مچ پا یکی از متحرک ترین مجموعه های مفصلی بدن است که برای تحمل وزن، حرکت، انطباق پذیری و پایداری خلق شده است. مچ و کف پا راه رفتن، ایستادن، دویدن و پریدن را امکان پذیر می سازند و به منزله راه ارتباطی ما با زمین عمل می کنند. مچ پا باید توان تحمل فشار ناشی از وزن بدن را داشته باشد و از قابلیت انطباق پذیری با تغییرات محیطی و سطح زیر پا و همچنین سریع واکنش نشان دادن به چنین تغییراتی برخوردار باشد.
در رفتگی مچ پا به دلیل جراحت و یا پارگی بافت نرم، در اثر اعمال نیروی ناگهانی به مچ پا ایجاد می شود که باعث می شود مچ پا به سمت خارج دامنه ی طبیعی حرکتی خم شود. وقتی چنین اتفاقی می افتد، استخوان ها از محل طبیعی خود خارج می شوند و در نتیجه ایجاد دررفتگی می کنند. بسته به جهت حرکت استخوان ها، ممکن است استخوان ها، رباط ها، تاندون ها یا غضروف های اطراف آسیب ببینند. دررفتگی مچ پا اغلب با شکستگی همراه است. دررفتگی مچ پا یک وضعیت اورژانسی پزشکی است که می تواند تمام ساختارهای مچ پا آسیب برساند. خونرسانی یا اتصالات عصبی به مچ پای شما نیز ممکن است آسیب ببیند و پوست و بافت نرم اطراف مچ پای شما در اثر شکستگی استخوان پاره یا بریده شود. تشخیص و درمان سریع دررفتگی مچ پا توسط یک متخصص اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا ممکن است در کنار دررفتگی برخی از رباط ها و قسمت های جانبی نیز دچار آسیب شوند. همچنین عدم جراحی یا درمان مناسب می تواند در آینده عوارض خطرناکی مانند آرتروز و افت شدید عملکردی را برای فرد مبتلا ایجاد کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید : سندرم تونل تارسال (گیر افتادن عصب مچ پا) چیست؟
در صورت داشتن شرایط زیر، فرد بیش تر در معرض خطر در رفتگی مچ پا قرار دارد:
در رفتگی مچ پا ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد، از جمله:
زمانی که به متخصص درد مراجعه می کنید، در رابطه با علائم و سابقه پزشکی شما سؤال خواهد کرد. ابتدا شما را معاینه می کند و از نظر هرگونه آسیب دیدگی مورد بررسی قرار خواهید گرفت. پزشک ممکن است به قسمت هایی از ساق و مچ پا فشار وارد کند تا هرگونه درد و تورم بررسی شود. جهت بررسی استخوان های شکسته، نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس از پا دارید. همچنین ممکن است نیاز به سی تی اسکن یا ام آر آی داشته باشید، چنین عکسبرداری هایی به پزشک این امکان را می دهد تا آسیب های وارد شده را با جزئیات بیشتری بررسی کند.
درمان دررفتگی مچ پا شامل مجموعه ای از اقدامات دارویی و حمایتی است که با هدف کاهش درد، التهاب و بازگرداندن عملکرد طبیعی مفصل انجام می شود. این اقدامات معمولاً شامل موارد زیر هستند:
در صورت پیچیدگی آسیب یا عدم بهبود با درمان های خانگی، مراجعه به کلینیک درد در تهران توصیه می شود تا تحت نظر متخصصین درد، ارزیابی دقیق تری انجام شده و در صورت نیاز از روش های پیشرفته تری مانند تزریق های تخصصی یا درمان های غیرجراحی استفاده شود.
نسخه اصلی مطلب دررفتگی مچ پا چه علائمی دارد و درمان آن چیست؟ را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.