دکتر بیژن فروغ - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

روشهای متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی برای درمان شكستگی مهره

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.ir
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021

ستون فقرات به عنوان اصلی ترین پی و اساس بدن ما در سیستم اسکلتی شناخته می شود. مسئولیت این ستون مهره ها بسیار زیاد است. ستون فقرات مسئولیت بالا نگه داشتن سرشانه و بالاتنه را به عهده دارد. از طرف دیگر به فرد کمک می کند که صاف بایستد و درعین حال برای خم شدن حالت انعطاف پذیری داشته باشد. مهم ترین مسئولیت ستون مهره ها حفاظت ها و حمایت هایی است که از نخاع می کند. مهره های کمر از مهره شماره هفت ستون فقرات به سمت پایین شروع می شود. برخی شکستگی ها در اثر ضربه های شدید مثل تصادف یا افتادن از ارتفاع به وجود می آید که این شکستگی ها نیاز به درمان فوری دارند.

آنچه در این مطلب میخوانید

برخی دیگر از شکستگی ها بسیار جزئی هستند و در اثر فشارهای جزئی مانند ضربه ها و تنش های آرام به وجود می آید این حالت بیشتر در افراد مسن و به دلیل پوکی استخوان ها ایجاد می شود. شکستگی مهره کمر اغلب یا در مهره های ۷ تا ۱۸ (midback) یا در ۵ مهره های کمر (lower back) که مهره های بزرگی به حساب می آیند یا محل اتصال این دو اتفاق می افتد. شاید روش های درمان شکستگی ها مشابه یکدیگر باشد؛ اما به محل مهره و بیماری های مرتبط نیز بستگی دارد. افرادی که به هر دلیل دچار شکستگی مهره های کمری می شوند به سرعت نیاز به درمان اورژانسی دارند.

علل شکستگی مهره ها

علل شکستگی فشاری مهره ها

شکستگی فشاری در ستون فقرات معمولاً در مهره های پایینی مهره های صدری (T11 و T12) و اولین مهره از مهره های کمری (L1) رخ می دهد. دلیل واحدی برای شکستگی فشاری مهره ها وجود ندارد، اگرچه کلمه فشاری خود نشان دهنده آن است که شکستگی به دلیل وارد آمدن فشار بیش از حد بر استخوان ایجاد شده است. اگر استخوان ضعیف تر از آن باشد که بتواند فشار طبیعی وارد بر خود را تحمل کند، ممکن است به فشار زیادی نیاز نباشد تا بدنه مهره فرو بریزد. بیشتر استخوان های سالم می توانند فشار زیادی را تحمل کنند و ستون فقرات هم می تواند برای جذب شوک و فشار خم شود؛ اما اگر نیرویی که به مهره ها وارد می شود بیش از حد توان آنها باشد، ممکن است یک یا چند مهره دچار شکستگی شوند.

پوکی استخوان

یکی از دلایل عمده شکستگی فشاری، پوکی استخوان است. این بیماری باعث می شود استخوان ها نازک شوند، غالباً تا حدی نازک و ضعیف که نتوانند فشار طبیعی را تحمل کنند. استخوان هایی که نازک و ضعیف شده اند ممکن است طی فعالیت های طبیعی دچار فروریختن شده و این به شکستگی فشاری در ستون فقرات منجر شود. در حقیقت، شکستگی فشاری مهره ها شایع ترین نوع شکستگی در اثر پوکی استخوان است. چهل درصد از کل زنان تا سن 80 سالگی حداقل یک بار دچار این نوع شکستگی خواهند شد. این نوع شکستگی مهره می تواند شکل و استحکام ستون فقرات را برای همیشه تغییر دهد. این شکستگی ها معمولاً خود به خود بهبود یافته و درد ناشی از آن ها از بین می رود. با این حال، در صورتی که استخوان خرد شده به خوبی التیام پیدا نکند، ممکن است درد ادامه یابد.

ضربه و تروما

وارد آمدن ضربه و آسیب به مهره های ستون فقرات نیز ممکن است منجر به شکستگی های خفیف یا شدید شود. چنین ضربه هایی ممکن است در اثر سقوط ، نیروی که در اثر پریدن به ستون فقرات وارد می شود، تصادفات رانندگی یا هر رویدادی که فشاری بیشتر از نقطه شکست بر ستون فقرات وارد کند ایجاد شود.

متاستاز (پخش شدن) سرطان

یکی دیگر از دلایل شکستگی مهره ها متاستاز سرطان به آنها است. متاستاز اصطلاحی است که به گسترش سلول های سرطانی به مناطق دیگر بدن اطلاق می شود. استخوان های ستون فقرات یکی از مناطق شایعی هستند که بسیاری از انواع سرطان ممکن است به آنها متاستاز کنند. شکستگی های فشاری در ستون فقرات که بدون دلیل یا به دلایلی جزئی ایجاد می شوند، ممکن است اولین نشانه از متاستاز یک سرطان ناشناخته در ستون فقرات باشد. در این موارد، سرطان با از بین بردن بخشی از مهره ها، باعث می شود استخوان ها ضعیف و ضعیف تر شوند تا جایی که دچار شکستگی و فرو ریختن شوند. این مسئله نشانه آن است که چیزی در داخل استخوان ها در جریان است که به آنها آسیب می رساند.

روشهای متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی برای درمان شكستگی مهره

علائم شکستگی فشاری مهره

شکستگی های فشاری ممکن است با علائمی همراه باشند یا بدون هیچ علامتی اتفاق بیفتد. اگر شکستگی های فشاری علائمی داشته باشد این علائم عبارتند از:

انواع شکستگی فشاری مهره

شکستگی گوه ای

شکستگی گوه ای رایج ترین نوع شکستگی فشاری است. این شکستگی معمولاً در جلوی قسمت لوله مانند مهره رخ می دهد و باعث می شود که جلوی مهره خرد شود؛ اما قسمت پشتی آن سالم بماند و شکل گوه مانندی ایجاد شود. شکستگی فشاری گوه ای، معمولاً از لحاظ مکانیکی شکستگی پایداری است؛ اما می تواند باعث تغییر شکل و دفورمیتی ستون فقرات مانند گوژپشتی شود.

خرد شدن

خرد شدن به شکستگی کل مهره و نه فقط جلوی آن، گفته می شود. در این نوع شکستگی فشاری، استخوان خودبه خود خرد می شود و این شکستگی ها معمولاً از لحاظ مکانیکی پایدار هستند.

شکستگی انفجاری

نام شکستگی انفجاری نشان دهنده ی آن است، چون مهره خرد می شود و در جهت های مختلف پخش می شود و قطعات خرد شده ی استخوان وارد بافت های اطراف ستون فقرات یا نخاع می شوند. این نوع شکستگی خطرناک تر از شکستگی گوه ای یا خرد شدن است و احتمال دارد که پایدار نباشد. شکستگی انفجاری معمولاً نیازمند مراجعه ی سریع به پزشک است. شکستگی ناپایدار شکستگی است که احتمال دارد تغییر کند و به بافت ها و عصب ها آسیب وارد کرده یا باعث دفورمیتی و بدشکلی ستون فقرات شود.

عوارض شکستگی مهره

عوارض و مشکلات شکستگی فشاری عبارتند از:

تشخیص شکستگی مهره

پزشک بر روی بیمار معاینه فیزیکی انجام می دهد. این معاینه شامل سر، قفسه سینه، شکم، لگن، پاها و ستون فقرات است.

درمان شکستگی مهره

استراحت

در صورتی که شکستگی مهره شما از نوع خفیف باشد، ممکن است لازم باشد که مدت کوتاهی را در رختخواب استراحت کنید.

استفاده از بریس

یکی از روش های رایج درمان برخی از انواع شکستگی های فشاری مهره، استفاده از بریس است. پزشک ممکن است برای بیمار یک بریس محافظ مهره های ستون فقرات (که اغلب به آن آرتز پشت می گویند) تجویز کند. این نوع آرتز از پشت و ستون مهره ها پشتیبانی کرده و حرکت فرد را محدود می کند. دقیقاً مانند عملکردی که یک بریس بازو برای شکستگی بازو دارد. بریس به خوبی شکل دهی و قالب ریزی شده تا کاملاً با بدن بیمار مطابقت پیدا کند، مثل گچ گرفتن که برای شکستگی های دیگر انجام می شود.

بریس های مورد استفاده برای درمان شکستگی های فشاری ستون فقرات به گونه ای طراحی شده اند که مانع از خم شدن بیمار به سمت جلو می شوند. این بریس ها ستون فقرات را در حالت کاملاً کشیده قرار می دهند (بیشتر از حالت طبیعی یا صاف). این امر باعث می شود بیشتر فشار از روی بدنه مهره شکسته رفع شده و موجب بهبود یافتن مهره ها می شود. این بریس همچنین از مهره ها محافظت کرده و تخریب بیشتر مهره ها را متوقف می کند. ممکن است لازم باشد که به مدت ۸ تا ۱۲ هفته از بریس کمر استفاده کنید.

آدرس اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

درمان دارویی

  1. داروهاي ضد التهاب غير استروئيدي مانند ايبوپروفن (آدويل و موترين) يا ناپروکسن (آلو و ناپروسين)
  2. داروهاي مخدر از قبيل هيدروکدون
  3. داروهاي شل کننده عضلات از قبيل سيکلوبنزاپرين (فلکسِريل)، کاريزوپرودول (سوما) و ديازپام (واليوم)
  4. مکمل هاي کلسيم به منظور جلوگيري از تشديد مشکلات استخوان ها و پيشگيري از وقوع شکستگي هاي فشاري در آينده
  5. داروهايي براي القاي ساخت استخوان جديد

فیزیوتراپی

بسته به نیاز هر بیمار، فیزیوتراپیست ممکن است به او کمک کند تا «فعالیتهای روزانه» خود را بهتر انجام دهد. برنامه های فیزیوتراپی با در نظر گرفتن شرایط خاص هر بیمار به صورت فردی طراحی می شوند و بنابراین بیماران باید برای به دست آوردن بیشترین نتایج برنامه درمانی دقیقاً آن رعایت کرده و به فیزیوتراپیست خود اطلاع دهند چه تمرینات و روش هایی برایشان مؤثر بوده و چه مواردی چندان تأثیری نداشته اند. درمان هاي فيزيوتراپي، علاوه بر ورزش ممکن است شامل موارد زير نيز باشد:

شما می توانید برای درمان پای صاف کودکان با کفش طبی به پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ در تهران مراجعه نمایید. در این مرکز خدماتی از قبیل تشخیص (با روشهای معاینه توسط متخصص و اسکن کف پا ) و تجویز کفش و کفی طبی ، همچنین ساخت آنها به مراجعین محترم ارائه می گردد.


درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

کاشت مو و هر آنچه باید درباره آن بدانید

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

دلایل ترک پوست سر پس از کاشت مو طبیعی چیست؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

بهترین زمان سونوگرافی برای تشخیص اندومتریوز

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

رژیم غذایی در درمان میگرن

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

دستورات پس از عمل جراحی دیسک کمری با لیزر پلاسما

دکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]

انواع جای جوش

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

خوراکی های غیر لبنی سر شار از کلسیم

شهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]

رژیم غذایی در ریزش مو

دکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]

درمان آسیب و پارگی عضله همسترینگ

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

در چه نقاطی از صورت بوتاکس تزریق میشود؟

دکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]

ادامه درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

درمان فتق

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

فتق چیست

دکتر عباسعلی نصر اصفهانی [ متخصص جراحی عمومی ]

لیزر درمانی مؤثر برای رفع لک های صورت

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

علت درد استخوان ساعد دست

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

شناسایی و تشخیص انزال تاخیر یافته

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

آستین طبی لنف ادم چیست و چه کاربردی دارد؟

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

درمان انواع اسکولیوز

دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]

درباره تغییر و اصلاح سبک زندگی بیشتر بدانید

دکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]

درمان پیری و رفع چروک های دست با تزریق چربی

دکتر راضیه ایرجی [ متخصص پوست و مو ]

هماتوم یا شکستگی لاله گوش چیست ؟

دکتر علی رفسنجانی [ جراحی پلاستیک و زیبایی ]

برای خط اخم چند سی سی ژل لازم است؟

دکتر علیرضا واعظ شوشتری [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]

سندرم خستگی مزمن (CSF) چیست و چگونه رفع میشود؟

دکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]

بوتاکس؛ کاربردها، نحوه تزریق، عوارض، مراقبتها، هزینه

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]

چگونه زنان مبتلا به واژینیسموس و همسرانشان می توانند از نظر جنسی رشد کنند؟

دکتر میترا مولائی نژاد [ متخصص سلامت جنسی و باروری ]

فول بادی و توتال بادی در لیزر شامل چه قسمت هایی میشوند؟

کلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]

بعد از بیوپسی پستان به چه مراقبتهایی نیاز است؟

دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]

کاتتر چیست و کاتتر گذاری چه کاربردی دارد؟

آقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]

آیا کاشت ابرو برای آقایان خوب است؟

دکتر محسن سلیمانی [ پوست و مو ]

رادیوگرافی برای تشخیص آبسه دندان

دکتر غلامرضا سیف [ متخصص رادیولوژی و سونوگرافی ]

روشهای درمان متخصصان طب فیزیکی برای ضعف رفتن دست

دکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
دکتر لادن ناظمی - پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی
دکتر لادن ناظمی

پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی


www.doctornazemi.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر سلمان فلاح - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
دکتر سلمان فلاح

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی


www.drsalmanfallah.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت