رحم دوشاخه نوعی اختلال مادرزادی و ناهنجاری رحمی در مجاری مولر است که در آن رحم به شکل قلب می باشد. رحم دو شاخ دارای دو حفره است. این در حالی است که رحم معمولی فقط یک حفره دارد. به طور کلی شکل رحم در هنگام بارداری مهم است؛ زیرا این امر بر نحوه قرار گرفتن جنین در رحم تأثیر می گذارد. حدود 3 درصد زنان با نقص در اندازه، شکل یا ساختار رحم متولد می شوند. رحم دو شاخ یک نوع ناهنجاری رحمی مادرزادی است که نوزاد با آن به دنیا می آید. در این ناهنجاری به دلیل اتصال ناقص مجراهای رحم، قسمت بالایی رحم به دو قسمت تقسیم می شود و رحم، شکل قلب به خود می گیرد. یکی از روش های تشخیص اختلال رحم، سونوگرافی می باشد. سونوگرافی جزء کم خطرترین متدهایی است که برای تصویربرداری از داخل بدن انجام می شود؛ چراکه به جای اشعه های مضر از امواج صوتی استفاده می شود.
پزشکان هنوز دلیل اینکه چرا برخی از نوزادان دختر به طور مادرزادی از زمانی که در رحم هستند و دچار رحم دو شاخه می شوند را نمی دانند؛ اما یک دلیل اصلی آن می تواند ژنتیک باشد؛ زیرا این شرایط نادر گاهی در خانواده ها دیده می شود و ارثی است.
علائم و نشانه هایی وجود دارد که با توجه به آنها می توانید این عارضه را تشخیص دهید:
یکی از عوارض مهم بارداری با رحم دوشاخه، سقط جنین های مکرر است. طبق آمارها حدود 20 تا 40 درصد از بارداری ها با رحم دوشاخ منجر به سقط جنین می شوند. چون جنین در رحم در موقعیت نامناسبی قرار می گیرد.
به دلیل اینکه جفت نمی تواند جای مناسبی در دیواره رحم پیدا کند و رحم فضای کافی ندارد، احتمال کنده شدن جفت وجود دارد. این عارضه باعث زایمان زودرس شده و اگر جنین به اندازه کافی رشد نکرده باشد، منجر به سقط جنین می شود.
کنده شدن زودرس جفت، نداشتن فضای کافی برای رشد جنین و قرار گرفتن او به حالت بریچ از عواملی هستند که منجر به زایمان زودرس در بارداری با رحم قلبی شکل می شوند. طبق آمار از هر 4 بارداری با رحم قلبی شکل، یک بارداری منجر به زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس خواهد شد.
به دلیل قلبی شکل بودن رحم، جنین به احتمال زیاد در وضعیت بریچ قرار می گیرد؛ یعنی پاهای جنین به سمت پایین است و زودتر از زمان عادی، جنین به سمت پایین رحم کشیده می شود. به همین دلیل زایمان طبیعی پر خطر بوده و با مشکلات زیادی همراه است.
در بارداری هایی که با رحم دو شاخ صورت می گیرد، جنین به دلیل مناسب نبودن فضای کافی و موقعیت مناسب در رحم با مشکل تأخیر در رشد مواجه می شود. 90 درصد از این نوزادان در مقایسه با نوزادان دیگر که از رحم طبیعی متولد شده اند، کم وزن هستند.
نیاز به انجام اقدام خاصی قبل از سونوگرافی رحم نیست؛ اما اگر قصد انجام سونوگرافی شکمی دارید سعی کنید لباس های گشاد و راحت بپوشید و حتماً مقدار زیاد آب بنوشید تا مثانه پر شود و احشاء لگنی راحت تر دیده شوند.
این روش تشخیصی بر اساس اینکه از روی شکم و یا از طریق واژینال باشد، نحوه انجام آن با هم تفاوت دارد. در سونوگرافی رحم از روی شکم لازم است تا قبل از اقدام به سونوگرافی کمی ژل را بر روی مبدل قرار دهد. این ژل کمک می کند تا مبدل راحت تر بر روی شکم حرکت کند. همچنین مانع از عبور هوا از بین دستگاه و پوست فرد می گردد .
در روش واژینال باید زانوها خم شود تا تکنیسین به ناحیه واژن دسترسی داشته باشد. سونوگرافی واژینال،امواج صوتی دستگاه سونوگرافی از طریق پروب وارد ناحیه رحم می شود و سپس با بازگشت این امواج، تصاویر بر روی مانیتور قرار می گیرد. در انتها تکنیسین با توجه به تصاویر ضبط شده، وضعیت رحم را برای پزشک شرح می دهد.
طبق تحقیقات انجام شده تا به امروز هیچ موردی به عنوان عوارض سونوگرافی رحم ثبت نشده است. سونوگرافی یک روش کاملاً بی خطر و ایمن می باشد. به همین دلیل در دوران حساس بارداری نیز از این روش استفاده می شود.
سونوگرافی واژینال را می توانید با مراجعه به سونوگرافی شقایق در یوسف آباد واقع در تهران، برای تشخیص اختلال رحم دو شاخه با استفاده از تجهیزات مدرن و پیشرفته انجام دهید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره تلفن 88553155 - 021 تماس حاصل فرمایید.