه جانبی در محدوده تشخیصی معمولی برای این اسکن ندارد.
فرآیند انجام ماموگرافی
برای انجام ماموگرافی بیمار در مقابل دستگاه اشعه ایکس که مخصوص ماموگرافی طراحی شده، ایستاده و سپس تکنسین یکی از پستان ها را بر روی سکو دستگاه قرار داده و سکو را برای مطابقت با قد بیمار تنظیم می کند. این تکنسین به بیمار کمک می کند تا سر، بازوها و تنه خود را در موقعیتی قرار دهد که امکان مشاهده بدون مانع از پستان فراهم شود. در مرحله بعد، پستان به تدریج توسط یک صفحه پلاستیکی شفاف که به سکو فشار وارد می کند، متراکم می شود. این فشار برای پستان مضر نبوده؛ اما ممکن است ناخوشایند یا حتی دردناک باشد. این فشرده سازی پستان باعث ضخامت یکنواخت آن شده و به اشعه ایکس اجازه نفوذ در بافت پستان را می دهد. در طی عکسبرداری با اشعه ایکس از بیمار خواسته می شود که بی حرکت ایستاده و نفس خود را حفظ کند.
عوارض ماموگرافی
همیشه احتمال ابتلا به سرطان به عنوان عوارض ماموگرافی در اثر تابش پرتوها وجود دارد؛ اما این احتمال بسیار پایین و در مقایسه با مزایای ماموگرافی قابل نادیده گرفتن است.
میزان تابش مؤثر در این روش، متغیر است.
سونوگرافی پستان
سونوگرافی سینه، نوعی روش تشخیصی است که در طی آن از امواج صوتی برای تولید تصاویری از ساختارهای داخلی پستان استفاده می شود. این روش در درجه اول برای کمک به تشخیص توده های پستانی یا سایر ناهنجاری هایی که ممکن است پزشک در حین معاینه فیزیکی، ماموگرافی یا ام آر آی از سینه یافته است، استفاده شود. سونوگرافی روشی ایمن و غیر تهاجمی بوده که از اشعه ایکس استفاده نمی کند. در این روش تصاویر در زمان واقعی ثبت می شود و می تواند ساختار و حرکت اندام های داخلی بدن را نشان دهد. در طی سونوگرافی سینه، سونوگرافیست ممکن است از روش های داپلر برای ارزیابی جریان خون یا کمبود خون در هر توده پستان استفاده کند. این کار ممکن است اطلاعات بیشتری در مورد علت ایجاد توده فراهم کند.
مزایای سونوگرافی
- این روش یک روش غیرتهاجمی است.
- این روش بدون درد است.
- استفاده از این روش می تواند بافت های نرم موجود را نیز به طور دقیق نمایان کند و این امکان در تصویربرداری با اشعه ایکس ممکن نیست.
- علاوه بر این استفاده از این روش تصاویر را در لحظه ایجاد می کند و می توان به کمک آن به نمونه برداری از طریق بیوپسی پرداخت و استفاده از امواج به جای اشعه می تواند در صورت متراکم بودن بافت پستان، داده های مناسبی در مورد توده در اختیار پزشک قرار بدهد.
نحوه انجام سونوگرافی پستان
سونوگرافی پستان توسط پزشک متخصص انجام می گردد. ژلی مخصوص روی سینه کشیده می شود و با مبدل سونوگرافی، همزمان پزشک، تصویر بافت های سینه را در مانیتور مشاهده می کند. اغلب این نوع سونوگرافی 10 تا 15 دقیقه طول خواهد کشید، البته اگر نیاز به برداشت نمونه باشد این زمان افزایش می یابد.
عوارض سونوگرافی سینه
سونوگرافی سینه هیچگونه خطری ندارد؛ چراکه از اشعه استفاده نمی شود و بعد از آن به مراقبت خاصی احتیاج ندارید.
تفاوت ماموگرافی با سونوگرافی
- یکی از تفاوت های میان این دو را می توان اشعه ای دانست که در هر یک برای تصویربرداری استفاده می شود. همان طور که گفتیم در سونوگرافی تصویربرداری با کمک امواج فراصوت صورت می گیرد که کاملاً بی خطر است و حتی برای بانوان در دوران بارداری نیز محدودیتی نخواهد داشت؛ اما در تصویربرداری ماموگرافی چون از اشعه ایکس استفاده می شود که در دوران بارداری و شیردهی برای بانوان توصیه نمی شود. اگر ناهنجاری در پستان مشاهده شود و فرد در حال پشت سر گذاشتن دوران شیردهی و یا بارداری باشد، باید سونوگرافی انجام دهد.
- از طریق سونوگرافی، توده هایی را میتوان برداشت نمود که قابل احساس باشند، در حالی که ماموگرافی، میتواند ناهنجاری هایی را شناسایی کند که از نظر جسمی و فیزیکی، قابل احساس نباشند.
- ماموگرافی بیشتر برای زنان مسن که بافت پستان آنها کمتر متراکم تر است، مورد استفاده قرار می گیرد و در حالی که سونوگرافی برای زنان جوان که بافت پستان متراکم تری دارند، به کار می رود؛ اما اگر با معاینات پزشکی، توده ای در سینه پیدا شود، بدون توجه به سن بیمار، هر دو امتحان سونوگرافی و ماموگرافی، تجویز خواهد شد. این امر به این دلیل است که هیچ کدام از این روش ها تشخیصی نیستند و پزشک به نتایج هر دو امتحان نیاز خواهد داشت تا مشکوک بودن توده را تعیین کند.
- کاهش احتمال موارد منفی کاذب در سینه های متراکم باید به همراه ماموگرافی، سونوگرافی نیز توصیه شود. سونوگرافی یک روش تکمیلی محسوب می شود و به تنهایی روش مناسبی برای تشخیص سرطان سینه نیست و افراد نباید تنها به نتیجه سونوگرافی اکتفا کنند و انجام ماموگرافی نیز ضروری است.
برای انجام سونوگرافی بیوفیزیکال در اصفهان می توانید به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید
دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1401-04-24تاریخ بروز رسانی : 1401-04-30 دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1401-04-07تاریخ بروز رسانی : 1401-04-12 دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1401-02-03تاریخ بروز رسانی : 1401-02-05 دکتر جواد فرخی[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1401-01-23تاریخ بروز رسانی : 1401-01-24 دکتر جواد فرخی[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1401-01-17تاریخ بروز رسانی : 1401-01-20 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1401-01-11تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1401-01-09تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1401-01-07تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1400-12-29تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1400-12-24تاریخ بروز رسانی : 1400-12-28 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1400-12-24تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1400-12-22تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1400-12-20تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1400-12-19تاریخ بروز رسانی : 1400-12-21 دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1400-12-16تاریخ بروز رسانی : 1400-12-17 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1400-12-16تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر غلامرضا سیف[ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]تاریخ انتشار : 1400-12-12تاریخ بروز رسانی : 1401-03-21 دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1400-11-26تاریخ بروز رسانی : 1400-11-27 دکتر محمد اعظمی[ متخصص رادیولوژِی ]تاریخ انتشار : 1400-11-24تاریخ بروز رسانی : 1400-11-25