دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی

چیزهایی که باید در مورد ماموگرافی بدانید

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]آدرس وب سایت : www.radiologymarkazi.ir
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا تلفن مطب : 32202762 - 031

شایع ترین نوع سرطان در بین زنان در تمام دنیا سرطان پستان است. این خطر در تمام سنین برای زنان وجود دارد. با این همه در بسیاری موارد این سرطان قابل درمان است. تشخیص زود هنگام در بالا بردن اثر بخشی درمان بیماری، کم کردن عوارض روحی، روانی، اجتماعی و خانوادگی بیماری سرطان، کم کردن هزینه های درمان، کم کردن شانس عود مجدد بیماری در پستان یا جای دیگری از بدن و امکان بقای بیشتر بیماران بعد از درمان مؤثر است. به همین دلیل انجام ماموگرافی از اهمیت بالایی برخوردار است.

آنچه در این مطلب میخوانید

ماموگرافی در واقع استفاده از پرتوهای خفیف اشعه ایکس به منظور آزمایش بافت سینه است. این آزمایش به منظور شناسایی و تشخیص بیماری های پستان در زنانی انجام می شود که با ناهنجاری هایی از قبیل وجود درد پستان و فرورفتگی نوک پستان مواجه شده اند. با غربالگری پستان بانوان بالای 40 سال، می توان میزان مرگ و میر به دلیل سرطان پستان را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

موارد قابل تشخیص با ماموگرافی

  1. کلسیفیکاسیون میکرو: کلسیفیکاسیون میکرو شامل لکه های ریز کلسیم در پستان است و وجود آنها در عکس می تواند نگران کننده باشد. اگر این لکه ها از نظر شکل و الگو مشکوک باشند، نمونه برداری برای بررسی سرطان توصیه می شود.
  2. کلسیفیکاسیون ماکرو: کلسیفیکاسیون ماکرو شامل رسوبات بزرگتر کلسیم است که به دلیل تغییرات ناشی از پیری عروق پستان، آسیب های قدیمی یا التهاب ایجاد می شود. این رسوبات معمولاً مربوط به شرایط غیر سرطانی هستند و نیازی به بررسی سرطان با نمونه برداری ندارند. کلسیفیکاسیون ماکرو معمولاً در زنان با سن بالاتر از ۵۰ سال دیده می شود.

چیزهایی که باید در مورد ماموگرافی بدانید

مزایای ماموگرافی

  1. غربالگری ماموگرافی ریسک مرگ به علت سرطان سینه را کاهش می دهد و برای تشخیص انواع سرطان پستان، از جمله سرطان داکتال تهاجمی و لوبولار تهاجمی کاربردی است.
  2. غربالگری ماموگرافی توانایی پزشک را در تشخیص تومورهای کوچک بالا می برد. هنگامی که سرطان کوچک است، گزینه های درمانی بیشتری در دسترس هستند.
  3. استفاده از غربالگری ماموگرافی احتمال تشخیص بافت های غیرطبیعی مجاری شیر را موسوم به کارسینوم داکتال درجا افزایش می دهد.
  4. هیچ اشعه ای پس از ماموگرافی در بدن بیمار باقی نمی ماند.
  5. پرتوهای ایکس معمولاً هیچ عارضه جانبی به دنبال ندارند.

انواع ماموگرافی

ماموگرافی در کل به دو دسته ماموگرافی غربالگری و ماموگرافی تشخیصی تقسیم می شود.

  1. ماموگرافی غربالگری: این نوع ماموگرام به عنوان یک آزمایش روتین برای بررسی سرطان یا سایر تغییرات سینه ها انجام می شود.
  2. ماموگرافی تشخیصی: اگر توده یا سایر علائم سرطان سینه را دارید، متخصص زنان ماموگرافی تشخیصی را تجویز می کند. همچنین اگر ایمپلنت یا پروتز سینه داشته باشید به ماموگرام تشخیصی نیاز خواهید داشت.

ماموگرام تشخیصی به طور گسترده تری از ماموگرام غربالگری انجام می شود. در این روش معمولاً از دوز اشعه ی ایکس بالاتری استفاده می شود تا بتوان سینه را از چندین موقعیت گوناگون مشاهده کرد. متخصص رادیولوژی همچنین ممکن است برخی از نواحی خاص را بزرگ تر نشان دهد. ماموگرافی تشخیصی برای بررسی بیماران دارای علائم بالینی غیرطبیعی مانند توده پستان یا ترشح از نوک سینه استفاده می شود. ممکن است ماموگرافی تشخیصی پس از غربالگری ماموگرافی با نتایج غیرعادی انجام شود تا ناحیه غیرطبیعی در غربالگری اولیه، به صورت دقیق تر بررسی شود.

آمادگی قبل از انجام ماموگرافی

1. عدم استفاده از دئودورانت

برای انجام ماموگرافی باید از استفاده از دئودورانت ها یا ضد عرق ها، پودرها، لوسیون ها، کرم ها و عطرهای زیر بغل خودداری کنید؛ زیرا ذرات موجود در این محصولات ممکن است در ماموگرافی به صورت لکه های کلسیم نشان داده شده و باعث هشدار یا سردرگمی تکنسین شوند.

2. وقت ماموگرافی خود را یک هفته پس از قاعدگی خود برنامه ریزی کنید.

اگر یائسگی را پشت سر نگذاشته اید، احتمالا سینه های شما در هفته قبل و در زمان دوران قاعدگی بسیار حساس می شوند؛ بنابراین بهترین زمان برای انجام ماموگرافی معمولاً یک هفته بعد از دوره قاعدگی می باشد.

3. در صورت داشتن تجربه درد در هنگام ماموگرافی با مشورت پزشک از داروهای مسکن استفاده کنید.

استفاده از استامینوفن حدود یک ساعت قبل از ماموگرافی ممکن است ناراحتی و درد را در حین انجام این تست کاهش دهد.

4. پوشیدن لباس های دو تکه

از آنجایی که برای انجام این روش تشخیصی باید قسمت بالا تنه لباس خود خارج کنید، توصیه می شود از لباس های دو تکه در حین انجام این روش استفاده کنید.

5. در صورت داشتن ماموگرافی قبلی، آن را نیز همراه خود بیاورید.
6. قبل از انجام ماموگرافی می توانید به طور معمول غذا خورده و مایعات بنوشید و داروهای روزانه خود را طبق معمول مصرف کنید؛ اما لازم است ۳ تا ۴ روز قبل از انجام ماموگرافی میزان مصرف نوشیدنی های کافئین دار و شکلات را کاهش دهید؛ زیرا کافئین ممکن است سینه ها را حساس تر کند.

7. در صورت دارا بودن شرایط زیر قبل از انجام ماموگرافی تکنسین خود را از این شرایط آگاه کنید.

نحوه انجام ماموگرافی

این آزمایش معمولاً به صورت ایستاده انجام می شود. تکنسین، پستان شما را بر روی یک صفحه قرار می دهد. در حین آزمایش هر کدام از سینه ها بین دو صفحه قرار می گیرد. این عمل باعث مسطح و یکنواخت شدن پستان ها شده تا بتوان تصاویر واضحی را از بافت پستان با حداقل دور اشعه تهیه نمود. فشرده شدن سینه بین دو صفحه ممکن است کمی موجب ناراحتی به مدت چند دقیقه برای فرد ایجاد کند. صفحه متحرک بالایی با نزدیک شدن به صفحه ثابت پایین موجب فشرده شدن بافت سینه خواهد شد. سپس دستگاه شروع به گرفتن تصویر می نماید. این روش برای سینه دیگر نیز تکرار می شود و از شخص تقاضا می شود تا مشابه روش قبل عمل نماید. صفحه دستگاه ماموگرافی برای گرفتن تصاویر اشعه ایکس از زاویه دیگر باید بچرخد تا عکس دیگری از زاویه مخالف گرفته شود. با این عکس دو تصویر از دو زاویه پستان حاصل خواهد شد.

تفسیر نتایج ماموگرافی

انجام آزمایش ماموگرافی منجر به تولید تصاویر سیاه و سفید دو بعدی یا سه بعدی از بافت پستان ها می شود. این تصاویر روی مانیتور رایانه قابل مشاهده هستند. متخصص رادیولوژی بر اساس نتایج حاصل شده، یک گزارش نهایی از یافته های آزمایش برای پزشک شما تهیه می کند. رادیولوژیست بر اساس تصاویر به دست آمده نسبت به وجود تومورهای سرطانی یا خوش خیم اطمینان حاصل می کند و ممکن است برای اطمینان بیشتر، انجام آزمایش های مجدد دوره ای را تجویز کند. تفسیر نتایج آزمایش ماموگرافی به طور کلی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

محدودیت های ماموگرافی

ماموگرافی با همه مزایایی که دارد، به عنوان یک روش تشخیصی محدودیت هایی نیز دارد که در ادامه به برخی آنها اشاره می شود:

  1. تفسیر ماموگرافی گاهی می تواند دشوار باشد؛ زیرا یک پستان طبیعی می تواند برای هر زن متفاوت باشد. همچنین اگر پودر یا پمادی بر روی سینه وجود داشته باشد و یا اگر فرد تحت عمل جراحی سینه قرار گرفته باشد، ممکن است تصویر گویا نباشد.
  2. از آنجایی که دیدن و تفسیر تصاویر برخی از سینه ها دشوار است ممکن است رادیولوژیست بخواهد تصویر را با معاینات قبلی مقایسه کند.
  3. همه سرطان های پستان را نمی توان در ماموگرافی مشاهده کرد.
  4. پروتز موجود در سینه همچنین می تواند مانع از خواندن دقیق ماموگرافی شود؛ زیرا هم ایمپلنت های سیلیکون و هم نمکی بر روی اشعه ایکس شفاف نیستند و می توانند نمای واضح از بافت های موجود در پشت خود را مسدود کنند، به خصوص اگر ایمپلنت به جای اینکه در زیر سینه قرار گرفته باشد جلوی آن قرار داده شده باشد؛ بنابراین لازم است کسانی که دارای پروتز سینه می باشند اطمینان حاصل کنند که تکنسینی که ماموگرافی را انجام می دهد دارای تجربه انجام ماموگرافی بر روی پستان های دارای پروتز می باشد.

عوارض ماموگرافی

ماموگرافی، بافت پستان ها را با مقادیر اندکی از پرتوهای رادیواکتیو مواجه می سازد؛ اما معمولاً فایده های این تکنیک تصویربرداری بیشتر از مضرات آن است. با این حال توصیه می شود اگر باردار هستید، حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا در خصوص گزینه های جایگزین تصمیم گیری شود. اگر ریسک آسیب به جنین و مادر بسیار کم است، انجام ماموگرافی های مکرر و دوره ای در افراد بارداری که در معرض ریسک بالای ابتلا به سرطان پستان هستند توصیه نمی شود.

هزینه ماموگرافی

هزینه ماموگرافی براساس تعرفه وزارت بهداشت بخش خصوصی محاسبه می شود. هزینه انجام این تصویربرداری به عواملی چون یک طرفه بودن یا دو طرفه بودن و میزان بزرگنمایی بستگی دارد. نوع روش ماموگرافی نیز می تواند هزینه ماموگرافی را تغییر دهد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

سابسیژن چگونه عمل می کند؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

جراحی ایمپلنت به روش دیجیتال

دکتر بیژن موحدیان [ متخصص جراحی فک و صورت و زیبائی ]

روماتیسم ستون فقرات (اسپوندلیت آنکیلوزان) چیست؟

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

آیا میکرودرم لک را از بین می برد؟

دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]

نقش ویتامین B12 در اختلال نعوظ

دکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]

درمان جای جوش قسمت دوم لیزر فرکشنال

دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

پیشگیری از افزایش وزن مجدد

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

تعیین وضعیت ریه ها با رادیولوژی قفسه سینه

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

رژیم غذایی و مکمل های توصیه شده در درمان پوکی استخوان

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر رامین مدرسی - پوست ، مو و زیبایی
دکتر رامین مدرسی

پوست ، مو و زیبایی


www.doctormodaresi.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر محمد آذربایجانی - اعصاب ، روان و مشاوره
دکتر محمد آذربایجانی

اعصاب ، روان و مشاوره


www.drazarbayejani.ir
دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر علی فرخانی

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drfarkhani.com
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت